Reign Over Me

Recensent:
Arnold van Oostrum
14-01-2008

Totaalbeoordeling:

6.8
Blu-ray

Reign Over Me (Blu-ray)
Samenvatting

Alan Johnson (Don Cheadle) heeft alles om gelukkig te zijn: een knappe vrouw, kinderen en een geslaagde carrière als tandarts. Toch worstelt hij met zijn verantwoordelijkheden en voelt hij zich rusteloos. De toevallige ontmoeting met zijn vroegere studie- en kamergenoot Charlie Fineman (Adam Sandler) op een straathoek in Manhattan, haalt Alan uit zijn dagelijkse sleur. Charlie heeft vijf jaar eerder bij de terreuraanslagen van 9/11 zijn hele gezin verloor. Sinds die tijd heeft Charlie, die vroeger een succesrijke tandarts was, zijn oude leven opgegeven en zich teruggetrokken in zijn eigen wereldje. Hij rijdt op zijn scooter door de straten van New York op zoek naar oude LP’s. Hij wordt belaagd door zijn schoonouders, die hun enige dochter bij de aanslagen hebben verloren, maar Charlie heeft al zijn herinneringen aan zijn gezin ver weggestopt en wil geen contact met hen. Alan wil zijn oude studievriend helpen zijn leven op orde te krijgen. Hij schuift zijn eigen problemen opzij en is vastbesloten om Charlie te helpen er weer bovenop te komen.

Commentaar

Reign Over Me is een film over vriendschap, verlies en rouw. Regisseur Mike Binder schreef ook het fictieve verhaal over twee oude studievrienden die elkaar weer toevallig ontmoeten. De een succesvol tandarts maar levend in een verstikkende sleur. De ander was ooit een succesvol tandarts, maar heeft door het verlies van zijn gezin de zin in het leven verloren en brengt de dagen zo ogenschijnlijk doelloos door. Alhoewel het verlies van het gezin met de aanslagen van 9/11 te maken heeft, is deze film in mijn ogen geen 9/11 film. In dit verhaal staat puur de hernieuwde vriendschap tussen beide mannen centraal. De twee vrienden worden uitstekende vertolkt door acteurs Don Cheadle en Adam Sandler. Cheadle heeft met een film als Hotel Rwanda al laten zien een sterke karakterrol neer te kunnen zetten. Maar ook Adam Sandler, die toch vooral bekend is om zijn wat meer luchtige, komische rollen, laat in Reign Over Me zien ook een serieuze rol te kunnen spelen. Beide heren dragen de film nagenoeg helemaal. Natuurlijk wat ondersteunende bijrollen met Liv Tyler als psychologe, Jada Pinkett Smith als de vrouw van Alan Johnson, Saffron Burrows als een patiënte die op een vreemde manier aandacht vraagt en dan nog Donald Sutherland als rechter. De soundtrack bevat veel muziek uit de jaren ’60 / ’70, met onder andere muziek Bruce Springsteen, The Pretenders, The Who en Pearl Jam. Het melodramatische aspect is vrij sterk in Reign Over Me. Toch is het een mooi verfilmd verhaal over vriendschap en het verwerken van het verlies van dierbaren.

Sony Pictures Vista heeft Reign Over Me zowel op DVD als in High Definition (HD) uitgebracht op Blu-ray Disc (BD). In deze recensie bekijken we de kwaliteit van deze Blu-ray Disc uitgave en maken we een vergelijking met de DVD uitgave. Je kunt hier onze recensie van de DVD uitgave nog eens teruglezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama
Regio: B
Jaar: 2007
Speelduur: 124 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
  • PCM 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Spaans, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609680027

Extra's

  • Trailers
  • Fotogalerij
  • Verwijderde Scène
  • Behind Reign Over Me

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.40:1 beeldformaat. Het High Definition beeld op deze Blu-ray Disc uitgave heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progessief is opgebouwd uit 1920 * 1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat er geen PAL versnelling is toegepast. De speelduur van de film op Blu-ray is 124 minuten tegenover 119 minuten op de PAL DVD uitgave. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van Microsoft’s VC-1 compressiemethode.

De High Definition transfer versterkt het natuurlijk ogende beeld. Voor deze HD transfer zijn dezelfde kenmerken van toepassing als bij de DVD. Alleen voegt de HD transfer daar nog een stuk kwaliteit aan toe. De kleuren ogen voller en kleurrijker. Het contrast en ook het schaduwdetail zijn ook nog iets beter, wat vooral bij de avondscènes opvalt. Het beeld ziet er scherp en zeer gedetailleerd uit. Vooral in de achtergronden blijven details beter zichtbaar. Hierdoor wordt de driedimensionale aanblik van het beeld versterkt. Het beeld is volledig vrij van filmgrain of andere ongerechtigheden. De film is verdeeld in 28 chapterstops. De optionele ondertiteling (wit) heeft een mooi klein, gestoken scherpe ondertiteling die zich goed laat lezen. De plaatsing is ook mooi onder in het beeld.

In verband met copyright technische redenen kunnen we de Blu-ray Disc recensies (nog) niet van screenshots voorzien.

Geluidskwaliteit

De Blu-ray Disc heeft een Engelstalige Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s) en een Engelstalige ongecomprimeerde PCM 5.1 surroundtrack (48 kHz /16 bit).
Een prima klinkende soundtrack die evenals het beeld erg natuurlijk overkomt. De film is vooral een dialoogfilm met muziek ter ondersteuning, dus zonder agressieve speciale effecten. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorkanalen. De surroundkanalen worden op een subtiele wijze gebruikt voor de ruimtelijkheid van de muziek en voor de weergave van de omgevingsgeluiden. In enkele scènes zijn de surroundspeakers zeer nadrukkelijk aanwezig. Het LFE kanaal wordt incidenteel gebruikt. Dialogen zijn goed te volgen en komen via de centerspeaker.
De Dolby Digital soundtrack is vergelijkbaar met de Dolby Digital track op de gewone DVD uitgave. Door de hogere bitrate en de afwezigheid van de PAL speedup is de detaillering van de geluiden, met name de subtiele omgevingsgeluiden beter, waardoor een beter surround gevoel ontstaat. Dit geldt vooral voor de ongecomprimeerde PCM 5.1 soundtrack, die zuiverder en gemakkelijker klinkt dan de Dolby Digital track. Vooral de filmmuziek heeft zeker baat bij de PCM track, die nu mooi strak klinkt. Het laag is iets nadrukkelijker aanwezig en intergreert mooi in het geluid. Bij deze film is merkbaar dat ook een rustige soundtrack baat heeft bij een PCM 5.1 track met ongecomprimeerd geluid.

Extra's

De Blu-ray Disc maakt gebruikt van een pop-up menu, waarbij het menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld. Deze Blu-ray Disc uitgave biedt dezelfde extra’s als de DVD uitgave. Alleen hebben nu de extra’s 1080i High Definition beeld. Alle extra’s zijn Nederlands ondertiteld.

Jam Session with Adam Sandler and Don Cheadle (4 min)
Scène waarin de twee hoofdkarakters samen muziek maken; Don CHealde speelt de bas en Adam Sandler op gitaar. Don en Adam geven eerst een 40 sec. durende inleiding (als antwoord op een gestelde vraag).

Behind the Reign (16 min)
Regisseur Mike Binder geeft een toelichting op de film, aan de hand van diverse filmscènes.

A Still Reign (5½ min)
Fotogalerij waarbij de foto’s automatisch worden getoond met muziek van de film op de achtergrond.

Trailers
Met drie trailers van andere Sony Pictures uitgaven.

Conclusie

In Reign Over Me komen twee mannen elkaar in New York bij toeval weer tegen. De één een succesvol tandarts levend in een verstikkende sleur, de ander doolt verloren door de straten van New York na het verlies van zijn familie. De hernieuwde vriendschap betekent voor beide een ommekeer in het leven. De hoofdrollen worden gespeeld door Don Cheadle en Adam Sandler.
Beeld- en geluidskwaliteit van deze Sony Pictures Blu-ray Disc uitgave zijn beide zeer goed en zijn een verbetering ten opzichte van de DVD uitgave. De extra’s zijn identiek aan de extra’s op de DVD uitgave, alleen nu in HD beeldkwaliteit. Onderhoudende film over vriendschap en verlies, die hier in goede High Definition kwaliteit wordt gepresenteerd.

HD DVDM
Reign Over Me is niet op HD DVD verkrijgbaar.

Laatste reacties

Rob van Gestel  |  08-03-2009

Inderdaad een door de acteurs goed gespeelde film. Of het een aanrader is om op blu-ray aan te schaffen, ben ik het niet mee eens. Ook verwonder ik me dat de be...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Grof Dolby Digital PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:3
6.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.