Anger Management

Recensent:
Arnold van Oostrum
09-06-2008

Totaalbeoordeling:

4.4
Blu-ray

Anger Management (Blu-ray)
Samenvatting

De altijd rustige Dave Buznik (Adam Sandler) moet voor zijn werk met het vliegtuig weg. Hij werkt voor een bedrijf dat kleding voor dieren, katten, maakt. Buznik heeft moeite voor zichzelf op te komen. Het succes van het bedrijf is vooral te danken aan Buznik, maar Buznik heeft nog nooit promotie gemaakt. Hij zou zijn baas er al zo vaak op aanspreken, maar ja …. Voor zijn werk moet Dave met het vliegtuig weg, zijn vriendin Linda (Marisa Tomei) zwaait hem uit op het vliegveld. In het vliegtuig zit een andere man op Dave’s plaats, ook nu komt Dave niet voor zichzelf op. Hij komt terecht naast een man die Buddy Rydell (Jack Nicholson) heet. Die Buddy kijkt naar een film en wel zo luidruchtig dat Dave er niet van kan slapen. Dave probeert er wat van te zeggen, maar uiteindelijk gaat hij de film maar meekijken. Daarvoor heeft hij dan wel een koptelefoon nodig, die hij aan de stewardess vraagt. Als het te lang duurt, vraagt hij nogmaals. Maar voor Dave er erg in heeft, krijgt hij het aan de stok met de stewardess en een beveiligingsman en staat Dave zich later te verantwoorden in het gerechtsgebouw. De rechter veroordeelt Dave tot het volgen van een ‘anger management’ (woedebeheersing) cursus, bij … Dr. Buddy Rydell, ofwel Dr. B. Wat begint met een ogenschijnlijk onschuldige therapie voor 24 uur, eindigt in het nogmaals verantwoorden voor de rechter. Dave wordt nu veroordeeld tot 30 dagen therapie. Als Buddy vervolgens als therapie bij Dave komt inwonen, staat zijn leven volledig op de kop. Het ergste is dat Dave de totale controle op zijn leven verliest.

Commentaar

Van Anger Management kun je zeggen dat dit Jack Nicholson de verpersoonlijking van ‘anger’ is. Want die man haalt je op een koele en beheerste wijze het ‘bloed onder de nagels’ vandaan. Een goed bij Nicholson passende vertolking van de psychotische dokter. Maar Nicholson is niet de enige die goed staat te acteren. De cast van Anger Management is goed op dreef. Adam Sandler zet een heerlijke rol als ‘het slachtoffer’ neer. De chemie, zoals ze dat zo mooi zeggen, tussen Sandler en Nicholson is prima. Verder kun je genieten van Luiz Guzmán en John Turturro die beide een leuke rol neerzetten als ‘anger’ patiënten van Dr. B. En vergeet niet de bijzondere rollen van Woody Harrelson als de travestiet Galaxia en de beroemde tennisspeler John McEnroe als zichzelf. McEnroe is als voormalig tennistopper ook bekend vanwege zijn woede-uitbarstingen op de tenniscourt. Anger Management is een vermakelijke film met een goede dosering van grappen, hilariteit en romantiek. Want dat is waar het uiteindelijk toch allemaal op neerkomt. Romantiek en het opkomen voor jezelf.
In de film zit nog een aardigheidje. In een bepaalde scène slaat het karakter van Jack Nicholson met een golfclub het raampje van een auto stuk. In 1994 heeft Jack Nicholson een bekeuring gekregen omdat hij in een woedeaanval een raam had stukgeslagen met een golfclub. De muziek van de film is van Teddy Castellucci, die ook gebruik heeft gemaakt van enkel popklassiekers. Persoonlijk vind ik het nummer ‘When you’re smiling’ van Louis Prima een voltreffer. En dat het nummer ‘I feel pretty’ uit West Side Story een therapeutische werking heeft, had je vast niet verwacht.

Sony Pictures heeft Anger Management in High Definition uitgebracht op Blu-ray Disc (BD). In deze recensie bekijken we de kwaliteit van deze Blu-ray Disc uitgave met een korte vergelijking met de enkele jaren geleden gereleasde DVD uitgave. De recensie van de DVD uitgave kun je hier nog eens teruglezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Komedie/Humor, Romantiek
Regio: B
Jaar: 2003
Speelduur: 105 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby TrueHD 5.1 - Duits
  • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
  • Dolby TrueHD 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609593419

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Trailers
  • Audiocommentaar
  • Bloopers
  • Twee featurettes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.40:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) compressiemethode. Zoals bij alle High Definition uitgaven van speelfilms heb je geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast.

Anger Management heeft in deze High Definition presentatie een zeer goed ogen beeld. Je krijgt een bijzonder natuurlijk ogend kleurrijk en contrastrijk beeld voorgeschoteld. Het beeld oogt goed scherp, zonder dat er edge enhancement is toegepast. Ook is het beeld goed gedetailleerd. De moiré en aliasing die je nog op de DVD zag, bijvoorbeeld bij het visnethemd van Louis Guzmán, is nu niet te zien. Het beeld oogt desondanks niet overdreven scherp, maar heeft een fraai filmisch aanzien. In lichte mate is ruis in het beeld te zien. Vooral op het gebied van scherpte en detaillering verbetert deze HD uitgave het toch al uitstekende beeld van de eerdere DVD uitgave. De film is verdeeld in 16 chapterstops. De ondertiteling (wit) is duidelijk en staat netjes geplaatst onder in het beeld.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De originele Engelse taal is te beluisteren als een lossless gecomprimeerde Dolby TrueHD 5.1 surroundtrack (16 bit, 48 kHz). Ook de beide nasynchronisaties – Frans en Duits – zijn in DOlbu True HD 5.1 kwaliteit. We beperken de bespreking tot de originele Engelse soundtrack.

De film heeft een prima klinkende soundtrack, die voornamelijk uit dialogen bestaat met muziek als ondersteuning. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorkanalen. De surroundkanalen worden op een subtiele wijze gebruikt voor de ruimtelijkheid van de muziek en voor de weergave van de omgevingsgeluiden. In enkele actiescènes zijn de surroundspeakers wat nadrukkelijker aanwezig. Het LFE kanaal wordt incidenteel gebruikt. Een uitstekend klinkende soundtrack met een goed gedoseerd en strak laag en uitstekend gedefinieerd hoog. Ten opzichte van de DVD uitgave klinkt de soundtrack voller en gedetailleerder. Vooral de nadrukkelijker aanwezigheid van de surroundkanalen valt in positieve zin op.

Extra's

De Blu-ray Disc maakt gebruikt van een pop-up menu, dat getoond wordt zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. De menuopties liggen als een overlay over de film heen. Deze Blu-ray Disc uitgave biedt nagenoeg dezelfde extra’s als de eerdere DVD uitgave. De extra’s zijn deels in 480i NTSC resolutie en zijn Nederlands ondertiteld.

Director Peter Segal and Adam Sandler Commentary, audiocommentaar met regisseur Peter Segal en hoofdrolspeler Adam Sandler, die gezamenlijk een onderhoudend commentaar geven tijdens de film, waarin maar weinig stiltes vallen.

Featurettes
Met keuze voor twee korte documentaires:

Skull Session (18 min)
Een ‘making of’ documentaire over de productie van de film.

My Buddy, Jack (4 min)
Een soort ode van de cast aan Jack Nicholson.

Deleted Scenes (10½ min)
Met keuze uit vier verwijderde scènes. Van drie scènes is begrijpelijk dat deze niet in de film zijn gekomen. Maar de scène met John McEnroe is schitterend en erg jammer dat die niet in de film zit.

Bloopers Reel (5½ min)
De titel zegt het al: een aaneenschakeling van korte fragmenten van scènes die fout gingen of andere ongein.

Trailers
Met enkele High Definition trailers voor andere BLu-ray Disc uitgaven van Sony Pictures.

Conclusie

Anger Management is een komische romantische komedie waarin men op een leuke wijze laat zien hoe belangrijk het is om voor jezelf op te komen, maar ook hoe moeilijk dat soms kan zijn. Met een prima cast, waarin Jack Nicholson de verpersoonlijking van je grootste kwelgeest is en Adam Sandler het ‘woede’ slachtoffer speelt. De Blu-ray Disc uitgave van Sony Pictures heeft goede High Definition beeld- en geluidskwaliteit. De extra’s zijn nagenoeg gelijk aan de eerdere DVD uitgave.

Laatste reacties

Raymond Gelmers  |  19-12-2008

Zo kunnen smaken verschillen he.. Ik vind dit juist 1 van de beter Hollywood comedies. Al prefereer ik over het algemeen comedies die NIET van Hollywood afkom...
Lees meer >

Werner  |  10-06-2008

Vraag me ook af waarom DVD.nl niet meer tijd steekt in reviews die wel nuttig zijn.. anger management .. denk niet dat er veel mensen die deze film gaan aanscha...
Lees meer >

Frank  |  10-06-2008

Het lijkt me logisch dat DVD.nl deze film recenseert. Die hebben ze van de maatschappij ontvangen. Ik denk trouwens niet dat DVD.nl zich afvraagt of een film nu...
Lees meer >

TJ Weissel  |  10-06-2008

Vraag me ook af waarom DVD.nl niet meer tijd steekt in reviews die wel nuttig zijn.. anger management .. denk niet dat er veel mensen die deze film gaan aanscha...
Lees meer >

-Jaap-  |  10-06-2008

Dat verschilt van maatschappij tot maatschappij, puur besluitvorming over het authoren. Maar het inderdaad vervelend voor mensen die een masking of scope systee...
Lees meer >

rein  |  10-06-2008

Waarom kan disney nou wel de ondertitels mooi boven de zwarte balk plaatsen , en waarom kunnen die andere dat nou niet
Lees meer >

.:Quadran:.  |  10-06-2008

Ik vind het ook een tegenvallende film. Er zijn interessantere films voor een blu ray transfer.
Lees meer >

denizg  |  09-06-2008

Wat ik me dus al een hele tijd afvraag is waarom 'dit soort' film in BR worden uitgebracht? Wat heb je er aan als dit soort films met beter beeld of beter gelu...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:5
1.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 23
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.