Next

Recensent:
Arnold van Oostrum
25-11-2007

Totaalbeoordeling:

7.8
DVD

Next (DVD)
Samenvatting

Illusionist Chris Johnson (Nicolas Cage) kan steeds twee minuten in zijn eigen toekomst kijken. Een trucje dat hij gebruikt in zijn illusionistshow in Las Vegas. Maar ook in de casino’s om wat bij te verdienen. Zijn gave trekt de aandacht van FBI agente Callie Ferris (Julianne Moore). Een groep terroristen dreigt met een atoombomaanslag in Los Angeles. Ferris wil de gave van Johnson gebruiken om dat te voorkomen. Maar Chris is vroeger door de overheid al zo vaak onderzocht, dat hij geen zin heeft om weer voor proefdier te spelen. Door steeds verschillende toekomstscenario’s in zijn hoofd voorbij te laten komen, is Chris Johnson voor de FBI agente Ferris een haast ongrijpbare tegenstander. Chris heeft ondertussen de aantrekkelijke Liz Cooper (Jessica Biel) ontmoet. Voor Chris is Liz bijzonder, want Chris wist al geruime tijd dat hij haar zou ontmoeten. Alleen waarom kan hij bij haar verder in toekomst kijken? De terroristen vinden de aandacht die de FBI voor Chris hebben interessant en openen ook de jacht op hem. Alleen zijn hun bedoelingen beduidend minder goed.

Commentaar

The Next is losjes gebaseerd op het korte verhaal ‘The Golden Man’ van de Amerikaanse sciencefictionschrijver Philip K(indred) Dick (1928-1982). Het verhaal is tot script bewerkt door Gary Goldman, die de film ook uitvoerend produceerde. Goldman is bekend met de werken van Dick. Eerder schreef hij het script voor Total Recall en was hij uitvoerend producent voor A Minority Report. Ook deze films zijn gebaseerd op een Philip K. Dick verhaal. Regisseur Lee Tamahori verfilmde het verhaal tot een actierijke film met Nicolas Cage, Julianne Moore en Jessica Biel in de hoofdrol. Tamahori is als regisseur ook verantwoordelijk geweest voor Along Came A Spider (2001) en de 007 verfilming Die Another Day. In Next speelt tijd een belangrijke rol. Want centraal staat de hoofdpersoon die twee minuten in de toekomst kan kijken. Maar hoe verfilm je nu zoiets? Hier is het wel opletten geblazen, want regelmatig wordt je even op het verkeerde been gezet. In de film zie je dan wat het karakter Nicolas Cage als toekomstscenario ziet, om vervolgens net weer even wat anders te doen. Het geheel verrast daardoor wel. Op een leuke manier is hiervan gebruik gemaakt bij de scène in het café, waarbij Cage op een pakkende wijze de aandacht wil krijgen van Jessica Biel. Het toekomstperspectief is meteen ook wel het meest leuke aan de film. Verder is het namelijk een erg standaard, weinig verrassend actiespektakel waarin de hoofdrolspelers Nicoals Cage, Julianne Moore en Jessica Biel en de andere acteurs hun tamelijk stereotype gecaste rol met weinig diepgang spelen. De verschillende actiescènes, achtervolgingen en schietpartijen volgen elkaar in een lekker stevig tempo op. Maar och, op zijn tijd is een film als deze toch ook heerlijk luchtig actievermaak. Resumé, Next is goed voor ruim 90 minuten actierijke ontspanning met een stevige knipoog naar de toekomst. Let even op het verloop van de aftiteling.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 92 min
Verpakking: Keep Case
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045213633

Extra's

  • Promotietrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld met een beeldverhouding van 2.35:1 staat anamorf op deze DVD. De beeldkwaliteit is goed. Kleuren zijn goed verzadigd en ogen natuurlijk. Zowel de scherpte van het beeld als de detaillering zijn goed. Het contrast en het zwartniveau zijn eveneens prima. Ook in de donkere scènes blijven alle details goed zichtbaar. Het is een nieuwe film, zoals verwacht is het beeld vrij van ongerechtigheden. Filmgraim is nauwelijks een issue, in lichte mate is edge enhancement toegepast. De film is verdeeld in 16 chapterstops. De ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een goed leesbaar lettertype en staat netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 384 kb/s) en in DTS 5.1 surround (bitrate 754 kb/s) op de DVD. De nadruk van de soundtracks ligt op de drie voorkanalen, waarbij de achterkanalen in split-surround (stereo) worden gebruikt voor de omgevingsgeluiden, effecten als voorbijrijdende auto’s en rondvliegende kogels. Tevens geven de surrounds enige ruimtelijkheid aan de filmmuziek van Mark Isham. Als geheel geeft dit een goed klinkende en gedetailleerde ruimtelijke soundtrack, die goed past bij dit type actiefilm. Het laag is goed strak, waarbij passend gebruik wordt gemaakt van het LFE-kanaal voor een stukje extra impact. De dialogen zijn altijd goed te volgen en komen via de centerspeaker. De DTS track klinkt met meer gedetailleerd hoog en strakker laag iets beter dan de DD track.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn eenvoudige statische plaatjes met achtergrondmuziek. De DVD start met enkele promotietrailers van andere RCV uitgaven.

Conclusie

Next is een onderhoudende actiefilm van regisseur Lee Tamahori met Nicolas Cage, Jessica Biel en Julianne Moore. Cage speelt in deze film een illusionist die twee minuten in de toekomst kan kijken. Voor een terroristengroep, die een aanslag met een atoombom willen plegen, vormt Cage een gevaar. De FBI, die achter de terroristen aanzitten, heeft Cage nodig om te voorspellen waar de aanslag plaats zal vinden. Cage slaat voor beide op de vlucht, daarbij geholpen door de aantrekkelijke Jessica Biele. Next is een voorspelbare actiefilm, goed voor ruim 90 minuten pretentieloos vermaak. Deze uitgave van RCV heeft prima beeld- en geluidskwaliteit. Extra’s heeft deze uitgave niet.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door RCV Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Richard68  |  27-11-2007

Nou ik vond Next toch wel een zeer aardige film. Jessica Biel maakt natuurlijk ook heel veel goed. Ik heb toch dit jaar al heel wat slechters gezien qua film...
Lees meer >

Zoolander  |  26-11-2007

Next Nicolas Cage kan in de toekomst kijken. Kan hij daarmee een atoombomaanslag in LA voorkomen? Lees dit artikel Nicholas Cage. Vroeger keek ik al zijn ...
Lees meer >

TJ Weissel  |  26-11-2007

:roll: zeer matig!! waarom zo'n hoge score?
Lees meer >

Gerben van der Leun  |  26-11-2007

In de bioscoop vond ik de film aangenaam! De dvd ga ik niet kopen, één keer zien is meer dan voldoende.
Lees meer >

Herman ter Lingen  |  26-11-2007

Nicolas Cage heeft zo'n karakteristieke kop dat ik meestal bij zijn films het gevoel heb naar Cage te kijken i.p.v. naar het personage dat hij speelt. Ze kunnen...
Lees meer >

SuperDre  |  25-11-2007

mwa toch behoorlijk mee vermaakt.
Lees meer >

denizg  |  25-11-2007

Jessica Biel is toch wel een pluspuntje :)
Lees meer >

pokalapoketl  |  25-11-2007

Afschuwelijk slechte film met een lachwekkend uitgewerkt gegeven, belachelijk afgezaagd einde en beroerde effecten.
Lees meer >

BassFace  |  25-11-2007

goh deze wil ik heel graag maar ik kijk nog even de kat uit de boom voor een blueray / hddvd release
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 61
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.