Surf's Up

Recensent:
Arnold van Oostrum
02-04-2008

Totaalbeoordeling:

8.2
DVD

Surf's Up (DVD)
Samenvatting

Pinguïn Cody (Shia LaBouf / Ruud Feltkamp) is een opkomend surftalent in Shiverpool, Antartica, die zich klaarmaakt voor zijn eerste competitiewedstrijd. Zijn grote inspiratie is de grote surfheld, de legendarische Big Z (Jeff Bridges / Artho Braat), die op het hoogtepunt van zijn surfcarrière mysterieus verdwenen is. De talentscout Mike komt in Shiverpool om te zien wat Cody in zijn mars heeft. Ondanks het slechte verloop van zijn surfdemonstratie aan Mike, verlaat Cody zijn familie en trekt naar de Big Z Memorial Surfwedstrijd op het Gen Gu Island. Cody gelooft dat de overwinning hem de bewondering en het respect zal brengen waarnaar hij zo verlangt. Gedurende zijn reis wordt hij gevolgd door een cameraploeg die zijn ervaringen vastlegt. Zijn eerste treffen met regerend surfkampioen Tank verloopt slecht. Cody moet door de mooie lifeguard Lani (Zooey Deschanel / Vivienne van den Assem) uit het water gered worden. Cody komt oog in oog te staan met de surflegende Geek die hem de fijne kneepjes van het golfsurfen bijbrengt. Dankzij Geek komt Cody tot het besef dat de winnaar niet altijd degene is die als eerste eindigt...

Commentaar

Animatiefilms bieden een leuke wijze om dieren zich te laten gedragen als mensen. En dat biedt de mogelijkheid om de mensen die naar de film zitten te kijken niet alleen te vermaken, maar ook op hilarische wijze te confronteren met zijn eigen gedrag. Met Surf’s Up is het regisseurs Ash Brannon en Chris Buck gelukt om een komische animatiefilm te maken, waarbij het verhaal gefilmd is in documentairestijl. De karakters in de film spreken je als kijker direct toe. Als kijker wordt je hierbij directer betrokken bij de gebeurtenissen in de film. Gebeurtenissen die in de mensenwereld eigenlijk heel normaal zijn, maar bij de surfende bij pinguïns frons je de wenkbrauwen toch wel eens. Al eerder lieten Brannon en Buck hun creativiteit, als animator, schrijver of regisseur los op succesvolle Walt Disney producties als Toy Story, De Kleine Zeemeermin, Pocahontas en Tarzan. Hun meest recente animatiefilm Surf’s Up is een leuk en vooral komische film voor de hele familie. De film was genomineerd voor de Oscar in de categorie ‘Best Animated Feature Film of the Year’. De film heeft een Annie Award gewonnen voor de geanimeerde effecten. Want het golfsurfen is in deze film op erg mooie wijze geanimeerd. Het verhaal van Surf’s Up is geschreven door Christopher Jenkins en Christian Darren. Ook Jenkins is voorheen betrokken geweest bij diverse Disney animatiefilms. Het verhaal van Surf’s Up is weinig verrassend. Maar de vele woordgrappen die in de film zitten, maken het juist leuk. De opening van de film geeft bijvoorbeeld al een dikke knipoog naar die andere pinguïnfilm Happy Feet. Bij de Nederlandse nasynchronisatie gaan deze woordspelingen toch wel grotendeels verloren. Daarom was het best jammer dat de film in Nederland alleen maar in de Nederlandse nasynchronisatie in de bioscopen is verschenen. Met deze Sony Pictures DVD uitgave kun je ook de originele Engelse versie beluisteren, maar onder andere de stemmen van Shia LaBeouf, Jon Heder, Jeff Bridges en Zooey Deschanel. De Nederlandse stemmen zijn onder andere van Ruud Feltkamp , Vivienne van den Assem en Bartho Braat. Surf’s Up is een grappige, onderhoudende animatiefilm met adorabele, vrolijke en gekke figuurtjes, die je van het begin tot het eind een lach op je gezicht weet te toveren.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 82 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Vlaams
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609678499

Extra's

  • verwijderde scenes
  • Trailers
  • Videoclip
  • Audiocommentaar
  • Fotogalerij
  • Geen druppel echt water
  • De geheime plek voor echte surfdudes
  • The Chubbchubbs!
  • Arnold's Surfschool

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Evenals bij de andere digitale animatiefilms is ook bij Surf’s Up de digitale bron rechtstreeks overgezet naar DVD. Maar, verwacht bij het voorgeschotelde 1.85:1 anamorfe breedbeeld geen smetteloos kleurrijk animatiebeeld. Nee, de filmmakers hebben ervoor gekozen om het documentaire karakter van de film ook in de beeldkwaliteit tot uiting te laten komen. Dit betekent dat het beeld opzettelijk van mindere kwaliteit is, waarbij filmgrain en beeldruis dus onderdeel uitmaken van het beoogde beeld. Ook de kleuren zien er niet zo fel en helder uit als je bij een animatiefilm zou verwachten. Het beeld heeft een meer filmachtig karakter met enigszins ingetogen kleuren en soms zelfs een beeld dat er wat grauwachtig uitziet. Bij bepaalde scènes oogt het beeld zelfs opzettelijk oud, om te benadrukken dat het om oudere archiefbeelden gaat. Kortom, bij het bekijken van de film heb je nergens het idee dat je naar een computeranimatie zit te kijken, terwijl dit dus juist wel het geval is. Maar hoe beoordeel je nu een beeld dat met opzet niet perfect is?
De film is netjes verdeeld in 28 hoofdstukken. De optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk en staat netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Bij het geluid heb je keuze uit de originele Engelse track in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 384 kb/s), een Nederlandse nasynchronisatie in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 384 kb/s) en een Vlaamse nasynchronisatie in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 384 kb/s).
De soundtrack klinkt prima en heeft een mooi breed en ruimtelijk geluidsbeeld. De geluidsmix is met veel gevoel voor richting en subtiele details gemaakt, waarbij alle speakers bijdragen aan het ruimtelijke geluidsbeeld. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorste speakers, de surroundspeakers voegen hier subtiel omgevingsgeluiden en effectgeluiden in split-surround aan toe. De meeste dialogen komen uit de centerspeaker, maar afhankelijk van de plaats in het beeld komen de stemmen ook wel eens uit de frontspeakers en af en toe zelfs uit de surroundspeakers. Het LFE-kanaal wordt uitstekend gebruikt om de soundtrack een lekker laag te geven.
Uiteraard is de Nederlandse en Vlaamse nasynchronisatie ook van goede kwaliteit.

Extra's

De breedbeeldmenu’s zijn weer fraaie filmgerelateerde animaties met achtergrondgeluid. Deze menu’s zijn naar keuze Engels- of Nederlandstalig. De extra’s zijn in 1.78:1 anamorf breedbeeldformaat en zijn Nederlands ondertiteld of Nederlands gesproken.

Verwijderde scènes (8 min)
Vier scènes die niet gebruikt zijn, optioneel met een inleiding door de filmmakers.

Arnold’s Surfschool (4 min)
Het karakter Arnold geeft les in de betekenis van woorden die met surfen te maken hebben.

Documentaires

Geen druppel echt water
Met keuze uit drie korte documentaires over de filmproductie, te weten:
- Surf Camera(7 min); hierin uitleg over het documentaire karakter.
- Golven maken (12½ min); waarin je ziet hoe de reusachtige surfgolven zijn geanimeerd.
- Van schetsboek naar surfplank; met de ‘angle’ toets kun je de verschillende stadia van animatie bekijken aan de hand van één scène.

Ontmoet de pinguïns (4 min)
Aardig stukje waarin een paar pinguïns bestudeert worden door de filmmakers.

Surfen als een pro (10 min)
Een lesjes surfen.

Audiocommentaar
Regisseuren Ash Brannon en Chris Buck geven samen met schrijver/producent Chris Jenkins een informatief en aangenaam te beluisteren commentaar.

De geheime plek: alleen voor echte surfdudes
Met vier spelletjes voor de jeugd: Maak je eigen surfplank, Walvisjumpen, Lava surfspelletje en Op zoek naar Cody

De creatie van een shot (5 min)
Met een korte uitleg over hoe een aantal scènes gerealiseerd is.

Fotogalerijen
Met een ruim aantal afbeeldingen van de hoofdrolspelers en van de locaties.

Videoclip "Lose Myself" van Lauryn Hill (3½ min)

The Chubbchubbs
Met twee nieuwe korte filmpjes met de Chubbchubbs in de hoofdrol: The Chubbchubbs save Xmas (5½ min) en het Oscar winnende korte filmpje The Chubbchubbs! (5½ min). Beide filmpjes hebben DD5.1 geluid.

Trailers
Twee trailers van andere Sony Pictures DVD filmreleases.

En er is nog een easter egg te vinden.

Conclusie

Surf’s Up is weer een leuke, humoristische computer animatiefilm met dieren in de hoofdrol. Het verhaal gaat over een pinguïn, die een opkomend surftalent is. Gevolg door een cameraploeg gaat hij meedoen aan een legendarische surfwedstrijd, om daar te ontdekken dat de winnaar niet altijd als eerste hoeft te eindigen. Het verhaal wordt in documentairevorm verteld. De kwaliteit van het geanimeerde beeld is hierop aangepast, maar opzettelijk toegepaste filmgrain en beeldruis. Zowel de Engelse soundtrack als de twee nasynchronisaties, Nederland en Vlaams, zijn van goede kwaliteit. De aanwezige extra’s bieden het nodige aanvullend tijdvermaak.

Laatste reacties

Rob van Hout  |  23-04-2008

Ik vond het verhaal wel wat parallellen hebben met Cars eerlijk gezegd. Cody is net als Lightning McQueen jong, ambitieus en een beetje naief, en in eerste inst...
Lees meer >

Edgar Smit  |  17-04-2008

Deze heb ik gezien en ik vond zelfs de nederlands gesproken versie best leuk. Het is inderdaad de documantaire achtige stijl die de film iets extra's geeft (oo...
Lees meer >

McReal  |  17-04-2008

deze dvd gisteren in m,n hd-dvd speler (toshiba) bekeken en ziet er stukken beter uit als in m,n gewone dvd speler
Lees meer >

Peter Neefs  |  11-04-2008

Sinds Madagascar iets te veel pinguin films :-)Tja...we hebben ze zien zingen, tapdansen en nu surfen...wat zou een pinguïn nog meer kunnen?? (6) De film zel...
Lees meer >

Ge_Someone  |  04-04-2008

Was wel onderhoudend, aardige poging om een iets andere insteek te kiezen. Sinds Madagascar iets te veel pinguin films :-)
Lees meer >

Raymond Gelmers  |  04-04-2008

Matige film. Zeker een van de mindere animaties van de laatste tijd. Het verhaal was op zich wel aardig maar kon me nergens echt boeien. Wel mooi gemaakt natuur...
Lees meer >

Hugo R  |  03-04-2008

Zijn wel erg veel films met pinguins de laatste tijd, maar deze lijkt me wel erg geslaagd. DIe docustijl spreekt me wel aan. Denk dat de stem van Big Z gedaan i...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
8.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 33
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.