10 Canoes, 150 Spears and 3 Wives

Recensent:
Ludo Keeris
22-10-2007

Totaalbeoordeling:

4.5
DVD

10 Canoes, 150 Spears and 3 Wives (DVD)
Samenvatting

Daayinde is jaloers op z’n oudere broer Minygululu, omdat deze drie vrouwen heeft en hij geen. Hij heeft een oogje op de jongste vrouw van zijn broer. Tijdens een ganzenjacht vertelt zijn oudere broer een oud verhaal, waarbij een jonge man Yeeralpil ook jaloers is op z’n oudere broer Ridjimiraril vanwege het feit dat die drie vrouwen heeft en hij geen. Als Ridjimiraril op jacht gaat, probeert Yeeralpil de jongste vrouw van z’n broer te versieren, maar hij wordt tegengehouden door de rest van de stam, waaronder de oudste vrouw van de broer. Pas als Ridjimiraril sterft zullen de vrouwen automatisch over gaan naar de Yeeralpil. Maar het ziet er helemaal niet naar uit dat Ridjimiraril snel dood zal gaan. Als de tweede vrouw van Ridjimiraril verdwijnt gaat hij op zoek naar haar. Zal dit een oplossing voor het probleem van Yeeralpil opleveren?

Commentaar

10 Canoes, 150 Speares and 3 Wives (oorspronkelijke titel is gewoon Ten Canoes) is de eerste film die geheel in het Aboriginal is opgenomen. Hij is gemaakt door regisseur Rolf de Heer, die op 8-jarige leeftijd met zijn ouders vanuit Heemskerk naar Australië emigreerde. Daar maakt hij al een flink aantal jaren films, waarvan er een aantal ook tot bij ons doordringen. Ten Canoes draaide in begin 2007 ook een aantal weken in de Nederlandse en Belgische bioscopen, zonder al te veel ophef te veroorzaken. Dat is toch jammer, want het is best een speciale film. Het idee voor de film ontstond bij Rolf de Heer na het zien van een foto uit 1930 van antropoloog Donald Thomson. Die foto werd hem getoond door Aboriginal David Gulpilil. Op de foto zijn tien Aboriginals te zien die zich met hun kano’s een weg door een moeras banen. De Heer ging aan het schrijven en daarna op zoek naar de juiste mensen om in de film te spelen. De Heer kwam terecht in het noorden van Australië, in het gebied wat Arnhem-land heet. De Aboriginals die de film mee maakten wilden dolgraag dat de film er kwam. Het betekende respect voor hen van de blanken. Ook was het voor hen een mogelijkheid om verloren gegane tradities en cultuur weer terug te halen. Maar aan een film hadden ze nog nooit meegewerkt. David Gulpilil zou de belangrijkste hoofdrol spelen, maar was op het laatste moment verhinderd. Uiteindelijk spreekt hij alleen de voice-over in. De casting was nog niet zo eenvoudig. Vanwege cultuur en tradities was het niet voor iedereen mogelijk om een rol aan te nemen. Men kon alleen maar een rol aannemen die in het werkelijke leven ook aan hen zou kunnen zijn toebedeeld. Bijvoorbeeld, een ongetrouwde man kon geen getrouwde man spelen. Na veel vijven en zessen was de cast gereed, die volledig uit locals en amateurs bestond. Na een korte repetitieperiode wist Rolf de Heer dat het script wat hij had geschreven niet haalbaar was. Herschrijven was noodzakelijk, wat achterstand op het draaischema opleverde. Het nieuwe script was simpeler van opzet en bevatte meer humor. Uiteindelijk kon men aan de slag en dat levert uiteindelijk een boeiende film op, waarbij op een soms grappige manier de tradities en cultuur van de oude Aboriginals weer tot leven worden gebracht. Het verhaal is inderdaad eenvoudig, maar daarom nog niet minder boeiend. Juist door de aparte manier van vertellen is het een interessante film. De jonge broer moet, net als de kijker, geduld opbrengen om de clou van het verhaal aan te kunnen horen. Het hele verhaal moet verteld worden, anders doet dat het verhaal tekort. Rolf de Heer snapt dat en brengt het op een prachtige manier in beeld.
Rond de film is een heel cultuurprogramma opgezet met een eigen website en een lesprogramma voor scholen. Dit om de blanke mensen in Australië op de hoogte te stellen van de cultuur en tradities van de oorspronkelijke bewoners van het land, de Aboriginals. De film is daar een belangrijk onderdeel van.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Avontuur, Drama, Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 88 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Aboriginal
  • Dolby Digital 5.1 - Aboriginal
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Homescreen
EAN: 8717249472513

Extra's

  • Trailer
  • Boekje
  • Documentaire
  • Also Available

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Op de DVD staat een 1.78:1 anamorfe transfer. Helaas wijkt dit nogal af van het originele formaat van 2.35:1. Op de DVD staat een open matte versie, waarbij voornamelijk aan de onderkant meer beeld zichtbaar is dan oorspronkelijk bedoeld. Aan de zijkanten is er wat beeld afgesneden (zie screenshot 3). Uitermate jammer, want de rest van het beeld ziet er prachtig en stijlvol uit. De scherpte is uitstekend en het zwartniveau is dik in orde. Details zijn goed zichtbaar. Donkere mensen zijn moeilijk uit te lichten vanwege hun donkere uiterlijk, maar in deze film zijn de details in de gezichten prima zichtbaar. De kleuren zien er ook helder en goed verzadigd uit. Enkele delen zijn in stijlvol zwart-wit gefilmd, waarbij het contrast wat aan de hoge kant is. Het lage cijfer is in z’n geheel te wijten aan het verkeerde beeldformaat.
De film is onderverdeeld in een magere 8 hoofdstukken, die ieder ook afzonderlijk via het menu zijn te selecteren. De optionele ondertiteling is goed leesbaar, maar had een streepje lager in beeld mogen staan.

Geluidskwaliteit

De DVD bevat een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) en een Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) geluidstrack. Het DD 5.1 signaal is verkeerd gecodeerd! Het lijkt alsof alle kanalen een slag teveel rechtsom zijn gedraaid. Het centerkanaal komt uit de rechterfrontspeaker, van het signaal van de frontkanalen komt er één uit de surroundspeaker etc. Dit geeft een volkomen verkeerd geluidsbeeld en er valt dan ook niet naar te luisteren. Gelukkig is er ook nog een Dolby Digital 2.0 kanaal aanwezig. Die geeft niet de ruimtelijke werking die het DD 5.1 kanaal op zich wel in zich heeft, maar is zeker te genieten. Vooral de mooie atmosfeergeluiden vallen op. Muziek is nauwelijks aanwezig, maar wordt ook niet echt gemist. De stilte doet hier ook z’n werk. Geluidseffecten en dialogen klinken allemaal helder en open. Wel bevat de geluidstrack een aantal storende dropouts. Erg jammer dat het 5.1 signaal niet goed functioneert, want dat had zeker een toevoeging opgeleverd. Volgende keer zou het zinvol zijn als de technicus z’n werk een keer controleert voordat hij het aflevert. Ook hier is het lage cijfer te wijten aan de technische gebreken van het geluid, niet de inhoud en klank.

Extra's

De DVD heeft statische menuschermen in 1.78:1 anamorf beeldformaat, zonder achtergrondgeluid. Naast de hieronder genoemde extra’s bevat de DVD nog drie trailers van andere Homescreen uitgaves

Documentaire: The Balanda & the Bark Canoes (52 min)
Een lange documentaire, die een making of karakter heeft, maar veel verder gaat dan andere making of’s. Het is een documentaire over hoe Rolf de Heer, die de documentaire zelf van commentaar voorziet, de film heeft gemaakt. Diep in de binnenlanden van Australië is het niet makkelijk filmen. Maar met veel begrip voor cultuur en traditie en het nodige doorzettingsvermogen kom je een heel eind.
De documentaire is in 1.78:1 anamorf beeldformaat en bevat Nederlandse ondertiteling

Trailer (2 min)
De Australische bioscooptrailer van de film, met ingebrande Engelse ondertiteling. Hier overheen zijn de Nederlandse ondertitels geplaatst. Deze trailer is in 1.78:1 anamorf beeldformaat, in tegenstelling tot de originele trailer, die een 2.35:1 beeldformaat heeft.

Boekje
Een 7 pagina’s tellend boekje met informatie over de film, de maker, het leven van de Aboriginals en een korte verklarende woordenlijst. Gesponsord door National Geographic.

Conclusie

Minygululu heeft drie vrouwen en zijn jongere broer Daayinde geen. Daayinde is jaloers, waarop Minygululu hem het verhaal over de tradities van het huwelijk van de Aboriginals vertelt. Dit terwijl ze met hun kano’s op ganzenjacht zijn in een groot moeras.
10 Canoes, 150 Speares and 3 Wives is een boeiende en respectvolle film voor en door Aboriginals. Gemaakt door regisseur Rolf de Heer krijgt de kijker een inzicht in de tradities en cultuur van de Aboriginals. De oorspronkelijke kwaliteit van het gebodene is hoog, maar het wordt vergald door de gebreken van de techniek. Het DD5.1 signaal is niet correct en de verminking van het originele beeldformaat valt eigenlijk niet goed te praten. De lange documentaire over de totstandkoming van de film is een zeer interessante toevoeging aan de DVD. Afgezien van het beeldformaat en het incorrecte DD 5.1 geluid is de film toch aan te raden voor diegene die open staat voor andere en vooral onbekende culturen.

Laatste reacties

TJ Weissel  |  23-10-2007

Zeer bijzondere ervaring, deze film weet op 'n boeiende film 'n docu te voorzien van 'n speelfilmdraadje. Voor de multi-culti liefhebbers onder ons, meer dan de...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:6
Extra's:5
1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.