Trade

Recensent:
Arnold van Oostrum
25-04-2008

Totaalbeoordeling:

6.7
DVD

Trade (DVD)
Samenvatting

In Mexico City krijgt Adriana (Paulina Gaitan) op haar 13de verjaardag van haar 17-jarige broer Jorge (Cesar Ramos) een nieuwe fiets cadeau. Zijn argwanende moeder heeft er geen vertrouwen in dat het geld eerlijk verdiend is. Terecht, want Jorge berooft met zijn vrienden niets vermoedende naïeve Amerikaanse toeristen, die hij in de val lokt met seksplaatjes van jonge meisjes. Als kort daarna Adriana ontvoerd wordt door een bende die handelt in meisjes, zet Jorge alles op alles om haar te vinden. Maar Adriana zit gevangen in een duister netwerk waarin meisjes over de grens in Amerika voor veel geld als seksslaven worden verkocht. Onderweg naar Amerika vindt Adriana steun bij de jonge Poolse moeder Veronica (Alicja Bachleda), die onder valse voorwendselen naar Mexico is gelokt en hetzelfde lot als Adriana wacht. Tijdens zijn speurtocht komt Jorge in contact met de Texaanse agent Ray Sheridan (Kevin Kline). Jorge weet Ray uiteindelijk zover te krijgen hem te helpen in zijn zoektocht naar Adriana. Het spoor leidt hen naar New Jersey, waar de meisjes via een internetveiling aan de hoogste bieder worden verkocht....

Commentaar

De film Trade eindigt met het gegeven dat jaarlijks naar schatting tussen de 50.000 en 100.000 meisjes, jongens en jonge vrouwen uit arme landen ontvoerd worden en tegen hun wil terecht komen in de Westerse (Amerikaanse) seksindustrie. Wereldwijd zou het om meer dan twee miljoen kinderen en vrouwen gaan die tegen hun wil illegaal worden verhandeld. De film is gebaseerd op de coverstory ‘The Girls Next Door’, geschreven door onderzoeksjournalist Peter Landesman, dat in 2004 in het New York Times Magazine verscheen. De voor een Oscar genomineerde scriptschrijver José Rivera bewerkte deze coverstory tot een indringend en emotioneel verhaal over enkele slachtoffers van deze gruwelijke en door de politiek genegeerde 'handel'. De Duitse regisseur Marco Kreuzpainter verfilmde dit tot een indrukwekkend misdaaddrama over de duistere wereld van mensenhandel en gedwongen prostitutie. De film is geproduceerd door Roland Emmerich en Rosilyn Heller. Trade is een film waar je niet rustig achteroverleunend naar kunt kijken. Kreuzpainter confronteert je als kijker op zeer indringende wijze met mensonterende handelingen waarin jonge mensen worden misbruikt voor geld. Geen enkel mens met gevoel en respect voor zijn medemens, kan dit verhaal zonder gevoelens van ongemak of plaatsvervangende schaamte langs zich heen laten gaan. De film toont een probleem dat dagelijks vele onschuldige jonge mensen hard treft. Een pijnlijk stukje mensenleed waar te weinig aan gedaan wordt. Het is bijna niet voor te stellen dat er mensen zijn die andere, jonge, onschuldige mensen dit aan kunnen doen. De film geeft je als kijker een stukje bewustwording van dit mensonterende leed. De overtuigingskracht van de film zit ook in het goede spel van de acteurs. Voor de jonge Mexicaan Cesar Ramos, die de zoekende broer Jorge speelt, is dit een overtuigend speelfilm debuut. Ook de jonge Mexicaanse Paulina Gaitan geeft goed spel. De in Mexico geboren Poolse actrice Alicja Bachleda-Curus speelt met overtuiging de Poolse moeder. Zij heeft een gevaarlijke stunt in de film zelf uitgevoerd. In eerste instantie zou Milla Jovovich deze rol gaan spelen, maar zij bedankte op het laatste moment. Kevin Kline speelt de rol van de Amerikaanse agent Ray, die uiteindelijk Jorge helpt met zoeken. Ook zijn rol is overtuigend. Een stuk overtuigingskracht zit ook in het feit dat de film grotendeels Spaans/Mexicaans gesproken is. Ook het einde van de film bekrachtigd de voortdurende geweldsspiraal. Commercieel was de film geen succes. Dat is jammer, want dat betekent dat maar weinig mensen de film gezien hebben. Met deze DVD release van RCV kun je als nog de film gaan bekijken. Zolang deze internationale illegale mensenhandel nog plaats vindt, zou iedereen Trade moeten zien. Niet om te vermaken, maar om je bewust te zijn of te worden van dit menselijk leed.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 115 min
Verpakking: Keep Case
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045212414

Extra's

  • Reclametrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 2.35:1 en is ook zo anamorf op de DVD. De algehele beeldkwaliteit is goed. Het beeld oogt helder en voldoende detailrijk. Door kleuren ogen goed verzadigd en natuurlijk. Bij bepaalde scènes is het beeld met kleurfilters aangepast om de opgeroepen sfeer te versterken. Scherpte en detaillering van het beeld zijn ruim voldoende. Het beeld heeft goed contrast en zwartniveau. Het is een nieuwe film dus het is geen verrassing dat het beeld vrij is van ongerechtigheden. Filmgrain is minimaal aanwezig. De film is verdeeld in 13 tracks. De optionele witte Nederlandse ondertiteling heeft een goed leesbaar lettertype en staat goed geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De soundtrack, deels Spaans/Mexicaans gesproken en deels Engels gesproken, is beschikbaar als een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s). De film heeft een goed klinkend surround geluidsbeeld. De nadruk ligt vooral op de voorste kanalen, waarbij de dialogen goed te volgen via de centerspeaker komen. De filmmuziek heeft dankzij de surrrounds een fraai ruitemlijk geluidsbeeld. De surrounds worden verder goed gebruikt voor de weergave van de omgevingsgeluiden. Bij enkele scènes worden de surroundspeakers actiever gebruikt en doet het LFE kanaal in beperkte zin ook mee. Het aanwezige laag is ruim voldoende.

Extra's

De DVD start met enkele promotietrailers van andere RCV uitgaven. Daarna start de film direct. Een menuscherm is niet aanwezig.

Conclusie

Het verhaal van Trade is gebaseerd op een artikel over seksslaven. De film vertelt het verhaal van een dertienjarig meisje en een jonge moeder die ontvoerd worden en gedwongen worden tot prostitutie. De oudere broer van het meisje en een Amerikaanse agent probeert hen te vinden alvorens ze voorgoed verdwijnen en als seksslaven verkocht worden. Jaarlijks verdwijnen miljoenen kinderen en jonge vrouwen en worden tegen hun wil illegaal verhandeld. Deze uitgave van RCV heeft goede beeld- en geluidskwaliteit. Extra’s heeft deze release niet. Een indrukwekkende film die je, ondanks het ongemakkelijke onderwerp, gezien zou moet hebben.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door RCV Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

pjblack  |  30-09-2008

Uitstekende film met een paar kleine minpuntjes die niet beschreven staan bij DVD.nl. De film is zeker interessant maar ook spannend. Omdat het op dit moment ac...
Lees meer >

rami16  |  22-05-2008

Dat is wel jammer,maar het lijkt mij een zeer interessante (en gedeeltelijk informatief) film en binnenkort heb ik deze zeker binnen!
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  19-05-2008

Uit de recensie: Commercieel was de film geen succes. Dat is jammer, want dat betekent dat maar weinig mensen de film gezien hebben. Met deze DVD release van RC...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
5.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.