Bonnie and Clyde

Recensent:
Marcel den Haan
09-05-2008

Totaalbeoordeling:

8.5
Blu-ray

Bonnie and Clyde (Blu-ray)
Samenvatting

Amerika, ten tijde van de Grote Depressie. Bonnie Parker (Faye Dunaway) vindt haar leven maar saai en verlangt naar wat spanning en actie. Ze wordt op haar wenken bediend als ze Clyde Barrow (Warren Beatty) ontmoet, een man met een ruige reputatie. De twee worden verliefd en besluiten een overval te plegen. De overval verloopt goed en dit smaakt de twee naar meer. Ze krijgen gezelschap van nog enkele personen die ook het vrije leven verkiezen. Zo groeit de bende uit tot vijf personen en de Barrow Bende is geboren. Onder andere de broer van Clyde sluit zich aan, samen met zijn vrouw. Het vijftal trekt al rovend door Amerika, ondertussen genietend van het leven, maar dan komt de schok dat dit niet voor altijd door kan gaan. Er komt namelijk een dag dat zij verantwoording moeten afleggen voor hun daden en dit zou wel eens sneller zijn dan gedacht.

Commentaar

Bonnie Parker en Clyde Barrow zijn twee personen die echt bestaan hebben in het Amerika van de jaren ’30. De twee leren elkaar kennen in het begin van het jaar 1930 en groeien uit tot het bekendste roversduo dat het land ooit gezien heeft. Jarenlang trekken ze al rovend en moordend het land door, in de tussentijd genietend van het vrije leven dat het roven hen brengt. Het duo geniet bovendien van alle aandacht die ze krijgen in de pers en werken hier zelf aan mee door foto’s naar kranten op te sturen. Ze genieten zelfs enige tijd een soort van Robin Hood achtige status en worden destijds door veel Amerikanen gezien als helden. In 1967 werd de hier besproken film gemaakt met in de hoofdrollen Warren Beatty en Faye Dunaway. De film wordt gezien als baanbrekend en één van de eerste projecten van een nieuw tijdperk in Hollywood. Na een moeizaam begin kreeg de film de nodige aandacht en hiermee kwam ook het succes. Tijdens de release van de prent was er veel commotie over het getoonde geweld en de manier waarop dit in beeld gebracht was. Veel mensen vonden dat het geweld verheerlijkt werd. Tegenwoordig zijn we wel wat gewend, maar de film heeft nog niks aan kracht ingeleverd. De makers hebben, zoals wel vaker bij waargebeurde films, de nodige zaken verdraait en aangepast. Toch krijgen we een goed beeld van het tweetal en wat de drijfveer was voor hun bloederige tocht door het land. Verder helpt het heel veel dat we gewoon te maken met een hele goede film, een klassieker in elke zin van het woord. Het script is erg goed geschreven en zit vol met details en een onderliggende boodschap die ervoor zorgt dat de film niet de zoveelste in het genre is. De personages worden goed uitgewerkt en bovendien erg goed neergezet door de betrokken cast. De twee hoofdrollen worden gespeeld door Warren Beatty en Faye Dunaway. Zij spelen uitstekend en hebben een goede onderlinge chemie. Beiden werden genomineerd voor een Oscar. Ook enkele leden van de ondersteunende cast viel deze eer te beurt en zo werden Gene Hackman, Michael J. Pollard en Estelle Parsons ook genomineerd voor het gewilde beeldje. Van deze vijf mensen mocht alleen Parsons de Oscar op haar schoorsteen zetten, maar het geeft wel aan hoe sterk de optredens zijn. Naast het verhaal en de acteerprestaties is ook het uiterlijk dik in orde. De prachtige kostuums komen authentiek over en verhogen de sfeer van de film. Dit geldt ook voor de sets en de cameravoering.
Bonnie and Clyde kan gezien worden als een baanbrekende film en één die nog niks aan kracht heeft ingeleverd. De film is over de jaren vele malen gekopieerd, maar zelden geëvenaard. De prent is dan ook echt een klassieker en een dikke aanrader voor elke fan van klassieke films. Eigenlijk zou elke filmfan deze prent gezien moeten hebben.

Warner heeft de film, naast deze Blu-ray Disc, ook uitgebracht als Special Edition op DVD. Deze uitgave is helaas niet in onze bezit en een vergelijking zal dan ook niet gemaakt worden. In 2000 werd de film als standaard DVD uitgebracht en onze recensie van deze uitgave is hier te lezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Drama, Misdaad
Regio: B
Jaar: 1967
Speelduur: 111 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 1.0 - Duits
  • Dolby Digital 1.0 - Engels
  • Dolby Digital 1.0 - Frans
  • Dolby Digital 1.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 1.0 - Japans
  • Dolby Digital 1.0 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 732190156770

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Making Of
  • Trailers
  • Wardrobe Tests
  • The Story Of Bonnie And Clyde

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 1.85:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB dual layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van Microsoft’s VC-1 compressiemethode. Op deze HD uitgave staat de film met de originele beeldsnelheid van 24 beelden per seconde, dus je hebt geen last van de vier procent versnelling zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. De speelduur van de film op Blu-ray Disc is 111 minuten tegenover 107 minuten op de PAL DVD uitgave.

Aangezien de film al weer 40 jaar oud is, heeft Warner de transfer onder handen genomen en speciaal voor deze uitgave een High Definition master gemaakt. Het resultaat is erg goed en laat zien dat ook oudere films er goed uit kunnen zien in HD. In vergelijking met nieuwere films laat de transfer nog wel de nodige minpunten zien en dit wordt vooral duidelijk in de scherpte van het beeld. Softe momenten zijn regelmatig aanwezig, maar lijken geheel te wijten aan de manier van filmen aangezien andere scènes weer haarscherp zijn. De transfer laat aardig wat detail zien en ook de dieptewerking is goed voor een oude film zoals deze. De gebruikte kleuren bestaan voornamelijk uit bruine en grijze tinten en deze laten een prima verzadiging zien. Ook de huidtinten zien er goed uit. Contrast, schaduwdetail en zwartniveau zijn ook allen ruim voldoende te noemen. Filmgrain is ruimschoots aanwezig, maar dit is te wijten aan de transfer zelf en ook de vorige uitgave op DVD had hier mee te maken. Verder zijn er geen artefacten te bespeuren.

In verband met copyright restricties is het op dit moment niet mogelijk van High Definition uitgaven screenshots te maken.

Geluidskwaliteit

Het geluid wordt verzorgd door een Dolby Digital 1.0 monotrack (192 kb/s) in de originele Engelse taal. Er zijn dus geen High Definition geluidsformaten aanwezig en dat mag toch wel een teleurstelling genoemd worden. Voor de puristen onder ons is het mooi dat de originele monotrack te beluisteren is, maar een mooie surroundtrack had zeker niet misstaan. De track voldoet op zich wel, maar maakt niet echt veel indruk. Er is voldoende laag aanwezig om het geheel niet al te flets over te laten komen en de actiescènes krijgen hierdoor nog enige impact. De dialogen zijn goed te volgen en de track klinkt helder, zonder beschadigingen of ruis. Het detail is beperkt, mede door de lage bitrate. Een track die dus doet wat hij moet doen en dat is geluid leveren bij de beelden. Voor een DVD uitgave had de track net een voldoende gescoord, maar voor een Blu-ray Disc is het allemaal te weinig en ontbreken van een High Definition track is een gemis.

Extra's

Na het opstarten van de schijf start de film meteen. De taalopties en ondertiteling zijn in te stellen via een simpel vormgegeven pop-up menu. Ook de extra’s zijn hier te selecteren. Alle extra’s worden weergegeven in 480 p/i beeldresolutie.

Life And Death: The Story Of Bonnie And Clyde (43 min.)
Een documentaire van de Amerikaanse zender The History Channel over de echte Bonnie en Clyde. Historici en bekenden van het stel komen aan het woord en duidelijk wordt hoeveel de makers van de film daadwerkelijk hebben aangepast. Sommige belangrijke zaken uit de film komen totaal niet overeen met de werkelijkheid. Interessant om te zien en een goede aanvulling op de informatie die getoond wordt in de film.

Revolution! The Making of Bonnie & Clyde (65 min.)
Deze extra is verdeeld in drie delen die elk een aspect van het maken van de film belichten. De onderdelen zijn los van elkaar te bekijken of allemaal achter elkaar. Vrijwel alle betrokkenen komen aan het woord, zoals regisseur Arthur Penn, acteurs Warren Beatty, Faye Dunaway en Gene Hackman. We krijgen te horen hoe het script tot stand is gekomen en welke aanpassingen er gedaan werden ten opzichte van het echte verhaal. Verder nog wat informatie over het uiterlijk en de stijl van de film en welke impact de film maakte toen hij uitgebracht werd.

Deleted Scenes (5 min.)
Twee scènes die de uiteindelijke film niet gehaald zijn hier alsnog te bekijken. Helaas zonder geluid aangezien dit verloren is gegaan. Door middel van ondertiteling wordt toch duidelijk wat de teksten waren van de acteurs in kwestie.

Warren Beatty Wardrobe Tests (7min.)
Hier zien we acteur Warren Beatty enkele kostuums uit de film showen, waarna een keuze werd gemaakt over het te gebruiken kostuum.

Trailers
Twee trailers van de film, namelijk een korte teaser en de volledige bioscooptrailer.

Conclusie

Bonnie and Clyde vertelt het waargebeurde verhaal van het beroemde echtpaar dat enkele jaren Amerika onveilig maakte met overvallen en moordpartijen. De film stamt uit 1967 en maakte in die tijd heel wat los. Het geweld werd verheerlijkt en te mooi in beeld gebracht. Tegenwoordig zijn we wel wat gewend, maar de prent heeft nog niks aan kracht ingeboet. Het is dan ook een echte klassieker en een aanrader voor iedere filmfan. De acteerprestaties zijn erg sterk en het uiterlijk van de film is fraai. Er zijn wel wat zaken verdraaid ten opzichte van het waargebeurde verhaal, maar we krijgen een goed beeld van hoe de twee in elkaar zaten. Deze Blu-ray Disc heeft een prima beeldkwaliteit en de 40 jaar oude transfer is prima gerestaureerd. Het geluid is wat minder van kwaliteit, hier is alleen een Dolby Digital 1.0 monotrack aanwezig. Er zijn tot slot enkele interessante extra’s aanwezig die deze uitgave compleet maken.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Sein  |  25-11-2010

Dat zou je ook zeggen, alleen is het niet altijd het geval. Ik heb het idee dat het geluid (spraak) in een aantal scenes niet alleen uit de front speakers komt....
Lees meer >

BrianB  |  25-11-2010

Als het geluid uit alle speakers komt, staan je instellingen niet goed. Monogeluid hoort of uit de centerspeaker, of uit beide stereospeakers te komen.
Lees meer >

Sein  |  25-11-2010

Gisteravond Bonnie and Clyde op BD gezien. Prima beeld en misschien iets minder geluid. In vergelijking met de DVD release is m.n. de beeldkwaliteit enorm vooru...
Lees meer >

BrianB  |  18-05-2008

En waarom zou je een compleet nieuwe mix (met nieuw gemixte geluiden ertussen) willen maken? Alleen maar om een surroundgeluid te creëren? Ik snap dat de bitrat...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  18-05-2008

Voor een HD disc voldoet de track eigenlijk niet. Je zegt dat een surroundtrack niet veel toe zou voegen maar daar ben ik het niet mee eens. Als er een compleet...
Lees meer >

BrianB  |  18-05-2008

Trouwens nog even m.b.t. de geluidstrack: ik heb geen moeite met DD 1.0 en ik vraag me af of een echte surroundtrack wel gepast zou zijn voor een film als deze....
Lees meer >

Henk Heideveld  |  17-05-2008

Klassieker. Let vooral op de filmmuziek.(6)
Lees meer >

Richard B.  |  09-05-2008

Goede film, echte klassieker.:wink: Inderdaad. En het is ook een beetje een "milestone" film die heel belangrijk is geweest voor de ontwikkeling van Amerikaans...
Lees meer >

hstadman  |  09-05-2008

Goede film, echte klassieker.:wink:
Lees meer >

TJ Weissel  |  09-05-2008

Heb deze zelf nog de HD DVD op kop kunnen tikken.. nog niet bekeken maar moet 'n zeer mooie transfer zijn, leuk concept ook met het boekje! http://dvd.scav.n...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:5
Extra's:7
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 7
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.