Enchanted

Recensent:
Arnold van Oostrum
14-05-2008

Totaalbeoordeling:

8.3
DVD

Enchanted (DVD)
Samenvatting

Voor prinses in wording Giselle (Amy Adams) is het leven in het animatieland Andalasia een sprookjes. Ze ontmoet de man van haar dromen, kroonprins Edward (James Marsden), met wie ze één dag na hun eerste ontmoeting al zal trouwen. Maar Edward’s stiefmoeder Narissa (Susan Sarandon) is bang haar troon te verliezen en ziet dat huwelijk dus helemaal niet zitten. Vermomd als oude vrouw lokt ze Giselle naar een waterput in de tuin en duwt haar over de rand. En zo komt Giselle terecht in de allesbehalve magische, echte wereld van het hedendaagse moderne Manhattan. Ze voelt zich daar, gekleed in een trouwjurk, volkomen verlaten en hulpeloos. Tot overmaat van ramp begint het ook nog eens hard te regenen. De cynische, nuchtere scheidingsadvocaat Robert Philip (Patrick Dempsey) komt toevallig met zijn dochter Morgan (Rachel Covey) langs de plek waar Giselle om hulp roept. Op verzoek van zijn dochter biedt hij Giselle voor de nacht onderdak aan. De aanwezigheid van Giselle zorgt niet alleen voor problemen met zijn verloofde Nancy (Idina Menzel), maar brengt bij Robert ook langzaam een andere zienswijze op romantiek teweeg. Ondertussen is prins Edward ook in Manhattan aangekomen. Doldriest zoekend naar zijn geliefde zet hij Manhattan op zijn kop. Stiefmoeder Narissa stuurt haar hulpje Nathaniel (Timothy Spall) erachteraan om te voorkomen dat prins Edward met Giselle terugkeert naar Andalasia. Als dat niet naar wens verloopt, komt ze uiteindelijk zelf naar New York om voor eens en altijd met Giselle af te rekenen.

Commentaar

Enchanted is Disney’s komische en vooral romantische variatie op het sprookje van Assepoester. De film begint als een tekenfilm, waarbij na ongeveer 10 minuten de overstap wordt gemaakt naar de realiteit van Manhattan. Vanaf dat moment is Enchanted een ‘gewone’ film waarin regelmatig nog geanimeerde fragmenten zitten. Het verhaal van Enchanted is duidelijk een Disney film, waarin magie, romantiek en humor de boventoon voeren. In het verhaal nemen ze daarbij ook loopjes met diverse bekende (Disney) sprookjesverhalen. Bekende elementen als een grappige dierenvriendje ontbreekt natuurlijk niet. In Enchanted is dit de eekhoorn Pip, die voor menig leuk moment zorgt. Dat doet Timothy Spall als het stuntelige hulpje Nathaniel trouwens ook. Romantiek is er natuurlijk in de vorm van een sprookjeshuwelijk, waarbij prins Edward en Giselle al na een dag met elkaar willen gaan trouwen. Mmm…. daar is toch eigenlijk weinig romantiek mee gemoeid. De arrogante, zeer met zichzelf ingenomen Prins Edward wordt leuk gespeeld door James Marsden. Gevoelens van romantiek komen bij Patrick Dempsey naar boven, die de cynische scheidingsadvocaat speelt. Vanuit zijn advocatenervaring koestert hij zich geen enkele illusies rond romantiek, sprookjes en huwelijk en heeft zijn gevoelens goed in bedwang. Maar de ontwapende Giselle brengt bij hem toch wel wat teweeg. Patrick Dempsey is vandaag de dag natuurlijk bekend als dr. Derek Shepperd in de televisieserie Grey’s Anatomy. In deze serie kreeg hij de bijnaam “McDreamy”, en datzelfde beeld roept hij nu in Enchanted ook wel op. De hoofdrol wordt gespeeld door Amy Adams en ze speelt de rol van Giselle prachtig. Haar ontwapende naïviteit werkt verfrissend en grappig. De scènes waarin ze op een kinderlijke manier naar zaken kijkt die wij heel normaal vinden zijn erg leuk. Ook leuk is de scène waarin ze de dieren van New York te hulp roept bij het schoonmaken van Robert’s huis. En de scène met het goudvisje in Robert’s kantoor… die moet je zien. Componist Alan Menken, bekend van vele Disney animatiefilms, heeft de film van magische muziek voorzien. In de film natuurlijk ook een liedje, met een prachtige dansscène in het park van New York. En zo biedt Enchanted een sprookjesachtige kijk op romantiek in onze hedendaagse moderne wereld. Daarbij wordt alles met een dikke knipoog en enige mate van ‘overacting’ gebracht, zodat we het allemaal niet al te serieus gaan nemen en vooral zien als onderhoudend vermaak voor het hele gezin.

Enchanted is door Walt Disney Studios Home Entertainment op DVD uitgebracht in standaard beeldkwaliteit en op Blu-ray Disc in High Definition beeldkwaliteit. We bekijken in deze recensie de DVD uitgave. De recensie van de Blu-ray Disc kun je hier lezen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 103 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • DTS 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Vlaams
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Walt Disney Studios Home Entertainment
EAN: 8717418154523

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Bloopers
  • Pip's dilemma: een pop-up avontuur
  • Een fantasie komt tot leven

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film heeft een 2.40:1 beeldformaat en staat anamorf op de DVD. De film begint trouwens met ruim 10 minuten animatie dat wordt weergegeven in het smallere 1.85:1 beeldformaat. Op televisie heeft dit tot gevolg dat het animatiegedeelte aan alle zijden wordt omgeven met zwarte balken. Zie ook screenshot 1. Er is dan niks mis met je televisietoestel, maar is de juiste weergave van het animatiegedeelte. Een korte uitleg. Op televisie zien we een 2.40:1 brede film in het juiste formaat met zwarte balken boven en onder. Het smallere animatiegedeelte wordt getoond in dit brede 2.40:1 beeld. De zwarte balken boven en onder blijven dus, terwijl door het smallere beeld links en rechts nu ook zwarte balken ontstaan. Maar deze weergave is dus correct. Na het animatiegedeelte wordt het beeld breder en blijven alleen boven en onder de bekende zwarte balken over.
Voor de beschrijving van de beeldkwaliteit moet we onderscheid maken tussen het animatiegedeelte en het filmgedeelte. Het animatiegedeelte ziet er nagenoeg perfect uit. Fraaie kleuren, goed contrast, prima scherpte en detail. Alleen af en toe een kleine compressiefoutje in de achtergrond. Het filmgedeelte ziet er ook zeer goed uit. Het stilistisch aangepaste beeld heeft enerzijds een donkerder aanzien, om de kilte van het weinig magische New York te benadrukken. Maar anderzijds ook een duidelijk ‘romantisch’ aanzien, door de licht softe aanblik. Ondanks deze softe aanblik is de detaillering wel goed. Kleuren zien er natuurlijk en goed verzadigd uit. Bij de dansscène in het park ziet alles er zeer kleurrijk en sprookjesachtig uit. Er is slechts een lichte mate van filmgrain zichtbaar. Het beeld van deze nieuwe film is volledig vrij van ongerechtigheden. De optionele witgekleurde Nederlandse ondertiteling is goed leesbaar en staat volledig in het zichtbare filmvlak.

Geluidskwaliteit

De originele Engelse soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s) op deze DVD. Voor de kleine jeugd is ook een Nederlandse en een Vlaamse nasynchronisatie in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate resp 448 kb/s en 384 kb/s) aanwezig. De Nederlandse jeugd kan de film zelf in DTS 5.1 surround (bitrate 754 kb/s) beluisteren. Dit laatste is natuurlijk wat vreemd. De kleine jeugd zal weinig geven om de keuze tussen Dolby Digital of DTS, terwijl de echte filmliefhebber natuurlijk wel graag de originele Engelse soundtrack in DTS wil beluisteren. De Amerikaanse regio 1 versie heeft tenslotte wel de originele versie in DTS beschikbaar.
Hoe klinkt de soundtrack. Om met de Engelstalige 5.1 track te beginnen, die klinkt prima zoals je bij een moderne film zou verwachten. De soundtrack heeft een goed klinkend surroundgeluid. Nadruk ligt op de voorste kanalen. Maar de surrounds geven actief ondersteuning bij de omgevings- en effectgeluiden en geeft de filmmuziek een prima klinkend ruimtelijk geluidsbeeld. Detaillering van het geluid is voldoende. Het LFE kanaal wordt op gepast momenten aangesproken voor extra ondersteuning in het laag. De dialogen komen goed verstaanbaar via de centerspeaker.
De nasynchronisaties hebben feitelijk hetzelfde geluidsbeeld als de originele Engelse versie. Enig verschil zit natuurlijk in de stemmen. Alhoewel Disney de nasynchronisatie bij animatiefilms als perfect voor elkaar heeft, valt de nasynchronisatie bij deze live-action film tegen. De stemmen klinken minder overtuigend en missen de emotie. Daarbij zijn de gesproken teksten niet perfect lipsynchroon. Maar goed, de kleine jeugd die de ondertiteling nog niet kan lezen is met deze nasynchronisatie natuurlijk wel geholpen.

Extra's

De DVD start enkele reclametrailers. De menuschermen zijn leuk geanimeerd en voorzien van achtergrondgeluid.

Een fantasie komt tot leven
Met drie vervolgkeuzen, die apart te bekijken zijn:

Een vrolijk werkliedje (6½ min)
Zo weet je dan (6 min)
Het bijzondere bal (5½ min)
Elk onderdeel bekijkt de specifieke productieaspecten van een bepaalde scène in de film. Met uiteraard de nodige kijkjes op de set, interviews met cast en crew en filmfragmenten.

Deleted Scenes (8 min)
Zes scènes die niet gebruikt zijn in de film. Regisseur Kevin Lima geeft vooraf een korte uitleg.

Bloopers (2 min)
Een leuk overzicht wat bij het film zoal mis kan gaan.

Pip’s dilemma: Een pop-up avontuur (5½ min)
Kort filmpje met de eekhoorn Pip in de hoofdrol.

De ook op de cover genoemde muziekvideo staat niet op de DVD (wel op de Blu-ray Disc).

De keepcase is verpakt in een kartonnen omslag met een chique glanzende uitstraling met reliëfopdruk op de voorzijde.

Conclusie

Enchantedis een leuke Disney romantische sprookjesachtige film met een dikke knipoog naar de animatieklassiekers van Disney. Amy Adams speelt prinses in wording Giselle, die door haar akelige toekomstige stiefmoeder uit de animatiewereld van Andalasia wordt geduwd en terecht komt in het niet zo magische, koude Manhattan, New York. Daar ontmoet Giselle de cynische scheidingsadvocaat Robert, een rol van Patrick Dempsey. Terwijl prins Edward op zoek is naar zijn geliefde Giselle, leert Robert van haar wat romantiek inhoudt. Ondertussen komt ook de boze stiefmoeder in New York om te voorkomen dat Edward Giselle mee terugneemt naar Andalasia. Enchanted biedt een sprookjesachtige kijk op romantiek in onze hedendaagse moderne wereld. Deze DVD uitgave van Walt Disney/Buena Vista heeft goede kwaliteit beeld en geluid. beeldkwaliteit. Ook staan enkele aardige extra’s op deze DVD uitgave.

Laatste reacties

Frank  |  28-05-2008

Er zijn inderdaad ergere dingen om aan te denken. Het nummer heet trouwens "That's How You Know".
Lees meer >

Robbie-x  |  28-05-2008

Vooral een liedje blijft bij mij nu al hangen. en ik heb de film deze week pas voor het eerst gezien. Titel weet ik niet, maar het begint met de text "How does ...
Lees meer >

Redondo  |  20-05-2008

Nog niet gezien, maar als Disney liefhebber wel een must have. Gisteren gezien op DVD, aardig maar niet bijzonder. Hoewel mijn meisje zag weg te zwijmelen o...
Lees meer >

Hugo R  |  16-05-2008

Nog niet gezien, maar als Disney liefhebber wel een must have.
Lees meer >

SuperDre  |  15-05-2008

Om een of andere reden vond Disney het nodig om twee Nederlandse audiosporen op de disc te zetten, terwijl je je afvraagt wat het nut daarvan is. Zoals de recen...
Lees meer >

Frank  |  15-05-2008

Jammer dat je niet weet of er nl subs bij zitten. Als je bij Nederlandse Blu-ray's kijkt hebben die vaak vele (onzinnige) ondertitels toegevoegd, dus zou je ver...
Lees meer >

nlamste3  |  15-05-2008

Voor de Engelse DTS moet je geloof ik bij de UK-versie wezen, maar die heeft dan weer geen NL subs. Zo, jammer weer. Engeland heeft, buiten het feit dat ze bet...
Lees meer >

nlamste3  |  15-05-2008

Dat komt omdat de BD recensie nog niet gepubliceerd is. De BD versie heeft een Engelse Dolby TrueHD track en de Nederlandse nasynchronisatie in zowel DD als DTS...
Lees meer >

nlamste3  |  15-05-2008

Dat dacht ik al, vandaar het ;-) achter mijn commentaar. Hoop wel dat ie snel komt, dan kan ik daar mijn Blu-ray commentaar geven. Zoizo blij met dvd.nl qua nl...
Lees meer >

Frank  |  15-05-2008

Klopt.
Lees meer >

Werner  |  15-05-2008

Voor de Engelse DTS moet je geloof ik bij de UK-versie wezen, maar die heeft dan weer geen NL subs.
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  15-05-2008

Heeft iemand al op de Blu-Ray recentie klik hier gedrukt??? Gebeurd helemaal niets ;-)... Dat komt omdat de BD recensie nog niet gepubliceerd is. De BD versie h...
Lees meer >

nlamste3  |  15-05-2008

Heeft iemand al op de Blu-Ray recentie klik hier gedrukt??? Gebeurd helemaal niets ;-) In plaats van heel veel films weer overnieuw kopen op Blu-Ray lijkt dit ...
Lees meer >

pietdvd  |  14-05-2008

De ook op de cover genoemde muziekvideo staat niet op de DVD (wel op de Blu-ray Disc).Ja wel hoor,alleen als Easter Egg. Videoclip Ever Ever After van Carrie ...
Lees meer >

Werner  |  14-05-2008

Ik heb in iedergeval enorm genoten van de film en is zeker de moeite waard, moet helaas wel zeggen dat juist het acteerwerk van Susan sarandon zwaar beneden pei...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 16
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.