Zodiac (DC)

Recensent:
Arnold van Oostrum
26-05-2008

Totaalbeoordeling:

8.4
DVD

Zodiac (DC) (DVD)
Samenvatting

De Amerikaanse staat Californië wordt in de jaren 1968 en 1969 opgeschrikt door enkele brute moorden. De moorden worden geclaimd door iemand die zichzelf de Zodiac Killer noemt. Hij noemt zichzelf zo in brieven die hij stuurt naar de redactie van de krant San Francisco Chronicle. Ook twee andere kranten krijgen de brief, waarbij ook een gecodeerde boodschap zit. Robert Graysmith (Jake Gyllenhal) werkt als tekenaar voor de S.F. Chronicle. Zijn collega Paul Avery krijgt de opdracht de zaak van Zodiac te verslaan. Graysmith raakt gefascineerd door de moordenaar en probeert zelf de gecodeerde boodschappen te ontcijferen. Het politieonderzoek naar de moorden worden geleid door inspecteurs David Toschi (Mark Ruffalo) en William Armstrong (Anthony Edwards). De moorden krijgen veel media-aandacht, waardoor de druk bij Toschi en Armstrong om de zaak op te lossen erg groot is. Beide inspecteurs, maar ook Graysmith en Avery worden steeds dieper meegezogen in het onderzoek naar de moordenaar.

Commentaar

Let op: bevat spoilers! Zodiac is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de beruchte seriemoordenaar die eind jaren 60 van de vorige eeuw verscheidene gruwelijke moorden pleegt in de Amerikaanse staat California. Nadat de moordenaar, die zichzelf Zodiac noemde, met brieven over zijn daden de kranten benaderde, ontstond een mediahype en een intense mensenjacht op hem. Regisseur David Fincher maakte van dit gegeven een schitterende en door critici toegejuichte thriller. Regisseur David Fincher is bekend van films als Fight Club, The Game, Alien 3, Se7en en Panic Room. Tot de dag van vandaag heeft men de identiteit van Zodiac en daarmee van de moordenaar niet kunnen vaststellen. Ook de betekenis van de naam Zodiac is nog steeds onduidelijk. Volgens de politie kunnen vijf moorden toegeschreven worden aan de Zodiac Killer. Via de brieven aan de krant claimde Zodiac een groter aantal moorden. Zodiac communiceerde via diverse kranten door middel van cryptogrammen, waarin hij de draak stak met de politie en zijn eigen daden ophemelde. Eén van de medewerkers van de San Francisco Chronicle, Robert Graysmith, raakte geobsedeerd door de moordenaar en schreef er uiteindelijk een boek over. Deze verfilming van David Fincher is gebaseerd op dit boek en neemt je als kijker mee in de obsessie van Graysmith. Het verhaal gaat dus niet zo zeer over het vinden van de dader, hoewel dit wel Graysmith’s bedoeling was. In de film wordt je als kijker vooral meegenomen in de geest van de mannen die geobsedeerd raakten door Zodiac. De obsessie ging zover dat hun eigen leven hieronder ging leiden.
De verfilming van David Finch is door pers en publiek met lofzang ontvangen. Ondanks de lengte van ruim 2½ uur, houdt Fincher je aandacht geboeid bij de ontwikkelingen en het onderzoek naar de moorden. Zodiac is duidelijk geen actiefilm, maar een film waarin het politieonderzoek en het onderzoek door Avery en Graysmith met veel detail voor het voetlicht wordt gebracht. Hierdoor ligt gevoelsmatig het tempo van de film laag, al gebeurt er best wel veel. Fincher had bij de verfilming de medewerking van de mensen die daadwerkelijk het onderzoek naar Zodiac hebben geleid. Met uitzondering van één moord, zijn de moorden grafisch in beeld gebracht en laten goed de hardheid van Zodiac zien. Ondanks dat de film zich voornamelijk concentreert op het onderzoek naar Zodiac, weet Fincher door een goed opbouw ook een gevoel van spanning in de film te brengen. David Fincher staat bekend om films met een bijzondere visuele stijl. Fincher brengt je als kijker met de toegepaste stijl in Zodiac terug naar het tijdsbeeld van de jaren 60/70 van de vorige eeuw. Qua casting heeft Fincher een aantal geweldig spelende acteurs bij elkaar gezocht. Jake Gyllenhaal speelt zeer overtuigend de rol van Robert Graysmith, hij weet de groeiende obsessie van zijn karakter voor Zodaic zeer goed te brengen. Ook fysiek heeft Graysmith overeenkomsten met de echte Graysmith. Robert Downey Jr. speelt de collega journalist Avery, ook hier zeer goed spel. Mark Ruffalo en Anthony Edwards zijn uitstekend op dreef als de beide politie-inspecteurs die het onderzoek naar Zodiac leiden. Uiteraard levert ook de rest van de cast in de vele bijrollen evenzo goede prestaties. Op alle vlakken is Fincher’s Zodiac een uitstekende verfilming van een bijzonder politiedossier geworden.

Ongeveer een half jaar geleden is de bioscoopversie van Zodiac door Warner op DVD uitgebracht. Onze recensie van deze uitgave kun je hier teruglezen. Toen was al bekend dat een “director’s cut” uitgave van de film zou verschijnen. Deze “director’s cut” bevat ongeveer vijf minuten meer materiaal. Niets schokkends, maar toch enkele toevoegingen met details die het geheel completer maken. Ook is volgens de IMDB de aftiteling completer ten aanzien van de betrokken acteurs. Warner heeft nu de “director’s cut” uitgebracht op een 2-DVD release, waarbij ook op het gebied van het bonusmateriaal veel extra materiaal is toegevoegd. Tegelijkertijd is deze uitgave in High Definition op Blu-ray Disc uitegebracht. In deze recensie bespreken we de 2-DVD release. De Blu-ray Disc recensie kun je hier lezen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Misdaad, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 156 min
Verpakking: Duo Keep Case
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321906168889

Extra's

  • Audiocommentaar regisseur
  • Theatrical trailer
  • Previsualisation
  • Audiocommentaar cast en crew
  • Zodiac Deciphered
  • The Visual Effects of Zodiac
  • This is Zodiac Speaking
  • Prime Suspect

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de schijf in het formaat 2.40:1. De beeldkwaliteit van deze uitgave is prima.
Fincher heeft het beeld stilistisch qua kleurenpalet aangepast om zo nog beter de jaren ’60 / ’70 sfeer en stijl te benaderen. Aangepast betekent dat het kleurenpalet vooral bruintinten bevat en wat aan de donkere kant is. Je zult in deze film zeker geen helder, felgekleurd beeld zien. Contrast en zwartniveau zijn prima, waarbij het schaduwdetail nog voldoende is. De scherpte en detaillering van het beeld zijn ruim voldoende. Het beeld oogt niet gestoken scherp, maar zoals het er nu uitziet past het filmisch geheel in de opgeroepen sfeer. In lichte mate is filmgrain zichtbaar. Edge enhancement is niet zichtbaar toegepast. Samengevat krijg je een beeld voorgeschoteld dat prima de opgeroepen sfeer van de jaren ’60 / ’70 weergeeft en dat verder zonder ongerechtigheden als krasje of anderszins is. De film is verdeeld in 27 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk leesbaar en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

De soundtrack is gemixt in Dolby Digital 5.1 (bitrate 384 kb/s). Ondanks een goed klinkende soundtrack, toch jammer dat Warner bij deze heruitgave niet gekozen heeft voor de hogere bitrate van 448 kb/s. Neemt niet weg dat de soundtrack erg mooi klinkt met een goed breed surround geluidsbeeld. De film is voornamelijk gericht op dialoog, die goed te volgen uit de centerspeaker komen. Ondanks het dialoogkarakter van de film geven de surrounds veelvuldig ondersteuning in het geluidsbeeld. Omgevingsgeluiden en hier en daar wat effecten zijn te horen in split-surround. De frontspeakers laten een mooi breed stereogeluid horen met een goede kanaalspreiding. De aanwezige muziek klinkt goed gedetailleerd en mooi vol. De subwoofer ondersteunt voornamelijk de actiescènes en voorziet ze van wat meer impact. De track klinkt verder mooi helder en beschadigingen of ruis zijn niet aanwezig.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn geanimeerd en voorzien van achtergrondgeluid. Deze Special Edition bestaat uit twee discs met de extra’s op beide discs. De extra’s zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.

DVD-1

Commentaar door regisseur David Fincher
Regisseur David Fincher geeft een prima en zeer informatief commentaar. Aanbevolen luistervoer.

Commentaar door …
Acteurs Jake Gyllenhaal en Robert Downey Jr., producer Brad Fischer en schrijvers James Vanderbilt en James Ellroy geven gezamenlijk een toelichting. Commentaar van ieder is afzonderlijk opgenomen.

DVD-2

The Film
Met als vervolgkeuzen:

Zodiac Deciphered (54 min)
Een uitgebreide achter de schermen documentaire over de productie van de film. Met veel interviewfragmenten, beelden op de set en filmfragmenten. De documentaire is opgedeeld in zeven hoofdstukken die elk apart te selecteren zijn.

The Visual Effects of Zodiac (15 min)
Met specifieke aandacht voor de met computer gemaakte aanpassingen in het beeld om zo het jaren ’60 / ’70 beeld te creëren.

Previsualization (6½ min)
Drie scènes die je via een gedeeld beeld ziet in een ruwe computeranimatie en als finale filmbeeld.

Theatrical Trailer (2 min)
De bioscooptrailer van de film.

The Facts
Met als vervolgkeuzen:

This is the Zodiac Speaking (102 min)
Een nieuwe documentaire over het feitelijke onderzoek naar de moorden. De oorspronkelijke detectives en overlevende slachtoffers komen hierin ook aan het woord. Zeer interessant. Documentaire is gedeeld in vier hoofdstukken.

Prime Suspect (42½ min)
Met de waarheid over de hoofdverdachte in de Zodiac zaak aan de hand van interviews met mensen die hem kenden en de politie die het onderzoek naar hem deed.

Conclusie

Zodiac vertelt het waargebeurde verhaal van de gelijknamige beruchte seriemoordenaar die eind jaren ’60 actief was in Californië, Amerika en de intense mensenjacht die hij teweegbracht. De film is gebaseerd op het boek dat journalist Robert Graysmith, die zelf betrokken is geweest bij het onderzoek, over deze zaak heeft geschreven. De film is geregisseerd door David Fincher, die hiermee een lange maar ook zeer goede film afgeleverd heeft. De hoofdrollen worden gespeeld door Jake Gyllenhaal, Mark Rufalo en Robert Downey Jr..
Warner heeft de iets verlengde Director’s Cut versie van de film uitgegeven als een 2-DVD Special Edition. Beeld en geluid van deze Warner uitgave zijn van goede kwaliteit. Naast twee audiocommentaren herbergt de tweede schijf nog een aantal informatieve extra’s. Een mooie film door Warner in een nette release is uitgebracht.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Mathieu Ghekiere  |  28-05-2008

Ik vond de film oké, maar niet super, maar heb dus speciaal gewacht omdat ik had gehoord dat er een editie kwam met veel extra's. Heb hem deze namiddag gekocht ...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  27-05-2008

Het klinkt inderdaad puur als wat extra toegevoegde scenes of delen van scenes. Weinig bijzonders dunkt me. Ik moet trouwens zeggen dat de nieuwe extra's wel ...
Lees meer >

Gast_09  |  26-05-2008

wel jammer, als ik had geweten dat deze eraan kwam dan had ik de 1 disc nooit gekocht, maar ik kwam er pas achter bij het kijken van de 1 disc, jammer
Lees meer >

Antonio 'Tony' Montana  |  26-05-2008

Heb de vorige release niet, dus deze komt er zeker in. Vrees er echter wel voor dat deze film weinig herkijk-waarde heeft...
Lees meer >

Richard B.  |  26-05-2008

http://www.imdb.com/title/tt0443706/alternateversions niet zoveel veranderd, lijkt me Het klinkt inderdaad puur als wat extra toegevoegde scenes of delen v...
Lees meer >

Antonio 'Tony' Montana  |  26-05-2008

Ik vond de originele cut een goeie film, maar ik zal zeker niet naar de winkel rennen om deze te gaan halen. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat dat kleine...
Lees meer >

Richard B.  |  26-05-2008

Ik vond de originele cut een goeie film, maar ik zal zeker niet naar de winkel rennen om deze te gaan halen. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat dat kleine...
Lees meer >

Antonio 'Tony' Montana  |  26-05-2008

Vanmiddag gekocht bij de MM Maastricht. . voor hoeveel??
Lees meer >

Bas Hokke  |  26-05-2008

Vanmiddag gekocht bij de MM Maastricht. Toen ik deze film van me werk had gezien, wilde ik hem kopen, maar bewust gewacht op deze director’s cut. (viel n...
Lees meer >

Pieter V  |  26-05-2008

Klopt, Ik denk dat ik wel een verklaring voor heb: op deze manier hebben ze altijd de mogelijkheid om zoveel mogelijk audiosporen op 1 disc te kwakken. Stel dat...
Lees meer >

Mr. Incredible  |  26-05-2008

Fantastische film! En ondanks dat ik de oude versie al heb, zal ik deze zeker aanschaffen. Niet vanwege de 5 minuten extra, maar meer voor het audiocommentaar e...
Lees meer >

-Jaap-  |  26-05-2008

Klopt, Ik denk dat ik wel een verklaring voor heb: op deze manier hebben ze altijd de mogelijkheid om zoveel mogelijk audiosporen op 1 disc te kwakken. Stel dat...
Lees meer >

Pieter V  |  26-05-2008

Warner maakt altijd gebruik van een bitrage van 384kb/s. Bij Amerikaanse DVD's echter gebruiken ze wel een bitrage van 448kb/s. Nu is de vraag nog, waarom?
Lees meer >

Frank  |  26-05-2008

Warner maakt altijd gebruik van een bitrage van 384kb/s. Bij Amerikaanse DVD's echter gebruiken ze wel een bitrage van 448kb/s.
Lees meer >

Pieter V  |  26-05-2008

Bij actiefilms etc. maken ze meestal wel gebruik van Dolby TrueHD. Alleen bij film met vooral veel Dialoog, zoals deze film en de Ocean's films is die noodzaak ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:9
7.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 27
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.