Kronieken van Narnia, De: De Leeuw, De Heks en De Kleerkast

Recensent:
Arnold van Oostrum
26-06-2008

Totaalbeoordeling:

8.7
Blu-ray

Kronieken van Narnia, De: De Leeuw, De Heks en De Kleerkast (Blu-ray)
Samenvatting

Tijdens de Tweede Wereldoorlog moeten de twee broers Peter (William Moseley) en Edmund Pevensie (Skandar Keynes) en hun twee zusters Susan (Anna Popplewell) en Lucy Pevensie (Georgie Henley) hals over kop vluchten naar het platteland. Aldaar worden ze opgevangen door Mrs. MacReady (Elizabeth Hawthorne), de huishoudster van professor Kirke (Jim Broadbent), die niet gestoord mag worden. Wanneer de kinderen in het huis verstoppertje spelen, komt de kleine Lucy in een kamer met een bijzondere kleerkast. Als zij zich in de kleerkast verstopt, ontdekt zij de wondere wereld die Narnia wordt genoemd. Aldaar ontmoet zij de faun Mr. Tumnus (James McAvoy), die Lucy ogenschijnlijk aardig benaderd. Maar Tumnus biecht Lucy op dat hij, terwijl zij kort sliep, iets onaardigs heeft gedaan. Hij heeft Jadis, de Witte Heks (Tilda Swinton) laten weten dat er een mens in Narnia is. Het land van Narnia was ooit een vredig land, maar is nu door de betovering van de Witte Heks een koude bevroren wereld waar het eeuwig winter is. Lucy vlucht via de kleerkast weer terug in het huis, waarbij haar broers en zuster haar verhaal natuurlijk niet geloven. Als alle vier de kinderen later de betoverde wereld van Narnia betreden, komen zij al snel in aanraking met de ijzige kracht van de Witte Heks. Hun komst ontketent een verbeten strijd met de Witte Heks, die ten koste van alles de macht in Narnia wil hebben. De kinderen worden in de strijd tegen de Witte Heks geholpen door twee sprekende bevers, die hen leiden naar de wijze leeuw Aslan (Liam Neeson) en zijn leger van sprekende dieren.

Commentaar

De Britse schrijver Clive Staple “Jack” Lewis (1898-1963), van Ierse afkomst, is vooral bekend geworden door zijn christelijke boeken. Deze christelijke boeken zijn zowel verhandelend als sciencefiction, waarin veelal een waarschuwing richting het werk van de duivel is vervat. Lewis heeft in de jaren ’50 ook zeven sprookjesboeken voor kinderen geschreven, waarin de fantasiewereld Narnia centraal staat. Het eerste boek in deze serie, dat Lewis in 1950 schreef, is het boek “The Lion, the Witch and the Wardrobe”. In Nederland verscheen in 1956 de vertaling met de titel “Het betoverde land achter de kleerkast”. De Walt Disney filmstudio verfilmde dit boek in 2005 onder de titel De Kronieken van Narnia: De Leew, de Heks en de Kleerkast, ofwel in het Engels The Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch and the Wardrobe. Bij de heruitgave van het boek in 2005 in ons land is nu ook de aangepaste Nederlandse titel gebruikt.
In Amerika en Engeland zijn deze kinderverhalen van Lewis bekend veronderstelde literatuur, in Nederland en België zijn deze boeken veel minder bekend. Alhoewel Lewis in 1959 zelf gezegd zou hebben dat hij fel tegen een verfilming van de boeken is, heeft Walt Disney Pictures in 2005 de verfilming van The Chronicles Of Narnia: The Lion, The Witch and The Wardrobe in release gebracht. Waarschijnlijk mede ingegeven door het bijzonder grote succes van fantasiefilms als Harry Potter en Lord of the Rings. Dankzij moderne computer technieken is regisseur Andrew Adamson in staat geweest de fantasiewereld van C.S. Lewis tot leven te brengen op het witte doek. Ondanks dat Disney deze film gemaakt heeft en het de verfilming van een kinderboek betreft, is De Kronieken van Narnia: De Leeuw, de Heks en de Kleerkast geen film voor allerkleinsten geworden. Daarvoor is het verhaal te lang, te eng en te gewelddadig. De film is meer iets voor de wat oudere jeugd en heeft daarbij terecht een leeftijdsindicatie van 12 jaar meegekregen. Adamson schotelt je een fraai vormgegeven fantasiewereld voor met sprekende dieren, faunen, dwergen, centauren en reuzen. Hierbij leunt de film natuurlijk zeer zwaar op de computer gegenereerde special effects, net als eerder genoemde fantasiefilms. In het algemeen zijn de special effects zeer fraai gemaakt. Om een voorbeeld te noemen, in de hele film komt geen enkele echte leeuw voor. Bij enkele scènes kun je toch ook wel zien dat special effects zijn toegepast, maar dat mag de pret niet drukken. De visuele effecten zijn begin dit jaar genomineerd voor een Oscar, maar wonnen deze prijs niet. Met de rol van de computer in de film weet regisseur Andrew Adamson uit Nieuw Zeeland wel raad. Adamson was als regisseur mede verantwoordelijk voor de succesfilms Shrek en Shrek 2.
Naast de sprekende dieren, worden de hoofdrollen vervult door de vier kinderen. Met uitzondering van Anna Popplewell hebben deze jonge acteurs nauwelijks enige filmervaring. Voor de 10 jaar oude Georgie Henley is deze film haar debuut op het witte doek. De rol van de gemene Witte Heks wordt met ijzige overtuiging gespeeld door de ervaren Engelse actrice Tilda Swinton. Ondanks haar Engelse achtergrond had zij de boeken van Lewis voor het filmen nog nooit gelezen. Kritieken zijn er ook op de film. De meeste kritiek richt zich op de te oppervlakkige verfilming, waarbij de mooie plaatjes belangrijker zijn dan de diepere betekenis van het verhaal. Ook achter deze vertelling van Lewis zou een diepere christelijke betekenis liggen, waarbij de leeuw Aslan God is en de Witte Heks de duivel en de inzet van de strijd de mens is.
Mede producent Walden Media zou het doel hebben om alle zeven delen van de Kronieken van Narnia te willen verfilmen. In 2007 wordt de verfilming van het eerste boek van deze kronieken, genaamd The Chronicles of Narnia: Prince Caspian in de bioscopen verwacht. Dit boek is door Lewis weliswaar als tweede boek geschreven, maar is chronologisch gezien het vierde verhaal. Verhaaltechnisch gaat Prins Caspian verder waar \'De Leeuw, De Heks en de Kleerkast\' is gestopt. Regisseur Andrew Adamson zetelt dan wederom in de regiestoel. Tot het zover is, kun je van zijn verfilming van The Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch and the Wardrobe genieten.

De Kronieken van Narnia: De Leeuw, de Heks en de Kleerkast is eerder in twee versies op DVD uitgebracht. Een “Special 2-disc Collector’s Edition” DVD uitgave met de bioscoopversie van de film en een “4-disc Extended Edition” met een zeven minuten verlengde versie van de film.
Walt Disney Studio Home Entertainement heeft de bioscoopversie van De Kronieken van Narnia: De Leeuw, de Heks en de Kleerkast in High Definition op Blu-ray Disc uitgebracht. Inhoudelijk is deze uitgave nagenoeg gelijk aan de “Special 2-disc Collector’s Edition” DVD uitgave die eerder verschenen is. De recensie van deze DVD uitgave kun je hier nog eens teruglezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Fantasy
Regio: B
Jaar: 2005
Speelduur: 143 min
Verpakking: Blu-ray Duo Keepcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (Blinden)
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Portugees
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
  • Dolby Digital 5.1 - Vlaams
  • DTS 5.1 - Spaans
  • PCM 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Portugees, Spaans, En vele andere
Uitgever: Walt Disney Studios Home Entertainment
EAN: 8717418167271

Extra's

  • Bloopers
  • Gesproken toelichtingen
  • Narnia Nieuwtjes
  • Kronieken van een regisseur
  • De magische reis van de kinderen
  • Analyse van een scène
  • Uit het brein van één man
  • Spel: De Strijd om Narnia
  • Beelden vertellers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.35:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) compressiemethode. Zoals bij alle High Definition uitgaven van speelfilms heb je geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast.

De film ziet er op deze Blu-ray Disc met High Definition beeld prachtig mooi uit. Vergeleken met de DVD uitgave valt direct op dat de kwaliteit van het beeld enorm is verbeterd. Duidelijk is te zien dat de detaillering van het beeld geweldig fraai is en zichtbaar beter is dan op de DVD. Dit is vooral zichtbaar met de hele fijne details en de detaillering van de achtergronden. Het beeld heeft een fraaie dieptewerking. Ook de kleuren ogen nu voller, met meer nuancering en een uitstekende verzadiging. De film heeft bij de scènes waarin Narnia nog een winterlandschap is, een stilistisch aangepast en koeler ogend kleurenpalet. Contrast en zwartniveau van het beeld zijn uitstekend. Het beeld is volledig vrij van fouten. Filmgrain is tot een minimum beperkt. Deze High Definition transfer laat de sfeervolle fantasiewereld van Narnia prachtig filmisch tot zijn recht komen. Ook bij deze recensie hebben we dezelfde screenshots geplaatst als bij onze DVD recensie, zodat je zelf een beeldvergelijking kunt maken. De film is verdeeld in 25 chapters (hoofdstukken). De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk met een goede vertaling. De optionele Nederlandse ondertiteling is geheel in het zichtbare filmvlak geplaatst, net boven de zwarte balk.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Wat geluid betreft heb je bij deze Blu-ray Disc uitgave keuze uit diverse opties. Voor ons zijn alleen de Engelse en de Nederlandse/Vlaamse soundtracks interessant. Bij de originele Engelse soundtrack heb je keuze uit een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s) en ongecomprimeerde PCM 5.1 (16 bit / 48 kHz – 4.6 Mb/s) soundtrack.
Bij de Nederlandse nasynchronisatie heb je keuze uit een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s) en een DTS 5.1 surroundtrack (bitrate 1509 kb/s). De Vlaamse nasynchronisatie is alleen in Dolby Digital 5.1 surround kwaliteit (bitrate 640 kb/s).
Verder nog een Spaanse en Portugese soundtrack, die niet op de cover worden genoemd. Beide in Dolby Digital 5.1 kwaliteit (bitrate 640 kb/s) en de Spaanse track ook nog in DTS 5.1 surround kwaliteit (bitrate 1509 kb/s).

De film heeft een zeer fraaie soundtrack met een mooi en actief klinkend surround geluidsbeeld. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorste kanalen. De zeer fraaie filmmuziek komt met een brede stereospreiding en veel detail uit beide frontspeakers, de surrounds voegen daar een ruimtelijke dimensie aan toe. De filmgeluiden beperken zich niet alleen tot de voorste speakers, de surrounds worden frequent en zeer duidelijk gebruikt voor de omgevingsgeluiden en menig geluidseffect. Als geheel geeft dit een zeer goed klinkende soundtrack met veel diepte en ruimtelijkheid. Let maar eens op het indrukwekkende gebrul van de leeuw Aslan. Ook het LFE kanaal wordt diverse momenten goed gebruikt om extra laag aan de soundtrack te geven.
De Dolby Digital track klinkt duidelijk voller en gedetailleerder dan de Dolby Digital track op de DVD. Dat komt vooral door de hogere bitrate – op DVD 384 kb/s en op Blu-ray Disc 640 kb/s. Door de hogere bitrate klinkt de audiotrack op de Blu-ray Disc indrukwekkender qua dynamiek, surroundbeleving en impact. De ongecomprimeerde PCM 5.1 track doet daar nog een hoorbaar schepje bovenop. Zowel dynamiek als impact zijn indrukwekkend. Het hoog is zeer fraai gedetailleerd, het laag mooi diep en strak.

Traditiegetrouw bij een Disney film is ook een Nederlandse en Vlaamse nasynchronisatie aanwezig. Bij deze nasynchronisatie kunnen we vraagtekens zetten voor wat betreft noodzaak. Gezien de leeftijdsindicatie van 12 jaar zou een nasynchronisatie voor deze leeftijdscategorie niet nodig zijn. De nasynchronisatie klinkt op zich goed, maar de ingesproken stemmen missen de emotie. Voor allerkleinsten voldoende, maar daarvoor is de film dan weer niet geschikt.

Extra's

De Blu-ray Disc start met reclametrailers voor andere High Definition Buena Vista uitgaven. De Blu-ray Disc begint met een waarschuwing dat het laden van de schijf met de menuopties enige tijd kan duren. De Blu-ray Disc maakt gebruikt van pop-up menuschermen, waarbij het menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. De film wordt dan wel in een klein venster rechtsboven in het scherm getoond. De uitgave bestaat uit 2 Blu-ray Discs, waarbij de extra’s op beide schijven te vinden zijn. De extra’s zijn nagenoeg hetzelfde als van de 2-DVD Special Collector’s Edition uitgave van de film. Alle extra’s zijn deels in 480i NTSC beeldresolutie en deels in 1080p HD resolutie. De extra’s zijn Nederlands ondertiteld, tenzij anders vermeld.

Blu-ray Disc 1

De Bloopers van Narnia (4½ min)
De opnames waarin per ongeluk of express wat fout gaat. Beeldformaat is 2.35:1 niet anamorf, 480p NTSC resolutie.

Ontdek Leuke Narnia Nieuwtjes
Beleef de film opnieuw met optionele interessante pop-up nieuwtjes over de schrijver C.S. Lewis, de wezens en de wereld van Narnia. In de vorm van tekstballonnen wordt tijdens de film allerlei wetenswaardigheden getoond over het verhaal, de karakters, de schrijver en het maken van de film. Deze optie gaat ten koste van de ondertiteling.

Gesproken toelichtingen
Met keuze uit twee audiocommentaren:

Gesproken toelichting van de regisseur en de vier kinderen
Regisseur Andrew Adamson haalt samen met de jeugdige acteurs Georgie Henley, William Mosely, Anna Popplewell en Skandar Keynes leuke herinneringen op aan het maken van de film. Adamson is hierbij voornamelijk aan het woord en stelt hierbij vragen aan de jongeren.

Gesproken toelichting van het productieteam
Regisseur Andrew Adamson, producent Mark Johnson en productieontwerper Roger Ford wisselen anekdotes uit en geven achtergrondinformatie bij de scènes uit de film. Een bijzonderheid die genoemd wordt is het feit dat de film chronologisch is opgenomen. Goed en informatief commentaar.

Blu-ray Disc 2

De strijd om Narnia
Een spel waarbij je vaardigheid en strategie kunt testen. De toekomst van Narnia ligt in dit spel in jouw handen. Heb jij de kracht en de wijsheid om de Witte Heks aan te kunnen? Kun jij haar kwade krachten voorgoed verslaan? Dit spel heeft Dolby Digital 5.1 geluid, drie nasynchronisatie zijn in Dolby Digital 2.0. Er is geen Nederlandstalige versie. Beeldresolutie is 1080p HD.

Het Creëren van Narnia
Met zes vervolgkeuzen, alles in 480p NTSC resolutie.

Kronieken van een Regisseur (38 min)
Regisseur Adrew Adamson vertelt in de vorm van een soort persoonlijk logboek hoe het proces van realisatie van de film in zijn werk is gegaan.

De Magische Reis van de Kinderen (26½ min)
De drie jeugdige acteurs William Moseley, Georgie Henley en Anna Popplewell hadden nauwelijks acteerervaring. Je ziet hoe ze een rol moeten spelen tegen de achtergrond van een nog niet gerealiseerde fantasiewereld. Ook zie je hoe de jonge Georgie Henley met een blinddoek op de set echt voor het eerst de besneeuwde wereld van Narnia zag. Met interviewfragmenten met de regisseur en de jonge acteurs.

Beeldende Vertellers (55 min)
Een in acht hoofdstukken opgedeelde featurette over de verschillende productiestadia van de film. Elk onderdeel behandelt een aspect van de productie waardoor een mooi overzicht wordt gegeven hoe de film tot stand is gekomen. Alles apart te bekijken of aaneengesloten met de alles spelen optie.

Analyse van een Scène: De Smeltende Rivier (11½ min)
Waarin je gedetailleerd ziet hoe de scène bij de smeltende rivier tot stand is gekomen.

Uit het Brein van één Man (4 min)
Korte biografie over de Britse schrijver C.S. Lewis.

Het Creëren van de Wezens (54 min)
Een featurette die in elf hoofdstukken is opgedeeld. Alles draait hierin om het ontwerp van de verschillende wezens en dieren. Met veel interviewfragmenten en vergelijkende beelden tijdens de ontwikkeling en het definitieve filmbeeld. Alles apart te bekijken of aaneengesloten met de alles spelen optie.

Wezens, Legenden en het Land

Wezens uit de Hele Wereld (14 min)
De belangrijkste karakters en wezens uit de film, waaronder de Witte Heks, Aslan en Mr. Tumnus nader worden toegelicht. Featurette is opgedeeld in elk keuzen voor de verschillende karakters. Alles apart te bekijken of aaneengesloten met de alles spelen optie. Beeldresolutie is 1080p HD.

Narnia Ontdekken
De landkaart van Narnia, waarbij je de belangrijkste plekjes kunt selecteren. Je krijgt dan over het geselecteerde onderdeel uitleg aan de hand van een combinatie van 3D animaties, tekeningen en andere beelden. Beeldresolutie is 1080p HD.

Conclusie

Walt Disney is begonnen met de verfilming van de kinderboeken van de Britse schrijver C.S. Lewis, genaamd The Chronicles of Narnia / De Kronieken van Narnia. De eerste film is het meest bekende verhaal van The Lion, The Witch and the Wardrobe / De Leeuw, De Heks en De Kleerkast. In dit verhaal komen vier kinderen via een geheimzinnige klerenkast in de magische wereld van Narnia met sprekende dieren, faunen, dwergen en reuzen. Samen met een wijze leeuw genaamd Aslan voeren de kinderen strijd tegen de Witte Heks om Narnia te bevrijden van haar ijzige krachten. Regisseur Andrew Adamson heeft met hulp van computer gegeneerde beelden er een fraaie fantasieverfilming van gemaakt. Door het donkere karakter van de film en het aanwezige geweld is het leeftijdsadvies van de film 12 jaar.
Walt Disney Studios Home Entertainment heeft de bioscoopversie van deze film uitgebracht op Blu-ray Disc met High Definition beeld en geluid. Het beeld ziet er bijzonder fraai en gedetailleerd uit. De de PCM 5.1 soundtrack klinkt prachtig. De uitgave bestaat uit 2 Blu-ray Discs. De extra’s zijn nagenoeg hetzelfde als van de 2-DVD Special Collector’s Edition uitgave van de film.

Laatste reacties

Richard B.  |  27-12-2010

Ik vond hem niet perse slecht, maar hij komt wel een beetje generiek en ongeïnspireerd op me over. Verder kwam het verhaal een beetje "verdunt" op me over. Ik h...
Lees meer >

blraydvd  |  09-11-2010

Mooie fantasy adventure film, Met leuke personges en prachtige omgevingen! Het vervolg vind ik persoonlijk nog beter en mooier, Maar dat vinden de meeste onde...
Lees meer >

Bolo  |  06-11-2009

haha anders ga je de titel ff vertalen (y)
Lees meer >

-Jaap-  |  29-09-2009

Die extended versie vind ik niks toevoegen, eigenlijk. Er zitten wel een paar mooie extra shots in de veldslag, maar de CGI valt uit de toon met de rest van de ...
Lees meer >

Thomas Gabriel  |  29-09-2009

JAMMER dat het niet de Extended Edition is! Die komt volgend jaar natuurlijk pas op Blu-ray......... Komen hier ook al EE van ? pfff ze blijven maar komen.......
Lees meer >

Peter van 't Wout  |  20-09-2009

JAMMER dat het niet de Extended Edition is! Die komt volgend jaar natuurlijk pas op Blu-ray.........
Lees meer >

-Jaap-  |  12-07-2009

Lijkt mij ook sterk, iemand Kung Fu Panda (6+) wel eens gehoord? Daar zitten meer harde geluidseffecten in dan in de gemiddelde 12+ schietfilm. Derhalve zou h...
Lees meer >

Slogra  |  12-07-2009

Jammer dat men vergeet te melden dat de Nederlandstalige versie zachter is afgemixt als het goed is. De Nederlandstalige versie had als kijkwijzer een 6, mede v...
Lees meer >

scorpius  |  30-06-2009

Heb deze blu-ray vandaag gezien en zowel beeld als geluid zijn echt super! Die 5 bolletjes voor beeld en geluid zijn helemaal terecht. Dit is echt één van de be...
Lees meer >

Michael Hamers  |  26-02-2009

Heb em vandaag gekeken en ik kan niet anders zeggen dat dit een juweel van een BR is. Prachtige beeldkwaliteit en ook de 5.1 pcm track is echt genieten...
Lees meer >

Joris Springer  |  27-06-2008

Jammer dat men vergeet te melden dat de Nederlandstalige versie zachter is afgemixt als het goed is. De Nederlandstalige versie had als kijkwijzer een 6, mede v...
Lees meer >

Werner  |  26-06-2008

Ga'm toch niet kopen want ik ben wat partial voor de director's cut. Veel meer extra's en film heeft een betere cut.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Dolby Digital PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
9.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 51
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.