Eastern Promises (SE)

Recensent:
Marcel den Haan
16-05-2008

Totaalbeoordeling:

7.9
DVD

Eastern Promises (SE) (DVD)
Samenvatting

Anna (Naomi Watts) is woonachtig in Londen, waar ze werkzaam is als vroedvrouw. Een tienermeisje komt te overlijden tijdens de bevalling van haar baby en Anna probeert de familie van het meisje op te sporen. Ze heeft alleen een dagboek dat het meisje bij haar droeg en dit is ook nog eens geschreven in Russisch. Anna is zelf van Russische afkomst en stapt naar haar oom om het dagboek te vertalen. Deze waarschuwt Anna voor de inhoud en zegt er verder niks mee te maken te willen hebben. Anna gaat daarom maar zelf op onderzoek uit en komt terecht bij Semyon (Armin Mueller-Stahl), de eigenaar van een restaurant. Wat Anna niet weet is dat Semyon de hoofd is van een Russische misdaadfamilie en dat de inhoud van het dagboek voor hem van groot belang is. Anna heeft een kopie van het dagboek gemaakt en Semyon wil dit koste wat het kost in handen krijgen. Hij zet zijn zoon Kirill (Vincent Cassel) en chauffeur en manusje van alles Nikolai (Viggo Mortensen) op de zaak.

Commentaar

In 2005 leverde regisseur David Cronenberg zijn meeste toegankelijke film sinds tijden af, de thriller A History of Violence. In het verleden stond de Canadese regisseur vooral bekend om zijn soms bizarre films, met hier en daar een project dat ook door het grote publiek bekeken kon worden. Met het hier besproken Eastern Promises gaat Cronenberg verder op de weg die hij ingeslagen is met zijn vorige prent. Deze keer staat de Russische maffia centraal en hoe zij grote delen van Londen regeren met harde hand. We krijgen een goede kijk hoe het er aan toegaat binnen deze criminele organisatie, compleet met eigen regels en gedragscodes. De mannen die aangesloten zitten bij de familie zijn doorgaans rijkelijk versierd met allerlei tatoeages die verkregen zijn in de gevangenis en allemaal hun eigen betekenis hebben. Zo ook het karakter Nikolai dat gespeeld wordt door Viggo Mortensen. Aan zijn lijf te zien heeft hij meerdere jaren in de gevangenis doorgebracht en Mortensen weet het karakter uitstekend neer te zetten. Op een gegeven moment komt zijn karakter in tweestrijd en deze innerlijke strijd komt overtuigend over. De acteur heeft tevens één van de beste scènes uit de film op zijn naam en deze vechtscène in een sauna is realistisch, hard en knap gemaakt. Mortensen geeft zich hier letterlijk bloot door deze scene te spelen in zijn blote kont en geslachtsdeel en deze durf mag geprezen worden. Tegenover Mortensen staan de andere leden van de cast, die allemaal een goede prestatie neerzetten. Naomi Watts speelt Anna en zij laat eens te meer zien tot de besten van Hollywood te horen en uit de voeten te kunnen in allerlei genres en rollen. Noemenswaardig is het optreden van Armin Mueller-Stahl die de bendeleider neerzet. Hij geeft deze rol zoveel dreiging en meedogenloosheid mee dat je als kijker niets anders kan doen dan ontzag hebben voor deze harde gangsterbaas. De acteurs worden ondersteund door een sterk script dat de kijker vastpakt en niet meer loslaat. De spanning is voelbaar, de karakters goed uitgewerkt en de visuele vormgeving is, zoals vrijwel altijd bij Cronenberg, prachtig. Hij staat tevens bekend om zijn harde manier van filmmaken met niet-verhullende scènes die bijna letterlijk van het doek afspatten. Ook Eastern Promises heeft deze momenten en zo worden er hier en daar de nodige kelen doorgesneden en zien we andere moorden voorbijkomen. Dit is alles is echter in dienst van het verhaal en het laat goed de harde wereld van de misdaad zien. De film is een spannende en pakkende thriller die eens te meer laat zien dat David Cronenberg nog steeds weet hoe hij films moet maken. Misschien wel zijn beste film van de laatste jaren en genietbaar voor iedereen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Misdaad, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 96 min
Verpakking: Digipack in slipcase
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045215859

Extra's

  • Interviews
  • B-roll
  • Fotogallery
  • Secrets And Stories
  • Marked For Live

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de DVD in het formaat 1.85:1 en de kwaliteit van het beeld is erg goed te noemen. De transfer laat de prachtige beeldcomposities van Cronenberg goed overkomen en weet de sfeer van de film goed te vertalen. Scherpte en detaillering zijn prima en de kleuren zijn goed verzadigd. Vooral de huidtinten zien er erg natuurlijk uit de overige kleuren zijn soms wat aangepast om de grauwe sfeer te versterken. De film bevat enkele donkere scènes en vrijwel de gehele toon van de prent is vrij donker. Toch zijn alle scènes goed te volgen dankzij een prima schaduwdetail. Het aanwezige zwart is mooi diep van kleur en het contrast is ook ruimschoots in orde. Weinig reden tot klagen hier dus en ook op het gebied van artefacten is dit niet het geval. Edge enhancement is geheel afwezig en alleen filmgrain en beeldruis komen voorbij. Gelukkig niet in die mate dat het storend wordt en deze transfer is dan ook gewoon erg goed en sfeervol.
De film is verdeeld in 12 hoofdstukken. De optionele Nederlande ondertiteling is duidelijk leesbaar en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Het geluid staat in twee smaken op de DVD, namelijk een DTS 5.1 track (754 kb/s) en een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s). De tracks concentreren zich voornamelijk op de voorste kanalen, waarbij de surrounds tot leven komen tijdens de scènes met wat meer actie. Ook de fraaie muziek van componist Howard Shore is hoorbaar in de achterkanalen, maar zachter dan bij de voorkanalen. De dialogen zijn goed te volgen en bestaan uit meerdere talen. Naast Engels wordt er ook Russisch gesproken. De frontspeakers laten het overige geluid horen en eveneens de fraaie muziek. Het LFE kanaal heeft niet veel te doen tijdens deze film, slechts enkele actiescènes worden voorzien van extra laag om het geheel wat meer impact te geven. De hoofdkanalen bevatten echter genoeg laag van zichzelf om het geheel niet te flets over te laten komen. De DTS track krijgt een lichte voorkeur boven de Dolby Digital track, maar veel is dit niet. Bij de DTS track is iets meer detail te horen en klinkt het geluid wat voller.

Extra's

De menu's staan anamorf op DVD's in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Deze Special Edition uitgave bestaat uit twee schijven, waarbij alle extra’s te vinden zijn op de extra tweede schijf. Disc 1 start met enkele trailers van andere RCV uitgaven.
De uitgave wordt geleverd in een fraaie digipack en we krijgen meer extra’s meegeleverd dan bij de meeste andere releases over de wereld.

Secrets And Stories (10 min.)
De makers van de film komen aan het woord, waaronder David Cronenberg, Viggo Mortensen en Naomi Watts. Ze vertellen allemaal wat hen aantrok in het script en hoe het was om de film te maken. Dit allemaal vrij beknopt en daarom wordt er niet echt diep ingegaan op de onderwerpen.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Marked For Death (6 min.)
Hier krijgen we uitleg over de vele tatoeages die in de film te zien zijn. We horen hoe ze eerst geen belangrijke rol speelde in het script, maar door onderzoek van Viggo Mortensen een grotere rol kregen. De makers leggen uit wat er bedoeld wordt met de verschillende tekeningen en hoe ze aangebracht worden op de acteurs.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Interviews (16 min.)
Leden van de cast en crew komen aan het woord over de film. We horen geen vragen, maar zien de betrokkenen alleen reageren op een buiten het beeld gestelde vraag. Ze vertellen iets over het verhaal van de film, hoe het was om de film te maken en welke problemen om de hoek kwamen kijken.
Het beeld is 1.33:1en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

B-Roll (9 min.)
Hier zien we cast en crew aan het werk tijdens de opnames van de film. We kijken als het ware mee over de schouders van de makers en er wordt verder niks uitgelegd over wat er te zien is op het scherm.
Het beeld is 1.33:1en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Fotogallery
Hier zijn 25 afbeeldingen uit de film te bekijken.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en er is geen geluid aanwezig.

Conclusie

Eastern Promises vertelt het verhaal van de Russische maffia in Londen. Anna komt in contact met deze harde wereld door het overlijden van een jonge vrouw. Ze heeft een baby de wereld in gebracht, maar overleeft de bevalling helaas niet. Ze gaat op zoek naar familie van het meisje, maar komt in de plaats hiervan terecht tussen de gangsters van een grote misdaadfamilie. De film is geregisseerd door David Cronenberg en hij levert hiermee wederom een sterke thriller af. Het verhaal weet te boeien en de karakters zijn prima uitgewerkt en goed neergezet door de cast. De DVD heeft een uitstekende beeldkwaliteit die goed past bij de sfeer van de film en de stijlkeuzes van de regisseur goed weet te vertalen naar het scherm. Ook het geluid is ruim voldoende en er zijn enkele korte extra’s aanwezig.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door RCV Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Ron-G  |  23-05-2009

Sinds tijden niet zo'n goede film gezien, hard en realistisch, Viggo Mortensen, zet een zeer sterk karakter neer, net zoals eigenlijk iedereen in deze film. Ze...
Lees meer >

e-shole  |  09-06-2008

wel belachelijk dat dit op 2 DVD's staat, DVD met film = 5,5GB, extra's op DVD2 totaal 2GB, dus 7,5GB, had wel op 1 schijfje gekund, zal wel de marketing wezen....
Lees meer >

Jeroen D  |  19-05-2008

Briljante film. Heb hem 1x gehuurd en meteen op dvd gekocht bij de release. Toen nog eens gekeken. Na A History Of Violence is dit alweer een topper van formaat...
Lees meer >

Fokkeyou  |  19-05-2008

Briljante film. Heb hem 1x gehuurd en meteen op dvd gekocht bij de release. Toen nog eens gekeken. Na A History Of Violence is dit alweer een topper van formaat...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  17-05-2008

Geweldig boeiende film. En maar € 13 bij MM Arnhem.(y)
Lees meer >

Hugo R  |  16-05-2008

Destijds in de bios gezien en toen vond ik hem niet meer dan aardig. Misschien eens herkijken op dvd.
Lees meer >

Zoolander  |  16-05-2008

Prima film. Vooral de eerste keer heb ik ademloos zitten kijken. Door de clou van het verhaal verliest de film aan kracht bij het herkijken. Desondanks een van ...
Lees meer >

Alexander D  |  16-05-2008

Uitstekende film die wel iets meer 'bolletjes' had mogen krijgen. ;)
Lees meer >

Bruce Lee  |  16-05-2008

Geweldige film. Nu 2 keer gezien (1x bios en 1x thuis) en beide keren was die erg krachtig. Vooral de 1ste keer in de bios was voor mij 1 van de krachtigste mom...
Lees meer >

Theo B  |  16-05-2008

Jammer dat het, voor een 2-Disc Special Edition, zo weinig Special is.
Lees meer >

Mr. Incredible  |  16-05-2008

De "nieuwe" Cronenberg bevalt mij erg goed. Ook Eastern Promises is weer een ijzersterke film met wederom een fantastische Viggo Mortensen.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
7.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 15
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.