Cinderella Man

Recensent:
Arnold van Oostrum
16-01-2008

Totaalbeoordeling:

7.5
Blu-ray

Cinderella Man (Blu-ray)
Samenvatting

New York, eind jaren '20. James J. Braddock (Russell Crowe) is een getalenteerd en succesvol bokser. Hij is nog nooit knock-out gegaan en wil wereldkampioen worden. Een nog niet herstelde blessure aan zijn hand zorgt ervoor dat hij zijn laatste partijen verliest en daardoor zijn bokslicentie om te kunnen boksen. Door de crisis waarin het land verkeert, kan James nauwelijks aan werk komen. Het geldgebrek wordt James en zijn vrouw Mae (Renée Zellweger) haast funest. Ze moeten alles op alles zetten om de rekeningen te kunnen betalen en eten op tafel te krijgen zodat ze hun drie kinderen gezond en wel kunnen houden. James vindt een baantje in de haven en kan zo zijn geblesseerde hand aansterken. Dit alles kan niet voorkomen dat James toch aanspraak moet maken op bijstand. Na enkele jaren van ploeteren staat ineens James' oude manager Joe Gould (Paul Giamatti) weer voor de deur. Door het wegvallen van een bokser krijgt James de kans een flinke duit geld te verdienen in een eenmalig boksgevecht tegen zwaargewicht en nummer twee van de wereld, John "Corn" Griffin. Tot grote tegenzin van Mae neemt James dit aanbod met beide handen aan. Geheel tegen alle verwachtingen in wint James de bokswedstrijd. James krijgt hierdoor de kans om weer mee te doen aan bokswedstrijden. James wil nu proberen om alsnog wereldkampioen te worden. Een titel die in handen is van Max Baer, een rauwe bokser die al twee mannen heeft doodgeslagen in de ring.

Commentaar

Cinderella Man is gebaseerd op het waargebeurde levensverhaal van James J. Braddock. Braddock was door zijn grote inzet en doorzettingsvermogen tijdens de crisisjaren in Amerika het grote voorbeeld voor vele arme Amerikanen als hij vanuit een diep dal en grote armoe een sprookjesachtige comeback maakt in de bokswereld. Hieraan dankt zij ook zijn bijnaam “Cinderella Man” (‘Assepoester Man’). Uiteraard kun je al raden hoe de film afloopt, en dus wat het levensverhaal van James Braddock is. Hij werd op 13 juni 1935 in het Madison Square Garden in Long Island City New York wereldkampioenschap zwaargewicht boksen. Drie jaar later stopte Braddock met boksen.
Levensverhalen waarin personen door hun moed, inzet en doorzettingsvermogen grote persoonlijke tegenslagen overwinnen, doen het altijd goed op het witte doek. Vele voorbeelden zijn hierbij te bedenken, waarbij de film een inspirerend karakter heeft en je met een goed gevoel (feel good) achterlaat. Tot deze categorie behoort ook zeker Cinderella Man. En boksfilms hebben het altijd goed gedaan in Hollywood, denk hierbij aan films als Rocky, Raging Bull en het recente Million Dollar Baby. Helden zoals James Braddock zijn altijd personen waar mensen zich graag mee identificeren en dat is ook de kracht van deze film.
Regisseur Ron Howard heeft het levensverhaal van James Braddock met Cinderella Man op een mooie wijze verfilmd. Howard is als regisseur bekend van evenzo mooie films als A Beautiful Mind, Apollo 13 en Ransom. Howard's films bevatten altijd veel drama en sentimentele scènes maar gelukkig blijft het hier nog allemaal binnen de perken. Cinderella Man is bovendien niet echt een boksfilm, maar meer een verhaal over een man die grote obstakels overwint op weg naar succes. Vooral het midden gedeelte concentreert zich puur en alleen op de strijd die Braddock en zijn vrouw moeten leveren om eten in de monden van hun kinderen te houden. Verwacht dus geen boksfilm met veel trainingscènes want die zal je hier niet tegenkomen. De beelden van de verschillende gevechten kunnen zich qua intensiteit en de manier waarop ze in beeld gebracht zijn bovendien niet meten met eerder genoemde films als Rocky en Raging Bull, maar ook dit gegeven is niet storend. De scènes zijn nog altijd van een dusdanig niveau dat ze genoeg weten te boeien. De opponenten die hoofdrolspeler Russell Crowe in de ring tegenkwam waren trouwens echte boksers. Ondanks dat ze instructies hadden gekregen om Russell Crowe niet echt te raken, kreeg Crowe nogal eens een tik te verduren. Hij liep hierdoor diverse verwondingen op, waaronder een gebroken tand en een schouder uit de kom. De laatste vertraagde de opnames met enkele maanden. Russell Crowe laat met deze rol zien dat hij
toch een erg goed acteur. Zijn spel is ingetogen en hij weet de juiste toon perfect neer te zetten. Crowe werkte met A Beautiful Mind ook al samen met Ron Howard en liet hier ook een mooie ingetogen rol zien. De rol van de vrouw van Braddock wordt gespeeld door Renée Zellweger. Haar rol in de film blijft een beetje op de achtergrond van die van Russell Crowe. De trainer van Braddock, Joe Gould wordt goed gespeeld door Paul Giamatti. Giamatti kreeg een Oscar nominatie voor deze rol. Vermeldenswaard is ook de rol van de bokser Max Bear, gespeeld door Craig Bierko. Niet zozeer de acteur, maar wel het karakter van Max Bear leidde tot protest van onder andere zijn zoon en diverse boksanalisten. Het gegeven dat Max Bear twee mensen doodgeslagen zou hebben is volgens hen niet juist. Een tegenstander van Bear heeft de dood in de ring gevonden, iets dat hem zijn hele leven heeft achtervolgt en mogelijk zelfs de oorzaak is van zijn alcoholverslaving en overlijden.
Samenvattend kunnen we zeggen dat Cinderella Man een film is die zonder meer het aanzien waard is en die weet te ontroeren bij de vertelling van het bijzondere leven van bokser James J. Braddock.

Buena Vista heeft Cinderella Man nu ook in High Definition uitgebracht op Blu-ray Disc (BD). In deze recensie bekijken we de kwaliteit van deze Blu-ray Disc uitgave en maken we natuurlijk een vergelijking met de DVD uitgave. De recensie van de DVD uitgave kun je hier nog eens nalezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama
Regio: B
Jaar: 2005
Speelduur: 144 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
  • DTS 5.1 - Duits
  • DTS 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Italiaans
  • DTS 5.1 - Spaans
  • PCM 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Fins, Frans, En vele andere
Uitgever: Walt Disney Studios Home Entertainment
EAN: 8717418147716

Extra's

  • Op De Eerste Rij
  • Deleted Scenes met optioneel commentaar
  • Uitgelichte scènes
  • Boksconflicten: de casting van Cinderella Man
  • Jim Braddock: familie en vrienden
  • Achter de legende
  • Voorbereidingen op het boksen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.35:1 beeldformaat. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progessief is opgebouwd uit 1920 * 1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat er geen PAL versnelling is toegepast. De speelduur van de film op Blu-ray is 144 minuten tegenover 138 minuten op de PAL DVD uitgave. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de van H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) compressiemethode.

Al heeft de DVD al een prima beeldkwaliteit, deze High Definition uitgave laat de film nog beter tot zijn recht komen. De film heeft in het algemeen een donkere aanblik, met een soort bruingetint kleurenpalet. Deze sombere aanblik moet het gevoel van de crisisjaren versterken, waarbij veel gebruik is gemaakt van de natuurlijke verlichting. Deze Blu-ray Disc uitgave laat bij de donker getinte scènes een goed contrast en schaduwdetail zien. De scherpte en de detaillering van het beeld zijn goed, al heeft het beeld in het algemeen een tamelijk soft aanzien. De Blu-ray Disc laat wel een betere detaillering van de achtergronden zien in vergelijking met de DVD. De licht softe aanblik geeft de film wel een zeer fraai filmisch aanzien. Bij sommige scènes is nog lichte filmgrain in het beeld te zien. Het beeld is geheel vrij van ongerechtigheden of artefacten. De optionele Nederlandse ondertiteling heeft een goed leesbaar klein lettertype. De ondertiteling staat geheel in het zichtbare filmvlak geplaatst.

In verband met copyright technische redenen kunnen we de Blu-ray Disc recensies (nog) niet van screenshots voorzien.

Geluidskwaliteit

Bij deze Blu-ray Disc heb je bij de originele Engelstalige soundtrack keuze uit een Dolby Digital 5.1 (plus) surroundtrack (bitrate 640 kb/s) en ongecomprimeerde PCM 5.1 surroundtrack (16 bit / 48kHz)..
Een groot gedeelte van de film beperkt de soundtrack zich tot de voorste drie kanalen. De film is dan vooral dialoog georiënteerd met muziek en omgevingsgeluiden ter ondersteuning. De muziek heeft een goed klinkend stereobeeld. De surrounds worden gebruikt voor het ruimtelijke gevoel van de soundtrack, met onder andere de weergave van de omgevingsgeluiden. Anders is het karakter van de soundtrack bij de boksscènes. Dan komt de soundtrack goed tot leven met een actief gebruik van de surround kanalen (in split-surround). Het geluid van het enthousiaste publiek ligt als een deken om je heen en geven je de illusie dat je midden tussen het publiek staat. Bij de boksscènes is een goed laag aanwezig, waarbij het LFE kanaal wordt gebruikt om het laag nog wat extra punch te geven. Je voelt daardoor als het ware de boksdreunen die uitgedeeld worden. De dialogen komen netjes via de centerspeaker en zijn goed verstaanbaar. Een prima track die goed bij de film past door op de momenten dat het nodig is een ingetogen geluidsbeeld te laten horen, maar tijdens de boksscènes genoeg impact bevat om indruk te maken.
De Dolby Digital soundtrack is vergelijkbaar met de Dolby Digital track op de gewone DVD uitgave. Een goed klinkende surroundtrack, die nu ‘strakker’ klinkt dan bij de gewone DVD. Dit komt met name door de hogere bitrate van de soundtrack en de afwezigheid van de PAL speedup. Nog fraaier is de ongecomprimeerde PCM 5.1 surround track met meer detail, groter surroundgevoel en een dieper en strakker laag. De ongecomprimeerde PCM5.1 verhoogt zonder meer het bioscoopgevoel tijdens het kijken van de film.

Extra's

De Blu-ray Disc start met een reclametrailer voor andere High Definition Buena Vista uitgaven. De Blu-ray Disc maakt gebruikt van een pop-up menu. Bij Blu-ray Discs wordt het menu weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld. Deze Blu-ray Disc uitgave biedt wat beduidend meer extra’s als de DVD uitgave. De extra’s zijn Nederlands ondertiteld en in 480i NTSC resolutie.

Uitgelicht scènes
Een extra dat op (bijna) elke Buena Vista Blu-ray Disc uitgave voorkomt. Je kunt direct naar een paar vooraf geselecteerde scènes in de film gaan. Dit zijn scènes waarvan de samenstellers van de BD uitgave vinden dat die een ‘showcase’ zijn van de mogelijkheden van Blu-ray Disc. Dit onderdeel is in 1080p HD resolutie.

Deleted Scenes (22 min)
Hier zijn zes verwijderde of deels niet gebruikte scènes te bekijken met of zonder commentaar van regisseur Ron Howard.

Extra Deleted Scenes (15 min)
Nog eens tien korte verwijderde of deels niet gebruikte scènes te bekijken met of zonder commentaar van regisseur Ron Howard.

Ringside Seats (9 min)
Regisseur Ron Howard, producent Brian Grazer en schrijver Akiva Goldsman discussiëren met boksexpert Norman Mailer over James Braddock terwijl ze kijken naar archiefbeelden van de partij van Braddock tegen Max Baer. Ze praten wat over Braddock en over hoe de partij tussen de twee mannen verliep.

The Fight Card: Cinderella Man (23 min)
Featurette over de casting van de film en dus het vinden van de juiste acteurs voor de rollen.

Jim Braddock: The Friends And Family Behind The Legend (11 min)
Een korte biografie over Jim Braddock met historische zwart/wit beelden en geluidsopnamen. Verder interviewfragmenten met de nabestaanden van Braddock,

Pre-Fight Preparation (17 min)
Met drie vervolgkeuzen: Creating the Reality waarin het zoeken naar de filmlocaties en het creëren van de jaren ‘20/’30 wordt besproken; Russell’s Transformation waarin je ziet hoe Russell Crowe Braddock wordt en Inflatable People met een boksarena gevuld met duizenden opblaasbare poppen.

De Amerikaanse HD DVD uitgave van Universal, die de rechten in Amerika heeft, bevat nog meer extra materiaal, waaronder enkele commentaartracks en nog enkele featurettes. Mogelijk dat rechtenissues ertoe geleid hebben dat dit niet op deze Blu-ray Disc uitgave van Buena Vista staat.

Conclusie

In Cinderella Man speelt Russell Crowe een berooide bokser die na een dieptepunt als gevolg van een blessure en de Amerikaanse depressie, een onverwachtse tweede kans op de wereldtitel met beide handen aangrijpt. De film is geregisseerd door Ron Howard en is gebaseerd op het waargebeurde levensverhaal van James J. Braddock. In de hoofdrollen spelen Russell Crowe, Renée Zellweger en Paul Giamatti. De Blu-ray Disc uitgave van Buena Vista heeft een goede HD beeldkwaliteit en een zeer goede PCM 5.1 geluidskwaliteit. Beide zijn een verbetering ten opzichte van de DVD uitgave van de film. De extra’s zijn uitgebreider dan op de DVD uitgave. Cinderella Man een film is die zonder meer het aanzien waard is en die weet te ontroeren bij de vertelling van het bijzondere leven van bokser James J. Braddock.

HD DVD
Cinderella Man is in onze regio niet op HD DVD uitgebracht.

Laatste reacties

Herman ter Lingen  |  16-01-2008

Wat een afschuwelijk lelijke cover. Een dikke NUL.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Dolby Digital PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:5
7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.