Bittere Ernte

Recensent:
Ludo Keeris
24-04-2008

Totaalbeoordeling:

5.5
DVD

Bittere Ernte (DVD)
Samenvatting

Leon Wolny (Armin Mueller-Stahl) heeft een boerderij in de streek Silezië. De Duitsers hebben het gebied bezet en Wolny handelt samen met Cybulkowski (Wojciech Pszoniak) op de zwarte markt in goederen die achterblijven in huizen van Joodse gedeporteerde families. Rosa (Elisabeth Trissenaar) is een Joodse vrouw die met haar man en kind op een transport is gezet. Ze weten echter van de trein te springen. Rosa wordt uitgeput en uitgehongerd in een bos gevonden door Wolny. Hij wil iets goeds doen in de strijd tegen de Duitsers en besluit haar te verbergen in een kelder onder zijn huis. Wolny raakt na verloop van tijd verliefd op Rosa, maar door de verschillende achtergronden van de twee duurt het niet lang voordat ze met elkaar in botsing komen. Wolny probeert er echter alles aan te doen om Rosa voor zich te winnen.

Commentaar

Agnieszka Holland is een Poolse regisseuse, geboren in Warschau, die al op 22-jarige leeftijd tijdens haar studie aan de Tsjechische filmacademie FAMU in Praag haar eerste korte film maakte. Na haar studie ging ze verder in de leer bij de vermaarde Poolse regisseurs Andrzej Warda en Krzystof Zanussi. Maar binnen afzienbare tijd stond ze op eigen benen en regisseerde ze films voor de Poolse televisie. In 1977 maakte ze haar eerste lange speelfilm met Zdjecia Próbne (vertaald als Screen Tests). Na enkele successen in Europa met Olivier, Olivier en vooral The Secret Garden vertrok ze naar Amerika. Daar maakte ze vooral kleine, onafhankelijke films, totdat ze vrij recent Copying Beethoven maakte. Haar eerste succes kwam echter al ver daarvoor met Bittere Ernte (internationaal bekend onder de titel Angry Harvest), een film die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog in (het toen nog Duitse) Silezië. Het is een film over een verhouding tussen een Joodse onderduikster en een katholieke boer. Dat thema kwam voor Holland erg dichtbij, want haar ouders waren ook een Joods/katholiek stel. Mede door haar persoonlijke touch zijn de scènes tussen boer Leon Wolny en onderduikster Rosa de meest spraakmakende. Het zijn pittige discussies tussen de twee, die blijk geven van weinig respect voor de afkomst van de ander. Helaas zijn dit soort scènes vrij spaarzaam. Vaak zien we Wolny, gespeeld door de vermaarde Armin Mueller-Stahl, in strijd met zichzelf. Die strijd wordt breed uitgemeten, zonder dat er werkelijk vooruitgang in zijn proces zit. Zijn karakter is nogal tweeslachtig. Op het ene moment is hij een held en wil iedereen helpen, het volgende moment is hij een lafbek, die alleen maar aan zichzelf denkt. Wat wil hij nou echt? Je komt er als kijker niet helemaal achter. Elisabeth Trissenaar speelt de rol van Rosa en ook hier schort het een en ander aan. Voornamelijk dat Rosa niet echt geloofwaardig is. Trissenaar speelt op een erg toneelachtige manier, dat het in een theater erg goed zal doen, maar op het witte doek minder goed overkomt. Slecht is het niet, maar als de rol met iets meer gevoel zou zijn neergezet, zou het een stuk geloofwaardiger zijn geweest. Dit alles neemt niet weg dat Bittere Ernte zeker z’n momenten heeft. Een aantal scènes maken zeker indruk, maar als het scenario, en dan vooral de karakters, beter waren uitgewerkt had er zeker meer in gezeten. De mensen van de Amerikaanse Oscars waren daarentegen toch onder de indruk, gezien het feit dat de film werd genomineerd voor een Oscar voor Beste Buitenlandse Film. Verzilverd werd deze echter niet, het beeldje ging dat jaar (1985) naar The Official Story uit Argentinië.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Oorlog
Regio: 2
Jaar: 1985
Speelduur: 101 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 mono - Duits
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Video Film Express
EAN: 8713053011160

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De DVD staat in 1.33:1 op de DVD. Dat is in dit geval ook het originele beeldformaat. De film is gedraaid op 35 mm. De kwaliteit is voldoende. De print is niet in vlekkeloze staat, maar veel beschadigingen komen niet voor. Wel is er in het begin een grote drop-out aanwezig (zie screenshot 2), maar dit kan ook exemplarisch voor deze DVD zijn. Er is redelijk wat filmgrain aanwezig, waardoor de detaillering iets achterblijft. Scherpte en contrast zijn voldoende. Af en toe is lichte edge-enhancement toegepast. De kleuren zijn wat flets, maar dat past uitstekend in de sfeer van de film en is zeker geen minpunt! Qua cameravoering valt de vrij onnatuurlijke belichting op. Die doet heel kunstmatig aan. Voor de rest is het camerawerk degelijk, zonder franjes.
De film is onderverdeeld in 12 hoofdstukken, die ieder afzonderlijk ook via het menu zijn te selecteren. De optionele ondertiteling is van een duidelijk, vrij groot, lettertype en staat goed geplaatst in beeld.

Geluidskwaliteit

Het geluid van de DVD is een Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) mono track. Het geluid klinkt vrij gedateerd en weinig spectaculair. Dialogen zijn wel goed verstaanbaar, maar klinken wat dun en nasaal. Soms loopt het geluid bij harde passages helemaal vol, wat een licht overstuurd geheel geeft. Het geluidsbeeld is vrij kaal. Dialogen voeren de overhand en er zijn slechts weinig extra geluidseffecten toegevoegd. Bij buitenscènes is wel een lichte atmosfeer toegevoegd, maar heel veel stelt het niet voor. Het karakter van Cybulkowski wordt gespeeld door een Poolse acteur (Wojciech Pszoniak) en deze is nagesynchroniseerd door een Duitse stem. Geluid en beeld lopen hierbij niet echt synchroon. En men had beter ander schoeisel voor Armin Mueller-Stahl gekozen. Het gekraak van zijn schoenen gaat na verloop van tijd behoorlijk irriteren.

Extra's

De DVD heeft een eenvoudig, licht geanimeerd menu in 1.33:1 beeldformaat, zonder achtergrond geluid. Extra’s zijn er op deze DVD niet te vinden. De hoes vermeldt een paar eigenaardigheidjes. Zo wordt het beeldformaat weergegeven als 2.0 (!) en wordt er ook melding gemaakt van Dolby Digital 5.1 geluid, terwijl dit zeker niet aanwezig is op de DVD.

Conclusie

Leon Wolny vindt in een bos Rosa, een Joodse vrouw die samen met haar man en kind van de trein is gesprongen die hen naar een concentratiekamp zou brengen. Haar man en kind kan ze niet meer vinden. Wolny verbergt haar voor de Duitsers in een kelder onder zijn huis.
Bittere Ernte van de van oorsprong Poolse regisseuse Agnieszka Holland is meer een psychologisch drama dan een oorlogsfilm. Armin Mueller-Stahl speelt een erg goede rol als een laffe, egoïstische, maar ook behulpzame boer. De film heeft zowel qua beeld als geluid een redelijke transfer naar DVD gekregen. Het is verder een kale uitgave zonder extra’s.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Video Film Express.

Lees meer

Laatste reacties

Quido  |  26-04-2008

Komt er ooit nog wel eens in, wel jammer dat VFE wederom slordig omspringt met de hoestekst en het beeld geteisterd wordt door een drop-out. Lijkt de laatste ma...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  25-04-2008

Is dit (alweer) een remake van De Poolse Bruid? Je zou het bijna zeggen, behalve dat Bittere Ernte zo'n 13 jaar vóór De Poolse Bruid werd gemaakt....
Lees meer >

Fokkeyou  |  25-04-2008

Is dit (alweer) een remake van De Poolse Bruid?
Lees meer >

Henk Heideveld  |  25-04-2008

Je moet 'm voor de inhoud kopen, niet voor het beeld en geluid:roll:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.