Spider-Man 3 (2 Disc Edition)

Recensent:
Arnold van Oostrum
22-10-2007

Totaalbeoordeling:

7.8
DVD

Spider-Man 3 (2 Disc Edition) (DVD)
Samenvatting

Het leven zit Peter Parker (Tobey Maguire) helemaal mee. Als Spider-Man is hij razend populair en met zijn relatie met Mary-Jane “M.J.” Watson (Kirsten Dunst) gaat het ook prima. Maar er dreigt onheil, die Peter door zijn overmoedigheid niet ziet. Als Spider-Man moet Peter strijd leveren tegen zijn beste vriend Harry Osborn (James Franco), die als de nieuwe Green Goblin wraak op Peter wil nemen vanwege de dood van zijn vader (Willem Dafoe). Door zijn populariteit neemt kwets Peter onbedoeld de gevoelens van M.J. en ziet Harry zijn kans schoon om Peter zijn grote liefde te ontnemen. Dan hoort Peter dat de crimineel Flint Marko (Thomas Haden Church) verantwoordelijk is voor zijn de door van zijn vader. Als gevolg van een wetenschappelijk experiment gaat Flint als de onoverwinnelijke Sandman verder door het leven. Als Peter in aanraking komt met een onbekende zwarte stof uit de ruimte, maakt een verleidelijke nieuwe kracht maakt zich van hem meester. In zijn nieuwe donkere outfit is Peter niet meer zo meevoelend en negeert de mensen die het meest om hem geven. Bijtijds weet Peter deze donkere kracht van zich te ontdoen. Alleen neemt diezelfde kracht bezit van de Daily Bugle fotograaf Eddie Brock (Topher Grace), die wraakgevoelens jegens Peter koestert. Eddie verandert in het monster Venom en bundelt de krachten met Sandman om voor eens en altijd met Spider-Man te rekenen. Als Spider-Man’s strijd hopeloos lijkt, krijgt hij hulp vanuit een onverwachtse hoek.

Commentaar

Spider-Man 3 is, zoals de toevoeging al doet vermoeden, het derde deel uit de tot nu toe zeer succesvolle Spider-Man verfilming. Samen met zijn broer Ivan Raimi schreef regisseur Sam Raimi dit keer ook het verhaal voor deze film. Zowel qua verhaal als qua verfilming probeert Sam Raimi op meerdere vlakken het succes van de voorgaande twee films te evenaren en zelfs te overtreffen. Of dat gelukt is?
Om te beginnen, Spider-Man 3 is een actiespektakel met een zeer groot gehalte aan spectaculaire special effects. Deze speciale effects zijn grootser en indrukwekkender dan bij voorgaande films. Mag ook wel, het budget van Spider-Man 3 is bijna het dubbele van de eerste Spider-Man film. Het ziet er allemaal zeer gelikt uit. Direct in het begin van de film zet regisseur Raimi de toon qua actie en special effects met de strijd tussen Spider-Man en de New Green Goblin. Maar ook de visualisatie van Sandman mag er qua special effects wezen. En zo zijn er nog wel enkele momenten in de film te benoemen. In dit derde deel krijgt Spider-Man te maken met drie tegenstanders. Dat zijn de al genoemde Sandman en het zwarte monster Venom. En verder heeft Peter het nodige te stellen met zijn beste vriend Harry, die de New Green Goblin is. Maar zijn grootste vijand is misschien hijzelf, waar hij geconfronteerd wordt met zijn eigen donkere kant. Een verleidelijk kant dat wel, maar ook die verleidelijkheid heeft wat nadelen. Hoe het ook zei, Peter Parker heeft het nodige te stellen in deze film. Misschien dat hier wel een beetje overdaad schaadt gezegd moet worden. Er zit veel kanten aan het verhaal, waardoor je als kijker zeker in het begin van de film niet helemaal begrijpt waar het verhaal naar toe gaat. Ook wat subplots maken het verhaal lastiger te volgen. De casting is weer prima in orde. Oude bekenden zijn er waar natuurlijk met Tobey Maguire als Peter Parker / Spider-Man, Kristen Dunst als vriendin M.J. en James Franco als Harry Osborne. De schurken zijn nieuw met Thomas Hadden Church als Flint Marko / Sandman en Topher Grace als fotograaf Eddie Brock / Venom. Ook Spider-Man 3 is een actiespektakel van de bovenste plank met veel spektakel, fraaie special effects en snelle actie. Op een goede wijze afgewisseld met meer persoonlijke, rustige scènes waarin de relatie tussen Peter en M.J. en Peter’s eigen ego centraal staan. En gelukkig ontbreekt af en toe wat heerlijk relativerende humor ook niet. Spider-Man 3 is geen topper maar wel een vermakelijke actiefilm.

Sony Pictures heeft Spider-Man 3 uitgebracht in een 1-disc uitgave en een 2-disc uitgave. De eerste disc uit de 2-disc uitgave is gelijk aan de 1-disc uitgave. Deze bespreking gaat over de 2-disc uitgave.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Fantasy
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 133 min
Verpakking: Duo Keep Case in Slipcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Tsjechisch
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Tsjechisch
  • Dolby Digital 5.1 - Turks
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Turks, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609592764

Extra's

  • Trailers
  • TV Spots
  • Videoclip
  • Bloopers
  • Documentaires
  • Audiocommentaar filmmakers
  • Audiocommentaar regisseur en cast
  • Fotogallerijen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De anamorfe transfer in het originele 2.40:1 beeldformaat oogt bijzonder goed. Meestentijds is het beeld voldoende scherp en goed gedetailleerd. Bij bepaalde scènes oogt het beeld iets soft, wat waarschijnlijk komt door de gebruikte kleurfilters bij de opnames en de nabewerking voor de toevoeging van de computereffecten. De kleuren zien er goed verzadigd, helder en natuurlijk ook. Het beeld is volledig vrij van ongerechtigheden. Doordat Sony Pictures alle extra’s, behoudens de audiocommentaren, op een tweede disc heeft geplaatst, is een relatief lage compressie voor het beeld toegepast. Ook dit is de beeldkwaliteit natuurlijk ten goede gekomen. De film is verdeeld in 52 chapterstops. De ondertiteling staat goed geplaatst onder in het beeld en is goed leesbaar.

Geluidskwaliteit

Bij een modern actiespektakel als deze film komt een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 384 kb/s) natuurlijk goed tot zijn recht. Als je van lekker agressief geluid houdt, waarbij vrijwel continu de geluidseffecten ook uit de surroundkanalen komen, dan zit je bij deze film wel goed. Nadruk van de soundtrack ligt op de voorste kanalen. De filmmuziek en de omgevingsgeluiden klinken mooi ruimtelijk, mede dankzij het gebruik van de surroundkanalen. Maar wat vooral opvalt is het intensieve gebruik van de surroundkanalen voor de vele geluidseffecten, waarbij de surround in split-surround worden aangesproken. De dynamiek en de detaillering zijn beide uitstekend. Het LFE kanaal wordt intensief aangesproken om het geluid extra punch en kracht te geven. De dialogen komen via de centerspeaker en zijn goed te volgen. Jammer van de lagere bitrate van deze verder goed klinkende surround soundtrack.

Extra's

De geanimeerde breedbeeldmenu’s onder andere in het Nederlands en voorzien van achtergrondgeluid. Alle extra’s zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.

DVD 1

Commentary with Director and Cast
Schrijver / regisseur Sam Raini bespreekt samen met de acteurs Tobey Maguire, Topher Grace, Thomas Hadden Church, James Franco, Bryce Dallas Howard en Kirsten Dunst de film en bijbehorende productieaspecten. Van tijd tot tijd best interessant en aangenaam te beluisteren. Al is men ook wel erg positief naar elkaar toe.

Filmmakers’ Commentary
Het tweede commentaar is ingesproken door de filmmakers. Dat zijn producers Avi Arad, Grant Curtis en Laura Ziskin, visual effects supervisor Scott Stokdyk en filmeditor Bob Murawski. Zij geven een zeer technisch commentaar dat liefhebbers hiervan zeker zal aanspreken.

Trailers
Promotietrailers van andere Sony Pictures releases.

DVD 2

Special Features
Met diverse vervolgkeuzen:

Bloopers (7 min)
Altijd leuk wat zoal bij de opnames fout gegaan is.

Galleries
Met een groot aantal foto’s, sketches, tekeningen en andere plaatjes. Netjes gerangschikt naar vijf te selecteren onderwerpen: Sketches, Paintings, Sculptures, Special Effects en Director & Cast.

Music Video: Signal Fire by Snow Patrol (4½ min)
Liedje met beelden uit de film

Ad Campaign
Met keuze voor
- TV spots around the World: diverse TV commercials voor de film uit verschillende landen.
- Spider-Man 3 Trailers, met een teasertrailer en drie bioscooptrailers.

Featurettes
Met een groot aantal korte achter de schermen featurettes als vervolgkeuzen. Je kunt de featurettes ook aaneengesloten bekijken.

Grains of Sand: Building Sandman (14 min)
Met aandacht voor de special effects om Sandman te creëren.

Re-Imagining the Goblin (10½ min)
Waarin je ziet ook de New Green Goblin bedacht is, inclusief zijn snelle skateboard.

Covered in Black: Creating Venom (15½ min)
Met de creatie van het zwarte monster Venom.

Hanging on...Gwen Stacy and the Collapsing Floor (10 min)
Met aandacht voor de scène waarin de kantoorvloer onder de voeten van Gwen Stacey min of meer verdwijnt.

Fighting, Flying, and Driving: The Stunts (19 min)
Een featurette die meer in algemene zin over de stunts gaat.

Tangled Web: The Love Triangles of Spider-Man 3 (9 min)
Bestaat voornamelijk uit filmfragmenten, waarin de liefdesdriehoek tussen Spider-Man, M.J. en Harry centraal staat.

Wall of Water (7½ min)
De scène in waarin Spider-Man in de ondergrondse vecht met Sandman

Inside the Editing Room (4 min)
Kort stukje over het editing process van de film.

The Science of Sound (16½ min)
Featurette waarin de filmmuziek aandacht krijgt. Dit onderdeel heeft een volwaardige DD5.1 surroundtrack.

On Location: New York- From Rooftops to Backstreets (13 min)
De filmlocaties in New York worden in deze featurette besproken.

On Location: Cleveland- The Chase on Euclid Avenue (7 min)
En dan aandacht voor een filmlocatie in Cleveland, wat voor een bepaalde achtervolgingsscène New York moet voorstellen.

Op de tweede disc ziijn ook enkele easter eggs in de menu’s verstopt.

De 2-disc set is verpakt in een kartonnen slipcase voorzien van een fraai glanzend 3D reliëf opdruk.

Conclusie

Spider-Man 3 is het derde deel uit de tot nu toe zeer succesvolle Spider-Man verfilming. Peter Parker krijgt het als Spider-Man dit keer met drie schurken aan de stok en heeft ook wat in de relatie met M.J. en zijn vriend Harry Osborne te stellen. Kortom, veel actie spektakel en spanning in deze derde Spider-Man verfilming van regisseur Sam Raimi.
Sony Pictures heeft Spider-Man 3 uitgebracht op een 2-DVD set. De kwaliteit van beeld en geluid is zonder meer goed. De extra’s vormen een mooie aanvulling op de film.

Laatste reacties

Richard B.  |  23-03-2008

Echt tenenkrommend was het dansen van Maguire en de "Bee Gees" scene. Brrrr.... Dat was echt het dieptepunt van de film ja. Het idee van een "spider-man" wil i...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  22-03-2008

Ik vond dit duidelijk ook de minste van de drie. De sfx zijn top, met name de zandman. Maar het hele verhaal rond de karakterontwikkeling van Parker sloeg de p...
Lees meer >

Richard B.  |  22-03-2008

Het verhaal van deze film is een beetje een zootje. Ik vond het een amusante film, maar tegelijkertijd lijkt er niet echt meer een duidelijk plot te zijn. Ik sn...
Lees meer >

BrianB  |  30-10-2007

Weet iemand of het audiocommentaar apart is opgenomen of met Raimi en al de acteurs in dezelfde kamer? Alle acteurs en Sam Raimi zitten in dezelfde kamer, je h...
Lees meer >

ToastedQB  |  30-10-2007

Ik vond dit de minste van de drie. Raar dat de producers bij de vorige 2 films vertellen dat ze Doc Ock uit deel 1 weglieten (zodat ze zich volledig op het ka...
Lees meer >

TJ Weissel  |  24-10-2007

mijn mening, en daar blijf jij vanaf :nono: Bemoei je met je eigen mening. Ik heb genoten van deze film. Van de eerste tot de laatste seconde. Hier spreekt ...
Lees meer >

kruspe  |  23-10-2007

komt er ook een bespreking van de blu ray uitgave??
Lees meer >

Mich  |  23-10-2007

:confused: you're kidding right?? mijn mening, en daar blijf jij vanaf :nono: Bemoei je met je eigen mening. Ik heb genoten van deze film. Van de eerste to...
Lees meer >

Daniël V.  |  23-10-2007

In de bioscoop viel deze derde Spider-Man mij ietwat tegen. Het verhaal zwierde alle kanten op, en moest wringen om alle schurken en familie/vrienden van Parker...
Lees meer >

DMaarten  |  23-10-2007

Koop deze DVD voor slechts € 26.58 bij DVDwinkel.nl beetje duur???
Lees meer >

rkrijger  |  23-10-2007

Toffe film. Niet de beste though...
Lees meer >

TJ Weissel  |  23-10-2007

De minste van de drie, maar nog zeker de moeite waard. En dan vraag ik me toch af waar hij die bolletjes voor inhoud voor weet te vergaren?... 3 zou toch wel m...
Lees meer >

Kendorjia  |  23-10-2007

Beste van de drie. Venom is Echt indrukwekkend. mee eens, heb mijn uitgebreide mening al eerder hier neergepend dus zal dat niet opnieuw doen, gewoon ff kort...
Lees meer >

Joris Springer  |  23-10-2007

Ik vond hem absoluut niet slecht, verveelde geen moment.
Lees meer >

Hugo R  |  23-10-2007

Ik vind deel 1 en 2 allebei erg leuk, dus heb ook wel vertrouwen in deze 3e. 1-disc zal wel een keer aangeschaft worden.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 41
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.