Willy Alberti – Zijn Mooiste Liedjes

Recensent:
Wilbert Rietman
04-07-2008

Totaalbeoordeling:

4.8
DVD

Willy Alberti – Zijn Mooiste Liedjes (DVD)
Samenvatting

Willy Alberti – Zijn Mooiste Liedjes is een titel die de lading van deze DVD behoorlijk dekt. Maar liefst 50 (!) liedjes van de Amsterdamse zanger passeren de revue. Sommigen zijn zelfs nog nooit uitgebracht. Een overzicht:

1) ‘t Staat in de sterren 2) Max Tak Medley 3) Marina (met Het Cocktail Trio) 4) Oh mooie Westertoren (eerste versie) 5) Mia bella Roma 6) Kijk mij nog eenmaal aan 7) Afscheid van Holland 8) Sei rimasta sola (met Willeke Alberti) 9) Dag mevrouw, dag meneer (met Willeke Alberti) 10) Quando vien la sera 11) Omdat ik zoveel van je hou (met Willeke Alberti) 12) Bloemen uit Holland 13) Italiano (met Willeke Alberti) 14) Tu no capire 15) Als ik een schooier was (met Willeke Alberti) 16) Madeleine 17) Het bloesje van lichtblauwe zij 18) Tot ziens dan maar (met Willeke Alberti) 19) Sole sole (met Willeke Alberti) 20) Toch ben ik dol op jou (met Willeke Alberti) 21) Zondag in Amsterdam 22) Aan de muur van het oude kerkhof (met Johnny Jordaan) 23) Medley 24) Ik zing dit lied voor jou alleen 25) ‘t Was een droom 26) Geen geld en toch geen zorgen 27) Had je niet die mooie blauwe ogen 28) Oh mooie Westertoren (tweede versie) 29) Nou tabé dan (met Johnny Jordaan) 30) Zuiderzee 31) M’n eerste 32) Adèle, Adèle (met Willeke Alberti) 33) Aan de voet van de mooie Wester (met Johnny Jordaan) 34) Oh gladde ring 35) E lucevan le stelle 36) Lou Bandy Medley 37) Oh mooie Westertoren (derde versie) 38) De glimlach van een kind 39) Oh zwarte zigeuner (met Johnny Jordaan) 40) Laat je gaan (met Mieke Telkamp) 41) Familie daar heb ik balen van (met Johnny Jordaan) 42) Ik en mijn schaduw (met Tonny Alberti) 43) Willy en Willeke Medley 44) Feestje 45) Ik ben een echte Jordanees 46) Mijn leven is een lied 47) De dievenwagen 48) Niemand laat z’n eigen kind alleen (met Willeke Alberti) 49) Zonder een woord (met Willeke Alberti) 50) Je bent ‘t leven voor mij (met André Hazes)

Commentaar

Willy Alberti kwam 14 oktober 1926 als Carel Verbrugge te wereld in de Amsterdamse Jordaan. Het zingen zat hem in het bloed. Zijn eerste liederen in het openbaar zong hij al als vijfjarige kleuter. Vaak werd hij hierbij ondersteund door zijn neef Jantje van Musscher, die later ook een zangcarrière zou hebben als Johnny Jordaan. Al vroeg neemt hij zijn artiestennaam Willy Alberti aan. Als hij op het punt staat door te breken als zanger, gooit de Tweede Wereldoorlog roet in het eten. In 1944 trad hij in het huwelijk. Dit huwelijk leverde in 1945 de geboorte van hun ook bekende dochter Willeke op.
In 1948 begon Alberti’s carrière echte vormen aan te nemen. Hij debuteerde namelijk met zijn Italiaanse liedjes in het welbekende radioprogramma De Bonte Dinsdagavondtrein. Zijn populariteit bleef stijgen en in de jaren ’50 richtte hij zich op smartlappen. Zelfs in het buitenland bleef Alberti niet ongemerkt, wat resulteerde in een hit (Marina) in de Verenigde Staten. Ook bleef hij samenwerken met zijn neef, maar ook met Max van Praag (als De Straatzangers) en in de jaren ’60 ook met dochter Willeke. Samen presenteerden zij een televisieprogramma en Alberti maakte ook zijn opwachting in een heuse speelfilm. De jaren ’70 betekende vooral minder belangstelling voor de kleine zanger. Samen met zoon Tonny (met wie hij ook wel eens een liedje zong) opende hij een platenzaak. In 1984 werd leverkanker bij hem geconstateerd, waaraan hij op 18 februari 1985 overleed.
Anno nu heeft de Jordanees echter nog genoeg fans, zodat zijn muziek in ere blijft. Een voorbeeld hiervan zijn de plannen voor een heus standbeeld. Vele Nederlandstalige artiesten hebben hun bewondering uitgesproken voor Alberti. Hier besproken is de DVD getiteld Zijn Mooiste Liedjes. Zoals al eerder te lezen viel, dekt de titel de lading. De DVD is samengesteld door Tonny Alberti en bevat veel uniek materiaal uit de privé collectie van de familie Alberti. Voor de fans en liefhebbers een absolute must, voor een ander wellicht teveel van het goede.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 0
Jaar: 2008
Speelduur: 155 min
Verpakking: Transparant Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Muziek
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Universal Music
EAN: 0602517611184

Extra's

  • Ik Dans met Jou
  • Hey Little Girl
  • Jij Bent 't Leven voor Mij
  • Liefde

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

“De beelden op deze DVD zijn authentiek. Een enkele track zal daardoor misschien niet de kwaliteit halen, welke we heden ten dage gewend zijn, dit ligt aan het feit dat deze beelden vaak erg oud zijn.” Met deze zin, die te vinden is onderaan de achterkant van het meegeleverde boekje, proberen de makers alvast excuus te maken voor de beeldkwaliteit. Een enkele track is nog maar zachtjes uitgedrukt. De meeste van de 50 tracks kent een ondermaats presterend beeld. Alle tracks worden overigens vertoond in de verhouding 1.33:1, wat niet raar is gezien het bijna allemaal oude televisieopnames betreffen. Krassen en spetters zijn volop aanwezig. Ook oogt het beeld veelal onscherp (zie de screenshots), met name de kleuropnames. Duidelijk is dat als bron oude videobanden hebben gediend, wat zich soms ook uit in een storing onderin of bovenin het beeld. De fan zal dit echter worst zijn. Die zal blij zijn dat dit unieke materiaal op DVD is verschenen. Dat maakt deze schijf dan ook alleen voor die groep geschikt. Een ondertiteling is niet aanwezig. Elk lied kent zijn eigen chapterstop.

Geluidskwaliteit

Het hier gebruikte geluidsspoor is een Dolby Digital 2.0 track met een bitrate van 224 kbit/s in monoformaat. Ook de kwaliteit van het geluid is niet om over naar huis te schrijven. Het meest irriterende minpunt zijn de korte versnellingen en vertragingen in het geluid. Dit geeft het effect alsof je naar een oud cassettebandje luistert. Verder zijn er ook beschadigingen in de vorm van gesis en gekraak te horen. Ook klinkt de muziek vaak of te schef en/of te dof. Wel dienen we hier in acht te nemen dat het oudste materiaal alweer stamt uit 1962, maar toch schort er een hoop aan het geluid. Gezien de bron natuurlijk geen verassing, maar een voldoende verdient dit geluid zeker niet.

Extra's

Het menu bestaat uit een statisch scherm in de verhouding 1.33:1. Op de achtergrond horen we het lied Liefde in Dolby Digital 2.0 (224 kbit/s). Via dit menu krijgen we toegang tot de volgende extra clips, allen in de beeldverhouding 1.33:1 en als een geluid een Dolby Digital 2.0 monotrack (224 kbit/s):

Ik Dans met Jou (4 min.)
Een lied samen met Johnny Jordaan met een belabberde beeldkwaliteit. Het nummer is opgenomen voor het programma Op Volle Toeren in 1974. Het geheel speelt zich af aan het strand.

Hey Little Girl (2 min.)
Afkomstig uit het programma Herkent U deze Melodie zingt Willy dit lied samen met dochter Willeke en zoon Tonny. De algehele kwaliteit van dit filmpje is zeer slecht, maar is wel interessant voor de fan.

Jij Bent ’t Leven voor Mij (4 min.)
In de TV-show zingt Willy samen met André Hazes dit levenslied. Ze worden hierbij begeleid door Ivo Niehe op de piano.

Liefde (1 ½ min.)
In dit filmpje zien we oude beelden en foto’s van Willy Alberti begeleid door het lied Liefde. Dit filmpje werd uitgezonden tijdens Op Volle Toeren in 1987.

Conclusie

Zijn Mooiste Liedjes is de titel van de nieuwe DVD omtrent de kleine, Jordaanse zanger Willy Alberti. De titel dekt de lading, want de schijf herbergt maar liefst 50 van zijn bekendste songs. De meeste van deze opnames komen uit het persoonlijke archief van de familie Alberti. De inhoud is samengesteld door zoon Tonny. De clips bieden een mooi overzicht van de carrière van Willy Alberti. Er wordt begonnen in zwart/wit in 1962 en langs allerlei korte filmpjes komen we uit in 1984. In 1985 overleed de zanger. Doordat de bron voor de clips bestond uit oude videobanden, is de kwaliteit van zowel het beeld als het geluid ondermaats. In de vorm van nog een aantal videoclips, vinden we zowaar een aantal extra’s. Helaas is hier het beeld en geluid zo mogelijk nog slechter van aard. Wellicht een must voor de fan of liefhebber. Voor een ander een overbodige release.

Laatste reacties

Henk Heideveld  |  11-07-2008

Triest om dit soort bagger ook nog eens als bagger op DVD te zetten. Beeld bagger:evil: , geluid bagger:evil: , inhoud bagger:evil: , Willi Alberti....eveneens...
Lees meer >

Werner  |  06-07-2008

Klopt, maar ik kon aan de verleiding niet weerstaan om d'r iets over te zeggen. Slecht karakter van mij, ik weet het. Ik zal mijn leven beteren.
Lees meer >

Jeroen D  |  06-07-2008

Voor ouwehoeren is hier een geweldige thread op het forum en dat is niet deze...:roll: Je begrijpt best wat DVDWatcher wil zeggen en ik moet hem daarin gelijk g...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  06-07-2008

We zaten gewoon een beetje te ouwehoeren, moet kunnen toch ? Voor ouwehoeren is hier een geweldige thread op het forum en dat is niet deze...:roll: Je begrijp...
Lees meer >

Jeroen D  |  06-07-2008

DVD Watcher, ik snap je reactie wel maar je maakt er een te groot punt van. We zaten gewoon een beetje te ouwehoeren, moet kunnen toch ? Als iemand deze DVD v...
Lees meer >

DVD Watcher  |  06-07-2008

Maar het zou dan wel heel fijn zijn als men inhoudelijk zou reageren en niet op het feit dat er dit soort DVD's gerecenseerd worden. Volkomen mee eens, maar d...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  06-07-2008

Maar je kunt niet verbieden dat forumleden op een dvd release (negatief) commentaar geven. Als dat commentaar dan niet in goede aarde valt, doe er dan hetzelfd...
Lees meer >

Herman ter Lingen  |  06-07-2008

@DVD Watcher. Ik ben het met je eens dat het niet sportief is om een recensie op zich af te kraken. Maar je kunt niet verbieden dat forumleden op een dvd r...
Lees meer >

DVD Watcher  |  06-07-2008

Ik wil trouwens de reviewer die zich van deze taak heeft moeten kwijten van harte condoleren... Ik vind het persoonlijk jammer dat er weer mensen zijn die een...
Lees meer >

pietdvd  |  04-07-2008

Ik geef je helemaal gelijk. Ik snap ook wel dat ze dit toegezonden krijgen, maar de mensen die deze DVD kopen lijken mij niet echt de doelgroep voor deze site. ...
Lees meer >

Werner  |  04-07-2008

Ik wil trouwens de reviewer die zich van deze taak heeft moeten kwijten van harte condoleren...
Lees meer >

Jeroen D  |  04-07-2008

ja, hier zitten we al jaren op te wachten met z'n allen.... komen er echt geen goede films uit om te recenseren door ons hier mee op te zadelen????? Man, Wil...
Lees meer >

Herman ter Lingen  |  04-07-2008

Leuk voor Willeke, maar Ik wacht op Willie Alfredo. Roept u maar....
Lees meer >

-Jaap-  |  04-07-2008

Ik geef je helemaal gelijk. Ik snap ook wel dat ze dit toegezonden krijgen, maar de mensen die deze DVD kopen lijken mij niet echt de doelgroep voor deze site. ...
Lees meer >

kruspe  |  04-07-2008

ja, hier zitten we al jaren op te wachten met z'n allen.... komen er echt geen goede films uit om te recenseren door ons hier mee op te zadelen?????
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:4
Geluidskwaliteit:5
Extra's:2
2.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 9
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.