Immortal Beloved

Recensent:
Arnold van Oostrum
02-10-2007

Totaalbeoordeling:

8.2
Blu-ray

Immortal Beloved (Blu-ray)
Samenvatting

Na de dood van de 18e eeuwse componist Ludwig Van Beethoven (Gary Oldman) wordt een brief van hem gevonden aan zijn “onsterfelijke liefde” (immortal beloved), aan wie hij al zijn bezittingen en zijn muziek nalaat. De vraag is echter wie deze mysterieuze dame is. Anton Schindler (Jeroen Krabbé), een goede vriend van Beethoven, heeft de nobele taak op zich genomen om haar te vinden. De nog levende broer van Beethoven bestrijdt de rechtsgeldigheid van de brief en vindt dat alles hem toekomst. Maar Schindler is vastbesloten de laatste wil van Beethoven ten uitvoer te brengen. In zijn zoektocht naar de onbekende vrouw leert Schindler over het gepassioneerde en getormenteerde leven van Beethoven. Hoe zijn doofheid hem tot waanzin dreef, hoe hij liefde vond bij Anna Marie Erdödy (Issabella Rossellini) en hoe hij de voogdij opeiste van Karl van Beethoven, de zoon van zijn overleden broer Kasper (Christopher Fulford) en Johanna Reis (Johanna ter Steege). Beethoven behandelde Karl als ware het zijn eigen zoon en probeerde van hem een virtuoos musicus te maken. Schindler leert een andere Beethoven kennen, een Beethoven die ondanks zijn doofheid nog de mooiste muziekstukken componeerde. Muziek waarin Beethoven’s pijn van een verloren liefde te horen is. Uiteindelijk vindt Schindler de vrouw aan wie de brief gericht is.

Commentaar

Ludwig van Beethoven (1770-1827) is een van de grootste en bekendste componist die heeft geleefd. Hij heeft een grote schat aan muziek nagelaten. Bekende werken zijn de Vijfde Symfonie (met de onmiskenbare vier openingsnoten – kort kort kort lang), zijn Zesde Symfonie (met de bijnaam De Pastorale) en zijn grootse Negende Symfonie met het laatste deel genaamd ‘Ode an Die Freude’. Ook zijn vijf pianoconcerten en zijn vele pianosonates met onder andere de ‘Pathetique’ (nr. 8) en de welbekende ‘Mondschein Sonate’ (nr. 14) behoren tot zijn meest gespeelde werken. Zijn muzikale nalatenschap is trouwens nog veel groter. Over Beethoven is niet zo heel veel bekend. In zijn vroegere jaren in Weense kringen zeer geliefd, maar als hij doof wordt raakt hij steeds meer in isolement. Ondanks, of misschien wel dankzij, zijn doofheid, heeft Beethoven juist in die periode zijn meest krachtige muziekstukken geschreven.
Bernard Rose, regisseur en schrijver van Immortal Beloved heeft uitgebreid studie gemaakt over het leven van Beethoven. Na het overlijden van Beethoven wordt bij zijn stukken brieven gevonden geadresseerd aan een onbekende vrouw. Wie de vrouw is, is nog steeds een mysterie. Bernard Rose heeft met Immortal Beloved een fictieve, maar ook zeer waarschijnlijke, verklaring gegeven over het mysterie van de onbekende vrouw. Alhoewel de zoektocht van Beethoven’s vriend Schindler naar de vrouw aan wie de brief geadresseerd is, de rode draad is in het verhaal, gaat Immortal Beloved toch vooral over het leven van Beethoven en zijn muziek. Toen de film in 1994 uitkwam, is hij vooral door liefhebbers van Beethoven bijzonder negatief beoordeeld. Niet geheel terecht. Immortal Beloved is een film die duidelijk met liefde voor Beethoven, zijn leven en zijn muziek is gemaakt. Natuurlijk vertelt Bernard Rose met Immortal Beloved een fictief verhaal. Althans, voor wat betreft de verklaring van de brief. Maar verder is Immortal Beloved een zeer fraaie biografische verfilming over het leven van Beethoven, vanaf de periode dat hij doof begint te worden. Goed, dat over het verhaal van de film. De film wordt gedragen door het uitstekende spel van Gary Oldman, die Beethoven speelt. Jeroen Krabbé speelt een zeer fraaie rol als Anton Schindler, de vriend van Beethoven die na zijn dood op zoek gaat naar de onbekende vrouw. Twee andere belangrijke rollen in de film worden gespeeld door Isabella Rossellini en Johanna ter Steege. Natuurlijk wordt in de film alleen maar gebruik gemaakt van de muziek van Ludwig van Beethoven. De bekende dirigent Sir Georg Solti had de muzikale supervisie. De muziek die je hoort van Beethoven wordt gespeeld door De London Symphony Orchestra onder leiding van Sir Georg Solti. De pianosonates worden gespeeld door de pianist Murray Perahia. Evenals Amadeus enkele jaren later op boeiende wijze over het leven van Mozart vertelt, zo vertelt Immortal Beloved het levensverhaal van Beethoven. En evenals de muziek van Beethoven je als luisteraar hypnotiseert, zo hypnotiseert Immortal Beloved je als kijker.

Sony Pictures heeft Immortal Beloved in High Definition uitgebracht op Blu-ray Disc (BD). We hebben niet de beschikking over de DVD uitgave van deze film, daarom maken we in de recensie van de Blu-ray Disc uitgave geen vergelijking met de eerdere DVD uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama
Regio: B
Jaar: 1994
Speelduur: 121 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby TrueHD 5.1 - Duits
  • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609675566

Extra's

  • Behind the Scenes
  • Audiocommentaar
  • Beloved Beethoven

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft de originele 2.40:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920 * 1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB dual layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van het oudere MPEG-2 compressiemethodiek.

Ondanks het gebruik van de MPEG-2 videocoding, is de beeldkwaliteit van deze High Definition uitgave wonderschoon mooi. Ieder keer ben ik toch weer verstelt hoe fraai ook een iets oudere film dankzij de High Definition presentatie eruit kan zien. Wat bijvoorbeeld opvalt is de grote kleurrijkdom en de uitstekende kleurverzadiging van het beeld. Met een nog meer sprekend beeld worden de sfeervolle beelden van het 18e eeuwse landschap in al haar kleuren en nuances weergegeven. De scherpte en de detaillering van het beeld zijn beide bijzonder goed. Dit valt bijvoorbeeld heel goed op bij de beginscènes van de film, met weidse scènes van de begrafenis van Beethoven. Ook bij close ups blijkt de uitstekende fijne detaillering van het beeld. Het beeld heeft een fraaie diepte, dat gecombineerd met de fraaie kleuren een zeer filmisch beeld oplevert. Het beeld vrij van ongerechtigheden. In heel lichte mate is filmgrain af en toe te zien. Het soort geenszins. Kortom, een zeer fraaie HD beeldpresentatie van deze film. De optionele ondertiteling (wit) heeft een goed leesbaar, mooi klein en haarscherp lettertype. De ondertiteling staat goed geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelse soundtrack is op deze Blu-ray Disc uitgave een Dolby Digital True HD 5.1 surroundtrack. Er is ook een Duitse nasynchronisatie met dezelfde audioresolutie aanwezig. De door mij gebruikte Samsung Blu-ray Disc speler kan de lossless gecomprimeerde Dolby TrueHD soundtrack niet op het hoogste kwaliteitsniveau uitsturen. De speler decodeert deze audiotrack met dezelfde bitrate als een ‘gewone’ Dolby Digital track, namelijk op 640 kb/s. Desondanks kon ik genieten van een prachtige soundtrack met een mooi surround geluidsbeeld. Een soundtrack met een indrukwekkend laag en waarbij alle kanalen intensief worden gebruikt. De muziek van Beethoeven komt met een brede stereospreiding uit beide frontspeakers, de surrounds voegen daar een zeer ruimtelijke dimensie aan toe. De filmgeluiden beperken zich deels tot de voorste speakers, waarbij de surrounds worden gebruikt voor de omgevingsgeluiden. Maar er zijn scènes waar het geluid zich volledig om je heen afspeelt. Bijvoorbeeld een onweersbui, waar de rollende donder met een indrukwekkend diep laag langs alle speakers rolt. Wat laag betreft imponeren de kanonschoten met een grote impact. Wat een diepte en druk zit er achter deze kanonschoten. De soundtrack is hierdoor ook zeer dynamisch. Belangrijkste is toch de gespeelde klassieke muziek van Beethoven, die zeer fraai met diepte en detail wordt weergegeven. Een erg mooie soundtrack.

Extra's

De Blu-ray Disc toont een geanimeerde menu met achtergrondmuziek. Dit menu is een pop-up menu, dat als een soort ‘overlay’ ligt boven op het getoonde beeld. De extra’s op deze Blu-ray Disc zijn in 480i/p (NTSC) resolutie. De extra’s hebben 1.33:1 beeldformaat, DD2.0 (192 kb/s) geluid en zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Commentary with writer/director Bernard Rose
Regisseur en schrijver Bernard Rose geeft gedurende de film een zeer informatief commentaar. Uiteraard vertelt hij over het verhaal en zijn onderzoek. Maar ook wat hij vindt van de negatieve kritiek die hij heeft gekregen. En de openingstune van Columbia Pictures (voordat het Sony Pictures heette) is weggelaten, omdat Rose dat de contrasterend vond met de muziek van Beethoven.

Beloved Beethoven (31 min)
Een retrospectieve documentaire over de film en de realisatie ervan. De focus ligt hierbij op de visie die regisseur/schrijver Bernard Rose heeft op Beethoven.

Behind the Scenes (7 min)
Een korte, promotioneel kijkje op de set met korte interviewfragmenten en filmfragmenten .

Conclusie

Immortal Beloved is een mooie, meeslepende film van regisseur / schrijver Bernard Rose over het leven van de componist Ludwig van Beethoven. Na het overlijden van Beethoven vindt zijn vriend Anton Schindler een nieuw testament met een brief aan een onbekende vrouw, waarbij Beethoven alles nalaat aan deze “onsterfelijke liefde” (immortal beloved). De film is een biografische verfilming, waarbij de zoektocht naar de onbekende vrouw aan wie de brief is geschreven een fictief element is. Hoofdrollen worden gespeeld door Gary Oldman en Jeroen Krabbé. Met veel (klassieke) muziek van Beethoven. Op deze Blu-ray Disc van Sony Pictures staat de film met een zeer mooi kleurrijk beeld en een zeer goede geluidskwaliteit. Een paar extra’s geven meer achtergrondinformatie bij de film.

HD DVD
Immortal Beloved is in High Definition alleen uitgebracht op Blu-ray Disc en dus niet verkrijgbaar op HD DVD.

Laatste reacties

peptalk  |  16-07-2011

Ik ben het helemaal met je eens Richard!!
Lees meer >

Richard B.  |  16-07-2011

Prachtige film. Prachtige muziek. Prachtige Blu-ray. (y) De muziek is wel een beetje waar het om gaat in deze film. Maar het verhaal wordt ook uitstekend ver...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
8.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.