Banquet, The (SE)

Recensent:
Ludo Keeris
03-04-2008

Totaalbeoordeling:

4.4
DVD

Banquet, The (SE) (DVD)
Samenvatting

In het China van de 10e eeuw wordt de keizer vermoordt door zijn broer Li (You Ge), die meteen de macht overneemt. Daarnaast trouwt hij met Wan (Ziyi Zhang), de weduwe van de keizer. Zij is echter verliefd op de zoon van de oude keizer, kroonprins Luan (Daniel Wu). Toch schaart ze zich openlijk achter keizer Li, waarmee ze een mogelijke opstand de kop indrukt. Luan wordt door Li verbannen naar het verre zuiden van China, waarmee een mogelijke machtsovername verijdelt lijkt. Luan zint echter op wraak en probeert zich terug te vechten naar het koninklijk paleis. Li stuurt echter zijn sterkste krijgers op pad om Luan definitief onschadelijk te maken. Om zijn overwinning op Luan en zijn 100 dagen als keizer te vieren organiseert Li een groots banket, waar iedereen verplicht is aan te schuiven. Voor een aantal mensen is dit de gelegenheid om voorgoed met een aantal vijanden af te rekenen.

Commentaar

The Banquet (originele titel Ye Yan) van regisseur Feng Xiaogang is losjes gebaseerd op William Shakespeare’s Hamlet. Shakespeare betekent wraak, overspel en liefde. Al deze elementen zijn ook aanwezig in deze film. Qua vertelling lijkt het op een typisch toneelstuk van Shakespeare, wat in dit geval echter een vrij trage en literaire film oplevert. Volgens Xiaogang gaat de film over hoe elk karakter voor de keuze staat tussen leven of dood. Die keuze wordt ingegeven door verlangen. En daarin slaat men soms door, wat verstrekkende gevolgen heeft. Een stuk van Shakespeare staat of valt met een goede vertolking door de acteurs en een scherpe spelregie. En daar ontbreekt het aan bij deze film. Het ziet er wel prachtig uit. Er is bijzonder veel aandacht besteed aan de art-direction en de kleding. De kostuums van de hoofdrolspelers kostten zo’n slordige 5-6000 dollar per stuk! En de choreografie van de martial-arts scènes is om je vingers bij af te likken. De aktiescènes zijn geregisseerd door Yuen Woo-ping, die ook de choreografie voor o.m. Kill Bill 1 en Matrix: Revolutions heeft verzorgd. Maar inhoudelijk is het tam en traag. De acteurs zeggen hun tekst op alsof ze ‘m zelf niet begrijpen. Er zit geen vuur achter. En op deze manier wordt een film van ruim twee uur een erg lange zit. De aktiescènes maken veel goed, maar kunnen niet verhelpen dat de film verzandt in een hoop geneuzel. Naar het einde toe, richting de ontknoping, wordt het een stuk interessanter, maar dan zullen er al een flink aantal kijkers zijn afgehaakt. Vanaf het begin weet je als kijker ook niet direct wie nu welke rol speelt in het verhaal. Moet je nu wel of geen sympathie hebben met keizerin Wan? En is Luan nu de held of de schlemiel? Het wordt pas (veel te) laat duidelijk hoe de vork in de steel zit.
Feng Xiaogang heeft al een flinke staat van dienst als het gaat om schrijven en regisseren van films. Maar dat waren vooral komische films en hij begeeft zich met The Banquet op glad ijs. Het lijkt erop dat een Shakespeareverfilming voor hem te hoog gegrepen is. Visueel is het een lust voor het oog en de art-direction en kleding verdienen een dikke pluim, maar als verhaal weet de film te weinig te boeien.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Martial Arts
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 131 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Mandarijn
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664052570

Extra's

  • Making Of
  • Trailers
  • TV Spots
  • Behind the Scenes
  • Interviews Cast & Crew
  • Photo Gallery
  • Also Available
  • Liner Notes
  • Behind The Movie

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

DFW bezondigt zich bij deze release aan een oude gewoonte: het originele 2.35:1 beeldformaat is verknipt naar een anamorf 1.78:1 formaat. Er is beeld aan de zijkanten afgehaald (zie screenshot 3). De begin- en eindtitels zijn wél in 2.35:1 anamorf formaat. Men heeft dus extra moeite moeten doen om er een 1.78:1 formaat van te maken. Onbegrijpelijk dat dit heeft plaatsgevonden. En ook spijtig omdat de kwaliteit van het beeld zeker niet slecht is. Het is een kleurrijk geheel met een goed contrast en een bovengemiddelde scherpte. Soms heeft de film wat softe momenten door de cameravoering. De detaillering is voldoende, maar niet optimaal. In de donkere delen zijn niet meer alle details zichtbaar. De transfer heeft erg veel last van de conversie van het NTSC bronmateriaal naar PAL. Het beeld schokt bij elke camerabeweging. Ook komen er een aantal flinke drop-outs voor (zie screenshot 4), die afkomstig zijn van de originele band.
Daarnaast heeft de DVD slechts 6 chapterstops, wat echt veel te weinig is voor een film van meer dan 2 uur. De optionele Nederlandse ondertiteling is goed leesbaar en staat op de juiste hoogte in beeld. Maar over het algemeen genomen, vooral vanwege het verknipte beeldformaat en de NTSC-PAL conversie een teleurstellend beeld.

Geluidskwaliteit

De DVD heeft een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) geluidstrack in de originele Chinese taal. Het geluid is zeer gedetailleerd en klinkt erg goed. Het is helder, zonder ruis en heeft een grote dynamiek. Er is veel wisselwerking tussen dialoog- en aktiescènes. Dialogen zijn soms zacht van aard, maar blijven goed hoorbaar. Ze oriënteren zich voornamelijk op de center-speaker, maar in de front- en surroundkanalen zijn echo’s van dialogen te horen en die zorgen zo voor een ruimtelijk effect. Verder zijn in de surroundkanalen muziek en lichte atmosfeergeluiden hoorbaar. Het LFE kanaal doet bij de martial-arts scènes vrolijk mee en zorgt voor flink wat diepte in het geluid. De muziek van Tan Dun (Oscar® voor Crouching Tiger, Hidden Dragon) is uitermate sfeervol en zit vol met klassieke elementen.

Extra's

De menuschermen van de DVD’s zijn in 1.78:1 anamorf beeldformaat met Dolby Digital 2.0 geluid. De special edition bestaat uit 2 DVD’s, waarbij alle extra’s zich op de 2e disc bevinden. Naast de hieronder genoemde extra’s zijn er ook nog vier promotietrailers aanwezig.

Trailers (11 min)
Drie trailers van de film: de bioscooptrailer, een teasertrailer en een promotietrailer voor het filmfestival van Cannes. Hierin wordt vooral duidelijk hoe de film er in het originele beeldformaat uit ziet. De trailers zijn niet anamorf, maar vooral de Chinese bioscooptrailer ziet er prachtig uit, beter dan de DVD transfer. Er is wel duidelijk verschil in stijl van de trailers. De bioscooptrailer richt zich vooral op het aktie element van de film, hoewel dit maar een relatief klein onderdeel is. De Cannes promotietrailer legt meer de nadruk op de dramaturgische kant van de film, wat meer overeenkomt met de werkelijke inhoud van de film. Geen van de trailers is Nederlands ondertiteld. De Cannes promotietrailer heeft ingebrande Engelse ondertiteling.

Liner Notes
Vijf pagina’s tekst in het Nederlands die voornamelijk over de vergelijking tussen Shakespeare’s Hamlet en The Banquet gaan. Er zit geen achtergrondgeluid bij.

Photo Gallery
10 foto’s uit de film in vierkant formaat, wat afbreuk doet aan het originele formaat. Er zit geen begeleidend commentaar of achtergrondgeluid bij.

Making Of (15 min)
Een blik achter de schermen van de opnames van The Banquet. Het zijn beelden van de set en korte interviews met de belangrijkste betrokken acteurs en de regisseur. Maar wie goed kijkt ziet dat deze making of meer een samenvatting is van de items die verderop op de DVD staan. Wie alles wil weten kan deze making of eigenlijk overslaan en direct aan de volgende items beginnen.

TV Spots (2 min)
Drie korte TV spots voor de Chinese televisie, van 15, 30 en 60 seconden. Een Chinese stem geeft begeleidend commentaar. De dialogen van de scènes zijn in het Chinees ondertiteld. Nederlandse ondertiteling is niet aanwezig. De spots zijn in 1.85:1 niet anamorf formaat, waarbij het beeld van de filmfragmenten 2.35:1 letterbox is.

Interviews Cast & Crew (8 min)
Het betreft hier korte interviewfragmenten met de belangrijkste betrokkenen, zoals hoofdrolspelers en regisseur. Het zijn meer korte quotes dan diepteinterviews, maar je komt wel iets meer te weten over de achtergronden van de karakters. Tussendoor zijn veel fragmenten uit de film te zien.
De interviews zijn in 1.33:1 beeldformaat en de filmfragmenten zijn 2.35:1 letterboxed. Alles is Nederlands ondertiteld.

Behind the Scenes (16 min)
In acht korte items van elk zo’n 2 minuten wordt een aspect van de produktie besproken. Van art-direction en kleding tot regie, van de dans tot de muziek van de film. Daarbij zijn korte interviews met de betrokkenen te zien, met regisseur Feng Xiaogang als rode draad. De beelden zijn in 1.33:1 en de filmfragmenten in 2.35:1 letterbox beeldformaat. De interviews zijn Nederlands ondertiteld.

Behind the Movie (40 min)
Een vrij lange reportage met beelden van de filmset. Er wordt voor aanvang van de opnames een heuse ceremonie gehouden met de wens dat alles goed mag verlopen. Verder veel opnames van de set. Je krijgt daardoor wel een goede indruk hoe de opnames zijn gemaakt. Enorme sets met veel figuranten en zeer veel medewerkers. Er is geen begeleidend commentaar aanwezig, maar wel is een groot deel van de muziek van Tan Dun te horen. Er zit interessant materiaal tussen, maar 40 minuten is wel lang om het boeiend te houden. Het gesproken woord in de reportage is voor een groot gedeelte Nederlands ondertiteld.

Conclusie

De keizer van China wordt vermoord door zijn broer, die direct de troon bestijgt en ook nog eens de weduwe van de keizer als vrouw neemt. Zij is echter verliefd op de zoon van de oude keizer, maar hij wordt naar het verre zuiden verbannen.
The Banquet is een adaptatie van Shakespeare’s Hamlet. Wraak, jaloezie en liefde zijn de belangrijkste thema’s in deze film, die visueel een lust voor het oog is, maar inhoudelijk niet echt indruk kan maken. De film is traag en er wordt niet vol overtuiging gespeeld.
DFW maakt zich schuldig aan een oude gewoonte, namelijk het verknippen van het originele beeldmateriaal. En dat is uitermate spijtig, juist omdat het zo’n visuele film is. Voor de rest ziet het beeld er prima uit en het geluid is erg mooi en gedetailleerd. De extra’s bieden een interessante blik achter de schermen, al bevat het weinig diepgang en is een item van 40 minuten met alleen beelden van de setopnames wel erg lang.
Deze Special Edition bestaat uit 2 DVD’s, die in een mooie verpakking met slipcase zit. Maar uiterlijk vertoon zegt in deze lang niet alles, want uiteindelijk is het toch een licht teleurstellende release, vooral door het verknipte beeldformaat.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.

Lees meer

Laatste reacties

zetmoon  |  07-04-2008

"licht teleurstellende release". Dit lijkt me toch een understatement! Wordt het niet eens tijd dat jullie DVD uitgaven als deze gewoon negeren? Alleen b...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  05-04-2008

Nounou, beweren dat Feng Xiaogang nog groen achter de oren is qua regisseerwerk en zogenaamd enkel comedy's schreef... Tianxia wu zei niet gezien neem ik aan? :...
Lees meer >

Dennis Vansant  |  04-04-2008

Nounou, beweren dat Feng Xiaogang nog groen achter de oren is qua regisseerwerk en zogenaamd enkel comedy's schreef... Tianxia wu zei niet gezien neem ik aan? :...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:9
Extra's:4
2.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 7
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.