Wild Hogs

Recensent:
Arnold van Oostrum
25-01-2008

Totaalbeoordeling:

4.5
Blu-ray

Wild Hogs (Blu-ray)
Samenvatting

Doug Madsen (Tim Allen), Woody Stevens (John Travolta), Bobby Davis (Martin Lawrence) en Dudley Frank (William H. Macy) zijn vier mannen van middelbare leeftijd. Ze vinden allemaal dat hun leven niet is wat het moet zijn. Doug heeft als arts nooit meer tijd, Woody heeft geldgebrek en zijn vriendin heeft hem verlaten, Bobby zit onder de plak bij zijn vrouw en Dudley… nou ja, Dudley lukt het maar niet een metgezellin te vinden. Als de “Wild Hogs” proberen de vier vrienden met motorritjes de sleur te doorbreken. Toch voelen ze zich oud geworden en missen ze spanning in hun bestaan. Woody, die zijn problemen wil ontvluchten, stelt voor om gezamenlijk een road trip dwars door Amerika naar de kust te gaan maken. Zijn vrienden nemen dit aanbod graag aan en de mannen starten hun motoren. Ze gooien alle voorzichtigheid en hun mobiele telefoons overboord en geven flink gas. Ondanks wat gestuntel onderweg voelen de vier vrienden zich herboren en alles gaat goed tot ze bij een bar met andere motorrijders komen. Dit blijkt het onderkomen van de ‘Del Fuegos’ bikerbende te zijn. De ontmoeting met deze harde jongens verloopt iets anders dan gepland en de vier vrienden zoeken hun onderkomen in een nabijgelegen dorpje. Wat begon als een pleziertocht om hun jeugd terug te vinden, eindigt in een gevecht met rauwe bikerbende. De vier vrienden moeten boven zichzelf uitstijgen om hier goed uit te komen.

Commentaar

Veel mannen krijgen tussen hun 35ste en 50ste levensjaar te maken met de midlifecrisis. Volgens de psychologie is een midlifecrisis een emotionele staat van twijfel en onrust, die ontstaat bij de gewaarwording dat je leven alweer half voorbij is. In het algemeen kijk je dan naar wat je bereikt hebt en de onrust dat je nog lang niet alles bereikt hebt. In deze periode ontstaat vaak de drang om de dagelijkse routine te doorbreken en een ingrijpende wijziging in je leven aan te brengen. De mate van beleving van de midlifecrisis is voor iedere man anders, en daarmee ook de reactie hierop. Sommige mannen hebben er helemaal geen last van, maar andere mannen breken met hun huidige levenswijze of ondernemen iets avontuurlijks. En dat laatste is wat onze vier vrienden in Wild Hogs. Op hun motor, vaak aangeduid als het verlengstuk van mannelijkheid, leven zijn zich uit en maken zich los van hun saaie en brave bestaan. En wat is er leuker als dit gepaard gaat met grappige en hilarische momenten. Want datgene doen, wat je eigenlijk nooit doet, dan kan nooit in een keer goed gaan. De ‘stunteligheid’ van de vier vrienden zorgt voor de nodige lachwekkende momenten. Vooral het karakter van William H. Macy is goed voor enige hilariteit. Natuurlijk zijn de grappen omwille van de film overdone, waardoor er net iets teveel momenten van ongemakkelijkheid of hilariteit ontstaat. Maar dit wordt wel zodanig gebracht dat het toch op je lachspieren werkt. Met de confrontatie met de bikerbende verandert de sfeer van de film iets. Een beetje dreigend, maar nog steeds met een kwinkslag. Alles wordt met een relativerende humoristische ondertoon gebracht, al gaat Ray Liotta als bendeleider wel iets te serieus en gewelddadig in rol zijn op. Marisa Tomei is goed voor een beetje romantiek in de film. De vier vrienden worden gespeeld door John Travolta, Tim Allen, Martin Lawrence en William H. Macy. Ieder geeft goed partij en een eigen invulling aan de problematiek van de midlifecrisis. Regisseur Walt Becker en cameraman Robbie Greenberg hebben het verhaal fraai in beeld gebracht met een paar mooie shots van de Amerikaanse natuur en het landschap. Het komische karakter van de film wordt bij de aftiteling nog eens even dunnetjes doorgedaan met een speciale ‘aflevering’ van Extreme Makeover: House Edition. Als je houdt van dit soort humoristische film met hilarische tegenslagen en maffe situaties, dan is Wild Hogs zeker leuk om een keer te bekijken.

Buena Vista heeft Wild Hogs op DVD en in High Definition op Blu-ray Disc uitgebracht. Onze recensie van de DVD uitgave kun je hier nog eens nalezen. In deze recensie bekijken we de kwaliteit van de Blu-ray Disc uitgave en maken we een korte vergelijking met de DVD uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Avontuur, Komedie/Humor
Regio: B
Jaar: 2007
Speelduur: 100 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
  • DTS 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Spaans
  • PCM 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Walt Disney Studios Home Entertainment
EAN: 8717418147327

Extra's

  • The making of
  • Deleted Scenes
  • Bloopers
  • Alternatief einde
  • Uitgelichte scènes
  • Zo krijg je vrouwen zover dat je een motor mag kopen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.40:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) compressiemethode. Zoals bij alle High Definition uitgaven van speelfilms is de beeldsnelheid 24 beelden per seconde, wat overeenkomt met de originele filmsnelheid. Bij deze HD uitgave heb je geen last meer van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. De speelduur van de film op Blu-ray Disc is 100 minuten tegenover 96 minuten op de PAL DVD uitgave.

De beeldkwaliteit van deze recente film is uitstekend. Het beeld oogt mooi helder, kleuren zien er natuurlijk, kleurrijk en goed verzadigd uit. De kleurige en sfeervolle beelden van het Amerikaanse landschap komen in deze transfer goed tot hun recht. Scherpte en detaillering van het beeld zijn beide bijzonder goed. Ook de achtergronden zien er goed gedetailleerd uit. Bij diverse scène is een mooie scherptediepte te zien, waardoor het beeld aan dieptewerking wint. Het beeld van deze nieuwe film is zuiver en vrij van ongerechtigheden. In vergelijking met de DVD uitgave vallen natuurlijk de verbeterde scherpte en grotere mate van detaillering op. Ook de de grotere kleurrijkdom en diepere kleuren en zuiverheid van het beeld vallen in positieve zin op. Zoals gebruikelijk bij de Blu-ray Disc uitgaven van Buena Vista staat de ondertiteling volledig in het zichtbare filmbeeld. De optionele ondertiteling heeft een mooi klein lettertype en is prima leesbaar.

In verband met copyright restricties is het op dit moment niet mogelijk van High Definition uitgaven screenshots te maken.

Geluidskwaliteit

Wat geluid betreft heb je bij deze Blu-ray Disc uitgave keuze uit vele opties. Voor deze recensie concentreren we ons op de originele Engelse soundtracks. Bij de originele Engelse soundtrack heb je keuze uit een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s) en een ongecomprimeerde PCM 5.1 (16 bit / 48 kHz) soundtrack.
De nasynchronisaties – Frans en Spaans – zijn beschikbaar in Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s) en in DTS 5.1 surround (max. bitrate 1509 kb/s). Deze nasynchronisaties laten we verder buiten beschouwing.

De nadruk van de soundtrack ligt op de drie voorkanalen. De achterkanalen worden in split-surround (stereo) gebruikt voor de omgevingsgeluiden en de ruimtelijkheid van de muziek. Vooral bij de scènes met de motoren worden de surround actief in split-surround gebruikt. De dynamiek van de soundtrack is goed met een goede balans tussen hard en zacht geluid. Het LFE-kanaal wordt voornamelijk gebruikt bij het ronken van de motoren. De dialogen zijn goed te volgen en komen, zoals gebruikelijk, uit de centerspeaker. De Dolby Digital soundtrack klinkt door de hogere bitrate hoorbaark beter dan de DVD uitgave (die was 384 kb/s). De controle in het laag en de dynamiek zijn nu beter. De ongecomprimeerde PCM 5.1 surroundtrack is op alle terreinen, dynamiek, detail, controle en diepte laag en surroundbeleving, een hoorbare verbetering en heeft zonder meer de voorkeur.

Extra's

Na de keuze voor de menutaal, start de film automatisch. Bij Blu-ray Disc wordt gebruik gemaakt van pop-up menuschermen, waarbij het menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld.
Deze BLu-ray Disc heeft nagenoeg dezelfde extra’s als de DVD uitgave. Alleen het audiocommentaar van regisseur Walt Becker en schrijver Brad Copeland moet je op deze Blu-ray Disc uitgave missen.
De extra’s zijn in 1080p HD beeldkwaliteit en voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Uitgelichte scènes
Geeft je de mogelijkheid om direct naar drie vooraf geselecteerde scènes in de film te gaan. Dit zijn scènes waarvan de samenstellers van de BD uitgave vinden dat die een ‘showcase’ zijn van de mogelijkheden van Blu-ray Disc.

Motoren, Knokpartijen en Blakerende Bars: Wild Hogs – De Making Of (16 min)
Een standaard promotionele making of van de film met interviewfragmenten, beelden op de set en filmfragmenten.

Zo Krijg Je Je Vrouw Zover Dat Je Een Motor Mag Kopen (2 min)
Wat er nu zo leuk is aan motorrijden hoor je in dit filmpje.

Alternatief Einde / Deleted Scenes (4 min)
Twee verwijderde scènes en één alternatief einde zijn te bekijken met optioneel commentaar van de regisseur en de schrijver.

Bloopers (2 min)
De bekende bloopers, dus zaken die fout gingen tijdens de opnames van de film. Hier zijn het vooral de acteurs die in de lach schieten.

Conclusie

In Wild Hogs ondernemen vier vrienden van middelbare leeftijd, die besluiten dat hun saaie leventje een oppepper kan gebruiken, een reis door Amerika op hun Harley Davidson motoren. Dit gaat gepaard met het nodige gestuntel, maar komen de vier in aanraking komen met een motorbende. De bendeleden vinden het maar niks dat deze mannen zich voordoen als stoere motorrijders. Voor ze het weten vinden de vier vrienden meer spanning dan ze van te voren hadden kunnen bedenken. Als je houdt van dit soort humoristische film met hilarische tegenslagen en maffe situaties, dan is Wild Hogs zeker leuk om een keer te bekijken. Buena Vista heeft de film in High Definition op Blu-ray Disc uitgebracht. Op de kwaliteit van het beeld en geluid is weinig aan te merken, die zijn beide van zeer hoge kwaliteit. De extra’s zijn overgenomen van de DVD uitgave, maar helaas mist het audiocommentaar. Verder een prima HD uitgave van een grappige komedie.


HD DVD
Wild Hogs is niet op HD DVD uitgebracht.

Laatste reacties

deeii  |  26-07-2009

Deze film lijkt me wel wat. Zal hem waarschijnlijk wel een keer aanschaffen.
Lees meer >

starbuck  |  26-07-2009

Prima vermaakt met deze film, de uitlaten knetteren om je oren(y) En Marisa Tomei, ze blijft een plezier om naar te kijken:-P
Lees meer >

Roger B.  |  25-01-2008

Ook de film zelf word beter op blu-ray:een bolletje meer dan de DVD.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Grof Dolby Digital PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:5
2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 26
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.