In the Valley of Elah

Recensent:
Ludo Keeris
07-07-2008

Totaalbeoordeling:

8.5
DVD

In the Valley of Elah (DVD)
Samenvatting

Oud legersergeant Hank Deerfield (Tommy Lee Jones) krijgt op een dag te horen dat zijn zoon Mike niet terug is gekomen van weekendverlof na diens terugkeer uit Irak. Dat is niets voor Mike en Hank gaat direct op pad om uit te zoeken waar zijn zoon is gebleven. Op de kazerne van Mike weet niemand waar hij uithangt. Het enige wat er nog van hem te vinden is, zijn een mobiele telefoon en een bijbel, waarna Hank zijn zoon bij de politie opgeeft als vermist. De enige die hem wil helpen is politierechercheur Emily Sanders (Charlize Theron). Maar haar mogelijkheden zijn beperkt en ze wordt door zowel het leger als haar eigen collega’s tegengewerkt. Ze gaan samen op onderzoek, waarbij Hank vaak het voortouw neemt. Ze gaan de laatste stappen van Mike na voor zijn verdwijning. Misschien is hij verdwenen in het Mexicaanse drugsmilieu? Het enige tastbare wat Hank heeft zijn bijna vergane beelden die van de mobiele telefoon van Mike zijn gehaald. Hiermee wordt duidelijk dat hij in Irak niet zo’n lieverdje was als Hank zou denken. Zou dit te maken hebben met de verdwijning van Mike? Of heeft het toch iets met drugs te maken?

Commentaar

Als ouders hoop je dat je je kind goed hebt opgevoed en dat het zich altijd gedraagt. Het is dan ook heel confronterend als blijkt dat je kind zich soms misdraagt in cafés en bars en zich ook nog schuldig maakt aan drugs- en drankmisbruik. Dat dit komt doordat je kind voor langere tijd onder extreme druk moet werken in een door oorlog geteisterd Irak is slechts een schrale troost.
Dit is in het kort waar In the Valley of Elah over gaat. Een sterke film van regisseur Paul Haggis (Crash) met Tommy Lee Jones als oud-militair Hank Deerfield in een mooie karakteristieke hoofdrol. De film laat zien wat een oorlog doet met jonge soldaten die normaal gesproken gewone jongens zijn. Maar door de harde strijd, de continue stress en spanning gaan ze soms hun boekje te buiten. Zelfs tegen vrienden en collega’s. Niet dat ze daar trots op zijn, maar het is een manier om te ontladen. De film is gebaseerd op ware feiten en dat zet je meteen aan het denken. Het is geen geheim dat soldaten in een oorlog er psychisch gebroken uit komen. De geschiedenis van bijvoorbeeld Vietnam of Bosië staat nog vers in ons geheugen. En met de soldaten uit Irak gaat het niet anders. Het zijn geen helden meer, maar gebroken zielen die terugkomen van het front. Hank komt er door zijn onderzoek stap voor stap achter dat zijn zoon door de oorlog in Irak is ontspoort.
Het verhaal bestaat uit meerdere lagen. Het is niet alleen een thriller over een zoektocht naar een verdwenen soldaat, maar ook een psychologisch drama over een man die te verwerken krijgt dat zijn zoon niet altijd op het rechte pad blijft. Waar veel andere films ontsporen in een moralistische toon weet In the Valley of Elah dat heel mooi te vermijden. Mede door het uitmuntende acteren van de hoofdrolspelers. Tommy Lee Jones is briljant en kreeg ook terecht een Oscarnominatie. Maar ook de rol van moeder Susan Sarandon mag niet onvermeld blijven. Haar inbreng is niet zo groot, maar wat ze doet is geweldig. Het klankbord van haar man, die regelmatig even met haar belt om stoom af te blazen. Kleine spanningen zijn het resultaat. Daarnaast nog prima acteren van een glamourloze Charlize Theron als de soms onnozele politierechercheur die moet knokken voor haar plek tussen haar collega’s.
Wat niet onvermeld mag blijven is dat de film er prachtig uitziet. Door in de winter te filmen heerst er een kille, koude sfeer die uitermate goed bij de film past. De bekende cameraman Roger Deakins weet dit prachtig en heel naturel op beeld vast te leggen. En hij schaamt zich er ook niet voor om Tommy Lee Jones in z’n pure vorm op het grote doek te laten zien, vol met diepe groeven in z’n verweerde gezicht. Zonder glamour of opsmuk, zoals eigenlijk de gehele film.
In the Valley of Elah is een sterke film, die meer is dan alleen maar een thriller. Het is tevens een aanklacht tegen de oorlog in Irak. Deze onderlaag in het verhaal is zeker zo interessant en is door regisseur Haggis op een vrij subtiele, maar daardoor niet minder aangrijpende manier in het geheel verwerkt.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 119 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045214661

Extra's

  • Also Available

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld op de DVD is een anamorfe transfer in het originele 2.40:1 formaat. Het is een goede transfer, zonder beschadigingen of vuiltjes, zoals het een recente print betaamd. Over het algemeen is het beeld scherp, maar er komen toch ook een aantal scènes in voor die nogal soft ogen. Een enkele keer is lichte edge-enhancement toegepast. De licht aanwezige filmgrain zorgt ook voor de ietwat softe aanblik. Het contrast en schaduwdetail zijn prima, hoewel een paar donkere buitenscènes redelijk moeilijk te volgen zijn. Ook is men er niet voor teruggedeinsd om personen tegen een heldere lucht af te laten steken, waardoor er bijna niets van het gezicht waar te nemen valt. De film speelt zich in z’n geheel in de winter af, waardoor het beeld wat kil en koud aandoet. Door het fletse kleurgebruik (nergens zijn felle kleuren te zien, het zijn voornamelijk groene en bruine tinten) wordt die kille sfeer nog extra benadrukt.
De film is onderverdeeld in een keurige 28 hoofdstukken, die ook via het menu zijn te selecteren. De ondertiteling is goed verzorgd, al is het van een iets dikker lettertype. Ze staat op een goede hoogte in beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Voor het geluid zijn er een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) en een Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) track aanwezig. Het geluidsbeeld is mooi gemaakt, ondanks al z’n eenvoud. Er is niets wat er niet thuis hoort, maar er is ook niets wat je mist. Dialogen klinken heel naturel en verzorgd. Het geluid concentreert zich bijna in z’n geheel op de centerspeaker, met enkele uitschieters naar de frontkanalen. Alles klinkt heel verstild, er zijn dan ook nauwelijks atmosfeergeluiden gebruikt. Alleen bij een paar (lang niet alle) buitenscènes. De muziek is ook rustig en sfeervol van opzet en wordt nergens bombastisch. Het neemt nergens de overhand en is volledig ondersteunend aan het verhaal. De achterkanalen worden uitsluitend gebruikt voor de muziek en de paar atmosferen. Het LFE kanaal komt in het spel niet echt voor. Een op het eerste gehoor eenvoudige, maar wel heel sfeervolle geluidstrack.

Extra's

De DVD begint met een aantal promotietrailers, die met de afstandsbediening makkelijk zijn over te slaan, om daarna in een statisch anamorf menu in 1.78:1 beeldformaat terecht te komen. Als achtergrondgeluid is een stuk van de filmmuziek te horen. Verder heeft deze DVD geen extra’s.

Conclusie

Hank Deerfield krijgt te horen dat zijn zoon Mike na terugkeer uit Irak niet op z’n post is terug gekomen na een weekend verlof. Hank gaat zelf op onderzoek uit om te achterhalen waar zijn zoon zit. Dat valt niet mee, want de enige medewerking die hij krijgt is van politierechercheur Emily Sanders.
In the Valley of Elah is een ingetogen, sterke film over de zoektocht naar een vermiste persoon. Er is meer aan de hand dan men in eerste instantie verwacht. Het goede script en de sterke hoofdrollen maken deze film tot een aangename twee uur om naar te kijken. Tevens is het een aanklacht tegen de oorlog in Irak. Deze DVD heeft een goede beeld- en geluidskwaliteit. Wie extra’s wil zal buiten de grenzen moeten kijken, want deze versie heeft ze helaas niet. Qua film echter zeker een aanrader.

Laatste reacties

SuperDre  |  05-11-2011

Gister gekocht bij de bartsmit in 5voor5 euro, ook de dvd van RCV, ondanks dat je in het menu wel nederlandse ondertiteling kunt selecteren staat er dus op deze...
Lees meer >

Ron-G  |  20-07-2008

Gisteren gezien, vond de film redelijk tot goed, had er iets meer van verwacht als ik eerlijk ben, de film pakte me eigenlijk net niet, ondanks de sterke rol va...
Lees meer >

Bettina  |  12-07-2008

Vandaag gezien op blu ray. Goede film met een zeer sterke rol van Tommy Lee Jones, wat een acteur. Ook Charlize Theron speelde erg goed. Wel toevallig dat ik ...
Lees meer >

Hugo R  |  08-07-2008

Ben overigens nieuw hier. Ik weet niet of het gebruikelijk is om een topic aan te maken om je eigen voor te stellen maar als jullie dat op prijs stellen doe ik ...
Lees meer >

Hugo R  |  08-07-2008

Toch wel erg nieuwsgierig geworden na deze recensie. Dvd komt er vast wel een keer in.
Lees meer >

Fulgore  |  08-07-2008

Heb deze dvd inmiddels al gekeken en vond dit een zeer goeie film. Vind tommy zoiezo een erg goede acteur. Laatste jaren heeft ie toch wel een aantal top films ...
Lees meer >

Ron-G  |  07-07-2008

Word ook weer een "blinde aanschaf" Ludo heeft zoals gewoonlijk weer een "bijzondere" film besproken, had al iets over deze film gelezen, maar na deze recensie ...
Lees meer >

Bettina  |  07-07-2008

I heb de blu ray blind aangeschaft, ga hem deze week zeker kijken!
Lees meer >

Tim k  |  07-07-2008

Deze recensie doet al mijn twijfel wegnemen. Dit wordt een blinde aanschaf.
Lees meer >

intexor  |  07-07-2008

Deze film beviel me zeer goed. De gruwel van de oorlog en hoe mensen erdoor misvormd worden wordt eens op een andere manier aangepakt. Ook wederom sterke rollen...
Lees meer >

Herman ter Lingen  |  07-07-2008

Dit spreekt me zeer aan. En gezien de kwaliteit van deze RCV release wordt mijn aanschaf een 'binnenlandse' aangelegenheid.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
7.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 13
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.