Tekkonkinkreet / Tekon kinkurîto

Recensent:
Marcel den Haan
01-02-2008

Totaalbeoordeling:

4.7
Blu-ray

Tekkonkinkreet / Tekon kinkurîto (Blu-ray)
Samenvatting

Black en White zijn twee jonge vrienden die zwerven door de straten van Treasure Town. Black is de serieuze leider en goed in vechtsport, waar White meer de dromerige fantast is met licht autistische trekjes. Samen vormen zij de jeugdbende ‘The Cats’. Hun voornaamste tegenstanders zijn uiteraard de politie, andere jeugdbendes en de Yakuza onder aanvoering van Rat. Hier komt verandering in als de louche projectontwikkelaar Snake ten tonele verschijnt. Hij wil van Treasure Town een pretpark maken. Om dit doel te bereiken werkt hij samen met een infiltrant in de Yakuza en met drie zeer krachtige aliens. Black en White zetten alles op alles om hun stad te redden. Hierbij komt zelfs hun hechte vriendschap op de proef te staan.

Commentaar

Het maken van anime op basis van manga leek een puur Aziatische aangelegenheid. Het verbaast dan in eerste instantie dan ook lichtelijk dat Tekkonkinkreet (originele Japanse titel: Tekon kinkurîto) geregisseerd is door een Amerikaan. De film is juist de reden dat Michael Arias is gaan regisseren. Als visual effects medewerker verwierf hij zijn faam in Hollywood door mee te werken aan titels als The Abyss en The Hudsucker Proxy. Meer als 15 jaar geleden echter werd hij verliefd op Japan en hij vestigde zich aldaar. Zijn eerste voorzichtige stappen in de anime zette hij door mee te werken aan het filmpje Beyond uit The Animatrix. Het was in deze periode dat hij de mangastrip Black & White ontdekte. Hij zag hier meteen een film in, maar het heeft nogal geduurd voordat de film er was.
Het resultaat is een prent die zeer dicht bij het origineel is gebleven. Tegen het einde aan wordt er echter van het pad afgeweken. De kijker krijgt een band met de twee hoofdpersonen, maar ook met de stad die als een extra karakter fungeert. Het is op het gebied van karakters dat er een beetje doorgeschoten is. Het zijn er simpelweg teveel, elk met uiteraard een eigen persoonlijkheid. Het geheel ademt gewoon de sfeer uit dat Arias deze film graag wou maken. Zodoende heeft hij er teveel ingestopt en is hierdoor het één en ander lastig te volgen. Losse eindjes, warrige droomsequenties, subplots, het lijkt duidelijk dat men veel van de kijker vraagt. Ook het einde komt niet geheel bevredigend over.
Ondanks de grote Westerse inbreng, ademt de animatie wel een typische anime stijl uit. Arias heeft de prent echt het gevoel gegeven alsof de Japanse wereld wordt bekeken door de ogen van een buitenstaander. Deze feeling heeft hij de productie dan ook bewust meegegeven. Verder heeft hij vele subtiele lagen toegevoegd waarin vriendschap en verval centraal staan. Het moge duidelijk zijn dat het visuele gedeelte van de film zeker overdondert. Het is alsof je in een achtbaan een prachtige kijkdoos krijgt voorgehouden. Het is dan ook het verhaal waar het hier en daar aan schort. Als hier iets meer aandacht aan gegeven was, had Tekkonkinkreet zeker een klassieker kunnen worden. Nu is het een goede anime die de liefhebber zeker zal bekoren, maar een groot publiek wellicht niet zal bereiken.

Sony Pictures heeft Tekkonkinkreet nu op Blu-ray uitgebracht, na eerder op DVD te zijn verschenen. Onze bespreking van deze uitgave kun je hier nog eens nalezen. In deze recensie maken we tevens een vergelijking met de DVD uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Animatie, Misdaad
Regio: B
Jaar: 2006
Speelduur: 110 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Japans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
  • PCM 5.1 - Japans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609679489

Extra's

  • Audiocommentaar
  • A Coversation with...
  • The Making of Tekkonkinkreet

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.45:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) compressiemethode. Zoals bij alle High Definition uitgaven van speelfilms is de beeldsnelheid 24 beelden per seconde, wat overeenkomt met de originele filmsnelheid. Bij deze HD uitgave heb je geen last meer van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. De speelduur van de film op Blu-ray Disc is 110 minuten tegenover 106 minuten op de PAL DVD uitgave.

De beeldkwaliteit van de DVD uitgave van Tekkonkinkreet was door ons als zeer goed beoordeeld. Deze Blu-ray uitgave doet hier nog een schepje bovenop. Vooral op het gebied van de scherpte en het detail is het beeld er flink op vooruit gegaan. De film zit vol met prachtig geanimeerde overzichtscènes van de stad, waarin veel kleine details verwerkt zitten. Nu de film in High Definition te bekijken is, zijn deze details perfect waar te nemen. De kleuren komen over veel feller over dan op DVD, hoewel het vale karakter van de film ook hier aanwezig is. Contrast, zwartniveau en schaduwdetail zijn allen dik in orde. Artefacten zijn niet aanwezig en uiteraard zijn ook de problemen met interlacing, waar de DVD last van had, verleden tijd met deze uitgave.

In verband met copyright restricties is het op dit moment niet mogelijk van High Definition uitgaven screenshots te maken.

Geluidskwaliteit

Qua geluid is er genoeg keuze op deze Blu-ray disc. We concentreren ons voor deze recensie op de originele Japanse soundtrack en hier heb je de keuze uit een ongecomprimeerde PCM 5.1 (16 bit / 48 kHz) track en een Dolby Digital 5.1 track (640 kb/s). Het geluid maakt prima gebruik van alle aanwezige kanalen, waarbij de dialogen netjes uit de centerspeaker komen. De surrounds worden regelmatig bij het geheel betrokken en dit vooral tijdens de actiescènes. De frontspeakers worden gebruikt voor het weergeven van de muziek en overige geluiden. Het LFE kanaal ondersteunt het geheel, maar had iets nadrukkelijker in het geluid aanwezig mogen zijn. De PCM 5.1 track krijgt een duidelijke voorkeur boven de Dolby Digital track, aangezien het geluid hier veel strakker klinkt en ook meer detail te horen is. Toch nog altijd twee prima tracks die prettig om naar te luisteren zijn.

Extra's

Na het invoeren van de schijf in je speler, kom je automatisch in het hoofdmenu terecht. Hier zijn beelden uit de film te zien en tevens de opties die op deze uitgave aanwezig zijn. Tijdens het bekijken van de film zijn de menu’s op te roepen zonder dat de film onderbroken wordt. Er wordt gebruik gemaakt van pop-up menuschermen, waarbij het menu als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld ligt.
Deze Blu-ray Disc heeft dezelfde extra’s als de DVD SE uitgave. De extra’s hebben een 1080i resolutie en zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Audiocommentaar
Het commentaar wordt verzorgd door regisseur Michael Arias, scriptschrijver Anthony Weintraub en sounddesigner Mitch Osias. Dit is het Westerse gedeelte van de crew die aan de film werkte. Deze drie heren kennen elkaar al jarenlang en het is een beetje oude jongens krentenbrood, commentaar geworden. Verwacht een aantal anekdotes, veel technische details en natuurlijk een verdere uitdieping van het verhaal. Wel zijn de heren nogal droog, wat het niet altijd even boeiend maakt.

A Conversation with Director Michael Arias and British Rock Duo Plaid (11 min.)
Deze korte featurette laat Michael Arias aan het woord, maar ook de twee leden van de muziekgroep Plaid. Er wordt hierbij dieper ingegaan op, hoe kan het ook anders, de mooie muziek van de film en de keuze ervoor.
Het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

The Making of Tekkonkinkreet (43 min.)
Met als ondertitel: Director Michael Arias’ 300-Day Diary. Het is dan ook een videodagboek geworden waarin veel facetten van de productie naar voren komen. We treffen Arias midden in het waarmaken van zijn droom. Vooral de vele tegenslagen en het vechten tegen de klok komen mooi naar voren in deze feature. Interessant om te zien wat er allemaal bij komt kijken bij het maken van een manga verfilming.
Het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Conclusie

Goed nieuws voor de liefhebbers van anime in de vorm van deze release van de manga verfilming Tekkonkinkreet. Visueel zit het allemaal wel goed bij dit verhaal over de vriendschap tussen twee wezen en hun strijd tegen een projectontwikkelaar. Helaas wouden de makers een beetje teveel van het goede, waardoor de prent vele kanten opschiet, maar niet altijd de juiste. De DVD uitgave werd door ons al beoordeeld als een uitgave met prima beeld en geluidskwaliteit en vooral qua beeld is deze Blu-ray uitgave een stap vooruit. Elk klein detail is zichtbaar nu, zelfs op de wijdere shots en de achtergronden. Ook het geluid is een verbetering en vooral de PCM 5.1 track klinkt erg goed. Geen topper aangezien het qua ruimtelijkheid soms wat tegenvalt en de subwoofer weinig bijdrage levert.

Laatste reacties

Richard B.  |  11-08-2011

Erg mooie animatie, maar inhoudelijk vond ik het niet veel soeps. De film komt op me over als een aaneenrijging van mooie shots waarbij het verhaal minder van b...
Lees meer >

Fontane  |  03-02-2008

Ben nu zeker benieuwd naar deze film... de verwachting zijn hoog!
Lees meer >

Rob van Hout  |  02-02-2008

offtopic gezeur: wisselvallig of tegenvallend Helaas wouden de makers een beetje teveel van het goede .... en dat zijn grote bossen ;).
Lees meer >

imp  |  01-02-2008

Tekkonkinkreet / Tekon kinkurîto Wisselvallende animatiefilm die in HD er nagenoeg perfect uitziet. Lees dit artikel offtopic gezeur: wisselvallig of tegenval...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Dolby Digital PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:5
2.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 19
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.