Troy (DC)

Recensent:
Arnold van Oostrum
21-05-2008

Totaalbeoordeling:

9.1
Blu-ray

Troy (DC) (Blu-ray)
Samenvatting

Ruim 3200 jaar geleden was koning Agamemnon (Brian Cox) de grote heerser over de Grieken. Zijn zeges dankte hij ook vooral aan de strijder Achilles (Brad Pitt), die dankzij zijn snelheid en souplesse van bewegen onoverwinlijk bleek. Agamemnon’s broer Menelaos (Brendan Gleeson), heerser van Sparta, heeft een verbond gesloten met de zoons van de koning van Troje, Hektor (Eric Bana) en Paris (Orlando Bloom). Paris heeft een geheime relatie met Helena (Diane Kruger), de vrouw van Menelaos. Hij neemt haar de volgende ochtend stiekem mee aan boord van het schip op de terugreis naar Troje. Als Hektor er achter komt is het te laat om terug te gaan. De woede van Menelaos en Agamemnon is groot. Agamemnon ziet zijn kans schoon om een grote krijgsmacht naar Troje te sturen, Troje ten val te brengen en zo zijn macht verder uit te breiden. De armada van duizend schepen dwingt koning Priamos (Peter O’Toole) tot een oorlog met de Grieken. De Trojanen zijn vol zelfvertrouwen, nog niemand heeft de hoge muren van Troje ooit kunnen slechten. Menelaos daagt Paris uit voor een man tot man gevecht, waarbij Hektor het voor zijn bange broer Paris opneemt en Menelaos doodt. Agamemnon is blind van woede, als hij de aanval op Troje opent. Het kost beide kanten vele levens en de Grieken moeten zich noodgedwongen terugtrekken. De overwinningsroes van Troje zal later onterecht blijken.

Commentaar

Wie kent niet de Mythische heldendicht Illias van de blinde dichter Homerus, waarin hij beschrijft hoe de Griekse held Achilles dankzij een listige streek het onoverwinnelijke Troje ten val brengt. Wie heeft niet deze heldendicht over het paard van Troje in zijn schooltijd als onderdeel van die verplichte literatuurlijst moeten lezen.
De Duitse regisseur Wolfgang Petersen (Das Boot, Outbreak, Air Force One, In the Line of Fire) waagde zich aan een verfilming van de grootse epos. Na het grote succes van Gladiator, leek een dergelijke verfilming van het verhaal van de Griekse held Achilles mogelijk. Scriptschrijver David Benioff (25th Hour), liet zich voor het script inspireren door de heldendicht van Homerus, maar veroorloofde zich ook grote vrijheden. Vrijheden die ten doel hadden van de film een indrukwekkend en melodramatisch spektakel te maken. Troy is door critici niet enthousiast ontvangen. In de film ligt de nadruk teveel op de grootste vechtscènes, de indrukwekkende decors en de strijdende, gespierde helden. De film roept niet de emotie op die bijvoorbeeld Gladiator oproept. Vraag is natuurlijk ook of dit de intentie van Petersen is geweest. De karakters blijven afstandelijk en zijn vooral de gespierde strijders. In het verhaal wordt de sympathie opgeroepen voor beide kanten. Enerzijds de wijsheid van de Trojaan Hektor, gespeeld door Eric Bana. En anderzijds de strijdbare passie van Achilles, gespeeld door Brad Pitt. Beide roepen bij je als kijker weinig emotie op, als is het tweegevecht tussen hen beide een positieve uitzondering. Brad Pitt heeft ruim zes maanden getraind om er als een Griekse held uit te zien. In ieder geval succesvol bij de (vrouwelijke) tieners, de film leverde hem een Teen Choice Award op. Peter O’Toole speelt als de Trojaanse koning Priamos uitstekend een zeer aangrijpende en emotioneel geladen rol. Maar O’Toole schijnt niet tevreden te zijn met het eindresultaat zoals Petersen dat heeft neergezet. Alles bij elkaar is Troy sensationeel spectaculair en melodramatisch vermaak. Een fantastisch avontuur- en actiespektakel met grootse sensationele vechtscènes en schitterende indrukwekkende decors. Dat veel hiervan gewoon computer gegenereerde beelden (CGI) zijn doet er dan niet zo heel veel toe.

Regisseur Wolfgang Petersen heeft Troy een zogenaamde “director’s cut” gegeven. Ofwel, al het filmmateriaal is opnieuw op de snijtafel bekeken, waarbij nu minder materiaal gesneuveld is. Resultaat is een film die ruim 30 minuten langer is. Een film met niet eerder vertoonde scènes. Wat levert je dit nu op. In basis is het verhaal hetzelfde gebleven, dat zal niet verrassen. Maar de ingevoegde scènes en verder ook iets andere editing van de film levert een meer volwassen film op. De gevechten zijn intenser met meer expliciet geweld en meer bloed. Maar het verhaal en de karakters kent op sommige momenten ook een diepere uitwerking. Als geheel is de film daardoor zonder meer beter geworden. ‘Nadeel’ van deze ingreep is dat de film nu ruim drie uur duurt. Dat is een hele zit.
Warner heeft deze verlengde “director’s cut” versie van Troy al eerder uitgebracht op een 2-DVD set. Onze recensie met screenshots van deze DC uitgave kun je hier nog eens nalezen. De recensie met screenshots van de eerder bioscoopversie kun je hier teruglezen. Deze “director’s cut” is door Warner nu in High Definition kwaliteit uitgebracht op Blu-ray Disc. In deze recensie bekijken we de Blu-ray Disc en maken een vergelijking met de eerder gereleasde 2-DVD.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Drama
Regio: B
Jaar: 2004
Speelduur: 196 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
  • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321906173777

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Troy Revisited
  • Troy in Focus
  • From Ruines to Reality
  • Troy: An Effects Odyssey
  • Attacking Troy
  • In the thick of the battle

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld van deze film is het brede 2.40:1 beeldformaat. Het progressieve 1080p beeld op deze Blu-ray Disc heeft een resolutie 1920*1080 beeldpunten (vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering). Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 compressiemethode. De Blu-ray Disc is een 50 GB double layer disc. Op deze Blu-ray Disc staat de film in met oorspronkelijke beeldsnelheid van 24 beelden per seconde en heb je dus geen last van de PAL speedup.

Voor de eerder op DVD gereleasde “director’s cut” had Warner Bros. een nieuwe High Definition transfer gemaakt. Deze DVD release liet een uitstekende beeldkwaliteit zien, die een verbetering was ten opzichte van de eerdere DVD release van de bioscoopversie van de film.
Op de hier besproken Blu-ray Disc staat de verlengde “director’s cut” in High Definition kwaliteit en laat een prachtige beeldkwaliteit zien. De prachtige Griekse en Trojaanse decors zijn sfeervol en kleurrijk in beeld gebracht, wat in deze High Definition uitgave uitstekend tot uiting komt. Het beeld heeft een warm kleurenpalet, waarbij het High Definition beeld een grote kleurrijkdom en de uitstekende kleurverzadiging laten zien. De kleurverzadiging is beter van de DVD uitgave, die een iets te verzadigd beeld liet zien. Scherpte en detaillering van het beeld is uitstekend. Het beeld is bijzonder gedetailleerd, zowel in de voorgrond als in de achtergrond. Hierdoor heeft het beeld een fraaie diepte, dat gecombineerd met de fraaie kleuren een zeer filmisch beeld oplevert. Het beeld is vrij van ongerechtigheden. Kortom, een zeer overtuigende HD beeldpresentatie, die op het gebied van kleurrijkdom, kleurverzadiging, scherpte en detaillering een grote verbetering is ten opzichte van de DVD. De film is opgedeeld in 46 chapterstops. Was het bij de DVD release nog nodig om halverwege de film van DVD schijf te wisselen, dankzij de grote(re) opslagcapaciteit van de Blu-ray Disc is dat bij deze uitgave niet nodig. Toch een klein kritiekpuntje op het beeld. Bij één scène, tijdsindex 1:12:36-1:12:51, is de framing niet helemaal juist, waardoor links een smalle zwarte band te zien is. Dit is bij de DVD uitgave trouwens ook het geval.
De optionele ondertiteling (wit) heeft een goed leesbaar, mooi klein en haarscherp lettertype. De ondertiteling staat goed geplaatst onder in het beeld.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is naar keuze te beluisteren als een lossless gecomprimeerde Dolby Digital True HD surroundtrack (48 kHz, 16 bit - bitrate gemiddeld 1.2 Mb/s) of als een Dolby Digital 5.1 surround soundtrack (448 kb/s). De nasynchronisaties in het Frans, Duits, Spaans en Italiaans zijn een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s).
De film heeft een zeer fraai klinkende soundtrack met een wijds surround geluidsbeeld waarbij alle kanalen intensief worden gebruikt. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorste kanalen. De heroïsch dramatische muziek van James Horner komt met een brede stereospreiding en veel detail uit beide frontspeakers, de surrounds voegen daar een ruimtelijke dimensie aan toe. James Horner schreef de muziek in slechts 1½ maand. Oorspronkelijk was een andere componist bij de film betrokken, Gabriel Yared, die ruim een jaar besteed heeft aan de muziek. Maar Warner vond zijn muziek te oubollig en schoven hem aan de kant. De filmgeluiden worden door alle speakers weergegeven, wat een goed klinkend driedimensionaal geluidsbeeld geeft. Detaillering van het geluid is goed evenals de dynamiek. Ook het LFE kanaal wordt goed gebruikt voor het extra diepe laag. Dialogen komen goed verstaanbaar via de centerspeaker.
De Dolby Digital track van de DVD heeft de lage bitrate van 384 kb/s. De Dolby Digital track op deze Blu-ray Disc klinkt dankzij de iets hogere bitrate en de afwezigheid van de PAL speedup iets gedetailleerder en volumineuzer. Dankzij de nog hogere kwaliteit van de lossless gecomprimeerde Dolby TrueHD audiotrack klinkt fraai klinkende soundtrack nog meer gedetailleerd, nog dynamischer en voller dan de gewone Dolby Digital track. De Dolbu TrueHD audiotrack is een prima High Definition presentatie met een fraaie soundtrack van demonstratieklasse.

Extra's

De Blu-ray Disc start automatisch direct met de film. Voor de instellingen, de scènekeuze en de extra’s maakt de Blu-ray Disc gebruik van een pop-up menu. Dit menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld. Daarnaast is ook een meer conventioneel keuzemenu aanwezig.
Deze Blu-ray Disc uitgave biedt dezelfde extra’s als de 2-DVD Speciale Edition uitgave. De extra’s in 480i NTSC resolutie met 1.78:1 niet anamorf beeldformaat, alles voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Troy Revisited: An Introduction by Wolfgang Petersen (2½ min)
Introductie van regisseur Wolfgang Petersen op deze nieuwe verlengde versie van de film. In 1080i HD resolutie.

Troy in Focus (23 min)
Een nieuwe, voor deze director’s cut versie van de film gerealiseerde featurrette. Opgedeeld in elf onderdelen, vertelt regisseur Wolfgang Petersen over diverse aspecten van de filmproductie. Met Play All zijn de elf onderdelen ook aaneengesloten te bekijken.

In the Thick of the Battle (17 min)
Deze featurette gaat over de grote gevechtsscènes in de film. Hoe zijn ze gemaakt, wat was er allemaal voor nodig en hoe verliepen de voorbereidingen. Opgedeeld in vijf apart te selecteren onderdelen of met Play All aaneengesloten te bekijken.

From Ruines to Reality (14 min)
Waarin regisseur Wolfgang Petersen toelichting geeft over de enorme sets die gebouwd zijn, de locaties waar gefilmd is en hoe men alles zo reëel mogelijk wilde namaken. Opgedeeld in zes apart te selecteren onderdelen of met Play All aaneengesloten te bekijken.

Troy: An Effects Odyssey (11 min)
In de film is ook het nodige via computers gerealiseerd, in deze documentaire zie je daar meer over. De grote massascènes, maar ook de armada van schepen. Verder nog toelichting op de geluidseffecten. Opgedeeld in zeven apart te selecteren onderdelen of met Play All aaneengesloten te bekijken.

Attacking Troy (15 min)
Een in drie delen opgesplitste featurette waarin voornamelijk de genomen vrijheden in de bewerking van het originele werk aan de orde komen. Met Play All ook aaneengesloten te bekijken.

Greek Ship Towing (1 min)
Een ruwe animatie als voorstudie op de film, met grapjes van de makers.

Trailer (2 min)
De genomineerde, originele bioscooptrailer.

Conclusie

Wolfgang Petersen’s verfilming van Troy is losjes gebaseerd op de Mythische heldendicht Illias van de Griekse dichter Homerus. Het verhaal over de strijder Achilles en de strijd van de Grieken tegen de Trojanen in hun ogenschijnlijk onneembare stad Troje. De verlengde “director’s cut” versie van de film duurt ruim 30 minuten langer dan de bioscoopversie. In basis is het verhaal hetzelfde gebleven, maar de ingevoegde scènes en de iets andere editing van de film levert een meer volwassen film op. Warner heeft deze schitterende, lange film in High Definition kwaliteit uitgebracht op Blu-ray Disc. Beeld en geluid zijn van de hoogste kwaliteit. De extra’s van de 2-disc Special Edition zijn overgenomen op deze Blu-ray Disc. Een prima HD release van een epische vertelling.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Roberto van Rooijen  |  08-12-2011

Troy (DC) Prachtige HD presentatie van de met 30 minuten verlengde epische vertelling. Lees dit artikel Mooie recensie, jammer dat de film net geen DVD.NL...
Lees meer >

Raymond Gelmers  |  02-02-2009

Het beeld is echt super mooi!!! Die uniformpjes en al die soldaten, je kunt het nu echt zien!!! Ik twijfelde eerst of je veel verchil zou zien, maar het is ech...
Lees meer >

Rob van Gestel  |  14-12-2008

1 van mijn favoriete blu-rays uit mijn verzameling.
Lees meer >

nlamste3  |  28-05-2008

Het beeld is echt super mooi!!! Die uniformpjes en al die soldaten, je kunt het nu echt zien!!! Ik twijfelde eerst of je veel verchil zou zien, maar het is ech...
Lees meer >

Neil  |  23-05-2008

Heb de Amerikaanse versie al een tijdje staan, en het is echt een juweeltje :bier:
Lees meer >

Rogier Burghout  |  22-05-2008

Opvallend dat voor de europese release speciaal een TrueHD track is gemaakt, de US versie heeft een PCM lossless track.
Lees meer >

BrianB  |  22-05-2008

De screenshots zijn ook verkleind naar 1280*720, het geeft dus niet echt goed weer hoe de Blu-Ray's er werkelijk uit zien. Ik hoop alleen niet dat men grain da...
Lees meer >

hstadman  |  22-05-2008

En toch, kijkend naar de HD screenshots, heb ik het idee dat er meer uit te halen valt.
Lees meer >

scheur  |  22-05-2008

Dit gaat voor mij ook een zekere aanschaf worden, lekker dat ik nog even gewacht heb met de dvdv van deze film....;-)
Lees meer >

MatrixTom  |  21-05-2008

Heb ik gedaan, dan kan ik juist goed zien dat de lucht onscherp is...er is zeg maar een hoop ruis aanwezig. Het is mij al vaker opgevallen bij het kijken naar e...
Lees meer >

Coen P.  |  21-05-2008

deze heb ik net binnen! ben benieuwd! hulde heren dat er nu (ook met terugwerkende kracht) screenshots zijn geplaatst (y)
Lees meer >

Ludo Keeris  |  21-05-2008

Vraagje: worden bij de oudere HD-recensies ook foto's toegevoegd, of is het enkel vanaf nu aan bij nieuwe besprekingen? Bij een redelijk aantal eerdere Blu-r...
Lees meer >

Roy de Jong  |  21-05-2008

Let er wel even op dat je het scherm waarin de grote screenshot wordt getoond moet vergroten om de hele screenshot te kunnen zien. Heb ik gedaan, dan kan ik j...
Lees meer >

Mathieu Ghekiere  |  21-05-2008

Leuk inderdaad, dat er nu eindelijk foto's te zien zijn! Een grote vooruitgang! Vraagje: worden bij de oudere HD-recensies ook foto's toegevoegd, of is het enk...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  21-05-2008

Trouwens wel goed dat er eindelijk foto's bij de BR releases gezet mogen worden.Let er wel even op dat je het scherm waarin de grote screenshot wordt getoond mo...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Dolby TrueHD 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
9.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 60
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.