De Aristokatten / The Aristocats (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
18-04-2008

Totaalbeoordeling:

8.3
DVD

De Aristokatten / The Aristocats (SE) (DVD)
Samenvatting

In het Parijs van 1910 besluit de aardige excentrieke Madam haar gehele bezit na te laten aan haar geliefde kat Duches en haar jonkies Marie, Berlioz en Toulouse. Haar trouwe butler moet dan voor de katten zorgen en krijgt het hele fortuin als de katten iets zou overkomen. Edgar hoort per ongeluk van deze beslissing van Madam en besluit de katjes te laten verdwijnen. Hij geeft ze een slaapdrankje en brengt ze met zijn bromfiets naar het platte land waar hij door twee honden, Napoleon en Lafayette, wordt achterna gezeten. Daardoor verliest Edgar de mand waar de katjes in zitten.
Wanneer de katten wakker worden, weten ze niet waar ze zijn. Ze willen weer naar huis, maar ze weten niet goed welke kant ze op moeten. Toevallig komt de bijdehante straatkat Thomas O’Malley langs, die op slag een oogje heeft op Duchess. Hij zal hun wel even thuis brengen. Onderweg hebben ze een minder leuke ontmoeting met de melkman en een trein en worden ze op sleeptouw genomen door twee ganzen. In Parijs aangekomen neemt O’Malley de katjes eerst mee naar de jazzband van Scat Cat. Weer bij het huis van Madam aangekomen doet Edgar zijn best definitief van de katjes af te komen. Maar Edgar heeft buiten de hulp van O’Malley en zijn vrienden gerekend.

Commentaar

The Aristocats, in het Nederlands De Aristokatten is Disney’s 20ste lange tekenfilm en verscheen drie jaar na het uiterst succesvolle The Junglebook. Na de dood van Walt Disney (in 1966) ging het duidelijk minder met de tekenfilm. Heel goed is te zien dat De Aristokatten met veel minder finesse is gemaakt dan bv. Het Jungleboek. De tekeningen van de achtergrond zijn veel meer schetsmatig gemaakt, het aantal lagen dat gebruikt werd om de film diepte te geven is veel minder en ook de uitwerking van de karakters in het verhaal bleef achter. Toch is De Aristokatten een leuke tekenfilm geworden met heerlijke humor. Zoals bijvoorbeeld de twee honden Napoleon en Lafayette, die we min of meer ook hadden gezien in 101 Dalmatiërs. En de lieve aandoenlijke katjes, waarbij het kattenkwaad van de drie poesjes enige herkenbaar heeft bij iedereen met kleine kinderen. En dan natuurlijk de rascharmeur O’Malley, geweldig die kat.
De swingende liedjes van The Sherman Brothers blijft bijkans ongeëvenaard, zoals zij ook al de muziek verzorgden voor Lady en de Vagebond en Het Jungleboek. Heerlijke vlotte muziek met het leuke liedje ‘Ev’rybody wants to be a Cat’ (Je kunt wat leren van een kat) als absolute hoogtepunt.

In 2001 vond The Aristocats al zijn weg naar DVD. Lees hier onze recensie van deze release. Walt Disney Home Entertainment heeft de film nu opnieuw uitgebracht als een Special Edition. De uitgave is op enkele aspecten anders dan de vorige release, en het zijn niet allemaal verbeteringen. Lees hieronder verder wat er is veranderd.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 1970
Speelduur: 75 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Turks
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, En vele andere
Uitgever: Walt Disney Studios Home Entertainment
EAN: 8717418153595

Extra's

  • De Aristokatten plakboek
  • Korte bonusfilm
  • Niet gebruikt liedje
  • Disney Liedjes Selectie
  • De Sherman Brothers
  • Disney's Virtuele Kitten
  • The Great Cat Family

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De animaties van The Aristocats zijn vastgelegd op 35 mm beeldmateriaal. De eerdere release heeft een full frame 1.33:1 beeldformaat. Volgens de IMDB is de ‘intended ratio’ 1.75:1. De nieuwe uitgave heeft een 1.78:1 (16x9) breedbeeldformaat. Dit zou dus het beeldformaat zijn zoals oorspronkelijk is bedoeld. Althans, daar moeten we dan maar van uitgaan. Evenals bij de heruitgave van The Jungleboek en Robin Hood, die eveneens door Wolfgang Reitherman zijn geregisseerd, is het lastig verifiëren wat de intentie van de regisseur was. Wolfgang Reitherman is ruim 20 jaar geleden overleden.
Bij deze nieuwe transfer is de beelduitsnede aangepast voor breedbeeld weergave. Dit betekent dat aan de boven- en onderzijde wat beeld is weggevallen, terwijl links en rechts wat beeld is bijgekomen. Als je deze nieuwe versie vergelijkt met de beelden van de eerdere release, valt op dat per scène (of per frame) is bepaald wat de gewenste beelduitsnede is. In het algemeen leidt dit tot tevredenstellende resultaten en ziet het beeldframe er goed uit. Als je jaren het standaard 1.33:1 (4:3) beeld van de videoband of eerdere DVD uitgave gewend bent geweest, dan is deze nieuwe beelduitsnede wel wennen. Soms is de beelduitsnede toch wat te krap uitgemeten. Bij sommige scènes zie je dat het beeldframe verschuift om alles toch correct in beeld te behouden (pan & scan).
Het beeld van deze 38 jaar oude film is visueel mooi opgeknapt. Wat direct opvalt is het scherpere en helderder beeld. Ook de kleuren ogen nu helderder, natuurlijker en meer verzadigd. De aquarelkleurige beelden zijn opgepoetst en zien er veel frisser uit. De subtiel nuanceringen en kleine details in het beeld komen beter tot uiting. In lichte mate zit nog filmgrain in het beeld. Het beeld oogt nu meer filmisch als bij de eerdere release en is wat dat betreft ten opzichte van de eerdere DVD release een verbetering. De Nederlandse ondertiteling is goed, zowel dialogen als liedteksten zijn ondertiteld. De ondertiteling (wit) staat wel iets te hoog in het beeld.

Geluidskwaliteit

De oorspronkelijke monotracks zijn ook opnieuw onderhanden genomen. In drie talen (Nederlands, Engels en Duits) staat de film in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 384 kb/s) op de schijf. Daarnaast ook nog een Turkse Dolby Digital 2.0 surroundtracks. Voor de review zijn de Engelse soundtrack en de Nederlandse nasynchronisatie beluisterd.
We beginnen met de bespreking van de originele Engelse soundtrack. Een redelijk goed klinkende soundtrack, waarbij vooral de muziek en de liedjes goed klinken, zeker als je de bijna 40 jarige leeftijd van de film in acht neemt. De swingende muziek van The Sherman Brothers komt met een redelijk breed klinkend stereogeluid uit beide frontspeakers. De stemmen komen via de centerspeaker. Zowel de surroundkanalen als het LFE kanaal worden nauwelijks gebruikt. De soundtrack klinkt zuiver en is vrij van storende geluiden. De filmgeluiden beperken zich merendeels tot het midden van de voorste kanalen en verraden het oorspronkelijke mono geluidskarakter van de film. Het beperkte frequentiebereik en de af en toe wat schelle stemmen verraden ook de leeftijd van de soundtrack. Vergeleken met de voorgaande release klinkt de soundtrack nu iets warmer met een minder scherp slissend hoog. Het verdere geluidsbeeld is onveranderd gebleven. Een lichte vooruitgang dus.
Bij de Nederlandse nasynchronisatie heeft Walt Disney Studio Home Entertainment er helaas voor gekozen de film van een nieuw ingesproken nasynchronisatie te voorzien. De voorgaande release had een nasynchronisatie die begin jaren ’80 van de vorige eeuw was ingesproken. Dat was toen de tweede keer dat de Nederlandse stemmen door Disney zijn ingesproken. Maar voor deze release nu dus een derde, wederom vernieuwde nasynchronisatie. Waarom de Nederlandese versie voor deze release weer opnieuw is ingesproken, is ons niet bekend. De Amerikaanse versie is tenslotte nog steeds de originele versie, je zou dit bij de Nederlandse nasynchronisatie ook verwachten.
Vergeleken met de voorgaande release klinken de Nederlandse stemmen nu warmer en is duidelijk hoorbaar dat ze van latere (recente dus) datum zijn. Ook het taalgebruik is hier en daar iets aangepast en gemoderniseerd. De muziek en filmgeluiden klinken nagenoeg hetzelfde als bij de Engelstalige versie.

Extra's

Na de gebruikelijke reclame wordt het vernieuwde breedbeeld menuscherm getoond. Deze menuschermen zijn filmgerelateerde animaties met muziek. Het menu is onder andere in het Nederlands beschikbaar.

Niet gebruikt liedje (8 min)
Met het liedje ‘She Never Felt Alone’ , dat door Richard Sherman wordt ingeleid. Animaties zijn natuurlijk nog ruwe (zwart/wit) schetsen.

Muziek en meer

Disney Liedjes Selectie
Waarbij je drie liedjes in de film rechtstreeks kunt kiezen.

De film afspelen met songteksten in beeld
Optie om een andere ondertiteling te selecteren, waarbij alleen de gezongen liedteksten worden ondertiteld.

Spellen en activiteiten

Disney’s Virtuele Kitten
Een spelvorm waarin kinderen leren hoe ze voor katten moeten zorgen. Dit extra maakt gebruik van de InterActual DVD speler, die ook op de DVD staat en je op de computer moet installeren.

De Aristokatten Spel: Plezier met taal
Een spel waarbij kinderen de namen van de instrumenten van de katten jazzband uit de film kunnen leren.

Achter de schermen bij Disney

De Sherman Brothers: De Aristocraten van de Disneyliedjes (4½ min)
Een in 2000 opgenomen minidocumentaire met Richard M. en Robert B. Sherman (The Sherman Brothers), die in de jaren ’60-’70 de huiscomponisten van Disney waren en meer dan 30 Disney films van muziek voorzagen. De beide broers geven een toelichting op de muziek van De Aristokatten.

De Aristokatten plakboek
Een ‘echt’ plakboek met een 18-tal pagina’s waarop een groot aantal tekeningen en foto’s. Door op elke foto te klikken wordt deze beeldvullend vertoond. De tekeningen en foto’s geven een aardige impressie van de wijze waarop de film is gemaakt en een stukje promotie rond de première in december 1970. Zonder geluid.

The Great Cat Family (13 min)
Een aflevering uit een TV programmareeks uit 1956 genaamd ‘Wonderful World of Disney’. Walt Disney geeft in dit programma uitleg over katten en katachtige dieren in de tekenfilm. Progamma gaat niet over The Aristocats.

Korte bonus film ( 6½ min)
Met de film Baddag, ofwel in het Engels Bath Day, waarin Minnie de kat Figaro in bad probeert te doen.

Vooruitblik
Met reclame trailers voor andere Walt Disney Studios uitgaven.

De keepcase is verpakt in een fraaie kartonnen slipcase met reliëf en een licht glanzend uitstraling.

Conclusie

The Aristocats, ofwel De Aristokatten is een leuke Disney tekenfilm uit 1970 met katten in de hoofdrol. Ondanks het mindere tekenwerk en de dunnere uitwerking van het verhaal is ook De Aristokatten een Disney klassieker geworden. De muziek van de The Sherman Brothers heeft hier duidelijk aan bijgedragen.
Walt Disney Studios Home Entertainment heeft deze animatiefilm opnieuw uitgebracht als een Special Edition. Het beeld is opgeknapt en ziet er zeer goed uit en is zeker een verbetering ten opzichte van de voorgaande release. De beelduitsnede is nu breedbeeld, wat het origineel beoogde beeldformaat zou zijn. In het algemeen ziet deze nieuwe beelduitsnede er goed uit. De Engelstalige soundtrack is ook opgeknapt en klinkt iets beter dan de voorgaand release. De Nederlandse nasynchronisatie is opnieuw ingesproken en klinkt goed. De toegevoegde extra’s vormen een aardige aanvulling op de film, al zijn ze erg kort.

Laatste reacties

Lagomorph  |  10-03-2009

Het feit dat er nogal wat mensen zijn die deze film in nasynchronisatie willen zien komt door 't feit dat je vroeger op VHS als kind vaak de NL versie kreeg. A...
Lees meer >

nmbs  |  08-03-2009

Het feit dat er nogal wat mensen zijn die deze film in nasynchronisatie willen zien komt door 't feit dat je vroeger op VHS als kind vaak de NL versie kreeg. A...
Lees meer >

Daniël R.  |  06-03-2009

Nogmaals, echte liefhebbers kijken het origineel. Daar heb ik me in verdiept. Maar misschien moet ik zeggen...Ik vind je geen echte liefhebber... Zo beter mijn...
Lees meer >

Michael Hamers  |  06-03-2009

Erg kortzichtig. Verdiep je er eens in voor je zoiets zegt. Nogmaals, echte liefhebbers kijken het origineel. Daar heb ik me in verdiept. Maar misschien moet i...
Lees meer >

Lagomorph  |  06-03-2009

Echte liefhebbers kijken het origineel, dus met Engelse stemmen en niet die NL nagesynchroniseerde rotstemmetjes... Erg kortzichtig. Verdiep je er eens in voo...
Lees meer >

BrianB  |  05-03-2009

Nou ja, de Nederlandse nasynchronisatie staat er bekend om (de vroegere Disney's, in ieder geval) dat ze zo goed waren. Dat vonden ze zelfs in Amerika. Ik heb z...
Lees meer >

Michael Hamers  |  04-03-2009

Nasyncronisatie van deze film is totaal liefdeloos afgeraffeld. Alles is erg mat ingesproken / ingezongen. In de originele versie wist Willem Duyn (Jazzkat) een...
Lees meer >

Sjoerd van de Tjalk  |  04-03-2009

Nasyncronisatie van deze film is totaal liefdeloos afgeraffeld. Alles is erg mat ingesproken / ingezongen. In de originele versie wist Willem Duyn (Jazzkat) een...
Lees meer >

Lagomorph  |  23-04-2008

Als ik zeg "juiste ratio" dan bedoel ik in de eerste plaats het "intended ratio". In dit geval is het het intended ratio van Walt Disney Pictures. Maar vraag e...
Lees meer >

Richard B.  |  22-04-2008

In elke post van jou op de Disney threads heb je het bij de breedbeeld releases over het "goede of juiste" aspect ratio. Misschien dat je dit zegt omdat ik net...
Lees meer >

nmbs  |  22-04-2008

Mooie film. Slechte release (1.78:1 en geen Louis Neefs). Laat ik links liggen
Lees meer >

Bettina  |  22-04-2008

Ik houd het ook bij mijn oude versie. Upgraden doe ik wel als er een blu ray van uitkomt!
Lees meer >

Hugo R  |  19-04-2008

Geen echte Disney topper, dus ik hou het lekker bij mijn oude versie.
Lees meer >

Lagomorph  |  19-04-2008

http://nl.youtube.com/watch?v=WVPMMeCTw3I Hierbij een clip van de nieuwe nasynchronisatie. De voorgaande release had een nasynchronisatie die begin jaren &#82...
Lees meer >

Snowball  |  19-04-2008

Ik heb ook een beetje mijn twijfels bij de aspect ratio, met name omdat er in de nieuwe uitgave blijkbaar sprake is van pan & scan, dat klopt gewoon niet. Ik lu...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 12
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.