Earth

Recensent:
Arnold van Oostrum
03-05-2008

Totaalbeoordeling:

7.9
Blu-ray

Earth (Blu-ray)
Samenvatting

Zo’n vijf miljard jaar geleden veroorzaakte een asteroïde inslag op een planeet, die wij kennen als onze planeet Aarde, een minieme kanteling van de planeet ten opzichte van de zon. Door de draaiing van de Aarde om de zon, ontstond hierdoor op deze planeet telkens veranderende warme en koude periode. In deze constante klimaatwisseling ontstond in duizenden jaren langzamerhand de planeet Aarde met een grote en bijzondere biodiversiteit zoals wij die kennen.
In 2006 verscheen de BBC TV-serie Planet Earth. Een indrukwekkende 11-delige tv-serie van de regisseurs Alastair Fothergill en Mark Linfield. Deze serie werd bekroond met onder andere vier Emmy Awards. Om een groter publiek te bereiken werd van de serie een ruim 90 minuten durende bioscoopversie gemaakt, genaamd Earth. Dankzij deze bioscoopversie konden kijkers de in High Definition kwaliteit vastgelegde beelden ook op een groot formaat scherm aanschouwen. Deze bioscoopversie is door de acteur Patrick Stewart van begeleidend commentaar voorzien.

In ruim anderhalf uur tijd maak je als kijker een tocht van de Noordpool naar de Zuidpool, waarbij je enerzijds de adembenemende schoonheid en diversiteit van de natuur te zien krijgt. Maar anderzijds ook ziet welke harde strijd de dieren moeten voeren om te overleven. De documentairereis van Earth begint op de Noordpool, op het moment dat de eerste ijsberen ontwaken uit hun winterslaap. Je ziet hoe speelse kleine ijsberen van de besneeuwde helling afglijden. Voor de ijsberen wordt het hoog tijd om naar voedsel te gaan zoeken. De documentaire vervolgt de reis met een blik op de grootste trektocht ter wereld, die van de kariboes. Daarna zie je hoe olifanten een lange reis ondernemen op zoek naar water en voedsel, waarbij deze kolossen onderweg bedreigd worden door hongerige tijgers. Kleine mandarijnkuikens storten zich kort na geboorte in een duizelingwekkende vrije val vanuit hun hooggelegen nest naar beneden in het zachte loof op de grond. De kraanvogels proberen de hoge Mount Everest over te steken, maar worden tegengewerkt door een harde, koude wind. In de jungle voeren paradijsvogels een bijzonder paringsritueel uit. En dan is er de grote witte haai, die hoog boven het water uitspringend zijn prooi, een pelsrob, tussen zijn grote kaken vastgrijpt. En in de oceaan legt de bultrug walvis een lange reis af naar de Zuidpool op zoek naar voedsel. Dit alles speelt zich af tegen de veranderende seizoenen, waarbij de sneeuw smelt, de velden weer groen worden, een droge woestijn volloopt met water en loofbomen hun herfstkleuren aannemen. Alles in de documentaire heeft daadwerkelijk plaats gevonden, niets is kunstmatig in scène gezet.

Commentaar

Om deze prachtige beelden van de natuur te registreren hebben regisseurs Alastair Fothergill en Mark Linfield en hun crew gedurende 5 jaar gefilmd met 45 camerateams met High-Definition camera’s. Zij hebben gefilmd op alle zeven continenten op 204 verschillende locaties in 62 landen. Met een budget van 40 miljoen dollar is dit de duurste documentaire ooit gemaakt. Let wel, deze getallen gelden voor de BBC tv-serie Planet Earth, waar de hier besproken bioscoopfilm Earth een afgeleide samenvatting van is. De bioscoopfilm geeft een goede impressie van de hoge kwaliteit van de BBC documentaire. Er is op locaties gefilmd waar nog niet eerder gefilmd is. Zoals op de ijzingwekkende hoge bergrug van de Mount Everest. Hierbij heeft men gebruik kunnen maken van een bijzonder spionagevliegtuig uit Nepal. De natuur en haar bewoners is met bijzondere filmtechnieken in beeld gebracht. Zo zie je de aarde van grote hoogte, wat een goed overzicht geeft van de enorme oppervlakte (trekvogels) of juist van een grote eenzaamheid (het kleine olifantje dat de verkeerde richting op loopt). Ook is gebruik gemaakt van vertraagde beelden (de haai die zijn prooi grijpt) of juist sterk versnelde beelden (een kale vlakte die volloopt met water). Een hele diepe waterval, waar je als kijker overheen scheert, is door de makers wel heel bijzonder in beeld gebracht. Aan alles is te zien dat kosten noch moeite zijn gespaard om onze Aarde op een bijzondere manier in beeld te brengen. Componist George Fenton heeft de beelden van passende, klassiek getinte muziek voorzien. De donkere stem van acteur Patrick Stewart geeft uitleg bij de beelden. De gebruikte teksten zijn hierbij soms wat erg dramatisch, maar het versterkt wel de impact van de beelden.
Gedurende de hele film is alleen de adembenemende mooie natuur in beeld. Geen stenen bouwsels van mensen, geen chemische fabrieken. Ook de mens zelf komt niet in beeld. De film brengt juist het bijzondere van de natuur in beeld met een zo’n fraaie pracht dat dit respect moet afdwingen. Respect voor onze natuur, respect voor de grote waarde van deze natuur voor onze aarde. De film besluit dan ook met de boodschap dat door menselijk ingrijpen de natuur zoals je die zoeven hebt gezien, aan verandering onderhevig is. De ijsbeer, waar de documentaire mee begon, wordt door de smeltende poolkap in zijn voortbestaan bedreigd. Zo is deze documentaire niet alleen mooie plaatjes, maar heeft het tot doel om je als kijker wakker te schudden en bewust te laten zijn van fragiele schoonheid en kwetsbaarheid van onze planeet Aarde.

House of Knowledge, onderdeel van Dutch Filmworks, heeft deze documentairefilm uitgebracht op DVD en in High Definition op Blu-ray Disc. Onze bespreking van de DVD uitgave kun je hier nog eens nalezen. Deze bespreking behandelt de Blu-ray Disc uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Regio: 0
Jaar: 2007
Speelduur: 99 min
Verpakking: Amaray Blu-ray Disc keepcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: House of Knowledge
EAN: 8715664053805

Extra's

  • Interview with director

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft uiteraard het originele beeldformaat van 1.85:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progessief is opgebouwd uit 1920 * 1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat er geen PAL versnelling is toegepast. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van Microsoft VC-1 compressiemethode.

De film is origineel vastgelegd op Kodak 2244 Vision Color Intermediate 35 mm film. Hiervan is een High Definition kwaliteit transfer gemaakt voor uitzending op televisie en uitgave op Blu-ray Disc en DVD. Het voorgeschotelde beeld ziet er werkelijk prachtig uit. Het beeld ziet er helder uit, heeft een uitstekende kleurverzadiging en een prima contrast. De scherpte en mate van detaillering van het beeld zijn bijzonder goed. Het beeld ziet er gestoken scherp uit. De kleinste details zijn in het beeld te onderscheiden. Het beeld oogt zeer zuiver, waarin slechts minimale beeldruis is te zien. De DVD uitgave heeft een prima standaard resolutie beeldkwaliteit. Deze Blu-ray Disc uitgave laat zien waarom High Definition zo mooi is. Deze documentairefilm moet je echt in HD kwaliteit bekijken. De adembenemende schoonheid van de natuur komt hierin nog indrukwekkender tot zijn recht.
De optionele Nederlandse ondertiteling heeft een mooi klein lettertype dat zich goed laat lezen en staat netjes onder in het beeld geplaatst.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De Blu-ray Disc heeft een Engelstalige Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640kb/s) en een Engelstalige DTS HD Master Audio 5.1 surroundtrack (16 bit, 48 kHz - gemiddelde bitrate 2 Mb/s). Beide soundtracks zijn een vooruitgang op de DVD uitgave. De Dolby Digital track profiteert van de afwezigheid van de 4% (PAL) speedup en klinkt daardoor wat voller en gedetailleerder. De hoog resolutie DTS HD track klinkt nog beter met een grotere helderheid, meer detail en een strakker laag. Voor de rest kunnen we de tekst van de DVD bespreking herhalen met de constatering dat dit voor een documentairefilm een verbluffend mooi klinkende soundtrack is met een zeer ruimtelijk geluidsbeeld. Nadruk ligt op de voorste kanalen, waar het merendeel van de filmgeluiden en de muziek vandaan komt. Maar veel natuurgeluiden komen ook via de surrounds, waardoor een mooi driedimensionaal geluidsbeeld ontstaat. Ook de muziek profiteert van de surrounds en klinkt mooi ruimtelijk. Laag is ook in voldoende mate in de soundtrack aanwezig, waarbij ook het LFE kanaal op gepaste momenten wordt aangesproken. De soundtrack klinkt mooi gedetailleerd. De vertelstem van Patrick Stewart komt duidelijk verstaanbaar via de centerspeakers.

Extra's

De Blu-ray Disc start met een haarscherp ogend menuscherm. Voor de instellingen, de scènekeuze en de extra’s maakt de Blu-ray Disc gebruik van een pop-up menu. Dit menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken.

Interview with director (23 min)
Interview met regisseur Alastair Fothergill, die zittend op zijn sneeuwscooter vertelt hoe hij de film heeft gemaakt en welke (nieuwe) filmtechnieken hij gebruikt heeft.
Hier is voor een vreemde beeldpresentatie gekozen. Het beeld van de documentaire is in een verkleind kader geplaatst. Dit maakt het kijken naar de documentaire ook lastiger, omdat het beeld nu wel erg klein geworden is. Of de beeldkwaliteit van deze korte documentaire onvoldoende was om beeldvullend te tonen is ons niet duidelijk. Op de DVD uitgave zag het beeld er ruim voldoende uit. Bij de DVD heb je feitelijk wel een beeldvullende weergave van de documentaire.
Nog een nadeel van deze wijze van presenteren is dat een groot gedeelte van het beeld uit een statisch kader bestaat, dat gedurende de 25 minuten niet wijzigt. Sommige type weergevers kunnen hier niet zo goed tegen.

De ‘Deleted Scenes’ die op de DVD uitgave staan, missen op deze Blu-ray Disc uitgave. Om eerlijk te zijn, het is geen gemis.

Conclusie

In 2006 verscheen de 11-delige BBC TV-serie Planet Earth, die onder andere werd bekroond met vier Emmy Awards. Om een groter publiek te bereiken maakte regisseurs Alastair Fothergill en Mark Linfield van de serie een ruim 90 minuten durende bioscoopversie, genaamd Earth. In ruim anderhalf uur tijd maak je als kijker een tocht van de Noordpool naar de Zuidpool, waarbij je enerzijds de adembenemende schoonheid en diversiteit van de natuur te zien krijgt. Maar anderzijds ook ziet welke harde strijd de dieren moeten voeren om te overleven. De Blu-ray Disc uitgave van House of Knowledge toont de documentaire in een gestoken scherp en zeer gedetailleerde High Definition beeldkwaliteit. De soundtrack klinkt mooi ruimtelijk. Als extra een kort interview met de regisseur.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door House of Knowledge.

Lees meer

Laatste reacties

Ron-G  |  14-12-2008

Werkelijk prachtige documantaire ook al is dit de korte versie, zitten enkele spectaculaire opnames bij zoals de in de recensie gerefereerde witte haai opname, ...
Lees meer >

Dva  |  29-07-2008

Ik heb gisteren de planet earth BBC documentaire besteld in blu ray versie op 101cd.com. Voor minder dan 50 euro heb ik binnenkort de complete documentaire, mee...
Lees meer >

.:Quadran:.  |  03-05-2008

Hehe op deze review zat ik te wachten. Ging hem normaal blindelings kopen totdat ik zag dat hij bij DFW uitkwam. Bij deze ben ik gerustgesteld. Zal binnenkort ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:9
Extra's:3
7.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 9
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.