Dombo / Dumbo (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
26-08-2007

Totaalbeoordeling:

7.2
DVD

Dombo / Dumbo (SE) (DVD)
Samenvatting

Voor wie het alom bekende verhaal van Dombo nog niet kent, in het kort.
Alle dieren kijken gespannen naar de lucht, in afwachting van de ooievaars die de kleintjes zullen brengen. Zo ook de mevrouw Jumbo van het circus. Als het circus vertrekt hebben alle dieren hun kleintje al gekregen, behalve mevrouw Jumbo. Gelukkig, onderweg valt ook haar het geluk ten deel. Een mooi babyolifantje. Maar als dit babyolifantje een keer niest, blijkt hij enorm grote oren te hebben. De andere olifanten reageren zeer afwijzend en geven het olifantje de bijnaam Dombo (Dumbo). Moeder Jumbo reageert furieus en wordt geïsoleerd opgesloten. Dombo blijft alleen, verdrietig en bang achter. De muis Timmie (Timotheus) wil Dombo helpen. Omdat Dombo zulke grote oren heeft, verprutst hij een act met de grote olifanten. Dan wordt hij maar gebruikt bij de clowns act, waar hij volledig belachelijk wordt gemaakt. Dit tot groot verdriet van Dombo zelf. Als Dombo en Timmie hun verdriet (per ongeluk) weggedronken hebben, worden ze boven in een boom wakker. De daar aanwezige kraaien drijven ook de spot met Dombo. Maar dan krijgt Timmie een idee. Met behulp van een veer van de kraaien, een ‘toverveer’, leert hij, geholpen door de kraaien, Dombo te vliegen. En als dat lukt, dan zorgen Dombo en Timmie voor de verrassing van het circus.

Commentaar

Dombois, na titel Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen en titel Pinokkio, Disney’s derde lange tekenfilm. Al direct vanaf het begin kende de film een ongekend en ook onverwachts succes. Omdat de kosten van het maken van Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen en Pinokkio erg hoog waren, moest Dombo met veel lagere kosten gemaakt worden. Er werd gewerkt met een relatief klein maar wel erg enthousiast team tekenaars en de animatie was eenvoudiger. Men had het niet verwacht, maar Dombo werd een van de meest succesvolle tekenfilms van Disney. Het is juist deze eenvoud die hieraan bijdroeg, maar ook het verhaal dat voor iedereen zo herkenbaar is. Een verhaal over geloven in jezelf en meer kunnen dan je dacht. En het moraal, ‘het is juist het verschil dat je zo bijzonder maakt’.
De film Dombo zit vol met leuke en zeer herkenbare liedjes. De muziek van Dombo was in 1942 dan ook goed voor een Oscar®. In 1947 kreeg Disney voor Dombo op het filmfestival in Cannes de prijs voor de beste animatiefilm.

In 2001 is Dombo is Dombo met opgeknapt beeld en geluid uitgegeven op DVD. Lees hier onze recensie van deze release. Nu, zes jaar later heeft Disney Dombo opnieuw uitgegeven als een Special Edition. In het vervolg van deze recensie kun je lezen dat deze Special Edition identiek is aan de uitgave van zes jaar geleden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 1941
Speelduur: 61 min
Verpakking: Keep Case
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Hongaars
  • Dolby Digital 2.0 - Tsjechisch
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8717418116385

Extra's

  • ‘Leve Dombo’ Featurette
  • ‘Elmer de olifant’ animatiefilm
  • ‘Als muizen willen vliegen’ animatiefilm
  • Sing-along song ‘Kijk uit voor d’ooievaar’
  • Sing-along song ‘Casey Junior’
  • DVD verhalenboek ‘Dombo’s grote ontdekking’
  • Dombo fotogalerij
  • ‘Baby Mine’ Michael Crawford muziekvideo

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld is met de oorspronkelijk verhouding van 1.33:1 (full frame formaat) op de disk vastgelegd. Tot het eind van de jaren ’50 was dit het gebruikelijke beeldformaat van de bioscoopfilms en is door Disney ook lange tijd als het beeldformaat voor de tekenfilms gebruikt. Dit beeldformaat staat bekend als het ‘standard academy’ formaat en heeft officieel een negatief verhouding van 1.37:1
De film is ruim 65 jaar oud en was voor de release in 2001 opgeknapt en is voor deze heruitgave opnieuw in ongewijzigde vorm gebruikt. Het resultaat is een film die totaal vrij van ongerechtigheden als vuil of beschadigingen is. Ook de kleuren zien er mooi fleurig uit. Toch is het geen perfect beeld, het contrast is redelijk, vooral in de donkere scènes had dit beter gekund. Dombo is met een beperkt budget gemaakt en is het geen tekenfilm met heel veel fijne details in het tekenwerk. Toch zijn scherpte en detaillering maar redelijk, met name door sterk aanwezige filmgrain. Die filmgrain is er ook de oorzaak van dat de egale beeldvlakken, als de lucht, soms erg onrustig overkomen. Men is tegenwoordig tot betere restauratie resultaten in staat, het beeld van Dombo is redelijk. De Nederlandse ondertiteling is goed, zowel dialogen als liedteksten zijn ondertiteld. De ondertiteling (wit) staat wel iets te hoog in het beeld.

Geluidskwaliteit

De oorspronkelijke monotracks zijn voor de release in 2001 ook onderhanden genomen en staan identiek ook weer op deze heruitgave. In drie talen staat de film in Dolby Digital 5.1 (bitrate van 384 kb/s) op de schijf. Daarnaast ook nog twee Dolby Digital 2.0 monotracks. Voor deze review zijn de oorspronkelijke Engelse soundtrack en de Nederlandse nasynchronisatie beluisterd.
Aan de stemmen is direct te horen dat het echt de oude tracks zijn die voor de remix zijn gebruikt. Het geluid is er zonder meer opgeknapt, al zullen veel liefhebbers ook graag de originele Engelse monotrack erbij willen hebben. In deze remix komt de erg bekende muziek met een mooi breed stereo geluid uit de frontspeakers. De stemmen komen netjes uit de centerspeakers. Zowel de surroundkanalen als het subwoofer kanaal worden nauwelijks gebruikt. De soundtrack klinkt zuiver en is vrij van storende geluiden. Het beperkte frequentiebereik en de af en toe wat schelle stemmen (hier klinkt de Engelse versie toch iets beter) verraden de leeftijd van de soundtrack, die verder voor een film van ruim 65 jaar oud, verrassend goed klinkt.

Extra's

De DVD start met een drietal promotie trailers van andere Disney release (Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen, Keizer Kuzco (The Emperor’s Groove) en De Klokkenluider van de Notre Dame 2. Door herhaaldelijk de ‘forward’ toets te gebruiken kun je er snel doorheen skippen, of je drukt gewoon direct op de menutoets. Deze trailers kun je ook via het menu, onder de keuze ‘Vooruitblik’ bekijken. In dat geval staan er nog twee extra trailers bij; een promotie vooruitblik op ‘Dombo II’ (directe videorelease) en de trailer van ‘Atlantis, De Verzonken Stad’.

De standaard formaat menuschermen zijn geanimeerd en beschikbaar in het Nederlands, het Engels of het Frans. De extra’s zijn identiek aan de eerdere ‘gewone’ uitgave. Alle extra hebben DD2.0 geluid (bitrate 192 kb/s) en worden in 4x3 formaat gepresenteerd. Alle extra’s zijn ook in het Nederlands ingesproken.

Leve Dombo (14 min)
Een recente documentaire over het ontstaan van de tekenfilm. Met interviews van Disney mensen, filmfragmenten en zwart / wit foto’s uit die ‘goed oude tijd’. De Nederlandse versie is voorzien van een voice-over.

Elmer de Olifant (8 min)
Tekenfilm uit 1936, uit de ‘Silly Symfonie’ serie.

Als muizen willen vliegen (The Flying Mouse) (9 min)
Een ‘Silly Symfonie’ tekenfilm uit 1934, met verrassend goed geluid (in stereo).

Sing-along song ‘Kijk uit voor d’ooievaar’
Het liedje uit Dombo, nu voorzien van duidelijk liedteksten zodat je zelf je best kunt doen. De mee te zingen teksten variëren met de gekozen taalversie.

Sing-along song ‘Casey Junior’
Nog een liedje uit de film, wederom kun je uit volle borst meezingen.
Aan de hand van deze twee sing-along stukjes kun je trouwens goed zien hoe het beeld van film Dombo enorm is opgeknapt.

DVD verhalenboek ‘Dombo’s grote ontdekking’ (11 min)
Op een leuke manier kunnen de kinderen het verhaal van Dombo op 18 pagina’s zelf lezen, of voorgelezen krijgen. In dat laatste geval wordt de gesproken tekst opgelicht, zodat ze mee kunnen lezen. Op een leuke manier aangekleed met geinige muziek.

Dombo fotogalerij
Gegroepeerd achter een zevental keuzes wordt een groot aantal tekeningen, foto’s en ruwe schetsen van het totale tekenfilmproces getoond.

‘Baby Mine’ Michael Crawfords muziekvideo (2½ min)
Muziekvideo waarin Michael Crawford een liedje zingt van zijn ‘Disney Album’. Met fragmenten uit de tekenfilm. Geluid in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s). Geen ondertiteling.

De eerdere inlay is nu niet meer aanwezig.

De keepcase is verpakt in een fraaie kartonnen slipcase met reliëf en een licht glanzend uitstraling.

Conclusie

Dombo is een leuke tekenfilm en een echte Disney klassieker. Wie is er niet mee opgegroeid, en als het aan Disney ligt kan ook de nieuwe jonge generatie opgroeien met de heruitgave op DVD.
wie zal er niet mee opgroeien. De kwaliteit van beeld en geluid zijn voor deze ruim 65 oude film redelijk goed te noemen. De DVD is voorzien van een aan leuke aanvullende extra’s. Deze nieuwe Special Edition is identiek aan de eerdere ‘gewone’ DVD release van de film in 2001.

Laatste reacties

Peter van 't Wout  |  07-09-2007

Dus worden we weer genaaid,geen geremastered beeld en geluid. Triest weer dit,andere Disney's hebben ze wel geremastered,waarom deze dan niet???
Lees meer >

Will Ross  |  07-09-2007

Zoals jullie aangeven is deze DVD gelijk aan de vorige, maar waarom staan op de hoes van deze 'nieuwe' DVD dat de suur van de film 69 minuten is.
Lees meer >

Hugo R  |  28-08-2007

Ik heb de oude versie al en alleen voor een andere cover ga ik deze echt niet aanschaffen.
Lees meer >

Herman ter Lingen  |  27-08-2007

"The Reluctant Dragon" is geen volledige animatiefilm en wordt niet tot de classics gerekend. "The Reluctant Dragon" is meer een behind-the-scenes film waarin e...
Lees meer >

Bambi  |  27-08-2007

Tussen Fantasia en Dumbo verscheen ook nog The Reluctant Dragon zodat Dumbo de 5e is. "The Reluctant Dragon" is geen volledige animatiefilm en wordt niet tot de...
Lees meer >

Herman ter Lingen  |  27-08-2007

Dus is er totaal geen reden om mijn Dumbo te gaan vervangen. Heb namelijk die vorige uitgave en voor alleen het hoesje hoef ik het niet te doen. Overigens is ...
Lees meer >

Bambi  |  27-08-2007

Dus is er totaal geen reden om mijn Dumbo te gaan vervangen. Heb namelijk die vorige uitgave en voor alleen het hoesje hoef ik het niet te doen. Overigens is D...
Lees meer >

Frank  |  27-08-2007

Bambi was zo goed gelukt, omdat ze aan die DVD-release aandacht geschonken hebben. Aan deze release van Dumbo absoluut niet.
Lees meer >

Gerben van der Leun  |  27-08-2007

Zonde, waar Bambi nog zo goed gelukt was.
Lees meer >

Frank  |  26-08-2007

We brengen de oude release opnieuw uit, maken er een nieuw hoesje bij en noemen het Special Edition zullen ze bij Disney gedacht hebben. Lekker goedkoop, lekker...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:7
Extra's:5
6.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.