Flyboys (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
17-08-2007

Totaalbeoordeling:

7.6
DVD

Flyboys (SE) (DVD)
Samenvatting

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vertrekken in 1916 een handvol Amerikaanse jongens naar Frankrijk om daar als piloot tegen de Duitsers te vechten. Amerika hield zich afzijdig van deze oorlog, ieder van deze jongens gaat op eigen kracht en met persoonlijke motieven naar het oorlogsgebied. Onder hen ook Blaine Rawlings (James Franco), een rancher die zijn ranch door een te hoge schuldenlast aan de bank is kwijtgeraakt. De jongens worden ingelijfd bij het Lafayette Squadron, een eenheid van Amerikaanse gevechtspiloten die met het pas uitgevonden nog primitieve dubbeldekkervliegtuig in de lucht strijd leveren tegen de Duitsers. Het Squadron staat onder leiding van de harde, rechtvaardige kapitein Thenault (Jean Reno), die de jongens leert hoe ze hun primitieve machines tot het uiterste kunnen drijven in een luchtgevecht op leven en dood. Met hun eerste opdracht ervaren ze direct dat de realiteit en de Duitse gevechtspiloten hard en meedogenloos zijn. Onder de Duitse piloten vlliegt ook ‘The Black Falcon’, een topvlieger die verantwoordelijk is voor de meeste slachtoffers van het Squadron. Rawlings maakt kennis met de meest ervaren piloot Cassidy (Martin Henderson), die dankzij ‘The Black Falcon’ al zijn vrienden al in de lucht heeft verloren. Rawlings ontmoet bij toeval de Francaise Lucienne (Jennifer Decker). Tussen hem en Lucienne ontwikkelt zich een relatie, waaruit Rawling moed put in de harde strijd tegen de Duitsers.

Commentaar

Flyboys is gebaseerd is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van de Lafayette Escadrille, een squadron van de Franse luchtmacht tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bijzonder aan de Lafayette Escadrille was dat het volledig uit Amerikaanse piloten bestond, terwijl de Verenigde Staten neutraal was op het moment dat het squadron in april 1916 in het leven werd geroepen. De Lafayette
Escadrille bestond uit gewone jongens, die op zoek waren naar avontuur. Over de Lafayette Escadrille zijn eerder twee films gemaakt: Wings (1927) en Lafayette Escadrille (1958). Beide films werden geregisseerd door William Wyler, die zelf in het beroemde squadron had gevlogen. Volgens producent Dean Devlin werd het weer hoog tijd voor een film over de gevechtspiloten in de Eerste Wereldoorlog. De film Un long dimanche de fiançailles (2004) gaat ook over de Eerste Wereldoorlog, maar gaat over de loopgraven. Flyboys concentreert zich op de luchtgevechten. Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, hadden de meeste mensen nog nooit een vliegtuig gezien. Laat staan erin gevlogen. De techniek was ook nauwelijks ontwikkeld sinds de Wright Brothers in 1903 hadden gevlogen. De vliegtuigbouw stond nog aan het begin van de enorme ontwikkeling die het sindsdien gemaakt heeft. De piloten in de Eerste Wereldoorlog zaten niet in een cockpit, ze hadden geen enkele bescherming en ook geen parachute. Een simpel vonkje kon fataal zijn. Producent Dean Devlin wilde met Flyboys en de huidige moderne special effects technieken laten zien hoe het moet zijn geweest om in zo’n open vliegtuigje rolls en loopings te doen in de lucht, terwijl je van alle kanten beschoten wordt.
Als regisseur betrok Devlin zijn goede vriend Tony Bill, de producent en regisseur die in 1973 een Oscar won voor The Sting, bij het project. Tony Bill is zelf een gediplomeerd piloot en een kenner van de Eerste Wereldoorlog met één van de grootste privécollecties boeken over het
onderwerp. Tony Bill heeft met Flyboys een onderhoudende oorlogsfilm gemaakt met een aardige balans tussen drama, romantiek en luchtgevechten. Dankzij de speciale effecten en de met een computer gerealiseerde beelden, zien de luchtgevechten er redelijk spectaculair uit. Qua accuraatheid en historische waarde moet je de film niet te serieus nemen. De film is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal, maar is zeker geen waarheidsgetrouwe verfilming. Iedereen die het werk van producent Dean Devlin kent, weet dat hij alles met een korreltje zout neemt en de nadruk heeft liggen op de heldendaden, de moed en de eer van de Amerikaanse piloten. De karakterontwikkeling is in de film van minder belang, al wordt aan het einde van de film wel een overzicht gegeven hoe het de helden nadien vergaan is. Al met al is Flyboys een heerlijk ouderwetse oorlogsfilm met moedige helden, spectaculaire luchtgevechten en een tikje romantiek.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Oorlog
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 133 min
Verpakking: Steelbook
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664047002

Extra's

  • Trailers
  • TV Spots
  • Behind the Scenes
  • Photo Gallery
  • Liner Notes
  • Filmclips
  • Interview Cast & Crew
  • Documentaires WW1 - The Death of Glory

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het oorspronkelijke bioscoopformaat 2.35:1 anamorf op deze DVD. De kwaliteit van het beeld is in het algemeen erg goed. Diepe, volle kleuren met een prima contrast. De ouderwetse sfeer van het verhaal is benadrukt door het gebruik van kleurfilters. Ook dit komt in deze transfer prima tot uiting. Scherpte en detaillering van het beeld zijn ook beide prima. De buitenopnames zien er kleurijk, contrastrijk en gedetailleerd uit. Bij de nachtelijke scènes is het zwartniveau niet helaam optimaal, waardoor het contrast wat minder is. Ook oogt het beeld dan wat softer. Rond de 90ste minuut zitten in de donkere scènes wat rare compressiefoutjes. Filmgrain is slechts minimaal in het beeld aanwezig. De lange film verdeeld in 13 chapterstops. De optionele Nederlandstalige ondertiteling (wit) is duidelijk en staat netjes onder in het beeld geplaatst. In het begin zit een Frans gesproken scène, waarbij de Engelse vertaling vast in het beeld staat en de Nederlandse ondertiteling daar deels overheen is gezet.

Geluidskwaliteit

Bij de Engelstalige soundtrack is keuze uit een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) en een DTS 5.1 (754 kb/s) surroundtrack. De soundtrack geeft je een uitstekend surroundgevoel. Alle speakers worden goed gebruikt, waarbij de surrounds actief in split-surround (stereo) worden gebruikt. Wat je te horen krijgt is een fraaie en enigszins ingetogen soundtrack met een prima ruimtelijk geluid en bij de vliegscènes lekker klinkende geluidseffecten met goed richtingsgevoel. De achterkanalen worden bij deze vliegscènes op een goede wijze ingezet. De soundtrack is voldoende dynamisch met een goede verhouding tussen luide en zachte passages. Bij de actiescènes wordt het LFE kanaal effectief gebruikt voor een aanvullend strak en diep laag. De dialogen, uit de centerspeaker, zijn altijd goed te volgen. Vergelijking tussen de DD en de DTS soundtrack geven in dit geval de DTS soundtrack een kleine voorkeur. Het totale surroundgevoel is bij de DTS track iets beter, evenals de strakheid van het laag.

Extra's

De eerste DVD met de hoofdfilm start met enkele trailers van andere Dutch FilmWorks uitgaven. Even op de menutoets drukken om direct naar het hoofdmenu van deze schijf te gaan helpt. De trailers zijn ook terug te vinden onder de menukeuze Also or Soon Available. De breedbeeld menuschermen zijn statische schermen met achtergrondgeluid. De verdere extra’s staan op de tweede DVD.

DVD-2

Trailer (2½ min)
De bioscooptrailer, in 2.35:1 niet anamorf beeldformaat.

Liner Notes
Zeven pagina’s met Nederlandstalige achtergrondinformatie over de film en het verhaal.

Photo Gallery
Een tiental foto’s van scènes uit de film.

TV Spots (4 min)
Acht korte televisiecommercials voor de film.

Film Clips (10 min)
Een extra waarvan we de zin nog nooit begrepen hebben. Hier kun je tien korte stukjes uit de film selecteren. Maar waarom zou je dat nu doen?

Behind The Scenes (16 min)
Een B-roll indruk met beelden op de set tijdens de filmopnames. Zonder toelichting en erg fragmentarisch.

Interviews With Cast & Crew (15 min)
Gemonteerde interviewfragmenten, waarbij de gestelde vraag is weggelaten, samengesteld uit interviews die ter promotie door de cast en crew gegeven zijn. Je kunt hierbij kiezen voor de acteurs James Franco (2½ min), Martin Henderson (3½ min), Jean Reno (2 min) en regisseur Tony Bill (3½ min) en producent Dean Devlin (3½ min).

WW1 - The Death Of Glory (part 1) (47 min)
Een documentaire van het History Channel over de Eerste Wereldoorlog. De documentaire gaat algemeen in op de Eerste Wereldoorlog aan de hand van veel historisch zwart/wit beeldmateriaal en interviews met experts. Met de film Flyboys heeft de documentaire weinig van doen, behoudens dat het over de Eerste Wereldoorlog gaat. Desalniettemin een zeer goede en informatieve documentaire.

WW1 - The Death Of Glory (part 2) (50 min)
Vervolg op bovenstaande documentaire.

Also Available
Met trailers van andere Dutch FilmWorks titels.

De 2-DVD set is verpakt in steelbook verpakking, die een fraaie 3D reliëf opdruk op de voorkant heeft.

Conclusie

Flyboys is gebaseerd is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van de Lafayette Escadrille, een squadron van de Franse luchtmacht tijdens de Eerste Wereldoorlog, dat volledig uit Amerikaanse piloten bestond. Een handvol Amerikaanse jongens gaat naar Frankrijk om daar als piloot tegen de Duitsers te vechten, onder hen ook Blaine Rawlings. De jongens worden ingelijfd bij het Lafayette Squadron en leveren met de nog primitieve dubbeldekkervliegtuigen in de lucht strijd tegen de Duitsers. Het Squadron staat onder leiding van de harde, rechtvaardige kapitein Thenault, die de jongens leert hoe ze hun primitieve machines tot het uiterste kunnen drijven in een luchtgevecht op leven en dood.
Deze ouderwetse oorlogsfilm met moedige helden, spectaculaire luchtgevechten en een tikje romantiek is door Dutch Filmworks uitgebracht op DVD met goede kwaliteit beeld en geluid. De 2-DVD Special Edition heeft op de tweede DVD aanvullende extra’s met onder andere twee documentaires over de Eerste Wereldoorlog. Een nette steelbook uitgave van een onderhoudende film.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.

Lees meer

Laatste reacties

Gast_09  |  05-11-2008

matige dvd, de 2e schijf is erg slecht, die b-roll is gewoon niet boeiend om naar te kijken, bijna geluidsloze beelden, zonder informatie de 2 docu's zijn wel...
Lees meer >

hstadman  |  04-11-2007

[quote.... Weet iemand of de film van Howard Hughes (Hell's Angels) op dvd te verkrijgen is (regio ) bij play.com of amazon.co.uk Hier: http://www.play.com/...
Lees meer >

Richard B.  |  04-11-2007

thanks edit: Ik heb net de de special edition van FlyBoys gekocht bij de Media Markt in Hasselt. Er was een rode sticker op het doosje geplakt: "Alleen b...
Lees meer >

Herman ter Lingen  |  03-11-2007

Gefilmd als een spannend? jongensboek, met special fx alsof je naar een computerspelletje kijkt. Afschuwelijke score zonder enige echte emotie. 4/10
Lees meer >

Bas Hokke  |  20-08-2007

thanks edit: Ik heb net de de special edition van FlyBoys gekocht bij de Media Markt in Hasselt. Er was een rode sticker op het doosje geplakt: "Alleen bij M...
Lees meer >

Herman ter Lingen  |  20-08-2007

[quote.... Weet iemand of de film van Howard Hughes (Hell's Angels) op dvd te verkrijgen is (regio ) bij play.com of amazon.co.uk
Lees meer >

Bas Hokke  |  19-08-2007

Kijk dan eens naar "the blue max". yep Blue Max is een zeer goede film, ook een aanrader is The great Waldo Pepper (met Robert Redford) Flyboys vond ik wel aa...
Lees meer >

hstadman  |  18-08-2007

Ja, een dag of zo... ernstig nu, ik zag die eerder dit jaar (februari) in groten getale in de Amerikaanse supermarkten liggen, waar die net gereleased was. En n...
Lees meer >

Werner  |  18-08-2007

Volgens mij is het géén DTV, maar soit...
Lees meer >

Bolo  |  18-08-2007

Kom op voor een DTV film ziet er er allemaal erg goed uit en staat de film ook nog es als een huis weinig over op te merken...
Lees meer >

Werner  |  17-08-2007

Deze film heeft volgens mij ook totaal geen marketing gedaan. Nooit van gehoord. Heeft ie wel in de bios gedraaid ? Ja, een dag of zo... ernstig nu, ik zag die...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  17-08-2007

Deze film heeft volgens mij ook totaal geen marketing gedaan. Nooit van gehoord. Heeft ie wel in de bios gedraaid ? Denk dat je gelijk hebt, kwam hem ook bij ve...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  17-08-2007

Deze film heeft volgens mij ook totaal geen marketing gedaan. Nooit van gehoord. Heeft ie wel in de bios gedraaid ?
Lees meer >

Henk Heideveld  |  17-08-2007

De special effects zijn erg gekunsteld. Je ziet zogezegd letterlijk dat het allemaal onecht is, da's jammer. Een soortgelijke film uit de oude doos deed het bet...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
8.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 12
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.