Saw III (SE)

Recensent:
Marcel den Haan
26-08-2007

Totaalbeoordeling:

5.8
DVD

Saw III (SE) (DVD)
Samenvatting

De psychopathische moordenaar Jigsaw (Tobin Bell) is andermaal ontsnapt aan de politie. Hij heeft zich teruggetrokken om zich voor te bereiden op nieuwe vallen en de mensen die hij aan deze vallen zal blootstellen. Het gaat echter niet goed met de moordenaar en dankzij de tumor in zijn hoofd, heeft hij niet lang meer te leven. Zijn nieuwe hulpje Amanda (Shawnee Smith) verzorgt hem en helpt hem nieuwe vallen te maken en mensen te ontvoeren. Eén van die mensen is Lynn Denlon (Bahar Soomekh) en zij is werkzaam in een ziekenhuis als dokter. Zij krijgt van Jigsaw de opdracht hem zo lang mogelijk in leven te houden en dit is ook in haar eigen belang. Ze heeft namelijk een val om haar nek gekregen die verbonden is met de hartslag van Jigsaw. Komt hij te overlijden dan zal de val in werking treden en Lynn op gruwelijke wijze om het leven komen. Ze moet er dus alles aan doen de moordenaar zolang mogelijk in leven te houden en dit is geen gemakkelijke opgave. Naast Lynn is ook Jeff Reinhart (Angus Macfadyen) slachtoffer geworden van Jigsaw en hij moet een serie van tests afleggen om heelhuids huiswaarts te kunnen keren. Het is duidelijk, Jigsaw is terug en voor hij zal sterven, probeert hij nog enkele mensen de dood in te jagen.

Commentaar

Het principe van de Saw films zal intussen wel bekend zijn, maar we zullen het hier nog éénmaal herhalen. De Jigsaw Killer is een moordenaar die zichzelf ziet als een therapeut. Door mensen te ontvoeren en ze bloot te stellen aan een test, laat hij ze inzien dat ze een verkeerd leven leiden en probeert hij hun lust voor het leven weer terug te geven. Hij ziet zichzelf niet als moordenaar aangezien hij niemand echt persoonlijk vermoord en hij zijn slachtoffers altijd een uitweg biedt. Deze insteek zorgde ervoor dat hij niet zomaar weer een gestoorde moordenaar was, maar één met ideologische principes en dat maakte van hem een interessant karakter. In dit derde deel is er echter weinig over van deze principes en zijn slachtoffers krijgen vaak niet eens de kans te ontsnappen. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door het feit dat deze keer de vallen worden gemaakt door zijn hulpje Amanda en niet door Jigsaw zelf. Die is hiervoor te ziek en hij is dan ook allerminst tevreden met de aanpak van zijn protégé. Dit gegeven is echter ook te wijten aan de makers die voor goedkoop en makkelijk vermaak lijken te kiezen. Met het verschijnen van elk nieuw deel moet er meer gore in de film, om de vorige te kunnen overtreffen en dat gaat deze keer ten koste van het verhaal. Voor de liefhebbers van veel bloed en onsmakelijke sterfgevallen valt er dus genoeg te genieten. De reeks testen zijn weer erg hard en bloederig en we moeten zeggen, goed verzonnen. In Saw II kon Tobin Bell zijn rol van Jigsaw nog wat uitdiepen, maar hier doet hij niet veel meer dan liggen op bed. Zijn karakter was in het vorige deel al ziek, maar hij lijkt nu toch echt aan het einde van zijn leven te zijn. Zijn leven en denkwijzen worden nog enigszins verklaard door een serie flashbacks, maar echt veel voegen deze niet toe aan het verhaal. Ook zijn hulpje Amanda komt hiermee wat meer aan bod en dit personage is vooral interessant door haar groeiende jaloezie naar haar leermeester. Het verhaal draait verder om een vader die worstelt met het verlies van zijn zoon. Jigsaw biedt hem de kans met zichzelf in het reine te komen en hiervoor moet hij zich een weg banen door een soort doolhof vol met testen. Hij staat zelf echter niet bloot aan de testen maar krijgt de kans te beslissen over het leven van enkele mensen betrokkn bij de dood van zijn zoon
Saw III bracht nog altijd ruim 80 miljoen dollar in het laatje in alleen al Amerika en een vierde deel is dan ook alweer aangekondigd. Dit deel zal het echter moeten doen zonder de aanwezigheid van Jigsaw en het is dan ook de vraag hoe dit zal uitpakken. Misschien weten de makers er nog een leuke draai aan te geven en kan de moordenaar vanuit het graf nog wat slachtoffers maken. We vrezen echter met grote vrezen aangezien dit deel al veel minder interessant was met minder inbreng van Jigsaw. Een gehele film zonder hem lijkt misschien wat te hoog gegrepen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 109 min
Verpakking: Steelbook
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664046012

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Trailers
  • Photo Gallery
  • Audiocommentaar
  • Liner Notes
  • Also or Soon Available
  • The Traps Of Saw III
  • The Details Of Death
  • Darren's Diary

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Saw III staat op de DVD met een anamorfe transfer in het formaat 1.78:1, een kleine afwijking ten opzichte van het originele formaat van 1.85:1. Net als bij de vorige delen uit de serie is het beeld met opzet aangepast om een bepaalde sfeer neer te zetten. Dit betekent veel koele kleuren in vooral blauwe en grijze tinten. Huidtinten zien er natuurlijk uit. Zoals wel vaker bij films in dit genre is het beeld vrij donker van aard, maar alle scènes zijn prima te volgen dankzij het goede contrast en schaduwdetail. Het beeld is mooi scherp en bevat redelijk wat detail. Er gaat hier en daar wat detail verloren door het opzettelijk toepassen van filmgrain, dit uiteraard om het geheel weer een rauwe, realistische sfeer mee te geven. Tot slot is ook het zwartniveau voldoende en zien we soms wat lichte edge enhancement opduiken, maar verder is de transfer vrij van artefacts.
De film is verdeeld in 12 hoofdstukken en de optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

De film is te bekijken met keuze uit twee audiotracks, een Dolby Digital 5.1 track (448kb/s) en een DTS 5.1 track (754 kb/s). Beide tracks klinken erg goed en maken goed gebruik van alle aanwezige kanalen. De surrounds worden regelmatig gebruikt voor het weergeven van omgevingsgeluiden en tijdens de actiescènes effecten. De dialogen zijn ondanks het geweld uit de overige speakers prima te volgen en komen netjes uit de centerspeaker. De frontspeakers laten het overige geluid horen en ook hier een prima scheiding van de twee kanalen. Het LFE kanaal ondersteunt het geheel met een goed gedoseerd laag. Twee uitstekende tracks die erg dynamisch klinken en sfeerverhogend werken. De DTS track heeft zoals wel vaker een lichte voorkeur dankzij de hogere bitrate. Hierdoor klinkt het geluid net iets meer gedetailleerd en is het laag wat beter gedoseerd.

Extra's

De menu's worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Deze uitgave wordt geleverd in een zogenaamde Steelbook en bestaat uit twee schijven. Alle filmgerelateerde extra's zijn te vinden op de tweede schijf en op schijf één zijn enkele trailers van andere Dutch Filmworks uitgaven te vinden.

Trailers
De bioscooptrailer en een korte teaser trailer komen achter elkaar voorbij.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Liner Notes
Zeven tekstschermen waar wat achtergrondinformatie is te lezen over de film.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en er is geen geluid aanwezig.

Photo Gallery
Tien afbeeldingen die rechtstreeks uit de film komen. Het beeld is 1.78:1 anamorf en er is geen geluid aanwezig.

The Traps Of Saw III (9 min.)
Zoals de naam al doet vermoeden gaat deze featurette in op de verschillende vallen die weer in de film te zien zijn. We zien hoe deze ontworpen werden en hoe ze in elkaar gezet zijn. Leuk om te zien en er komt toch nog wat behoorlijk wat werk bij kijken voordat de vallen klaar zijn om gebruikt te worden in de film.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

The Details Of Death: The Props Of Saw III (7 min.)
In een film als deze worden veel effecten gebruikt om de bloederige scènes zo echt mogelijk te laten lijken. Hier krijgen we te zien hoe enkele van deze effecten tot stand zijn gekomen en hoe ze gemaakt worden.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Darren’s Diary: Anatomy Of A Director (9 min.)
Hier volgen we regisseur Darren Lynn Bousman een dagje op de set van Saw III en krijgen we een blik achter de schermen.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Deleted Scenes (5 min.)
Een reeks verwijderde scènes komen achter elkaar voorbij en er wordt geen tekst of uitleg gegeven over het hoe en waarom van het knippen van de scènes
Het beeld is 1.85:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Audiocommentaar
Normaal gesproken bij een uitgave zoals deze is het commentaar tijdens de film te vinden op schijf één, waar ook de film zich bevindt. Hier heeft Dutch Filmworks er echter voor gekozen om de gehele film nogmaals op schijf twee te plaatsen, met alleen het commentaar als audiotrack. Het commentaar is opgenomen door regisseur Darren Lynn Bousman, schrijver/producent Leigh Whannel en executive producers Peter Block en Jason Constantine. Het commentaar is erg leuk en interessant om naar te luisteren en vooral de regisseur weet een hoop te vertellen over de totstandkoming van de film.

Also Or Soon Available
Vijf trailers van andere Dutch Filmworks uitgaven die nu of binnenkort te verkrijgen zijn.

Limited 2-Disc Edition
De 2-disc Special Edition zit verpakt in de ondertussen bekende steelbook verpakking. Tijdelijk is de uitgave verkrijgbaar in een Limited 2-Disc Edition. De steelbook is dan voorzien van een 'bloederige' verpakking, bestaande uit een extra plastic hoes met rode vloeistof en een kartonnen slipcase. Tevens zit in de verpakking de originele filmposter en een zakje met drie tanden. Onze versie heeft serienummer 3623 / 4000, wat zou betekenen dat deze uitgave gelimiteerd is tot 4000 exemplaren. Een fraaie verpakking voor de liefhebber.

Conclusie

Het leven van de psychopathische moordenaar Jigsaw loopt ten einde, maar hij heeft nog enkele vallen paraat voor wat laatste gevallen. Hij ontvoert een dokter die hem in leven moet houden zodat hij zijn laatste project tot een goed einde kan zien. Komt hij te overlijden dan is hiermee ook gelijk het leven van de dokter over, dus ze zal er alles aan moeten doen hem in leven te houden. Saw III biedt meer bloed, ledematen en andere smerigheden dan de vorige delen in de serie, maar dit gaat helaas wel ten koste van het verhaal. Vooral het ziektebed van de moordenaar is helaas wat minder interessant voor het verhaal en zijn motieven en denkwijzen komen wat minder goed naar voren, ondanks enkele flashbacks. De liefhebbers van gore zullen niks te kort komen, maar we hebben het nu allemaal wel een keer gezien en de film kan zich dan ook niet meten met de vorige twee delen. Beeld en geluid zijn dik in orde en er zijn een reeks extra's aanwezig die een kleine blik geven in het totstandkomen van de film. Tijdelijk is de steelbook verpakking voorzien van een 'bloederig' ogende verpakking met filmposter en drie tanden.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.

Lees meer

Laatste reacties

intexor  |  11-09-2007

Ik vond dit derde deel helemaal niet zo slecht. Misschien niet het beste van de trilogie, maar ik heb van alle Saw films best genoten. De films moeten het missc...
Lees meer >

Mich  |  11-09-2007

Wij gunnen je allemaal het nodige gore-plezier, Mich, laat daar geen misverstand over bestaan. Maar als het in een horrorfilm enkel en alleen om een effect als ...
Lees meer >

scherpschutter  |  11-09-2007

Wij gunnen je allemaal het nodige gore-plezier, Mich, laat daar geen misverstand over bestaan. Maar als het in een horrorfilm enkel en alleen om een effect als ...
Lees meer >

Mich  |  10-09-2007

Als ik alleen gore wil dan neem ik wel een excursie naar het plaatselijke abbatoir ;) hebben we hier niet zo dadelijk. En dan die reuk. :-P
Lees meer >

Jeroen D  |  10-09-2007

Het is niet zo dat ik de gore liefhebbers hun ding niet gun maar ik vind het zo jammer dat het eigenlijk alleen maar om gore draait in dit derde deel. Deel 1 en...
Lees meer >

Mich  |  10-09-2007

geweldig. Hostel vond ik puur ververlend en de gore was ... flauw. Dit daarentegen is één en al goreplezier. Sorry maar ik heb ook wel eens nood aan een hor...
Lees meer >

Hugo R  |  28-08-2007

Vond deze zeker minder dan deel 1 en 2. Schaf wel een keer een goedkope 1-disc versie aan.
Lees meer >

Jeroen D  |  28-08-2007

Wat een tegenvaller zeg. Het 1e deel vind ik nog steeds geweldig. Het 2e deel vond ik nog steeds erg goed. Maar deze ? Shawnee Smith (Amanda) vind ik echt het g...
Lees meer >

Sander Haarmans  |  27-08-2007

Vond dit deel weer zeer vermakelijk, deel II vond ik een beetje tegenvallen maar III vond ik toch wel weer erg goed. Kom maar op met deel IV
Lees meer >

Daniël V.  |  27-08-2007

Is de de audiocommentaar-versie anders? Het is toch een beetje onzinnig om de film met audiocommentaar op een extra schijf te zetten. Dat heeft DFW ook met Runn...
Lees meer >

Theo B  |  27-08-2007

Is de de audiocommentaar-versie anders? Het is toch een beetje onzinnig om de film met audiocommentaar op een extra schijf te zetten.
Lees meer >

Willy B.  |  27-08-2007

Wat mij betreft mogen ze er de stekker uittrekken. De rek is er gewoon uit, dit is enkel gore, nauwelijks nog suggestie of verrassing. Maar ja, zo lang het geld...
Lees meer >

scherpschutter  |  27-08-2007

Wat mij betreft mogen ze er de stekker uittrekken. De rek is er gewoon uit, dit is enkel gore, nauwelijks nog suggestie of verrassing. Maar ja, zo lang het geld...
Lees meer >

Leijo  |  27-08-2007

Prequels? Flashbacks?
Lees meer >

jeanreno  |  27-08-2007

Heb gelezen dat Tobin Bell voor deel 4 en 5 heeft getekend. Ben benieuwd hoe dat ingepast gaat worden...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
5.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 22
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.