Atonement

Recensent:
Arnold van Oostrum
11-05-2008

Totaalbeoordeling:

8.4
DVD

Atonement (DVD)
Samenvatting

Het is een warme zomerdag in 1935 op het prachtige Engelse landgoed van de welgestelde familie Tallis. De jonge dochter des huizes, de 13-jarige Briony (Saoirse Ronan), slaat vanuit haar slaapkamerraam haar oudere zuster Cecilia (Keira Knightley) gade bij de fontein voor het huis. Cecilia is daar met Robbie Turner (James McAvoy), de zoon van de huishoudster. De jonge Briony is een aankomend schrijfster met een levendige verbeelding en heeft zo haar eigen interpretatie bij wat ze gadeslaat. Later die avond vindt een vreselijke misdaad plaats. Briony is ervan overtuigt dat Robbie de schuldige is. Hij wordt daarop ten onrechte gearresteerd en door de politie meegenomen. Door deze beschuldiging wordt de prille relatie tussen Cecilia en Robbie in de kiem gesmoord. Hun levens zullen nooit meer dezelfde zijn. Vier jaar later midden in het oorlogsgeweld in Noord Frankrijk lopen Cecilia en Robbie elkaar weer tegen het lijf. Briony, ondertussen verpleeghulp, beseft nu wat de dramatische gevolgen van haar beschuldiging zijn en hoopt dat het tweetal haar alsnog wil vergeven.

Commentaar

Atonement is de verfilming van de gelijknamige roman van de Britse schrijver Ian McEwan. Deze roman is in Nederland verschenen onder de titel “Boetekleed”. Atonement is door regisseur Joe Wright op een prachtige wijze verfilmd. Gaandeweg de film word je als kijker steeds meer gefascineerd in de ontroerende en melodramatische ontwikkelingen in de relatie van beide hoofdpersonen. Evenals in zijn verfilming van Pride & Prejudice heeft regisseur Joe Wright ook nu gekozen voor Keira Knightley als hoofdrolspeelster. Net als in Pride & Prejudice zet Keira Knightley wederom een prachtig gespeelde rol neer. Een groot verschil met de rollen die Knightley speelde in de actiefilms van Pirates of the Caribbean. Haar tegenspeler is de Schotse acteur James McAvoy, die in deze film laat zien als acteur ook veel in zijn mars te hebben. De spil in de relatie tussen deze twee is het karakter Briony, die vertolkt wordt door drie actrices. Op het landgoed wordt de 13-jarige Briony gespeeld door Saoirse Ronan, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de 18-jarige Briony gespeeld door Romola Garai. Vanessa Redgrave speelt tenslotte de 60-jarige Briony, die terugkijkt op haar rol in het leven van haar zuster en haar geliefde.
De roman Atonement werd door Time Magazine uitgeroepen tot de beste roman van 2002. De verfilming van Joe Wright werd overladen met talrijke nominaties en prijzen. Zo kreeg de film de Golden Globe voor Beste Film en Beste Muziek. Zowel voor de Golden Globes als voor de Oscars kreeg de film zeven nominaties. Bij de Oscars werd alleen het beeldje voor de filmmuziek gewonnen.
Voor de Bafta, de British Academy of Film and Television Arts Awards, kreeg de film maar liefst 14 nominaties en won uiteindelijk twee prijzen, als beste film en als beste productie ontwerp. Het werd al even genoemd, de film wordt op een uitstekende manier ondersteund door de fraaie klassiek getinte muziek van Dario Marianelli. Ook met hem werkte Joe Wright bij Pride & Prejudice al samen. Ander vermeldenswaardig punt is de prachtige cinematografie, die van de hand van Seamus McGarvey is. Niet alleen heeft hij de scènes op het prachtige landgoed sfeervol in beeld gebracht, maar zijn vooral de oorlogsscènes tijdens de Tweede Wereldoorlog bijzonder. Meest opvallend hierin is de indrukwekkende strandscène nabij Dunkerque (Duinkerken of in het Engels Dunkirk). Hier is een 5½ minuten lange scène aan een stuk door met één Steadycam camera gefilmd. De omstandigheden op het strand waren erg lastig en dwongen regisseur Joe Wright de scène in zijn geheel in één dag te filmen. Na een dag repeteren is de scène de volgende dag vijf keer gefilmd. Naast natuurlijk de nodige toegevoegde CGI (computer gegenereerde beelden) zijn voor deze scène honderden figuranten gebruikt. De scène is trouwens opgenomen op het strand nabij het Engelse plaatsje Redcar. Cameraman Seamus McGarvey kreeg voor zijn fraaie camerawerk vele nominaties, waaronder een Oscar en een Bafta nominatie.
Atonement is een optelsom van bijzondere kenmerken die allemaal op een juiste manier in elkaar grijpen. De aandacht voor detail en het gevoel van realisme en sfeer is erg groot. Het acteerspel van de cast straalt overtuiging uit. De wijze waarop alles in beeld is gebracht en de film uiteindelijk is geëdit, verstrekt het boeiende en bijzondere karakter van het verhaal. De muziek benadrukt de verschillende sferen in de film uitstekend. Kortom, alles bij elkaar vormt dit een prachtig verfilmd dramatisch liefdesverhaal. Een film die je gezien moet hebben.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 118 min
Verpakking: Keep Case
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Tsjechisch
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582510218

Extra's

  • The making of
  • Deleted Scenes
  • Audiocommentaar regisseur
  • Van boek tot film

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 1.85:1 en is anamorf op de DVD gezet. De sfeervolle verfilming met zijn mooie warme kleuren en de prachtige beelden van het oude Engeland komt in deze transfer uitstekend tot zijn recht en laten een mooie filmische indruk achter. De scènes in de Tweede Wereldoorlog hebben een koelere aanblik dankzij een blauwachtig aanzien met onderdrukte kleuren. Scherpte en detaillering van het beeld zijn beide goed. In het algemeen heeft een beeld wel een licht soft aanzien, maar dit past bij de sfeer van de film en versterkt het filmische karakter. Het contrast en zwartniveau zijn beide prima. Het is een nieuwe film dus het is geen verrassing dat het beeld vrij is van ongerechtigheden. Filmgrain is slechts minimaal aanwezig. Kortom, een zeer fraai beeld. De film is verdeeld in 21 tracks. De optionele witte Nederlandse ondertiteling heeft een duidelijk leesbaar lettertype. De optionele witte ondertiteling is goed leesbaar en staat netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 384 kb/s) op de DVD. De soundtrack klinkt erg mooi en heeft een wijds surround geluidsbeeld waarbij alle kanalen intensief worden gebruikt. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorste kanalen. De fraaie dramatische muziek van Dario Marianelli komt met een brede stereospreiding en veel detail uit beide frontspeakers, de surrounds voegen daar een ruimtelijke dimensie aan toe. De filmgeluiden worden door alle speakers weergegeven, wat een goed klinkend driedimensionaal geluidsbeeld geeft. Detaillering van het geluid is prima evenals de dynamiek. Ook het LFE kanaal wordt goed gebruikt voor het extra diepe laag. Vooral het geluidsbeeld van de oorlogsscènes is bijzonder goed, met intensief gebruik van alle speakers. De dialogen zijn altijd goed te volgen en komen netjes uit de centerspeaker.
Jammer dat Universal niet heeft gekozen voor de hogere bitrate (448 kb/s) voor het geluid. Dit was de detaillering, dynamiek en laagcontrole van de soundtrack zeker in positieve zin ten goede gekomen. En juist bij dit soort actieve soundtracks moet het onderste uit de kast gehaald worden. Desondanks, een zeer goed klinkende surround soundtrack.

Extra's

De (optioneel Nederlandstalige) breedbeeld menuschermen zijn filmgerelateerde animaties met filmmuziek als achtergrondgeluid. De extra’s zijn in 1.78:1 niet anamorf breedbeeldformaat en zijn allemaal voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Filmcommentaar van regisseur Joe Wright
Een plezierig, informatief en onderhoudend commentaar van regisseur Joe Wright.

Deleted Scenes (7½ min)
Zeven niet gebruikte scènes, die je optioneel met een toelichting van Joe Wright kunt bekijken. Je kunt de scènes apart kiezen of aaneengesloten bekijken.

Making of Atonement (27 min)
Informatieve kijk op het maken van de film met de gebruikelijke kijkjes op de set gelardeerd met interviewfragmenten met betrokkenen en de nodige filmfragmenten. Hierin ook aandacht voor de vele uitdagingen waarvoor regisseur Joe Wright en zijn crew stonden.

Van Boek naar film (5 min)
Korte featurette over de uitdaging van omzetten van de roman naar een filmscript.

Conclusie

Atonement is een mooie, sfeervolle verfilming van het gelijknamige roman van de Engelse schrijfer Ian McEwan. Een romantisch drama waarin de liefde tussen twee mensen, door een reeks misverstanden, in de kiem wordt gesmoord. De actie van een jong meisje heeft voor hen verstrekkende gevolgen voor de rest van hun leven. De nog jonge rregisseur Joe Wright heeft deze roman erg mooi verfilmd met uitstekende acteerprestaties en prachtig in beeld gebrachte scènes. In de hoofdrollen spelen Keira Knightley en James McAvoy.
Deze uitgave van Universal Pictures heeft een prima beeld- en geluidskwaliteit. Een aardige verzameling extra’s completeert deze uitgave.

Laatste reacties

Dennis Oosterhuis  |  23-05-2008

Joe Wright, regisseur van "Pride & Prejudice", maakte opnieuw een film met Keira Knightley in één van de hoofdrollen. Deze film, "Atonement" (oftewel ''Boetekle...
Lees meer >

Zoolander  |  12-05-2008

Hier kan ik maar 1 ding op zeggen: je kunt nu eenmaal niet altijd een film hebben die precies volgens je wensen afloopt. Dan zou je niet meer naar de film hoeve...
Lees meer >

Richard B.  |  11-05-2008

Ik heb mij vooral geïrriteerd aan de clou van het verhaal. Met plezier de film gekeken om het te laten vergallen door een vervelend en huichelachtig slot. Het s...
Lees meer >

pieterrijkers  |  11-05-2008

Ik heb mij vooral geïrriteerd aan de clou van het verhaal. Met plezier de film gekeken om het te laten vergallen door een vervelend en huichelachtig slot. Hier...
Lees meer >

Bettina  |  11-05-2008

Deze staat zeer hoog op mijn verlanglijst!!
Lees meer >

Ludo Keeris  |  11-05-2008

Prachtige film en heel mooi vormgegeven. In de bioscoop stoorde ik me aan de matige beeldkwaliteit, maar gelukkig blijkt dat op de DVD een stuk beter te zijn. B...
Lees meer >

Fokkeyou  |  11-05-2008

Ik heb mij vooral geïrriteerd aan de clou van het verhaal. Met plezier de film gekeken om het te laten vergallen door een vervelend en huichelachtig slot. Ik v...
Lees meer >

Zoolander  |  11-05-2008

Ik heb mij vooral geïrriteerd aan de clou van het verhaal. Met plezier de film gekeken om het te laten vergallen door een vervelend en huichelachtig slot.
Lees meer >

Mr. Incredible  |  11-05-2008

Prachtige film waarin alles klopt. Absoluut hoogtepunt is natuurlijk de befaamde strandscène in Duinkerken. Alleen irriteer ik me op de een of andere manier alt...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof Seks Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
7.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 51
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.