Jane Austen Book Club, The

Recensent:
Arnold van Oostrum
09-05-2008

Totaalbeoordeling:

6.8
DVD

Jane Austen Book Club, The (DVD)
Samenvatting

Sylvia (Amy Brenneman) wordt na twintig jaar huwelijk door haar man Daniel (Jimmy Smits) verlaten, die een jongere vlam heeft gevonden. Voor Sylvia komt de huwelijkscrisis totaal onverwachts. Om haar af te leiden vatten haar vriendinnen Bernadette (Kathy Baker) en Jocelyn (Maria Bello) het idee op een om een soort boekenclubje op te richten. Ze nodigen ook Sylvia’s lesbische dochter Allegra (Maggie Grace) uit, evenals Prudie (Emily Blunt). Prudie is lerares Frans, die als gevolg van een ongelukkig huwelijk zich aangetrokken voelt tot een student die haar probeert te verleiden. Ieder van hen heeft een favoriet Jane Austen boek, waarbij ze elke maand een Jane Austen boek met elkaar gaan bespreken. De eerste bijeenkomst blijkt dat Jocelyn de aantrekkelijke Grigg (Huhg Dancy) heeft uitgenodigd. Ze doet dit in de hoop dat Grigg geïnteresseerd raakt in Sylvia, maar Grigg is juist meer geïnteresseerd in Sylvia zelf. Tot overmaat van ramp blijkt Grigg nog nooit een Jane Austen boek gelezen te hebben, maar hij leert snel. AL pratend en discussierend ontdekt het zestal vervolgens dat hun eigen liefdeslevens, met kapotte huwelijken en ontluikende liefdes, veel overeenkomsten hebben met de personages uit de romans van Jane Austen.

Commentaar

The Jane Austen Book Club is de verfilming van het gelijknamige boek van Karen Joy Fowler. Het boek is met name in Amerika razend populair, dus een verfilming kon niet uitblijven. The Jane Austen Book Club vertelt over het leven van zes mensen, vijf vrouwen en een man, die maandelijks als leesclubje bijeenkomen om een roman van Jane Austen te bespreken. Om van deze film te kunnen genieten, is het niet nodig het complete oeuvre van Jane Austen te kennen. Al vereiste regisseuse Robin Swicord wel van haar cast dat elk van hen het bewuste Austen boek zou lezen dat ze als filmkarakter moeten bespreken. Zo worden onder andere de bekende Austen boeken Pride & Prejudice, Persuasion en Sense & Sensibility in de boekclub besproken. Werken van Austen die elk ook al apart zijn verfilmd. The Jane Austen Book Club is dus geen Jane Austen verhaal. Het is een relatiekomedie waarin zes boeken van Jane Austen centraal staan met zes met elkaar verweven verhaallijnen. Huwelijken eindigen, liefdes ontluiken en relaties worden op de proef gesteld, net als in de romans van Jane Austen. Dankzij mooi spel van de cast, met bekende actrices als Emily Blunt, Maria Bello, Amy Brenneman en Kathy Barker is The Jane Austen Book Club een intelligente en volwassen relatiekomedie geworden met, uiteraard, een happy ending.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 101 min
Verpakking: Keep Case
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (Blinden)
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609662627

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Trailers
  • Audiocommentaar
  • Achter de schermen
  • The Life of Jane Austen
  • The Book Club: Deconstructed
  • Walking the Red Carpet

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het filmbeeld heeft een beeldverhouding van 1.78:1 en staat anamorf op de DVD. Je krijgt een mooi natuurlijk ogend beeld voorgeschoteld. Het beeld ziet er kleurrijk en contrastrijk uit, met natuurlijk en goed verzadigde kleuren. Scherpte en detaillering van het beeld zijn beide ruim voldoende. Het is nog een nieuwe film, dus het verrast niet dat je in het beeld geen ongerechtigheden tegenkomt. Filmgrain is nauwelijks te zien. De film is verdeeld in 29 chapterstops. De ondertiteling (wit) is duidelijk en staat netjes geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de DVD gezet. Een prima klinkende soundtrack die evenals het beeld erg natuurlijk overkomt. De film is vooral een dialoogfilm met muziek ter ondersteuning, dus zonder agressieve speciale effecten. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorkanalen. De surroundkanalen worden op een subtiele wijze gebruikt voor de ruimtelijkheid van de muziek en voor de weergave van de omgevingsgeluiden. In enkele scènes zijn de surroundspeakers wat nadrukkelijker aanwezig. Het LFE kanaal wordt incidenteel gebruikt. De dialogen zijn prima te volgen en komen, zoals gebruikelijk, via de centerspeaker.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn filmgerelateerde animaties met achtergrondmuziek. Op de DVD staat een aantal informatieve extra’s. Alle extra’s hebben DD2.0 (192 kb/s) geluid en zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling. Een overzicht:

Cast & Crew Commentary
Regisseur Robin Swicord, acteurs Maggie Grace, Marc Blucas en Hugh Dancy, producer Judy Lynn en editor Maryann Brandon geven gezamenlijk een levendig commentaar bij de film. Regisseur Swicord geeft een beetje richting aan het commentaar, de meeste informatie komt van de drie acteurs.

Behind-the-scenes with The Jane Austen Book Club (19 min)
Het standaard werk met beelden op de set en veel interviewfragmenten met cast en crew.

Featurettes
Met als vervolgkeuzen:

The Life of Jane Austen (22 min)
Een informatieve featurette waarin je meer leert over de Britse schrijfster Jane Austen.

The Book Club: Deconstructed (12 min)
In deze featurette aandacht voor bepaalde productie aspecten van de film, zoals de filmlocaties en de gebruikte kleding.

The Walking Carpet: Los Angeles Premiere (3 min)
Beelden van de première in Los Angeles.

Deleted Scenes (7½ min)
Zeven niet gebruikte scènes, apart te selecteren of aaneengesloten te bekijken.

Trailers
Met drie trailers van andere Sony Pictures uitgaven.

Conclusie

The Jane Austen Book Club is de verfilming van het gelijknamige boek van Karen Joy Fowler. De film vertelt over het leven van zes mensen, vijf vrouwen en een man, die maandelijks als leesclubje bijeenkomen om een roman van Jane Austen te bespreken. De DVD uitgave van Sony Pictures heeft een goede beeld- en geluidskwaliteit. Aangevuld met een verzameling extra’s, die allemaal Nederlands ondertiteld zijn. The Jane Austen Book Club is een intelligente en volwassen relatiekomedie, uitgebracht op een nette DVD uitgave.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
5.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.