Gone in 60 Seconds

Recensent:
Marcel den Haan
11-02-2008

Totaalbeoordeling:

6.6
Blu-ray

Gone in 60 Seconds (Blu-ray)
Samenvatting

Kip Raines (Giovanni Ribisi) is autodief van beroep. Op bestelling levert hij de meest luxueuze auto's af en hij verdient hiermee een aardig wat geld. Hij zou voor een crimineel, genaamd Raymond Calitri (Christopher Eccleston), vijftig exclusieve auto's stelen, maar het is al snel duidelijk dat Kip bij iets betrokken is geraakt dat hij niet aankan. Calitri is niet blij en wil Kip dan ook een kopje kleiner maken. Gelukkig voor Kip is zijn broer Memphis (Nicolas Cage) ongeveer de meest legendarische autodief aller tijden. Wanneer Memphis hoort van de problemen van zijn broer, gaat hij bij Calitri op bezoek. Deze vertelt Memphis dat hij Kip's leven zal sparen als hij de vijftig auto's heeft ontvangen. Hij krijgt hiervoor enkele dagen de tijd en voor Memphis zit er niks anders op dan zijn oude maten bij elkaar te brengen en zelf aan de slag te gaan.

Commentaar

In 2000 verscheen Gone in 60 Seconds in de bioscoop en de film was een bescheiden hit. De film won vooral aan populariteit op DVD en staat dan ook bij veel mensen in de kast. Echt een klassieker kan deze film echter niet genoemd worden. De lijst met dingen die mis zijn aan deze film is vrij lang. Zo worden de karakters niet tot nauwelijks uitgewerkt, zit het script vol met gaten en hoef je geen genie te zijn om het einde van de film te kunnen voorspellen. Aan de andere kant is het nooit de bedoeling geweest om van deze film een intelligente film te maken waarbij je veel na moet denken. Daarin zijn de makers dan ook ruimschoots geslaagd en eigenlijk ben je de helft van de film alweer vergeten als de eindtitels over het scherm rollen. Gone in 60 Seconds is zo'n film die we graag benoemen met de term "popcornfilm", bedoelende dat je als kijker gewoon lekker op de bank moet gaan zitten met een bak popcorn en wat te drinken, genietend van al wat op het scherm te zien is. Daarvoor voldoet de film dan ook prima en het mag dan ook geen verbazing heten dat de film afkomstig is uit de hoge hoed van Hollywood's beste popcornfilmmaker, Jerry Bruckheimer. Hij staat al jaren garant voor explosieve actiefilms die als doel hebben de kijker te vermaken. De hoofdrollen worden gespeeld door enkele bekende acteurs. De rol van Memphis Raines wordt neergezet door Nicholas Cage, die door rollen als deze en die in films als The Rock en Con Air, een aardige reputatie heeft opgebouwd als actieheld. Hij zet voor een film als deze een prima rol neer, maar duidelijk is wel dat hij niet te maken heeft met een Oscarwinnend script. Verder zien we nog Angelina Jolie, Giovanni Ribisi, Will Patton, Scott Caan en veteraan Robert Duvall in ondersteunende rollen. Gone in 60 Seconds is een lekkere actiefilm met goed gemaakte achtervolgingen. De karakters zijn eendimensionaal, maar intelligente verhaallijnen is niet waar het om draait bij deze film. Prima vermaak om languit op de bank te liggen met een zak chips.

Buena Vista heeft Gone in 60 Seconds al twee maal op DVD uitgebracht en nu dus als Blu-ray Disc. De tweede uitgave op DVD betrof de zogenaamde Director’s Cut van de film met negen minuten aan extra scènes. Deze versie is niet op de Blu-ray uitgave te vinden, hier moeten we het doen met de originele bioscoopversie. Onze recensie van de eerste uitgave op DVD is hier nog een te lezen en hier onze recensie van de Director’s Cut uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie
Regio: B
Jaar: 2000
Speelduur: 117 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
  • DTS 5.1 - Duits
  • DTS 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Italiaans
  • DTS 5.1 - Spaans
  • PCM 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Buena Vista / Touchstone
EAN: 8717418117665

Extra's

  • Uitgelichte scènes
  • De Grote Sprong

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.35:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-2 compressiemethode. Zoals bij alle High Definition uitgaven van speelfilms is de beeldsnelheid 24 beelden per seconde, wat overeenkomt met de originele filmsnelheid. Bij deze HD uitgave heb je geen last meer van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast.

De beeldkwaliteit van deze uitgave is prima te noemen en laat een mooi High Definition plaatje zien. Het beeld is haarscherp gedurende de gehele speelduur en bevat veel detail. Er zitten veel donkere scènes in de film, maar die zijn allemaal prima te volgen dankzij het goede contrast en schaduwdetail. Alle scènes laten een goede diepte zien en laten zien waar High Definition toe in staat is. Het zwartniveau is verder ook ruim voldoende en het zwart is mooi diep van kleur. Net als bij de DVD komen de kleuren soms wat oververzadigd over, maar dit is gewoon het uiterlijk van de film. De huidtinten komen natuurlijk over. Filmgrain is in een enkele scene aanwezig, maar stoort niet. Ook edge enhancement duikt soms op, maar ook dit blijft beperkt tot een minimum. Een prima transfer en duidelijk stukken beter dan de DVD uitgave.

In verband met copyright restricties is het op dit moment niet mogelijk van High Definition uitgaven screenshots te maken.

Geluidskwaliteit

Op deze uitgave zijn flink wat audiotracks te vinden, maar de originele Engelstalige soundtrack in twee smaken. Namelijk een ongecomprimeerde LPCM 5.1 (16 bit / 48kHz – 4.6 Mb/s) track en een Dolby Digital 5.1 track (640 kb/s). Het geluid klinkt prima en vooral de PCM track laat veel detail horen. De kleinste geluidjes zijn goed waar te nemen en onderscheiden zich goed van de rest van het geluid. De ruimtelijkheid is ook prima en de surrounds worden regelmatig gebruikt voor het weergeven van omgevingsgeluiden en scheurende auto’s. De dialogen zijn tussen al dit geweld gewoon goed te volgen en komen uit de centerspeaker. De frontspeakers laten een breed stereogeluid horen met een goede spreiding van het geluid over de kanalen. Een prima geluidskwaliteit dus waar weinig op aan te merken valt. Het enige minpunt is dat het gebruik van het LFE kanaal wat tegenvalt. Vooral de scènes waarin de auto’s over je scherm vliegen, hadden meer impact kunnen gebruiken en ondersteuning in het laag. Niet dat dit niet voorkomt, maar iets meer had wel gemogen. De PCM track krijgt de voorkeur boven de Dolby Digital 5.1 track, maar mensen die deze track niet af kunnen spelen, zitten nog altijd goed met de prima Dolby Digital track.

Extra's

Na het selecteren van de taal in het beginmenu, begint de film direct. De menu’s zijn op te roepen zonder dat de film hiervoor onderbroken wordt. De schijf heeft dus geen aparte menuschermen. De schijf maakt gebruik van pop-up menuschermen, waarbij het menu als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld ligt.

Het aantal extra’s op deze uitgave valt wat tegen. De Director’s Cut uitgave op DVD bevat enkele extra’s die geen van allen hier terug te vinden zijn.

Uitgelichte Scènes
Deze extra is enigszins overbodig aangezien het gewoon scènes uit de film betreft. Drie scènes zijn hier direct te bekijken en na het selecteren van de scene in keuze is deze te zien op je scherm. Na afloop keert de schijf terug naar de plek in de film waar je gebleven was.
De scènes hebben een 1080p beeldresolutie en het geluid is Dolby Digital 5.1 (640 kb/s).

De Grote Sprong ( 3 min.)
Een korte featurette over het maken van een grote actiescene. Hier springt Nicholas Cage over een complete file heen, om zo aan zijn belagers te ontkomen. We zien welke onderdelen van de scene echt gefilmd zijn en wat er later door middel van de computer is toegevoegd.
Het beeld heeft een 1080i beeldresolutie en het geluid is Dolby Digital 2.0 (448 kb/s).

Conclusie

Gone in 60 Seconds is een redelijk vermakelijke actiefilm die het niet al te nauw neemt met de geloofwaardigheid. In de film kunnen we zien hoe een jonge autodief in de problemen komt als hij een bestelling niet kan voldoen. Zijn oudere broer is, gelukkig voor hem, één van de meest legendarische autodieven aller tijden en hij gaat persoonlijk proberen het leven van zijn broer te redden door de bestelling van vijftig exclusieve auto's te voldoen. Deze film is uitermate geschikt om een avondje film te kijken zonder daarbij al te veel na te hoeven denken, wat op zijn tijd ook wel eens lekker is. De actie is goedgemaakt en wat zeker te vermaken. De karakters worden nauwelijks uitgewerkt en het verhaal loopt niet over van originaliteit. Dit is echter geen bezwaar, zolang je maar weet wat je kan verwachten. Deze uitgave heeft een prima beeld en geluidskwaliteit, maar valt qua extra’s behoorlijk tegen.

HD DVD
Gone in 60 Seconds is exclusief op Blu-ray Disc verkrijgbaar en dus niet als HD DVD.

Laatste reacties

Peter van 't Wout  |  17-06-2009

En de Director's Cut komt natuurlijk volgend jaar op Blu-ray. Kan het uitmelken weer beginnen................
Lees meer >

Fonzie  |  12-12-2008

Film is toch entertainment? Als ik geloofwaardigheid wil zien kijk ik wel naar het journaal. Klopt niet helemaal wat je zegt. Ik bedoel als jij een dramafilm z...
Lees meer >

Gerco Stuivenberg  |  09-12-2008

Na de DVD met een uitermate teleurstellende DD track, is deze uitgave een hele verademing.
Lees meer >

Wizz-Art  |  01-12-2008

Of Planet Earth, tenminste in HD. Guilty Pleassure van me, heb hem dan ook gelijk weer aangeschaft, viel me niet tegen in HD.
Lees meer >

Hennie  |  01-12-2008

Film is toch entertainment? Als ik geloofwaardigheid wil zien kijk ik wel naar het journaal.
Lees meer >

Jordy van Buel  |  01-12-2008

Er is nog altijd een verschil tussen geloofwaardigheid in de zin van sc-fi / fantasy films (Star Wars) en geloofwaardigheid als het gaat om tijdframes, lengte v...
Lees meer >

le-nnart  |  01-12-2008

" Gone in 60 Seconds is een redelijk vermakelijke actiefilm die het niet al te nauw neemt met de geloofwaardigheid " wat doet de geloofwaaridheid ertoe ?? St...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Seks Dolby Digital PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:2
7.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.