Robin Hood (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
22-08-2007

Totaalbeoordeling:

7.5
DVD

Robin Hood (SE) (DVD)
Samenvatting

Engeland voert oorlog en omdat Koning Richard weg is, zit de valse leeuw Prins Jan op de troon. Deze hebzuchtige Prins Jan en zijn gluiperige maat, de slang Graaf Slis, vragen veel te veel belastinggeld aan de inwoners van Nottingham. Maar de slimme vos Robin Hood is tezamen met zijn beerkameraad Kleine Jan en een grote groep toegewijde vrolijke volgelingen uit het Sherwood bos de domme Prins Jan voortdurend te slim af. Ze stelen het geld terug om het weer aan de armen te geven.
Omdat Robin Hood heel goed kan boogschieten, organiseert Prins Jan een boogschietwedstrijd waarbij de winnaar een kus krijgt van de mooie Jonkvrouw Marian. Robin doet natuurlijk mee, wel in een vermomming zodat Prins Jan en de wrede sherrif van Nottingham hem niet direct zullen herkennen. Robin rust niet tot hij de hand van Jonkvrouw Marian wint en Koning Richard weer terugkomt op de Engelse troon.

Commentaar

Robin Hood is Disney’s 21ste klassieker. Het alom bekende middeleeuwse verhaal van Robin Hood hebben de animatoren van Disney op een originele manier verfilmd. Alle bekende karakters zijn hier dieren, natuurlijk met menselijke trekjes. Robin Hood behoort niet tot de grote successen van Disney. Maar de humor en de vele kwinkslagen maken deze film zo leuk om naar te kijken. Robin Hood is een echte tekenfilm die nog helemaal met de hand is getekend. De film is gemaakt door Wolfgang Reitherman, die ook eerder Disney’s Jungle Boek maakte. In Robin Hood zit een dansachtige achtervolgingsscène tussen Richard en Kleine Jan. Een scène die heel veel lijkt op een zelfde soort scène in het Jungle Boek, waar Koning Louis achter Baloe de beer aanzit. George Burns tekende voor de muziek, hij ontving hiervoor in 1974 een Oscar® nominatie.
De Nederlandse nasynchronisatie is gedaan met onder andere de stemmen van Jules Croiset (Prins Jan), Paul Haenen (Graaf Slis), Arnold Gelderman (Robin Hood), Simone Rooskens (Jonkvrouw Marian) en Coen Flink (Kleine Jan).

In 2002 vond Robin Hood al zijn weg naar DVD. Lees hier onze recensie van deze release. Disney heeft Robin Hood geheel digitaal gerestaureerd en nu opnieuw uitgebracht als een Special Edition uitgave, met extra bonusmateriaal. We maken in deze recensie uiteraard een vergelijking met de eerdere release van Robin Hood.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 1973
Speelduur: 80 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8717418134723

Extra's

  • Robin Hood Atelier
  • Disney's liedjesselectie
  • Niet gebruikte scène
  • Robin Hoods vrolijke spellen
  • Korte bonusfilm: Goeie, ouwe tijd

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De animaties van Robin Hood zijn vastgelegd op 35 mm beeldmateriaal. De eerdere release heeft een full frame 1.33:1 beeldformaat. Volgens mij het enig juiste beeldformaat, waarbij alle animatie volledig tot zijn recht komt. Maar volgens de IMDB is de ‘intended ratio’ 1.75:1. De nieuwe heruitgave heeft nu een 1.78:1 (16x9) breedbeeldformaat, dus het beeldformaat zoals oorspronkelijk bedoeld. Althans, daar moeten we dan maar van uitgaan. Of het werkelijk zo bedoeld is, is lastiger te verifiëren omdat regisseur Wolfgang Reitherman ruim 20 jaar geleden overleden is. Bij deze nieuwe transfer is het beeld aan de boven- en onderzijde afgedekt, waardoor er nu minder beeld zichtbaar is. Bij het bekijken van de film heb je toch wel regelmatig het gevoel dat aan de boven- of onderzijde wat beeld mist. De screenshots bij deze recensie zijn van dezelfde scènes als de screenshots bij onze recensie van de eerdere DVD release. Je kunt dus zelf een vergelijking maken en een conclusie trekken. Ondanks het bijgesneden beeld trekken we in dit specifieke geval geen punten van de beeldbeoordeling af.

Het beeld van deze ruim 30 jaar oude film is verder visueel in al zijn glorie hersteld. De beelden van de film zijn gerestaureerd en ontdaan van vuil en beschadigingen. Het resultaat is een zeer fraai beeld, nagenoeg zonder spetters, krasjes en nauwelijks enige ruis. Incidenteel zijn in egale vlakken kleine compressiefoutjes te zien. De sfeervolle en aquarelkleurige beelden zijn ook opgepoetst, waarbij het zuiverheid heeft alsof de film recentelijk is gemaakt. De subtiel nuanceringen en details in het beeld komen fraai tot uiting komen. Het beeld oogt nu veel meer filmisch als bij de eerdere release. Als geheel een zeer fraai beeld dat een enorme verbetering is ten opzichte van de eerdere DVD release. De Nederlandse ondertiteling is goed, zowel dialogen als liedteksten zijn ondertiteld. De optionele ondertiteling had wel iets lager in het beeld kunnen staan.

Geluidskwaliteit

De originele Engelse mono soundtrack is geremastered en gemixt in een Dolby Digital 5.1 (bitrate 384 kb/s). Ook de Nederlandse nasynchronisatie staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 384 kb/s) op de schijf. Er zijn ook twee (overbodige en ruimteverslindende) Franse nasynchronisaties aanwezig, een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s) en een DTS 5.1 surroundtrack (bitrate 768 kb/s). We beperken de bespreking tot de Engelse en Nederlandse audiotracks. Dat de soundtrack van origine mono is, is goed hoorbaar. Het geluid concentreert zich voornamelijk rond de centerspeaker. De surroundspeakers worden nauwelijks hoorbaar gebruikt, voornamelijk om de muziek een ruimtelijk geluidsbeeld te geven. De muziek heeft een beperkte dynamiek en klinkt ook wat vlak door beperkingen in het hoog en laag. Ook de stemmen klinken wat gedateerd door de beperkingen in het hoog en laag. Het nu ook aanwezige LFE wordt nauwelijks gebruikt. De stemmen komen netjes uit de centerspeaker komen, waarbij de dialogen en zangstemmen zijn goed verstaanbaar. De Nederlandse nasynchronisatie is zoals gebruikelijk bij Disney van goede kwaliteit. De soundtracks klinken niet hoorbaar beter dan van de eerdere release.

Extra's

De DVD start eerst met een aantal promotie trailers van andere DVD releases van Disney. Deze kun je overslaan. De nieuw geanimeerde breedbeeld menuschermen zijn voorzien van achtergrondgeluid. De belangrijkste extra’s van de eerdere release zijn ook weer terug te vinden op deze nieuwe Special Edition. Enkele nieuwe extra’s zijn toegevoegd.

Niet gebruikte scene - Alternatief einde (4½ min)
Je kunt de ruwe animaties bekijken van een alternatief einde van de film, dat iets donker qua sfeer is. Met muziek en gesproken dialoog.

Muziek en Meer: Disney’s Liedjesselectie
Je kunt hier drie liedjes uit de film - Jodeladi-Jodeladee, Liefde, Jan zonder land - nogmaals bekijken. De songteksten worden optioneel getoond. Geluid is DD5.1

De film afspelen met songteksten in beeld
De liedteksten worden als een aparte ondertiteling bij de film worden getoond. De gewone ondertiteling is dan uitgeschakeld.

Spellen en Activiteiten: Robin Hoods vrolijke spellen
Spel voor de jeugd dat met de afstandsbediening gespeeld kan worden. Klaar voor een avontuur in het donkere bos? Robin Hood zoekt nieuwe leden voor zijn vrolijke ornuiten. Hij organiseert een boogschietwedstrijd om je te testen. Als je voldoende punten hebt behaald mag je mee op een geheime missie. Het sleutelwoord is snelheid!

Achter de Schermen bij Disney: Robin Hood Atelier (9 min)
Na een korte introductie kun je hier een 50-tal tekeningen, schetsen en foto’s zien van de tekenfilm zien. Elke tekening is vergroot weer te geven. De tekeningen kunnen worden afgespeeld in een fotogalerij of in een videogalerij waarbij uitleg wordt gegeven bij de tekeningen.

Korte Bonusfilm: Goeie, ouwe tijd (8 min)
Een film uit de archieven van de Walt Disney Studio’s. De oude korte zwart/wit animatiefilm ‘Ye Olden Days’ uit 1933 met Mickey Mouse en zijn vrienden in een verhaal dat zich afspeelt in de middeleeuwen.

De keepcase is verpakt in een fraaie kartonnen slipcase met reliëf en een licht glanzend uitstraling.

Conclusie

Robin Hood is de 21e Disney animatieklassieker uit 1973. Een leuke, zeer humoristische verfilming van het bekende verhaal van Robin Hood, die het opneemt tegen de hebzuchtige en wrede Prins Jan. Buena Vista heeft deze ruim 30 jaar oude animatiefilm opnieuw uitgebracht met opgeknapt beeld en geluid. Het beeld ziet er prachtig uit, maar is wel bijgesneden tot breedbeelformaat. Hierdoor mist boven en onder wat beeld. Het geremasterde geluid klinkt goed. De toegevoegde extra’s vormen een aardige aanvulling op de film, al zijn ze erg kort. Voor de jeugd en voor liefhebbers van de Disney klassiekers een DVD die aan de collectie toegevoegd kan worden.

Laatste reacties

BrianB  |  28-10-2007

Met andere woorden: net als bij de nieuwe editie van Jungle Book is dit gewoon de "authentieke" versie. De 4:3-versie heeft nooit in de bios gedraaid en was ook...
Lees meer >

Richard B.  |  28-10-2007

Het gaat er niet om dat er een kwart aan beeldverlies optreedt, maar dat dit de originele aspect ratio is. De film is in open matte opgenomen, en werd in breedb...
Lees meer >

BrianB  |  01-10-2007

Ik heb het even uitgerekend: het 'bijsnijden' tot breedbeeldformaat levert een beeldverlies van maar liefst 26 procent op. Onbegrijpelijk dat men dit de kijker/...
Lees meer >

mcouzijn  |  30-09-2007

Ik heb het even uitgerekend: het 'bijsnijden' tot breedbeeldformaat levert een beeldverlies van maar liefst 26 procent op. Onbegrijpelijk dat men dit de kijker/...
Lees meer >

Hugo R  |  28-08-2007

Ik ben tevreden met mijn oude versie, dus ik ga het lekker daar bij laten.
Lees meer >

Lagomorph  |  27-08-2007

Ja, of Disney is gewoon weer zo lui geweest om de franse versie hier op de markt te brengen. Frankrijk wordt echt veel beter bedeeld dan Nederlands. Releases wa...
Lees meer >

Gerco Stuivenberg  |  26-08-2007

1. Ze hadden ook een DVD kunnen uitbrengen zonder DTS. 2. In de Benelux spreekt het merendeel Nederlands en geen Frans. Ze hadden ook een aparte DVD kunnen make...
Lees meer >

Frank  |  26-08-2007

Twee redenen die ik kan bedenken zijn: Naast een Engelse zou er dan ook een Nederlandse DTS-track op moeten komen. Dit zou dan teveel ruimte in nemen. Het meer...
Lees meer >

Gerco Stuivenberg  |  26-08-2007

Zie de toegevoegde waarde van deze versie niet. Wat hebben wij aan een Franse DTS-track????:confused: Twee redenen die ik kan bedenken zijn: Naast een Engelse ...
Lees meer >

TJ Weissel  |  25-08-2007

Deze dvd ligt overal voor 12,99, hoe komt het dat DVD.nl adverteerd met 'n prijs die hier riant boven ligt?: Koop deze DVD voor slechts € 23.28 bij DVDwin...
Lees meer >

Calypso  |  24-08-2007

Volgens mij was de soundtrack toch van Roger MIller en niet van George Burns? Hij was ook degene die de genoemde liedjes zingt en de stem van de bard ingesproke...
Lees meer >

Peter_spm  |  24-08-2007

Ik hou het ook bij de 'oude' versie. Ik vind het zonde dat ze 'm hebben afgesneden aan boven en onderkant. Het is een oudere film, oorspronkelijk gemaakt voor 4...
Lees meer >

Aloys  |  23-08-2007

Is het vreemd dat ik de beeldkwaliteit van de vorige release sowieso beter vind?
Lees meer >

Lagomorph  |  23-08-2007

Tja Disney biedt ons vaker dan niet tegenwoordig een Franse DTS track aan. Erg slordig. Ook ik hou het liever bij mijn oude versie. Als ik de screenshots zo zi...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  22-08-2007

Zie de toegevoegde waarde van deze versie niet. Wat hebben wij aan een Franse DTS-track????:confused:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:4
7.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 10
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.