JAG - Seizoen 2

Recensent:
Arnold van Oostrum
21-09-2007

Totaalbeoordeling:

4.5
DVD

JAG - Seizoen 2 (DVD)
Samenvatting

In de Amerikaanse marine wordt het strafrechtelijk onderzoek uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van JAG, de Judge Advocate General. Een van de onderzoekers is luitenant commandant Harmon ‘Harm’ Rabb Jr. (David James Elliot), een voormalig Navy gevechtspiloot, die als gevolg van een ongeluk een andere carrièrepad volgt bij JAG. De mensen van JAG zijn advocaten die niet alleen het strafrechtelijk onderzoek uitvoeren, maar ook optreden als verdedigend advocaat of als aanklager. De JAG staat onder de bezielende leiding van Admiraal Alberto Jethro ‘A.J.’ Chegwidden (John M. Jackson).

Het tweede seizoen van JAG werd in Amerika voor het eerst in 1997 uitgezonden. Dit tweede seizoen bestaat uit 15 afleveringen, door Paramount uitgegeven in een boxset met 4 DVD’s.

DVD 1

2.1 We The People
Harm krijgt een nieuwe partner in de persoon van de aantrekkelijke luitenant Sarah ‘Mac’ MacKenzie (Catherine Bell). Samen worden ze betrokken bij het onderzoek naar het gestolen origineel van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring. De kolonel die met deze daad de natie aan de oorspronkelijke betekenis van de Onafhankelijkheidsverklaring wil herinneren blijkt een bekende van Mac te zijn.
2.2 Secrets
Een veroordeelde spion ontsnapt uit de gevangenis en neemt admiraal Chegwidden in zijn kantoor krijgsgevangen. De admiraal was toentertijd zijn advocaat. De man claimt onschuldig te zijn en eist een nieuw proces. Ondertussen arriveren scherpschutters om de gijzeling te beëindigen.
2.3 Jinx
Terwijl het JAG-team een reeks vliegongelukken onderzoekt van een squadron waar een vloek op
lijkt te rusten, voelt Harm zich aangetrokken tot de weduwe van zijn overleden vriend. Door mee te vliegen wil Harm bewijzen dat er van een vloek geen sprake is.
2.4 Heroes
Harm en Mac staat in de rechtszaal lijnrecht tegenover elkaar in een zaak van een
Navy SEAL die ervan wordt beschuldigd zijn beste vriend tijdens een geheime missie te hebben neergeschoten.

DVD 2

2.5 Crossing The Line
Tijdens een traditioneel feest aan boord van het vliegdekschip van kapitein ‘CAG’ Boone (Terry O’Quinn) claimt een pilote het slachtoffer te zijn van seksueel getreiter en dient ze tegen de CAG een aanklacht in wegens ongewenste intimiteiten.
2.6 Trinity
Als het zoontje van een marineluitenant in Ierland wordt ontvoerd, gaan Harm en Mac
Naar Engeland. Daar komen ze terecht in de strijd tussen de IRA en de Engelse politie.
2.7 Ghosts
Op de route die de admiraal Chegwidden tijdens het joggen neemt, is een boobytrap geplaatst. De dader heeft zijn visitekaartje achtergelaten, een Boeddhabeeldje. De admiraal is erg zwijgzaam over het gebeuren. Is het een geest uit zijn Vietnam tijd?
2.8 Full Engagement
Als Harm Mac op een vrije dag meeneemt in eigen vliegtuigje, moeten ze een noodlanding maken in de Appalachen. Daar worden ze in de bossen geconfronteerd met stropers die net een jachtopziener hebben vermoord.

Commentaar

DVD 3

2.9 Washington Holiday
Harm moet van special agent Clayton Webb (Steven Culp) de jonge, mooie Roemeense prinses tijdens aan verblijf in Washington beschermen, nadat op haar vader een mislukte aanslag is gepleegd. Intussen heeft luitenant Bud Roberts (Patrick Labyorteuax) zijn eerste afspraakje met Harriet Sims (Karri Turner).
2.10 The Game of Go
Bij een marine actie tegen een Colombiaanse drugsbaron raakt een marinier gewond en blijft achter. De drugsbaron probeert via een spelletje Go zowel Harm als Clayton Webb te slim af zijn.
2.11 Force Recon
Bij een oefening van een speciale verkenningseenheid wordt het leven van zeven ernstig in gevaar gebracht. Tegen de harde marinekapitein van de oude stempel volgt een onderzoek, terwijl Harm zonder medeweten van Mac in dezelfde eenheid undercover gaat.
2.12 The Guardian
Het JAG-team verdedigt een dakloze voormalige Navy SEAL. Hij wordt ervan beschuldigd met
buitensporig geweld drie mannen te hebben gedood, tijdens de beroving van een avondwinkel.

DVD 4

2.13 Code Blue
Na een aanrijdijding wordt Harm naar een ziekenhuis gebracht. Wanneer Mac hem wil opzoeken, wordt het hele ziekenhuis gegijzeld door een groep Islamitische terroristen, die een harttransplantatie van een belangrijke politicus als pressiemiddel gebruiken om gevangen broeders vrij te krijgen.
2.14 Cowboys and Cossacks
Harm en Bud worden tijdens een vriendschappelijke vlootoefening als waarnemers overgeplaatst aan boord van een Russisch oorlogsschip. Tussen de Russische kapitein en zijn Amerikaanse tegenstander blijkt een oude vete te zijn als de Russische kapitein het Amerikaanse schip echt gaat aanvallen.
2.15 Rendezvous
Mac trekt zich een nieuwe zaak bijzonder aan, als zij een gewelddadige echtgenoot moet verdedigen
die ervan wordt beschuldigd de vriend van zijn overspelige vrouw te hebben vermoord.

J.A.G. staat voor 'Judge Advocate General', een elitegroep van tot advocaat opgeleide officieren van het corps mariniers. De groep onderzoekt, is openbaar aanklager en verdedigt tegelijkertijd degenen die binnen het leger beschuldigd worden van het plegen van misdrijven.
Dit tweede seizoen van JAG gaat op dezelfde voet verder als het eerste seizoen. Ondanks dat de hoofdpersonen advocaten zijn, spelen slechts enkele afleveringen zich daadwerkelijk in de rechtszaal af. De serie dankt haar succes vooral aan een geslaagde mix van actie, avontuur, spanning en een beetje romantiek. Uiteraard wordt bij de afleveringen dankbaar gebruik gemaakt van het feit dat Harm Rabb een voormalig straaljagerpiloot is en dus als piloot in actie moet komen. Hoofdrolspeler David James Elliot zet zijn karakter met charme en overtuiging neer. Hij heeft dit karakter in alle tien seizoenen gespeeld. Vanaf dit tweede seizoen heeft Harm een nieuwe partner in de persoon van Sarah ‘Mac’ MacKenzie. Deze rol wordt gespeeld door Catherine Bell. Mac is niet alleen aantrekkelijk, zij is een geharde marinevrouw met een akelig precies tijdsgevoel. Naast de fysieke actie moeten Harm en Mac ook regelmatig beschikken over een grote dosis diplomatie. Andere vaste rollen in de serie zijn John M. Jackson als A.J. Chegwidden, Patrick Labyorteax als Bud Roberts, Steven Culp als special agent Clayton Webb en Karri Turner als Harriet Sims. De begintune van JAG, geschreven door Bruce Broughton, is een echte militaire openingstune en ook direct herkenbaar. Na tien seizoenen kwam in 2005 een einde aan de serie.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, TV
Regio: 2
Jaar: 1997
Speelduur: 668 min
Verpakking: Slimcase(s) in Slipcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865554630

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De serie is op 35 mm film opgenomen en staat met een beeldverhouding van 1.33:1 fullframe op DVD. Met dit beeldformaat is de serie ook uitgezonden op televisie. De beeldkwaliteit wisselt enigszins per aflevering. Sommige afleveringen hebben een goed ogend beeld met voldoende scherpte en detaillering. Maar er zijn ook afleveringen, waarbij het beeld last heeft van een ruime hoeveelheid filmgrain. Dat heeft niet alleen een negatief invloed op de scherpte en detaillering van het beeld, maar plaagt ook de MPEG compressie, met zichtbare compressiefoutjes tot gevolg. In het algemeen ziet het beeld er mooi helder en kleurrijk uit met natuurlijk ogende kleuren. Het contrast en het zwartniveau zijn beide ook voldoende. Bij sommige scènes is aliasing of moirè te zien. De afleveringen zijn per DVD aaneengesloten te bekijken of gewoon los te kiezen. Elke aflevering duurt ongeveer 44 minuten en is opgedeeld in zes chapterstops. De optionele Nederlandse ondertiteling is wit, heeft een goed leesbaar lettertype en staat netjes onder in het beeld geplaatst .

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack is een Dolby Digital 2.0 surround soundtrack (bitrate 192 kb/s). Het is een goed klinkende soundtrack met prima stereospreiding. Dat laatste valt vooral op bij de begintune van de serie, die mooi ruimtelijk klinkt. Detail van de soundtrack is goed. Dialogen zijn altijd goed te volgen en zijn midden in het geluidsbeeld geplaatst. Doordat de soundtrack surround geflaged is, schakelt de DPL-II(x) decoder automatisch in. De ruimtelijkheid van het geluidsbeeld, waarbij de surrounds subtiel meedoen, is redelijk goed. Bij sommige actiescènes worden de surroundspeakers ook gebruikt.

Extra's

De menuschermen zijn statische plaatjes zonder achtergrondgeluid. De set heeft geen extra’s.

Conclusie

De Amerikaanse televisieserie JAG was vanaf de allereerste aflevering in 1995 een succes. Dit succes was mede dankzij een geslaagde mix van actie, avontuur, spanning en een beetje romantiek. Ook in het tweede seizoen van deze serie doen luitenant commandant Harmon ‘Harm’ Rabb Jr. , een voormalig Navy gevechtspiloot, en zijn vrouwelijke partner Sarah ‘Mac’ MacKenzie strafrechtelijk onderzoek in verschillende zaken, waarbij uiteraard militaire actie niet wordt geschuwd. Paramount heeft de 15 afleveringen van dit tweede seizoen uitgebracht in een 4-DVD boxset. De kwaliteit van beeld is redelijk, het surround geluid klinkt goed. Extra’s zijn er niet. Een leuke serie met een lekkere mix van bruisende actie, heroïsche avonturen en romantiek.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Paramount Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Marcel Hagels  |  21-09-2007

Mocht ik graag naar kijken. De genoemde mix maakt het voor mij een serie die lekker wegkeek.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.