Jungle Book, The

Recensent:
Arnold van Oostrum
30-10-2007

Totaalbeoordeling:

9.2
DVD

Jungle Book, The (DVD)
Samenvatting

Diep in de jungle van India vindt panter Bagheera (Sebastian Cabot / Joan Remmelts) een verlaten mensenbaby. Hij besluit het mensenjong, dat honger heeft, te brengen naar een wolvenfamilie waar net een aantal jonge wolven geboren is. Liefdevol groeit het jongetje Mowgli (Bruce Reitherman / Michiel Geelen) diep in de jungle op. Hij is de beste maatjes met zijn wolvenbroertjes en met alle andere dieren om hem heen. Als na 10 jaar tijger Shere Khan (George Sanders / Jules Croiset), die een hekel aan mensen heeft, terugkeert naar dit deel van de jungle, loopt Mowgli groot gevaar. De Raad van Wolven beslist dat Mowgli, voor zijn eigen veiligheid, moet vertrekken. Bagheera zal Mowgli terugbrengen naar de plek waar hij thuis hoort en veilig is; de mensenwereld. Maar Mowgli wil niet weg, hij wil in de jungle blijven. De eerste avond ontsnapt Mowgli ternauwernood aan de verleidelijke blikken van de sissende, hongerige slang Kaa (Sterling Holloway / Arnold Gelderman). De volgende ochtend worden Mowgli en Bagheera opgeschrikt door de marcherende olifanten die onder leiding staan van olifant Kolonel Hahti (J. Pat O’Malley / Lex Goudmsit). Mowgli maakt kennis met de zoon van Kolonel Hathi. Na een ruzie met Bagheera vlucht Mowgli de jungle in en ontmoet dan de beer Baloe (Phil Harris / Coen Flink). Deze vrolijke beer met zijn hart van goud leert Mowgli hoe hij zich altijd beregoed kan voelen. Maar het gevaar loert, niet alleen van de tijger Shere Khan, maar ook van de swingende orang-oetang Apenkoning Lowietje (Louis Prima / Willem Duyn).

Commentaar

Ongeveer 40 jaar geleden, in oktober 1967 verscheen de 19e Disney Classic The Jungle Book. Het verhaal van deze tekenfilm is losjes gebaseerd op de korte verhalen uit Rudyard Kipling’s “Jungle Book”. Rudyard Kipling (1865-1936) is een Britse schrijver, die geboren is in Bombay, India. In 1894 verscheen van zijn hand het boek “Jungle Book”, dat bestaat uit diverse korte verhalen rond het karakter Mowgli. De Disney animatiefilm is minder diepgaand en karaktervol als de boeken. Dat is natuurlijk gezien de aard van de film niet zo verwonderlijk. De animatiefilm is luchtig van toon met veel ruimte voor humor en verschillende liedjes. Walt Disney schijnt zelfs tegen zijn animatoren gezegd te hebben het boek van Kipling weg te gooien, omdat het boek leidde tot te donkere animatie. Niet alleen inhoudelijk nam Disney zich vrijheden, ook de naam van Mowgli wordt in de film verkeerd uitgesproken. Iedereen kent de uitspraak als ‘MOW-glee’, maar volgende weduwe van Kipling is de correcte uitspraak ‘MAU-glee’. Een fout die zij Disney zeer kwalijk heeft genomen. The Jungle Book is de laatste animatiefilm waarin Walt Disney zelf de hand heeft gehad. Tijdens de productie van de film, in 1966, overleed Walt Disney. Jungle Book ging in 1967 in première. De film was voor het voorbestaan van de studio erg belangrijk. Tot grote opluchting bleek de film een groot succes. Het succes van de film is niet zo heel verrassend. Tenslotte waren Frank Thomas, Ollie Johnston, Milt Kahl en John Launsbery, alle vier behorend tot de beroemde ‘nine old men’, verantwoordelijk voor de prachtige animatie. De regie van de film was in handen van Wolfgang Reitherman. De filmmuziek is gecomponeerd door George Bruns. De vijf zeer aanstekelijke en onvergetelijke liedjes zijn gecomponeerd door Sherman Brothers, Richard M. Sherman en Robert B. Sherman. Het swingende lied “The Bare Necessities / Als je van beren leren kan” waarmee beer Baloe ieders hart steelt, is een compositie van Terry Glikyson. Dit liedje werd bekroond met een Oscar nominatie.
De gebruikte stemmen in de originele Amerikaanse uitgave zijn van Phil Harris, Bruce Reitherman (inderdaad zoon van regisseur Wolfgang Reitherman), Pat O’Malley, Sebastian Cabot, Sterling Holloway en Louis Prima. Louis Prima (1910-1978) was een gevierd zanger en bandleider en zong in The Jungle Book het schitterende liedje “I Wanna Be Like You” (Monkey Song / De Apenmuzikant) van apenkoning Louie. De initiële Nederlandse nasynchronisatie is gedaan met stemmen van Luc Lutz (Bagheera), Ida Bons (Mowgli), Lex Goudsmit (Baloe), Hans Boskamp (Kolonel Hathi, Kaa) en Joop van der Marel (Koning Loutje). Het nummer van de gieren werd gezongen door The Buffoons. Bij de heruitgave van de film eind jaren tachtig is de nasynchronisatie opnieuw gedaan. Belangrijkste reden voor de nieuwe nasynchronisatie is moderner taalgebruik. Nu zijn de stemmen van Joan Remmelts (Bagheera), Michiel Geelen (Mowgli), Coen Flink (Baloe), Lex Goudsmit (Kolonel Hathi), Arnold Gelderman (Kaa), Jues Croiset (Shere Khan) en Willem Duyn (Koning Lowietje). De nieuwe nasynchronisatie is gebruikt voor de Platinum Edition release van The Jungle Book.

In 2000 vond The Jungle Book al zijn weg naar DVD. Lees hier onze recensie van deze release. Ter gelegenheid van het 40-jarige jubileum van de film heeft Disney The Jungle Book geheel digitaal gerestaureerd en opnieuw uitgebracht in de Platinum Editie. We maken in deze recensie uiteraard een vergelijking met de eerdere release van The Jungle Book.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 1967
Speelduur: 76 min
Verpakking: Duo Keep Case in Slipcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Hindi
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8717418138042

Extra's

  • Begeleidend commentaar
  • Muziekvideo's
  • Niet gebruikte liedjes
  • Vergeten karakter Rocky de Rino
  • Disney Wildlife Conservation Fund
  • Making of Jungle Book
  • Walt Disney's magische meesterhand op een literaire klassieker
  • En meer ....

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De animaties van The Jungle Book zijn vastgelegd op 35 mm beeldmateriaal. De eerdere release heeft een full frame 1.33:1 beeldformaat. Volgens de IMDB is de ‘intended ratio’ 1.75:1. De nieuwe uitgave heeft een 1.78:1 (16x9) breedbeeldformaat. Dit zou dus het beeldformaat zijn zoals oorspronkelijk is bedoeld. Althans, daar moeten we dan maar van uitgaan. Of het werkelijk zo bedoeld is, is lastiger te verifiëren omdat regisseur Wolfgang Reitherman ruim 20 jaar geleden overleden is. Bij deze nieuwe transfer is het de beelduitsnede aangepast voor breedbeeld weergave. Dit betekent dat aan de boven- en onderzijde wat beeld is weggevallen, terwijl links en rechts wat beeld is bijgekomen. Als je deze nieuwe versie vergelijkt met de beelden van de eerdere release, valt op dat per scène (of per frame) is bepaald wat de gewenste beelduitsnede is. In het algemeen leidt dit tot tevredenstellende resultaten en ziet het beeldframe er goed uit. Als je jaren het standaard 1.33:1 (4:3) beeld van de videoband of eerdere DVD uitgave gewend bent geweest, dan is deze nieuwe beelduitsnede wel even wennen. Heel af en toe is de beelduitsnede toch wat krap uitgemeten, zoals bijvoorbeeld te zien is in screenshot 2. Maar zoals je bij screenshot 1 en 4 kunt zien, ziet in het algemeen de aangepaste beelduitsnede er goed uit.
Het beeld van deze 40 jaar oude film is visueel in al zijn glorie hersteld. DTS Digital Images heeft de film beeldje voor beeldje gerestaureerd en ontdaan van vuil en beschadigingen. Het resultaat is een zuiver beeld, zonder spetters, krasjes en zelfs ruis. De mooie sfeervolle en aquarelkleurige beelden zijn hierbij ook opgepoetst, waarbij het beeld een uitstraling heeft alsof het gister is gemaakt. De subtiel nuanceringen en kleine details in het beeld komen zeer fraai tot uiting komen. Het beeld oogt nu veel meer filmisch als bij de eerdere release. Als geheel een prachtig beeld dat een enorme verbetering is ten opzichte van de eerdere DVD release. De Nederlandse ondertiteling is goed, zowel dialogen als liedteksten zijn ondertiteld. De optionele ondertiteling had wel iets lager in het beeld kunnen staan.

Geluidskwaliteit

De originele Engelse mono soundtrack is geremastered en gemixt in een Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s). De Nederlandse nasynchronisatie staat ook in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de schijf. Er is ook nog een Hindi gesproken DD5.1 soundtrack aanwezig. De originele Engelstalige soundtrack klinkt verbluffend mooi. Voor de 5.1 surround track is gebruik gemaakt van de originele stereo-opnames van de filmmuziek en liedjes. Het is ook de muziek die de soundtrack het licht ruimtelijke gevoel geeft. De nadruk van de muziek ligt op de voorste speakers. De muziek heeft een redelijk goed klinkend stereobeeld. De muziek klinkt helder met goede detaillering in het hoog. In de muziek is ook een goed gedoseerd laag aanwezig. De overige filmgeluiden en de dialogen blijven beperkt tot de centerspeaker. De stemmen klinken redelijk helder en zijn prima te volgen. De Nederlandse nasynchronisatie is zoals gezegd van latere datum. Toch klinkt deze track niet beter. Deze Nederlandse track klinkt iets doffer, met name in de stemmen. Ook hier zijn de stemmen goed te volgen.

Extra's

De DVD start eerst met een aantal promotie trailers van andere DVD releases van Disney. Deze kun je overslaan. De nieuw geanimeerde breedbeeld menuschermen zijn voorzien van achtergrondgeluid. Deze 2-disc Deluxe Platinum Edition heeft een uitgebreide selectie extra’s meegekregen. De extra’s zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling of Nederlands nagesynchroniseerd.

DVD-1

Niet-gebruikte scène (6½ min)
Het karakter Rocky de Rino is uiteindelijk niet in de film gebruikt. Hier kun je de oorspronkelijke scène als storyboard inclusief dialoog en geluiden bekijken. Eerst een korte introductie.

Muziek en meer

“I Wanna Be Like You” Muziekvideo (3 min)
Een vreselijk (moderne) uitvoering van het berenliedje, die je beter kunt overslaan.

Liedjesselectie
Mogelijkheid om rechtstreeks vier liedjes in de film te selecteren. Optioneel met liedteksten als ondertiteling.

Niet gebruikte liedjes (21 min)
Oorspronkelijk zijn alle liedjes geschreven voor Terry Gilkyson. Uiteindelijk besloot Disney om de Sherman Brothers de liedjes te laten schrijven. Alleen het ‘Bare Necessities’ liedje van Gilkyson is in de film gebleven. In dit stukje kun je de zeven originele liedjes beluisteren, die een geheel andere muziekstijl hebben. De krassen en spetters van de grammofoonplaat zijn ook te horen.

Gesproken toelichting
Een gesproken toelichting door stemacteur Bruce Reitherman (Mowlgi), componist Richard M. Sherman en animatiesupervisor Andreas Deja. In het commentaar zitten ook geluidsfragmenten van regisseur Wolfgang Reitherman, schrijver Larry Clemmons en animatieregisseurs Frank Thomas en Ollie Johnston. Alles bij elkaar een uitstekend commentaar met zeer veel waardevolle informatie.

Disney Wildlife/Worldwide Conservation Fund (3½ min)
Promotiefilmpje voor dit door Disney ondersteunde fonds voor het behoud van dieren in het wild en ongerepte plekjes.

DVD-2

Mensendorp

Als je van beren leren kan: Jungle Boek - De making-of (46½ min)
Zeer interessante documentaire, die in vijf onderdelen in opgedeeld, over de totstandkoming van de film. Niet alleen hoe men er nu tegenaan kijkt, maar ook ouder archiefmateriaal met interviewfragmenten met onder andere regisseur Wolfgang Reitherman, liedjesschrijver Robert Sherman en scriptschrijver Larry Clemons.

Disney’s Kipling (15 min)
Interessante featurette over de verschillende versie van het verhaal. Vergelijking tussen Kipling’s origineel, de eerste adaptatie van Bill Peet en als derde de versie zoals verwerkt in de film. Speciaal aandacht voor de verandering die de beer Baloe heeft ondergaan van boek naar film.

Jungle Boek als inspiratie (9½ min)
Huidige belangrijke mensen in de (Disney/Pixar) animatiewereld geven hun mening over The Jungle Book en het belang van de film voor hen.

Mowgli: Terugkeer naar de natuur (5 min)
Met stemacteur Bruce Reitherman die de film als natuurfilm documentarist bekijkt vanuit een ander perspectief.

Frank en Ollie (4 min)
Met aandacht voor de twee belangrijkste animatoren, Frank Thomas, Ollie Johnston. Beiden maakten deel uit van Disney’s beroemde “nine old men”.

Gallerijen
Een uitgebreide verzameling van grafisch beeldmateriaal, netjes gerangschikt naar de volgende onderwerpen:
- Visuele Ontwikkeling
- Ontwerp Personages
- Storyboard tekeningen
- Lay-out en achtergrond
- Productiefoto’s
- Publiciteit

Junglepret
De verzamelplaats voor spelletjes en activiteiten. Met keuze uit:

Baloes virtuele, swingende junglecruise
Een viertal leuke Jungleboek spelletjes met uitleg en introductie door Baloe. Met fraaie 3D animaties waarbij handig de beelden uit de film worden gebruikt. Nederlands gesproken, geluid is DD5.1.

EncyclopeDisney: Jungleweetjes (14½ min)
Uitleg over diverse dieren en andere onderwerpen gerelateerd aan de jungle van India. Leuke manier om educatief materiaal te presenteren. Nederlands gesproken.

Jungle Boek – Plezier met taal
Een Engelstalige quiz, waarbij de betekenis en de uitspraak van Engelse woorden aan bod komen. Voor Nederlandse jeugd iets minder geschikt. De quiz kan in uitgebreidere vorm via de DVD-Rom in de computer gespeeld worden. De Interactual speler is daarvoor nodig, software staat op de DVD.

De keepcase is verpakt in een fraaie kartonnen slipcase met reliëf en een licht glanzend uitstraling.

Conclusie

The Jungle Book is de 19e Disney animatieklassieker uit 1967. Een zeer geslaagde animatiefilm gebaseerd op de Jungleboek verhalen van Rudyard Kipling over het jonge Mowgli. De film is geregisseerd door Wolfgang Reitherman en heeft een aantal zeer aanstekelijk leuke liedjes van de Sherman Brothers. Ter gelegenheid van het 40-jarige jubileam van de film heeft Disney / Buena Vista de animatiefilm opnieuw uitgebracht als een Platinum Edition. Het beeld is volledig gerestaureerd en ziet er waanzinnig goed uit. De beelduitsnede is nu breedbeeld, wat het origineel beoogde beeldformaat zou zijn. In het algemeen ziet deze nieuwe beelduitsnede er zeer goed uit. Het geremasterde geluid klinkt zeer goed, zeker als je de leeftijd van de film in ogenschouw neemt. De 2-disc Deluxe Edition heeft een prima aantal informatieve extra’s meegekregen en ook enkele extra’s voor de jeugd. Voor de jeugd en voor liefhebbers van deze prachtige Disney klassieker een nette DVD uitgave die aan de collectie toegevoegd kan worden.

Laatste reacties

Richard B.  |  21-11-2007

De Nederlandse ondertitels is volgens mij gebaseerd op de Engelse versie. Dat zei ik in mijn laatste comment feitelijk ook. Het lijkt me wel het meest logisc...
Lees meer >

Herman ter Lingen  |  21-11-2007

De Nederlandse ondertitels is volgens mij gebaseerd op de Engelse versie. Dat zou best eens kunnen.
Lees meer >

Frank  |  21-11-2007

De Nederlandse ondertitels is volgens mij gebaseerd op de Engelse versie.
Lees meer >

BrianB  |  21-11-2007

Blijft toch heel vreemd dat de Nederlandse ondertitels in sterke mate afwijken van het Nederlands gesproken woord. Ik heb het dus niet over de wijze waarop gesp...
Lees meer >

Herman ter Lingen  |  21-11-2007

Blijft toch heel vreemd dat de Nederlandse ondertitels in sterke mate afwijken van het Nederlands gesproken woord. Ik heb het dus niet over de wijze waarop gesp...
Lees meer >

Rob van Hout  |  21-11-2007

Tja, maar dat lijkt me een heel marginaal probleem. Als de tekst van de NL nasynchronisatie niet letterlijk gelijk is aan die van de oorspronkelijke Engelse tek...
Lees meer >

Richard B.  |  21-11-2007

Dat is inderdaad niet pretig, maar dat komt vooral omdat de ondertiteling grotendeels iets anders voorschotelt als de gesproken tekst. Dat wordt met het omruile...
Lees meer >

Frank  |  19-11-2007

Het uitschakelen van de ondertitels wordt dan inderdaad mogelijk en daarmee is het probleem opgelost en kan iedereen tevreden zijn.
Lees meer >

Herman ter Lingen  |  19-11-2007

Van de Kassa-site:De film JungleBook is een echte tekenfilmklassieker. Disney heeft nu een nieuwe versie van de film, the platinum edition, op dvd gezet. Over d...
Lees meer >

steven van dijk  |  18-11-2007

Ben ik ff blij dat ik nog een videoband van Jungle Book heb voor de kids. Ik stoor me niet zo aan die beeldformaten, ik heb niet zo goed apparatuur als de meest...
Lees meer >

Esteban  |  18-11-2007

Je bedoelt dus dat in plaats van elke film een aparte cover te geven die de eigen kwaliteiten van de film aantoont, je beter een formulecover kunt maken waardoo...
Lees meer >

Frank  |  17-11-2007

Van de Kassa-site: De film JungleBook is een echte tekenfilmklassieker. Disney heeft nu een nieuwe versie van de film, the platinum edition, op dvd gezet. Over ...
Lees meer >

Frank  |  17-11-2007

Nu bij de verlenging van Kassa een item over de problemen met de DVD. De uitzending is alleen te volgen via digitale televisie, kanaal 321. Maandagavond is de u...
Lees meer >

rkrijger  |  17-11-2007

't Is inderdaad lastig beoordelen. Want er is niet echt geknipt in het beeld. Er is sprake van een andere framing, waarbij links/rechts meer beeld zichtbaar is ...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  17-11-2007

Dat houdt me ook tegen. Snap trouwens niet dat deze zoveel punten krijgt voor het beeld terwijl 'ze' ergens anders schrijven "als er in het beeld geknipt wordt,...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
8.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 35
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.