Eyes Wide Shut

Recensent:
Arnold van Oostrum
04-01-2008

Totaalbeoordeling:

4.7
Blu-ray

Eyes Wide Shut (Blu-ray)
Samenvatting

Dr. Bill Harford (Tom Cruise) is gelukkig getrouwd met zijn vrouw Alice (Nicole Kidman), de moeder van hun enige kind. Als zij in een dronken bui bekent dat ze fantasieën heeft gehad, waarin ze de liefde bedrijft met een andere man, weet Bill niet wat hij moet doen. Hij trekt de straten van New York in en na vele omzwervingen, waarbij hij onder andere een prostituee aandoet, belandt Bill in een bar waar hij een oude vriend tegen het lijf loopt. Via deze vriend komt hij terecht bij een geheim genootschap, dat in een groot landhuis gemaskerde orgieachtige taferelen organiseert. Hierdoor raakt Bill betrokken bij een lugubere moordzaak. Naarmate het verhaal verder volgt slaat het gevoel van twijfel en angst over in zelfontdekking en verzoening en komt Bill erachter wat er werkelijk gebeurd is.

Commentaar

Eyes Wide Shut is de laatste film van de in 1999 overleden Stanley Kubrick. Eerder regisseerde Kubrick onder andere 2001: A Space Odyssey, A Clockwork Orange, The Shining en Full Metal Jacket. Deze films hebben gemeenschappelijk dat ze oorspronkelijk collectief neergesabeld werden door de critici, maar later de status van "klassieker" aangemeten kregen. Of Eyes Wide Shut hetzelfde lot beschoren is? De hoeveelheid hype die de productie van Eyes Wide Shut aanvankelijk omgaf was in ieder geval niet te bevatten. Het plot van de film werd angstvallig geheim gehouden, maar de vele geruchten en de teasertrailer (waarin een naakte Cruise en Kidman innig voor een spiegel staan) deden vermoeden dat het een schokkend en controversieel erotisch epos betrof. Ondertussen zorgde vertraging na vertraging ervoor dat de verwachtingen steeds hoger opliepen. Kubrick wilde de film zo perfect mogelijk maken en het was dan ook eerder regel dan uitzondering dat scènes meer dan vijftig keer overgedaan moesten worden (tot ongenoegen van de acteurs). Hierdoor liep de productietijd van de film op tot zo'n twee jaar. Een paar dagen voor zijn dood rondde Stanley Kubrick eindelijk de definitieve versie van zijn film af. Van het resultaat werd echter door de meeste critici geen spaander heel gelaten. Niet geheel terecht. Toegegeven, Eyes Wide Shut is niet perfect. Om te beginnen is de film nogal traag. Het ruim twee en een half uur durende verhaal had gemakkelijk in anderhalf uur verteld kunnen worden. Ook het verwachte erotische aspect valt tegen. Er is wel bloot te zien, maar het blijft allemaal nogal braaf en echt schokkerend wil het niet worden. Toch valt er wat voor de film te zeggen. Zoals bij zijn eerdere films levert Kubrick door perfecte beeldopbouw en kleurgebruik een visueel hoogstandje. Liefhebbers van mooie plaatjes komen bij Eyes Wide Shut dan ook in ruime mate aan hun trekken. Bij het herhaald bekijken van de film vallen steeds meer kleine details op die het eigenaardige verhaal wat extra's geven. Bovendien kun je de film door het vreemde verhaal maar moeilijk afzetten nadat hij begonnen is, omdat je nieuwsgierig bent naar hoe het verder gaat. Het mag duidelijk zijn dat Kubrick's laatste geen film voor iedereen is. Fans van het eerdere werk van de regisseur zullen Eyes Wide Shut zeker weten te waarderen.

Warner heeft Eyes Wide Shut opnieuw geremastered in High Definition, waarbij de uitgave verrijkt is met extra’s. Op DVD is de film door Warner opnieuw uitgebracht als een 2-DVD Special Edition uitgave. Tevens is de film nu in High Definition kwaliteit uitgebracht op zowel Blu-ray Disc als HD DVD. In deze recensie bekijken we de kwaliteit van deze Blu-ray Disc uitgave en maken we een vergelijking met de eerdere DVD uitgave uit 2001. Onze recensie van de eerdere DVD uitgave, onderdeel van de Stanley Kubrick Collection kun je hier nog eens teruglezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Thriller
Regio: B
Jaar: 1999
Speelduur: 159 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Japans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
  • PCM 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321906156879

Extra's

  • Interviews
  • Bioscooptrailer
  • Channel Four Documentaire
  • The Unfinished Films of Stanley Kubrick
  • Kubrick’s 1998 Director’s Guild Award acceptatie speech

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Kubrick heeft zijn films op 35 mm film vastgelegd, waarbij het negatief een beeldverhouding heeft van 1.37:1. Op de eerdere DVD uitgave in 2001 staat de film met het volledige beeld, dus in full frame. Daarbij werd vermeld dat dit formaat volgens de intentie van de regisseur is. De nieuwe uitgave van Warner heeft een 1.78:1 beeldformaat. In de bioscoop is de film vertoond met een 1.66:1 beeldformaat (Europa) of 1.85:1 beeldformaat (Amerika). De nieuwe Special Edition DVD uitgave heeft nu het 1.78:1 breedbeeld formaat, net als de Blu-ray Disc uitgave waarover deze recensie gaat.

Het High Definition beeld op deze Blu-ray Disc uitgave heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progessief is opgebouwd uit 1920 * 1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat er geen PAL versnelling is toegepast. De speelduur van de film op Blu-ray is 159 minuten tegenover 153 minuten op de PAL DVD uitgave. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van Microsoft’s VC-1 compressiemethode.

Kubrick heeft de film bewust een bepaalde sfeer meegegeven. Er is veel gefilmd bij gedimd natuurlijk licht. Hierbij heeft het beeld een warme, wat rode kleurbalans. Andere scènes hebben een meer koele, blauwe uitstraling. De kleuren van deze uitgave zijn goed verzadigd. Het beeld oogt in het algemeen voldoende helder. Het contrast en zwartniveau zijn voldoende. Bij de meer donkere scènes is het contrast wat lager, waardoor het zwart meer donkergrijs is. Het beeld heeft een erg softe uitstraling. Scherpte en detaillering zijn voor een nieuwe film niet geweldig. Belangrijkste oorzaak ligt in de korreligheid van het filmbeeld. Dit komt omdat Kubrick bij gedimd licht heeft gefilmd. De korreligheid van het beeld maakt dat scherpte en detaillering minder zijn. Het beeld is wel vrij van ongerechtigheden. Het beeld heeft geen last van artefacten. Ook is het beeld zuiver, zonder vuil of beschadigingen. Een oordeel over de kwaliteit van het High Definition beeld is erg lastig. Bekeken vanuit de optiek dat dit een High Definition uitgave is, is de kwaliteit van het beeld niet overdonderend maar toch wel iets beter dan bij de gewone DVD uitgave. De ondertiteling is een goed leesbaar klein lettertype en staat netjes onder in het beeld geplaatst.

In verband met copyright technische redenen kunnen we de Blu-ray Disc recensies (nog) niet van screenshots voorzien.

Geluidskwaliteit

De Blu-ray Disc heeft een Engelstalige Dolby Digital 5.1 surroundtrack met een bitrate van 640 kb/s en een ongecomprimeerde PCM 5.1 surroundtrack (24 bit, 48 kHz).
Eyes Wide Shut is voornamelijk een dialoogfilm, waarbij de overige kanalen bijna angstvallig stil zijn. De dialogen komen natuurlijk via de centerspeaker en zijn altijd goed te volgen. De surroundkanalen geven de sfeer- en omgevingsgeluiden weer. Dit hoor je bijvoorbeeld bij de buitenscènes of in het begin van de film bij het feest waar de hoofdpersonen zijn. Ook in het kasteel, waar de mysterieuze bijeenkomst is, worden de surrounds gebruikt. Het geluid van de surrounds is altijd erg subtiel en overheerst nooit. De nadruk blijft sterk op de voorste kanalen liggen. De spaarzame muziek heeft een goed stereobeeld en ook een licht ruimtelijk geluidsbeeld.
De hogere bitrate van de Dolby Digital track en de afwezigheid van de PAL speedup geven de soundtrack een iets voller en meer ruimtelijk geluidsbeeld. De ongecomprimeerde PCM track klinkt vooral bij de muziek wat beter, al is het verschil klein. De PCM track klinkt wat zuiverder en natuurlijker, maar het verschil met de Dolby Digital track is niet zo heel erg groot.

Extra's

De Blu-ray Disc start automatisch direct met de film. Voor de instellingen, de scènekeuze en de extra’s maakt de Blu-ray Disc gebruik van een pop-up menu. Deze nieuwe Blu-ray Disc biedt dezelfde extra’s als de nieuwe 2-DVD Special Edition van de film. Alle extra’s zijn in NTSC 480i/p resolutie en voorzien van Nederlandse ondertiteling

The Last Movie: Stanley Kubrick and Eyes Wide Shut (42 min)
Een documentaire van het Britse Channel Four televisiestation. Een interessante documentaire die meer over Kubrick als filmmaker gaat en zijn hele oeuvre en in mindere mate specifiek over Eyes Wide Shut. Er is ook gefilmd op het landgoed van de Kubrick familie en Kubrick’s privé werkruimte. Uiteraard de nodige interviewfragmenten, onder andere met filmmakers als Spielberg en Pollack. En archiefbeelden met interviews met Tom Cruise en Nicole Kidman ten tijde van het maken van de film. Beeldformaat is 16x9 breedbeeld.

Lost Kubrick: The Unfinished Films of Stanley Kubrick (20 min)
Een soort voortzetting van bovenstaande documentaire, waarbij de nadruk nu ligt op filmprojecten die Kubrick had gepland, maar die nooit tot realisatie zijn gekomen. Beeldformaat is 16x9 breedbeeld.

Interviews (28 min)
De interviews die op de eerdere release van de film ook al te vinden waren, met keuze uit de interviews met Tom Cruise (8 min), Nicole Kidman (18 min) en Steven Spielberg (8 min). Cruise en Kidman vertellen vooral over de samenwerking met Kubrick, die drie jaar duurde, en diens neiging om alles perfect te willen doen. Steven Spielberg, die toen bezig was met Kubrick's onafgeronde project A.I., toont zijn bewondering voor de regisseur en weet goed te verwoorden wat de films van Kubrick zo bijzonder maakt. Beeldformaat 1.33:1.

Kubricks 1998 Director’s Guild of America D.W. Griffith Award Acceptance Speech
Toespraak die Kubrick hield bij het ontvangen van deze award.

Trailers
Met keuze uit de Bioscooptrailer en twee TV-spots.

Conclusie

Eyes Wide Shut is Stanley Kubrick’s laatste film. Tom Cruise en Nicole Kidman spelen in deze psycho-erotisch getint film de hoofdrollen. Cruise speelt een arts die zich in een erotisch uitstapje stort nadat zijn vrouw (Kidman) heeft toegegeven dat ze seksuele verlangens heeft. Door het uitstapje raakt de arts verstrikt in een moordmysterie. Deze High Definition Blu-ray Disc uitgave van de film heeft een 1.78:1 breedbeeld, wat afwijkend is van de eerdere fullframe uitgave. De kwaliteit van het beeld is redelijk goed. De dialooggedreven 5.1 surroundtrack klinkt goed. Beeld en geluid zijn een lichte verbetering ten opzichte van de DVD uitgave. De extra’s op deze Blu-ray Disc uitgave zijn gelijk aan de extra’s van de nieuwe 2-DVD Special Edition DVD uitgave.

Eyes Wide Shut is ook op HD DVD verschenen met hetzelfde VC-1 gecodeerd beeld. Het geluid is nu een Dolby True HD surroundtrack. De extra’s zijn identiek aan de Blu-ray Disc.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Franklin1975  |  26-08-2011

Check. Beeldkwaliteit is niet wat je zegt je-van-het. Heel wat ruis en onscherpe beelden. Maar ik denk dat als je eenmaal de film aan het kijken bent, dat het n...
Lees meer >

Franklin1975  |  25-08-2011

Dan moet ik hem ook maar eens controleren, maar volgens mij viel de transfer wel mee. TBC
Lees meer >

Marc T.  |  25-08-2011

Heb deze versie toch maar aangeschaft. Een van m'n favoriete Kubrick films. Als het beeld iets beter is dan de dvd heb ik alsnog een goede aankoop gedaan vind i...
Lees meer >

Marc T.  |  26-06-2011

Er is in een aantal landen een nieuwe box-set uit met Kubrick-films waar deze film ook in zit, maar wat ik ervan begrijp is dat de de discs daarin allemaal de "...
Lees meer >

Richard B.  |  24-06-2011

Denken jullie dat het nu nog de moeite is om deze aan te schaffen of komt er binnenkort (misschien) een nieuwe release uit? Ik lees hierboven dat men niet echt ...
Lees meer >

Marc T.  |  21-06-2011

Denken jullie dat het nu nog de moeite is om deze aan te schaffen of komt er binnenkort (misschien) een nieuwe release uit? Ik lees hierboven dat men niet echt ...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  27-02-2008

uit de recensie: mijn Special Edition dvd heeft een 1.78:1 formaat (16x9). Is de Blu-Ray uitgave verschillend?? of is t een foutje in de recensie? Beeld ...
Lees meer >

BrianB  |  27-02-2008

uit de recensie: mijn Special Edition dvd heeft een 1.78:1 formaat (16x9). Is de Blu-Ray uitgave verschillend?? of is t een foutje in de recensie? Een fo...
Lees meer >

Antonio 'Tony' Montana  |  27-02-2008

uit de recensie: De nieuwe Special Edition DVD uitgave heeft nu het 1.85:1 breedbeeld formaat, net als de Blu-ray Disc uitgave waarover deze recensie gaat. ...
Lees meer >

Mathieu Ghekiere  |  05-01-2008

Daar ben ik het niet mee eens. De reden waarom de HD-kwaliteiten niet echt naar voren komen, heeft te maken met de artistieke keuzes van de regisseur. Daarnaast...
Lees meer >

Richard B.  |  04-01-2008

Ik weet niet of ik het helemaal eens ben met de opmerkingen over de beeldkwaliteit. Een upgrade van dvd naar HD zou, tenzij de mastering heel beroerd is, altijd...
Lees meer >

TJ Weissel  |  04-01-2008

'Iets betere beeldkwaliteit'... :roll: Is duidelijk niet echt een HD release waard, los van de kwaliteiten van de film zelf... zou toch weleens willen weten h...
Lees meer >

Zoolander  |  04-01-2008

Is duidelijk niet echt een HD release waard, los van de kwaliteiten van de film zelf... Daar ben ik het niet mee eens. De reden waarom de HD-kwaliteiten niet...
Lees meer >

Mathieu Ghekiere  |  04-01-2008

'Iets betere beeldkwaliteit'... :roll: Is duidelijk niet echt een HD release waard, los van de kwaliteiten van de film zelf...
Lees meer >

Herman ter Lingen  |  04-01-2008

Bekeken vanuit de optiek dat dit een High Definition uitgave is, is de kwaliteit van het beeld niet overdonderend maar toch wel iets beter dan bij de gewone DVD...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Grof Seks Dolby Digital PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:7
2.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 27
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.