Primeval (Seizoen 1)

Recensent:
Arnold van Oostrum
25-10-2007

Totaalbeoordeling:

7.6
DVD

Primeval (Seizoen 1) (DVD)
Samenvatting

In de bossen van Forest of Dean in Zuidwest Engeland ontdekt een team van wetenschappers een bijzonder fenomeen. Allemaal zijn ze naar dit bos gekomen omdat er vreemde zaken werden gerapporteerd. Professor Nick Cutter (Douglas Henshall) is paleontoloog. Hij is samen met zijn assistent Stephen Hart (James Murray) en de student Connor Temple (Andrew Lee Potts) naar het bos zijn gekomen naar aanleiding van een krantenartikel. Abby Maitland (Hannah Spearritt) is een verzorgster in een nabijgelegen dierentuin, en onderzoekt de herkomst van een vreemde hagedis. Omdat de nationale veiligheid mogelijk in het geding is, stuurt Sir James Lester (Ben Miller) van Binnenlandse Zaken Claudia Brown (Lucy Brown) en Capt. Tom Ryan (Mark Wakeling) naar het gebied. Allen zien ze niet alleen prehistorische dieren, maar ook een vreemd fenomeen waar de dieren uit lijken te komen. Na lang beraad nemen Nick en Cap. Tom Ryan de grote stap om ook het fenomeen in te stappen. Ze ontdekken niet een prehistorische wereld maar ook bewijs dat Helen Cutter (Juliet Aubrey) daar geweest is. Helen is acht jaar eerder op spoorloos verdwenen. Als Nick en Capt. Ryan weer terug zijn, verdwijnt het fenomeen dat een tijdgat blijkt te zijn. Iedereen zit met een hoop vragen. Niet lang daarna duikt in een andere regio in Engeland een soortgelijke tijdgat op. Ook nu komen prehistorische dieren in onze tijd terecht. Nick en zijn team moeten uit zien te vinden waarom deze tijdgaten ontstaan en tegelijkertijd de moderne wereld zien te beschermen tegen de dreigingen van de prehistorie. Dan duikt Helen opeens weer op.

Commentaar

Primeval is een intrigerende Engelse televisieserie, die in opdracht van de Britse commerciële zender ITV is gemaakt. De serie is bedacht door Tim Haines en Adrian Hodges. Haines is producer en regisseur geweest van de zeer succesvolle BBC TV serie Walking with Dinoraurs. De afleveringen zijn geregisseerd door Jamie Payne en Cilla Ware. Het eerste seizoen van Primeval bestaat uit zes afleveringen van elke ongeveer 45 minuten. In het voorjaar van 2007 is de serie op BBC televisie uitgezonden. De zesde aflevering eindigt met de onheilspellende woorden van professor Nick Cutter “Something we have done has changed the past… Oh my God,”. Na deze woorden, en dus zes spannende afleveringen, blijf je als kijker met een groot vraagteken zitten en een groot verlangen naar meer. Voor dat meer moet je nog even wachten. Een vervolgserie is gepland voor begin 2008.
De basisgedachte van de serie is interessant. Om een onbekende reden is er een onbalans ontstaan tussen ruimte en tijd, wat vreemde tijdgaten tot gevolg heeft. Niet alleen het waarom van deze tijdgaten is interessant, natuurlijk ook de confrontatie van onze moderne tijd met bedreigingen uit de prehistorie. Het onderzoekende team bestaat uit een gemêleerd gezelschap. Tegenstrijdige belangen en natuurlijk ook weer de romantiek zorgt voor de dynamiek in het team. Acteurs als Douglas Henshall (met Schots accent), Lucy Brown, Hannah Spearritt, Andrew Lee Potts en James Murray geven gestalte aan dit bijzondere onderzoeksteam. Primeval is een dure serie geweest, waarbij voor televisiebegrippen een ruim budget voor de special effects is uitgetrokken. Het resultaat mag er zijn, de speciale effecten met de prehistorische dieren ziet er zeer overtuigend uit. Het grote succes van de serie heeft als positief gevolg dat het budget voor het vervolg nog wat groter is. De serie en het verdere verloop ervan houdt de gemoederen van de fans van de serie bezig. Natuurlijk wordt door de makers nog niets prijsgegeven, maar medeschrijver Adrian Hodges heeft al wel bekend gemaakt dat het team onderzoekers te maken krijgt met meer en nog bedreigender tijdgaten en dat zij hun eigen onderzoekslaboratorium krijgen. Op het vervolg moet je nog even wachten. Het eerste seizoen is nu beschikbaar op DVD, zodat je de zes afleveringen nog eens rustig terug kunt kijken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Fantasy, TV
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 360 min
Verpakking: Digipack in slipcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664047743

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De serie staat in 1.78:1 anamorf breedbeeld op DVD. De kwaliteit van het beeld is redelijk. De kleuren ogen natuurlijk en zijn goed verzadigd. Het beeld heeft in het algemeen een donkere uitstraling. Meestentijds ooft het beeld redelijk scherp met evenzo redelijke detaillering. Bij de scènes waar met de computer special effects als prehistorische dieren of een tijdgat is toegevoegd, oogt het beeld zichtbaar minder gedetailleerd. Af en toe valt edge enhancement op dat toegepast is om de scherpte indruk te verhogen. In het beeld is in lichte beeldruis aanwezig. In de achtergronden zijn af en toe kleine compressiefoutjes te zien, met name bij bewegende beelden. Als geheel ziet het beeld er redelijk goed uit en is vergelijkbaar met een goede televisie-uitzending.
De televisieserie bestaat uit zes afleveringen. De afleveringen zijn per twee op een DVD geplaatst. De DVD’s zijn van het type DVD-5 (enkellaags). Elk deel is in zes hoofdstukken opgedeeld. De optionele Nederlandstalige ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een fraai klein lettertype en staat mooi geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is naar keuze te beluisteren in Dolby Digital 2.0 stereo (bitrate 224 kb/s) en Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s). De DD5.1 track wordt niet genoemd op de cover. Op de DVD’s staat een DTS logo, maar een DTS track is niet aanwezig.
De stereotrack heeft een goed klinkend stereobeeld dat mooi ruimtelijk klinkt. Detaillering van de soundtrack is goed. Er is voldoende laag aanwezig, waardoor de soundtrack mooi vol klinkt. Dialogen zijn prima te volgen. Door gebruik te maken van de Dolby ProLogic II(x) decodering ontstaat een redelijk surround geluidsbeeld. Bij de DPL-II(x) decodering komen de dialogen netjes via de centerspeaker. De DD5.1 track klinkt iets minder goed gedetailleerd. De surroundspeakers worden gebruikt voor omgevingsgeluiden en incidenteel geluidseffet. De LFE kanaal is bij tijden actief voor een stevig laag. Alhoewel de DD5.1 track een meer surround geluidsbeeld heeft, klinkt de DD2.0 track gedetailleerder en natuurlijker.

Extra's

Elke schijf heeft één menuscherm voor het selecteren van het audiospoor en het activeren van de ondertiteling. Extra’s heeft deze set niet.

De drie DVD’s zitten verpakt in een uitvouwbare digipack verpakking. De slipcase heeft een fraai uitziend 3D plaatje als voorkant.

Conclusie

Primeval is de Britse ITV televisieserie waarin een team wetenschappers onderzoekt waarom prehistorische dieren via steeds vaker opduikende tijdgaten in onze moderne tijd terechtkomen. De professor die het team leidt, komt plotseling weer oog in oog te staan met zijn vrouw, die acht jaar eerder spoorloos verdwenen is. Wat is haar rol en waarom ontstaan de tijdgaten? De serie is geschreven en geproduceerd door de makers van Walking with Dinosaurs. De 3-DVD set van Dutch Filmworks bevat de zes afleveringen van het eerste seizoen. Een vervolg van de serie is in 2008 gepland. De beeldkwaliteit is redelijk, de kwaliteit van het DD2.0 geluid is voldoende. Extra’s zijn er niet.

Laatste reacties

Herman ter Lingen  |  01-11-2007

Heb deze serie ook in bezit voor de meer dan aanvaardbare prijs van 27,99 € (bij FRS). Serie beviel mij heel goed. Het concept is interessant en de Sfx zijn ind...
Lees meer >

chimera01  |  29-10-2007

Deze serie was dus ITV's respons op het succes van de serie Doctor Who van de BBC. Deze zeker niet onaardige serie laat ons kennis maken met prehistorische bees...
Lees meer >

Herman ter Lingen  |  27-10-2007

Ik heb deze serie via Amazon.uk aangekocht voor 20,00 eur. incl. verzenden. Deze Engelse release heeft 45 minuten making of, als extra. Ik doe het dan maar zon...
Lees meer >

Man with no name  |  26-10-2007

Heb deze serie ook in bezit voor de meer dan aanvaardbare prijs van 27,99 € (bij FRS). Serie beviel mij heel goed. Het concept is interessant en de Sfx zijn ind...
Lees meer >

scherpschutter  |  26-10-2007

Ik heb de serie trouw gevolgd op vrijdagavonden op de VRT. Hoewel ik eigenlijk wel mijn bekomst heb van al die worm- en andere gaten, is het toch een erg leuke ...
Lees meer >

Herman ter Lingen  |  25-10-2007

Aangetrokken door die sauriers (Walking with...vond ik een prachtserie) zal deze bij mij ook wel een keer in de verzameling komen. Maar zeer zeker niet tegen de...
Lees meer >

Chris W  |  25-10-2007

Ik ben eigenlijk best benieuwd naar deze serie en zal deze met de tijd wel eens aanschaffen denk ik.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
8.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.