National Treasure 2: Book of Secrets (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
30-05-2008

Totaalbeoordeling:

7.9
DVD

National Treasure 2: Book of Secrets (SE) (DVD)
Samenvatting

Tijdens een presentatie over een stukje geschiedenis van Amerika, worden Ben Gates (Nicolas Cage) en zijn vader Patrick (Jon Voigt) onaangenaam verrast door de vreemde Mitch Wilkinson (Ed Harris). Wilkinson blijkt in het bezit te zijn van een stukje document, waaruit blijkt dat Ben’s overgrootvader Thomas Gates medeplichtig is op de moord van president Lincoln. Volgens Ben en zijn vader een grove leugen. Met hulp van assistent Riley Pool (Justin Bartha) gaan ze op onderzoek uit om het tegendeel te bewijzen. Ben roept hierbij de hulp in van Abigail Chase (Diane Kruger), met wie hij op dat moment even niet meer samenwoont. Hun onderzoek leidt van Parijs en Londen naar de mogelijke locatie van de Lost City of Gold. Tot grote schrik van vader Patrick moeten ze hierbij ook de hulp van Ben’s moeder professor Emily Appleton (Helen Mirren) inroepen. Alles leidt naar de uiteindelijke aanwijzing in het mysterieuze en zwaarbewaakte geheime boek van de president van Amerika. Er is maar één manier voor Ben Gates om dit boek te kunnen inzien; het kidnappen van de president van Amerika (Bruce Greenwood). Ben heeft er alles voor over om de naam van zijn familie te zuiveren van elke blaam.

Commentaar

Nadat de avonturenfilm National Treasure, met Nicolas Cage als een soort moderne Indiana Jones, in 2004 een groot succes bleek, kon een vervolg natuurlijk niet uitblijven. Dat vervolg kwam in 2007 onder de titel National Treasure 2: Book of Secrets. In de bioscoop verschenen zonder de toevoeging \'2\', maar voor de DVD release is de \'2\' aan de titel toegevoegd. Aan een succesformule moet je weinig veranderen, moeten de makers gedacht hebben. Zodat hetzelfde team, regisseur, producent en acteurs elkaar in deze tweede film weer treffen. Ook nu weer een stukje Amerikaanse geschiedenis als basis voor een nieuw luchtig verteerbaar actieverhaal. En uiteraard ook de nodige relativerende humor, spektakel en fraaie sets, zodat ook National Treasure 2 weer een vermakelijke actierijke popcornfilm is geworden. Hoofdrol wordt weer gespeeld door Nicolas Cage, die goed gecast is als geschiedkundige schatzoeker Ben Gates. Ook de rest van de cast is weer aanwezig, met Jon Voigt als vader Gates, Diane Kruger als vriendin Abigail, Justin Bartha als Ben’s rechterhand en Harvey Keitel als FBI agent Sadusky. Acteur Ed Harris speelt in deze film de ‘bad guy’ en actrice Helen Mirren wordt geïntroduceerd als de moeder van Ben. De film is weer geregisseerd door Jon Turteltaub en geproduceerd door Jerry Bruckheimer. Wederom speelt een stukje Amerikaanse geschiedenis de rode draad door het verhaal, met een aardig uitstapje naar Parijs en Londen. Of het feitelijk allemaal klopt? Vast niet. Maar wat geeft het? Net als het eerste deel is National Treasure 2: Book of Secrets weer een semi-intellectuele actie/avonturenfilm met heerlijk verteerbaar en voorspelbaar popcornvermaak. Gewoon lekker onderuitzakken en genieten van bijna twee uur actie, humor en spektakel.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 119 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • DTS 5.1 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Walt Disney Studios Home Entertainment
EAN: 8717418158873

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Audiocommentaar
  • Bloopers en Outtakes
  • Het geheim achter het vervolg
  • Stunts: de achtervolging in Londen
  • Book of Secrets: Op locatie
  • Actie onder de grond
  • Coverstory: Het presidentiële boek
  • De evolutie van de Gouden Stad
  • Knights of the Golden Circle

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld met een beeldverhouding van 2.40:1 staat anamorf op deze DVD. De beeldkwaliteit van deze recente film is zeer goed. Kleuren zijn goed verzadigd en ogen natuurlijk. Contrast en schaduwdetail zijn beide prima in orde. Zelfs de donkere scènes in spelonken van Mount Rushmore worden details in de schaduwen goed weergegeven. Het beeld oogt voldoende scherp en redelijk gedetailleerd. Er is slechts een weinig filmgrain in het beeld aanwezig. Het beeld is verder vrij van ongerechtigheden. De film is opgedeeld in 18 chapterstops. De Nederlandse ondertiteling laat zich goed lezen en staat, zoals gebruikelijk bij Disney uitgaven, volledig in het zichtbare filmvlak.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de DVD. Als geheel een prima klinkende surround soundtrack, waarbij alle speakers optimaal worden benut. De soundtrack heeft een natuurlijke nadruk op de voorste drie voorkanalen. De frontspeakers geven de filmmuziek met een zeer fraai breed stereobeeld weer. De achterkanalen worden daarbij effectief gebruikt om de filmmuziek een zeer ruimtelijk karakter te geven. Daarnaast worden de achterkanalen actief in split-surround (stereo) worden gebruikt voor de omgevingsgeluiden en effecten bij de actiescènes. Bij het actiegeweld doet de subwoofer, dankzij het ook aanwezige LFE kanaal actief mee. Als geheel heeft de soundtrack een goed gedetailleerd hoog. Het laag gaat goed diep door en is redelijk strak. De dialogen, die via het centerkanaal komen, zijn prima te volgen.
Het is wat vreemd dat de Italiaanse nasynchronisatie met zowel een Dolby Digital 5.1 als DTS 5.1 surroundtrack, die beide niet op de cover worden genoemd, op de DVD staat. De Italiaanse DTS track neemt kostbare bandbreedte in beslag, die beter benut was voor het beeld of de originele Engelse soundtrack in DTS kwaliteit. Gelukkig klinkt de Engelstalige Dolby Digital track erg goed, zodat het gemis van de Engelse DTS track niet zo groot is.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn geanimeerd en voorzien van achtergrondgeluid. De DVD start uiteraard met de nodige reclametrailers, die eenvoudig zijn over te slaan. Deze Special Edition bestaat uit 2 DVD’s. De eerste DVD bevat de film met een audiocommentaar. De 2de DVD bevat de rest van de extra’s. De menukeuzen op de tweede DVD laten zich wat lastig lezen. Alle extra’s zijn Nederlands ondertiteld.

DVD-1

Audiocommentaar
Regisseur Jon Turteltaub geeft samen met acteur Jon Voigt enige achtergrond informatie tijdens het kijken naar de film.

DVD-2

Deleted Scenes (17 min)
Ofwel, een vijftal niet gebruikte scènes die elk worden ingeleid door de regisseur.

Juweeltjes: bloopers en outtakes (5 min)
Een verzameling van mislukte scènes die op de lachspieren kunnen werken.

Het geheim achter het vervolg (7 min)
Een promotioneel stukje waarin regisseur Jon Turteltaub, producent Jerry Bruckheimer en hoofdrolspelers Nicolas Cage en Diane Kruger, de noodzaak van deze vervolgfilm benadrukken.

Book of Secrets: Op locatie (10 min)
Waarin aandacht voor de scènes die in Londen en Parijs zijn opgenomen.

Stunts: De achtervolging in Londen (10 min)
Titel spreekt voor zich, in deze featurette aandacht voor de spectaculaire achtervolgingsscène in Londen, waar het nodige aan blikwerk sneuvelt.

Actie onder de grond (7 min)
Waarin de scènes die in de onderaardse spelonken van Mount Rushmore nader worden bekeken.

De evolutie van een Gouden Stad (10½ min)
Met aandacht voor de set, een maquette, van de verborgen Gouden Stad Cibola.

Knights of the Golden Circle (3 min)
Een heel klein beetje geschiedenisles over de Amerikaanse burgeroorlog.

Coverstory: het presidentiële boek (4½ min)
Het mysterieuze boek van de president van Amerika nader bekeken.

In de Library of Congres (8½ min)
Met enige informatie, ook weer redelijk promotioneel getint, over deze bijzondere bibliotheek.

De 2- DVD keepcase is voorzien van een licht glanzende slipcase met reliëf op de voorzijde en dezelfde afbeelding als de cover.

Conclusie

National Treasure 2: Book of Secrets is een onderhoudende avonturenfilm waarin een bijzonder stukje Amerikaanse geschiedenis centraal staat. Ook in dit verhaal zijn mysterie en een bijzondere schat de ingrediënten voor een film vol actie, spektakel, humor en indrukwekkende sets. Nicolas Cage speelt weer de geschiedkundige schatzoeker Ben Gates en speelt in de film wederom met Diane Kruger, John Voigt en Justin Bartha. In deze door Jon Turteltaub geregisseerde en door Jerry Bruckheimer geproduceerde film speelt Ed Harris de ‘bad guy. Deze 2-DVD Special Edition uitgave van Walt Disney Studios Home Entertainment biedt goede kwaliteit beeld en geluid. De set heeft daarnaast een gevarieerde set aan korte extra’s.

Laatste reacties

Frank  |  02-06-2008

Bovendien staat op de cover dat er alleen een Engelse Dolby Digital-track op de disc staat, dus je kunt als gewone consument niet weten dat er een Italiaanse DT...
Lees meer >

SuperDre  |  02-06-2008

Eigenlijk moeten we deze versie vanwege de italiaanse DTS boycotten. De originele taal moet altijd de beste kwaliteit hebben. Tja, maak dat de gewone consum...
Lees meer >

zetmoon  |  01-06-2008

Eigenlijk moeten we deze versie vanwege de italiaanse DTS boycotten. De originele taal moet altijd de beste kwaliteit hebben.
Lees meer >

scheur  |  01-06-2008

Leuk vevolg die ik persoonlijk niet cveel slechter of saaier als het origineel vond.... kwestie van smaak denk ik, maar vooral een leuke popcornfilm.....
Lees meer >

SuperDre  |  31-05-2008

Men heeft een versie voor Duitsland gemaakt (met waarschijnlijk Duits DTS), eentje voor Spanje (met Spaans DTS), eentje voor Frankrijk (met Frans DTS), eentje v...
Lees meer >

Frank  |  30-05-2008

1 disc to rule them all.. in iedergeval europa.. grrrr.... ofwel ze zijn te gierig om gewoon per land een aparte disk uit te brengen waar alleen voor dat land d...
Lees meer >

martini  |  30-05-2008

Leuk vervolg met de nodige actie. Jammer van de Italiaanse DTS, had toch liever een Engelse gehad...
Lees meer >

intexor  |  30-05-2008

Zeker niet zo goed als zijn voorganger maar al bij al wel een vermakelijke avonturenfilm met een schitterende cast. Hopelijk leunt een mogelijk derde deel toch ...
Lees meer >

SuperDre  |  30-05-2008

Daar vergis ik me ook steeds in. En ja, Italiaans/Frans DTS... ik zal wel nooit begrijpen wat de achterliggende gedachte hiervan is. 1 disc to rule them all.....
Lees meer >

Frank  |  30-05-2008

Daar vergis ik me ook steeds in. En ja, Italiaans/Frans DTS... ik zal wel nooit begrijpen wat de achterliggende gedachte hiervan is.
Lees meer >

Werner  |  30-05-2008

Toch effe nitpicken. De regisseur heet Jon Turteltaub, niet Turtletaub.
Lees meer >

Pieter V  |  30-05-2008

Deel 1 was beter, en meer avontuurlijker, als je het mij vraagt. Des ondanks, heb ik mijn ook prima vermaakt, met deel 2. Tja en dan het geluid; is het geen F...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 26
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.