Boondocks, The – Seizoen 1

Recensent:
Marcel den Haan
28-10-2007

Totaalbeoordeling:

6.4
DVD

Boondocks, The – Seizoen 1 (DVD)
Samenvatting

The Boondocks vertelt het verhaal van Huey en Riley Freeman (Regina King) die wonen bij hun opa. Deze Robert Freeman (John Witherspoon) verhuist met de jongens naar een betere wijk in de stad, hopende hier zijn oude dag te kunnen slijten. Dit loopt echter anders dan gepland aangezien hij zijn handen vol heeft aan de 10-jarige Huey en zijn 8-jarige broertje. Huey ziet zichzelf als een linke revolutionair en zijn broertje Riley is geobsedeerd door gangsters en rappers. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een explosief bestaan in de nette buitenwijk.

Disc 1

Aflevering 1 – The Garden Party
De Freeman’s worden uitgenodigd op een net tuinfeest in hun nieuwe buurt. Opa is bang dat zijn kleinzoons hem voor schut zullen zetten en dit niet zonder reden. Huey is namelijk van plan het feest eens flink op te luisteren en de aanwezige gasten eens flink de waarheid te zeggen.

Aflevering 2 – The Trial Of Robert Kelly
R. Kelly is weer eens opgepakt voor seks met een minderjarige en zijn rechtszaak wordt in de stad van de Freeman’s gehouden. Huey en Riley verschillen duidelijk in mening over de gevallen R&B ster en komen recht tegenover elkaar te staan.

Aflevering 3 – Guess Hoe’s Coming To Dinner
Opa heeft eindelijk succes bij de vrouwen en slaat een jonge dame aan de haak. Huey en Riley zijn niet echt blij met deze mevrouw, helemaal niet als ze erachter komen dat ze een prostituee is die achter het geld van Opa aanzit.

Aflevering 4 – Granddad’s Fight
Opa wordt in elkaar geslagen door de gemene Colonel Stinkmeaner en hier is allerminst blij mee. De oude man wil dan ook revanche om zichzelf te wreken. Beide mannen zijn echter oud, de één blind en de ander erg teer. De vechtpartij van het jaar kan beginnen!

Aflevering 5 – A Date With The Health Inspector
Tom Dubois wordt gearresteerd voor moord en dreigt in de gevangenis te belanden. Hier zal hij zeker iemands vriendin worden, iets dat Huey graag wil voorkomen. Hij roept de hulp in van enkele vrienden en samen gaan ze op zoek naar de echte moordenaar.

Disc 2

Aflevering 6 – The Story Of Gangstalicious
Riley’s favoriete rapper, Gangstalicious, wordt neergeschoten en belandt in het ziekenhuis. Riley gaat op bezoek bij de beste man, maar komt erachter dat sommige rappers helemaal niet zo stoer zijn als ze zich voordoen.

Aflevering 7 – A Huey Freeman Christmas
Huey krijgt van zijn leraar de kans om het jaarlijkse kerstspel van school te regisseren. Dit is zijn kans om de wereld zijn ideeën te laten zien, namelijk “De Avonturen Van Zwarte Jezus”.

Aflevering 8 – The Real
Riley overtuigt Opa ervan zich voor te doen als blinde zodat twee realityshows, waaronder Pimp My Ride, willen meewerken met zijn plan. In de tussentijd wordt Huey geschaduwd door een geheim agent.

Aflevering 9 – Return Of The King
Martin Luther King Jr. is niet dood en ontwaakt na 32 jaar uit een coma. Hij heeft grote moeite zich aan te passen aan de tijd na 11 september en merkt dat zijn ideeën achterhaald zijn. Huey helpt de beste man zich aan te passen aan de nieuwe tijd.

Aflevering 10 – The Itis
Opa opent samen met een vriend het eerste Soul Food restaurant van Woodcrest. De blanke mensen uit de buurt weten niet wat hen overkomt en ook Opa weet niet wat hij ziet als mensen last krijgen van een te hoog cholesterol, hartkwalen en overgewicht.

Commentaar

Disc 3

Aflevering 11 – Let’s Nab Oprah
Riley en twee vrienden hebben het ingenieuze plan opgevat Oprah Winfrey te ontvoeren. Huey probeert zijn broertje en de twee andere genieën ervan te overtuigen dat dit een erg slecht plan is.

Aflevering 12 – Riley Wuz Here
Riley wordt door zijn kunstleraar gestimuleerd zich te uiten, maar de jongeman slaat door als ineens hele huizen vol gespoten worden met graffiti. Misschien kan een zachtaardige, maar gestoorde oorlogsveteraan hem weer helpen normaal te doen.

Aflevering 13 – Wingmen
Opa’s oudste vriend en voormalig legermaatje komt te overlijden en de Freeman’s gaan terug naar Chicago voor de begrafenis. Opa en zijn vriend hadden jaren geleden ruzie over een vrouw, maar nu moet hij het verleden zien af te ronden.

Aflevering 14 – The Block Is Hot
Jazmine begint een limonadekraampje en leert de ware betekenis van kapitalisme wanneer ze deze verkoopt aan de grote zakenman Ed Wuncler.

Aflevering 15 – The Passion Of Reverend Ruckus
Ruckus verspreidt het woord van de witte Jezus om zo in de witte hemel te komen. Zijn boodschap slaat aan en in de tussentijd probeert Huey een vriend te redden van de doodstraf.


The Boondocks is een Amerikaanse animatieserie die uitgezonden wordt door de zender Adult Swim. Deze dochterzender van Cartoon Network brengt animatieseries voor het volwassen publiek en deze show valt zeker onder deze noemer. Grof taalgebruik, geweld en seks komen allemaal voorbij in deze satirische kijk op het leven van een zwart gezin in een blanke buurt. De show is ontwikkeld door Aaron McGruder die al jaren rondliep met het idee. Vanwege de grove aard van de serie wilde geen enkele zender de serie kopen en daarom bouwde McGruder het concept om naar een stripreeks. Uiteindelijk werd de show dan toch opgepikt door Adult Swim en zijn de makers al aangekomen bij het tweede seizoen. De serie volgt het leven van een oude man die de voogdij over zijn twee kleinzoons krijgt toegewezen. Hij verhuist van het ruige Chicago naar het rustige Woodcrest, hopende hier zijn oude dag te kunnen slijten en zijn kleinkinderen een goede jeugd te kunnen bieden. De twee kleinzoons hebben echter allebei hun eigen nukken en dit botst nogal met de bewoners en levenswijze van de rustige blanke buurt. Het eerste seizoen bestaat uit 15 afleveringen en deze zijn allen aanwezig in deze uitgave. De afleveringen zijn verdeeld over drie schijven en zijn vergelijkbaar in kwaliteit. In het begin moet de serie een beetje op gang komen, maar als eenmaal de vaart erin zit, gaat het geheel als een trein. De show is grof, maar ook grappig en er zit veel humor in de verhaallijnen. Stereotype karakters worden niet geschuwd en Aaron McGruder houdt de zwarte samenleving van Amerika een spiegel voor. Soms lijkt hij te willen shockeren puur om het shockeren en lijken sommige grappen en karakters nogal overbodig en opzettelijk kwetsend. De show kreeg dan ook veel kritiek te verduren in eigen land, maar is toch een groot succes. Vele bekende namen stonden dan ook in de rij om hun medewerking te verlenen aan de show en het inspreken van de stemmen. Regina King is de belangrijkste ster van de show aangezien zij de beide stemmen van de kleinkinderen Huey en Riley inspreekt. Ook John Witherspoon is een bekende en hij is verantwoordelijk voor de stem van de opa. Enkele bekende namen zoals Charles Murphy, Samuel L. Jackson, Terry Crews en Edward Asner tekende voor gastbijdragen. De animatie is van hoog niveau en lijkt nog het meeste op Japanse anime. Dit kan misschien even wennen zijn aangezien het onderwerp van de show ver verwijderd ligt van deze tekenfilms, maar de animatie ziet er gewoon erg goed uit en dat is toch het belangrijkste.
The Boondocks is een aanrader voor mensen die houden van animatieseries, gericht op volwassenen. De zwarte samenleving wordt op hardhandige wijze een spiegel voorgehouden en bedenker Aaron McGruder heeft zo zijn eigen ideeën over gangsters, rappers en enkele prominente zwarte artiesten. De afleveringen zijn goed gemaakt, mooi getekend en bevatten veel humor.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie, Komedie/Humor, TV
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 311 min
Verpakking: Slimcase (3x)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609677270

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Trailers
  • Animatics
  • Behind the scenes featurette
  • Audio & Video Commentary
  • Printable Storyboards

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De afleveringen staan anamorf op de DVD’s in het formaat 1.78:1. De kwaliteit van het beeld is prima en er valt weinig op aan te merken. Bij animatiefilms en series zijn vooral de kleuren van belang en deze komen hier uitstekend tot hun recht dankzij de prima kleurverzadiging. Ook het zwartniveau is van goede kwaliteit en het aanwezige zwart oogt mooi diep van kleur. Het beeld bevat verder veel detail en is vrijwel overal mooi scherp. Artefacten zijn eigenlijk nauwelijks aanwezig, slechts hier en daar wat lichte beeldruis. Een uitstekende beeldkwaliteit die ervoor zorgt dat de afleveringen lekker wegkijken.
De afleveringen zijn verdeeld in 5 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk leesbaar en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Het geluid wordt verzorgd door een Dolby Digital 2.0 stereotrack (192 kb/s) in de originele Engelse taal. Net als het beeld is ook het geluid van goede kwaliteit, hoewel de show duidelijk had kunnen profiteren van een 5.1 track. Muziek speelt een belangrijke rol en deze wordt netjes weergegeven. Er is voldoende laag aanwezig om de muziek de nodige impact te geven, maar vooral op dit vlak had een 5.1 track iets toe kunnen voegen. De dialogen zijn goed te volgen en klinken mooi helder. De tracks bevatten geen beschadigingen en ook ruis is niet aanwezig. Tracks die het onderste uit de kan halen wat betreft het 2.0 stereoformaat.

Extra's

De menu’s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Disc 1

Audio And Video Commentary
The Garden Party, The Trial Of Robert Kelly en Granddad’s Fight zijn te bekijken met commentaar van de makers waaronder bedenker Aaron McGruder. De makers vertellen hoe de show tot stand is gekomen en wat er komt kijken bij het maken van een aflevering.
Bij The Garden Party en The Trial Of Robert Kelly heb je als kijker de keuze om het commentaar te bekijken als Video Commentary. Dit houdt in dat je door middel van een splitscreen kunt kijken naar de aflevering in het ene scherm en dat je in het andere scherm de makers van het commentaar in de studio bezig kunt zien. Dit levert enkele leuke beelden op aangezien je de betrokkenen onderling ziet reageren op elkaar.
De aflevering Granddad’s Fight is bovendien ook nog te bekijken met commentaar van Uncle Ruckus, een personage uit de show. Hij geeft hier zijn ongezouten mening over de show en de gebeurtenissen in de aflevering.

Behind The Scenes Featurette (20 min.)
Bedenker Aaron McGruder en een deel van zijn cast komen aan het woord in deze blik achter de schermen. We horen hoe de show op het scherm terecht kwam en wat er komt kijken bij het maken van een show zoals deze.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Deleted Scenes (3 min.)
Drie verwijderde scènes die achter te bekijken zijn of los van elkaar. Er wordt geen uitleg gegeven over waarom de scènes de uiteindelijke afleveringen niet gehaald hebben.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Animatics (9 min.)
Een reeks tekeningen komen voorbij waarbij we goed de ontwikkeling kunnen zien van eerste ruwe schetsen tot het uiteindelijke product.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Printable Storyboards
Wanneer de schijf in de computer wordt afgespeeld heb je als kijker de optie om storyboards uit te printen van vijf scènes.

Trailers
Drie trailers van andere Sony uitgaven.

Disc 2

Audio And Video Commentary
Twee afleveringen van deze schijf zijn te bekijken commentaar van de makers, namelijk The Story Of Gangstalicious en Return Of The King. Het betreft hier normale commentaren en dus geen videocommentaren zoals op schijf één. De aflevering Return Of The King is ook nog te bekijken met commentaar van Uncle Ruckus.

Conclusie

The Boondocks is een Amerikaanse animatieserie over een niet alledaags zwart gezin dat woonachtig is in een nette voornamelijk blanke buurt. Opa Freeman heeft de voogdij gekregen over zijn twee kleinzoons en verhuist naar het nette Woodcrest voor wat welverdiende rust en de hoop dat zijn kleinzoons hier een normale jeugd kunnen beleven. De twee jongens hebben echter zo hun eigen opvattingen en dit botst nogal met de leefwijze van de buurt waarin ze nu wonen. De show wordt uitgezonden op een dochterzender van Cartoon Network dat gericht is op volwassenen. De afleveringen zijn dan ook vrij grof van aard met veel gevloek, naaktheid en niet alledaagse onderwerpen. De animatie is prima verzorgd en de show is een aanrader voor fans van animatieshows gericht op volwassenen. De afleveringen hebben een goede beeld en geluidskwaliteit en er zijn ook enkele leuke extra’s aanwezig die de set compleet maken.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Discriminatie Grof Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
4.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 7
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.