Little Children

Recensent:
Ludo Keeris
04-11-2007

Totaalbeoordeling:

7.8
DVD

Little Children (DVD)
Samenvatting

In de wijk is een man teruggekeerd uit de gevangenis waar hij heeft gezeten voor een zedenmisdrijf met minderjarigen. Daarom worden kinderen niet meer alleen gelaten in de speeltuin. Sarah (Kate Winslet) is dan ook bijna dagelijks met enkele moeders in de speeltuin te vinden om op hun kinderen te letten. Sarah heeft niet zo’n best huwelijk met een zakenman, maar is wel dol op hun dochtertje Lucy. Op een dag komt, na een lange afwezigheid, weer een knappe man met zijn zoontje in de speeltuin. De moeders adoreren hem, maar niemand durft hem aan te spreken. Sarah vindt dat maar een slappe houding en zoekt contact met de man, die Brad heet (Patrick Wilson) en studeert voor advocaat. Hoewel het contact kortstondig is, heeft de ontmoeting bij beide wel indruk gemaakt. Brad’s huwelijk met Kathy (Jennifer Connelly) is ook niet om over naar huis te schrijven en hij is met zijn gedachten veel bij Sarah. De ontmoeting was echter eenmalig, totdat Sarah de stoute schoenen aantrekt en met Lucy naar het zwembad gaat, waar Brad elke dag is met zijn zoontje Aaron. Dat is het begin van een intieme en heftige relatie. Het is echter de vraag of deze lang stand kan houden.

Commentaar

In 2004 publiceerde schrijver Tom Perrotta zijn boek Little Children. Een boek dat vooral lovende kritieken kreeg. De filmrechten van het boek werden al snel verkocht aan New Line Cinema. Die lieten Perrotta zelf z’n boek tot scenario verwerken, in samenwerking met regisseur Todd Field. En dit alles niet zonder succes. Het scenario kreeg een Oscarnominatie voor Beste Adapted Screenplay. Todd Field is van oorsprong acteur, die een flink aantal bijrollen vertolkte in films en televisieseries. Op een gegeven moment begon hij zelf films te regisseren en zijn debuutfilm In the Bedroom was meteen raak en kreeg maar liefst vijf Oscarnominaties. Vijf jaar later is Little Children pas z’n tweede speelfilm, maar ook deze film is van een hoog niveau. De verfilming van dit scenario is op een boeiende wijze gedaan door Field. Hij blijft continue dicht bij de karakters, zodat er van hen een interessante karakterschets wordt gegeven. Ieder persoon kent zo z’n fijne momenten en z’n problemen. Ook van de seksueel gefrustreerde pedofiel (knap gespeeld door Jackie Earl Haley) krijg je beide kanten te zien, wat zowel sympathie als afschuw opwekt bij de kijker.
Wat de film zo interessant maakt is dat het de verbeelding van alledag zou kunnen zijn, terwijl het toch boeiend blijft. In een schijnbaar doodsaaie buitenwijk van een forensenstad blijkt achter elke voordeur wel een geheim te schuilen. Sommige komen aan de oppervlakte door onnozele gebeurtenissen, andere blijven voor de buitenwereld verscholen. De man van Sarah heeft ook zo’n geheimpje en als Sarah daar achter komt kiest ze voor zichzelf. Dat maakt voor haar het leven spannend, maar ook ingewikkeld. Ze creëert tenslotte haar eigen nieuwe geheim door een affaire met Brad te beginnen. En hoe lang kan zo’n geheime relatie standhouden? Todd Field laat zien hoe de mens in zo’n situatie zich in allerlei bochten wringt om een schier onmogelijke affaire in stand te houden. De film is niet een simpel liefdesverhaal, maar bijna een analyse hoe mensen uit een gemiddelde buitenwijk met elkaar omgaan. Bij vlagen is het komisch, of beter, licht cynisch, soms integer en liefdevol, dan weer erg dramatisch. Het is een zorgvuldig opgebouwd verhaal dat naar het einde toe iets meer tempo had mogen hebben. Dan worden een paar scènes iets te lang uitgesponnen die op deze manier een beetje afbreuk doen aan de film. Neemt niet weg dat Little Children een interessante film is die een mooie analyse van de gemiddelde mens geeft. Knap gedaan.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 131 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777920565

Extra's

  • Trailer
  • Also Available

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het originele beeldformaat van 2.35:1 anamorf op de DVD. Het ziet er allemaal prachtig uit, de kwaliteit is zeer goed. Zoals te verwachten bij een moderne film zijn er geen beschadigingen te zien. Het beeld is haarscherp en heeft een goed contrast met prima schaduwdetail en detaillering. Een flink aantal scènes spelen zich in het donker af, maar alles blijft uitstekend te volgen. Een enkele keer is er een lichte filmgrain te zien. De kleuren hadden iets voller van kleur kunnen zijn, maar de bioscoopversie heeft dat ook niet, het is een bewuste keuze geweest. Een uitstekende transfer.
De film is onderverdeeld in een nette 24 hoofdstukken, die ook via het menu zijn te selecteren. De optionele Nederlandse ondertiteling is prima leesbaar en staat op de juiste hoogte in beeld.

Geluidskwaliteit

De DVD heeft een Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) en een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) geluidstrack. We concentreren ons hier op het DD 5.1 geluid. De film bestaat voor een groot deel uit dialoog. Die staat dan ook voor een groot deel op de voorgrond en is uitstekend verstaanbaar en komt keurig uit het midden, maar klinkt een beetje droog. Het geluid mist een beetje levendigheid. De rest van het geluid staat redelijk naar de achtergrond gemixt. Het ruimtelijk effect van de geluidstrack is niet zo groot. In de surroundkanalen zijn alleen muziek en sfeergeluiden te horen en die staan vrij zacht. De frontkanalen maken dat het geheel toch een redelijke stereo-indruk geeft d.m.v. atmosferen en muziek, vooral bij de scènes in het zwembad. Veel geluidseffecten zijn er niet aanwezig in de frontkanalen. Het klinkt allemaal helder en netjes, maar iets meer levendigheid had niet misstaan.

Extra's

De DVD heeft een shot uit de film als hoofdmenu in 1.78:1 anamorf beeldformaat. Er zit ook het geluid van dat shot bij, maar dat is zo zacht dat het nauwelijks hoorbaar is. De submenu’s hebben muziekfragmenten als achtergrondgeluid in DD 2.0 formaat. Naast de trailer van de film staan er ook drie promotietrailers op de DVD.

Trailer (1½ min)
De bioscooptrailer van de film. Er wordt helemaal geen aandacht geschonken aan de man die van zedenmisdrijven wordt verdacht. Het gaat puur over de relatie tussen Sarah en Brad. De trailer staat in 2.35:1 niet anamorf beeldformaat op de DVD, met DD2.0 (192 kb/s) geluid. De beeldkwaliteit is uiterst mager. Er is wel Nederlandse ondertiteling beschikbaar.

Conclusie

Doordat er een zedenmisdadiger in de wijk is komen wonen gaan de moeders samen met de kinderen naar de speeltuin. Daar ontmoet Sarah huisvader Brad. Na deze kortstondige ontmoeting kan ze hem niet uit haar hoofd zetten. Na een poos trekt ze de stoute schoenen aan en zoekt weer contact met Brad, wat het begin van een intense liefdesaffaire is.
Little Children is een boeiende karakterschets van de gewone mens en zijn belevenissen in een vrij duffe buitenwijk van een stad. Kate Winslet en Patrick Wilson overtuigen als het verliefde stel, wiens privélevens een uitgebluste indruk maken. De DVD van A-Film heeft een uitstekende beeldkwaliteit waar weinig op aan te merken valt. Ook het geluid is technisch in orde, maar is inhoudelijk een beetje saai. Behalve een trailer heeft deze DVD geen extra’s.

Laatste reacties

Mathieu Ghekiere  |  04-11-2007

Vond deze film wat tegenvallen... Zéér goeie acteerprestaties (ultieme reden om de film te bekijken) Oké gefilmd, maar niet bijzonder (hoewel dit genre dat ook...
Lees meer >

zetmoon  |  04-11-2007

Heb deze in de bios gezien en was erg onder de indruk. Geweldig gespeeld en gewoon een erg mooie film. Mooi om te zien dat de dvd nu uit is, ga deze binnenkort ...
Lees meer >

Hugo R  |  04-11-2007

Heb deze in de bios gezien en was erg onder de indruk. Geweldig gespeeld en gewoon een erg mooie film. Mooi om te zien dat de dvd nu uit is, ga deze binnenkort ...
Lees meer >

Daniël V.  |  04-11-2007

Uitstekend drama. Zeer goed geacteerd door iedereen die erin meespeelt. Vanaf de eerste minuut, tot aan het heftige einde, zat ik er helemaal in. Op een bijzond...
Lees meer >

zetmoon  |  04-11-2007

Onlangs ex-rental gekocht voor 7,50 euro! Mooie prijs voor een kale DVD zonder extra's. Vreemd dat zo'n Oscar-genomineerde film geen extra's krijgt op DVD.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Discriminatie Seks Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:1
7.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.