Dragon Tiger Gate

Recensent:
Marcel den Haan
10-09-2007

Totaalbeoordeling:

5.2
DVD

Dragon Tiger Gate (DVD)
Samenvatting

Tiger Wong (Nicholas Tse) en Dragon Wong (Donnie Yen) zijn twee broers die in hun jeugd van elkaar gescheiden zijn. Tiger groeit op in de Dragon Tiger Gate academie, een martial arts school waar veel wezen een thuis vinden. Dragon groeit op tussen leden van een triade, de Chinese maffia. Per toeval komt Tiger in het bezit van een waardevolle amulet en Dragon wordt er op uitgestuurd deze terug te krijgen. De twee broers staan nu dus tegenover elkaar, maar Dragon herkent zijn jongere broer en geeft hem niet de genadeklap. Dan verschijnt er ineens een schurk op het toneel waar iedereen voor uit moet kijken. Deze Shibumi (Yu Kang) is erg sterk en bovendien ook op zoek naar de amulet. De twee broers zullen nu moeten samenwerken om deze nieuwe tegenstander te kunnen verslaan, maar kan Dragon zijn verleden achter zich laten en strijden aan de goede kant?

Commentaar

Donnie Yen staat al jaren bekend als één van de betere martial arts acteurs van Hong Kong. In 2005 scoorde hij samen met regisseur Wilson Yip een hit met de actiefilm Sha Po Lang, ook wel bekend als S.P.L.. Met het hier besproken Dragon Tiger Gate bundelde Yen en Yip andermaal de krachten met de bedoeling een ouderwetse martial arts film te maken. Yip tekende weer voor de regie van de gehele film en Donnie Yen was verantwoordelijk voor de actiescènes. Het resultaat is een wat matige film die niet echt weet te overtuigen. Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige manga van Tony Wong, een strip die al jaren loopt en nog steeds erg populair genoemd kan worden. De grootste fout die de makers maken is dat ze teveel informatie en gebeurtenissen in de film willen stoppen. Hierdoor raak je als kijker al snel het overzicht kwijt en denk je soms bij jezelf, waar gaat het eigenlijk allemaal over. Nu is het verhaal bij dit soort films doorgaans van minder groot belang, maar een enigszins volgbaar en vermakend verhaal is toch wel prettig. Erg belangrijk is een film zoals deze zijn uiteraard de actiescènes en dan vooral de gevechten. Goed om te zien is dat veel actie gebaseerd is op echte martial arts en dat de wirework, het laten zweven aan draden van de acteurs, slecht gebruikt wordt als ondersteuning van de actie. Geen vliegende personages dus, maar echte martial arts die bovendien uitgevoerd wordt door getalenteerde vechters. Donnie Yen was naast zijn hoofdrol ook verantwoordelijk voor alle actiescènes en we kunnen stellen dat hij het goed heeft gedaan. De actie is goed gemaakt en alle gevechten zijn leuk om naar te kijken. Vooral de vele armbewegingen zijn erg interessant om te zien, vooral voor mensen die zelf martial arts beoefenen. Donnie Yen is het nog duidelijk niet verleerd en ook de overige castleden laten zien dat ze getalenteerde vechters zijn. Deze scènes zijn dan ook de grootste reden om de film te bekijken, aangezien het verhaal niet echt interessant genoemd kan worden. De vele kleine verhaallijntjes leiden af van het geheel en het verhaal oogt wat rommelig. Alleen een aanrader dus voor mensen die houden van echte martial arts, maar deze scènes kunnen de film toch ook niet redden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Martial Arts
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 90 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Kantonees
  • DTS 5.1 - Kantonees
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Paradiso Home Entertainment
EAN: 5410504072475

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Making Of
  • Trailers & TV Spots
  • Ook verkrijgbaar
  • Pre Production
  • Shootings
  • Settings

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Dragon Tiger Gate staat anamorf op de DVD in het originele formaat van 2.35:1 en gelukkig dus niet in het op de cover vermelde formaat van 1.78:1. De kwaliteit van het beeld is vrij goed te noemen. De film is doorgaans nogal donker van aard maar vrijwel alle scènes zijn goed te volgen. Tijdens de donkere scènes die uit een grote hoek geschoten zijn, ontbreekt het wat aan detail. Het beeld is verder mooi scherp en vooral de dagscènes bevatten veel detail. De kleuren komen natuurlijk over, soms zijn ze wat overdreven fel, maar dit is met opzet gedaan om de sfeer van de manga goed over te brengen. Problemen zijn er eigenlijk nauwelijks, edge enhancement is regelmatig zichtbaar maar niet in die mate dat het storend wordt. Verder nog hier en daar wat lichte beeldruis en een enkele moment met wat compressiefouten.
De film is verdeeld in 12 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Voor het geluid tijdens de film is er de keuze uit twee audiotracks, beiden in de originele Kantonese taal, namelijk een DTS 5.1 track (754 kb/s) en een Dolby Digital 5.1 (384 kb/s) track. Beide tracks klinken erg goed en maken prima gebruik van alle aanwezige kanalen. Vooral tijdens de actiescènes komt het geluid goed tot leven en klinkt het allemaal erg dynamisch. De surrounds worden veelvuldig gebruikt voor het weergeven van omgevingsgeluiden en tijdens de actiescènes laten ze de effecten horen in split-surround. Het LFE kanaal laat een mooi diep laag horen dat echt iets toevoegt aan de vechtscènes. Alle actie klinkt extra dynamisch dankzij het goed gebruikte laag. De dialogen zijn prima te volgen ondanks al het geweld uit de overige speakers en komen netjes uit de centerspeaker. De frontspeakers laten een mooi breed stereogeluid horen waarbij muziek en overige geluiden erg goed klinken. De DTS track krijgt de voorkeur boven de Dolby Digital track, die niet de volledige bitrate heeft meegekregen. Hierdoor klinkt de DTS track strakker en het geluid meer gedetailleerd. Ook het laag klinkt beter gedoseerd. Twee erg goede tracks en we kunnen slechts gissen naar de kwaliteit van de full bitrate DTS track die te vinden is op sommige uitgaven uit het Verre Oosten.

Extra's

De menu’s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

The Making Of (18 min.)
Door middel van interviews met de cast en crew krijgen we een idee hoe het was om de film te maken en tegen welke problemen de makers opliepen. De interviews worden afgewisseld door beelden van achter de schermen en zien we hoe enkele scènes opgenomen worden.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Deleted Scenes (7 min.)
Een reeks verwijderde scènes komen achter elkaar voorbij. Er wordt geen uitleg gegeven over het hoe en waarom de scènes gesneuveld zijn.
Het beeld is 2.35:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Teaser (51 sec.)
Een Teaser Trailer van de film. Het beeld is 2.35:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Trailer (2 min.)
Bioscooptrailer van de film. Het beeld is 2.35:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

TV Spots (1 min.)
Drie trailers gemaakt voor televisie komen achter elkaar voorbij. Het beeld is 2.35:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Pre Production (3 min.)
Onder begeleiding van muziek zien we beelden voorbijkomen van werkzaamheden die verricht worden voorafgaand aan de opnames van de film. We zien beelden van sets die gebouwd worden, acteurs die klaargemaakt worden voor een scene en scènes die gerepeteerd worden.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Shootings (11 min.)
Vrijwel dezelfde extra als de vorige, alleen met een ander onderwerp. Deze keer zien we van achter de schermen hoe sommige scènes zijn opgenomen. Het betreft hier vooral actiescènes en naast de opnames zien we ook hoe de acteurs zich voorbereiden op de opnames.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Settings (9 min.)
De makers geven tekst en uitleg over het ontwerpen en bouwen van de verschillende sets in de film. Interessant om te zien hoeveel werk er gaat zitten in het bouwen van een scène en met welk idee in het achterhoofd een set is ontworpen.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Ook Verkrijgbaar
Trailers van drie andere Paradiso uitgaven.

Conclusie

Dragon Tiger Gate is de verfilming van de gelijknamige manga die al jaren met succes loopt in het Verre Oosten. De film vertelt het verhaal van twee broers die na jaren gescheiden te zijn, ineens moeten samenwerken om een groot kwaad te verslaan. Dit gaat echter niet zonder slag of stoot aangezien de twee broers totaal verschillend zijn opgegroeid en eigenlijk elkaars tegenpolen zijn. Het verhaal is wat warrig en soms zie je als kijker door de bomen het bos niet meer. De makers willen te veel informatie in de film stoppen en hierdoor is het geheel niet meer overzichtelijk. De vechtscènes zijn echter wel de moeite waard en zien er erg goed uit. Dit is echter niet genoeg om de film te redden. De DVD heeft een goede beeld en geluidskwaliteit en er zijn enkele leuke en interessante extra’s die een blik achter de schermen bieden.

Laatste reacties

Timothy  |  10-09-2007

Alweer een laag cijfer voor de inhoud. Dat zie ik bij veel reviews van deze film, maar mij beviel hij gelukkig erg goed. Vooral de massale actiescènes zijn een ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
5.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.