Smokin' Aces

Recensent:
Marcel den Haan
13-08-2007

Totaalbeoordeling:

6
DVD

Smokin' Aces (DVD)
Samenvatting

Buddy 'Aces' Israel (Jeremy Piven) is een goochelaar werkzaam in Las Vegas. Naast zijn optredens in de "City of Sin" houdt hij er enkele louche contacten en klusjes op na. Hij besluit te getuigen tegen de plaatselijke mafia, die hier uiteraard helemaal niet blij mee zijn. Er wordt dan ook een prijs van 1 miljoen dollar op zijn hoofd gezet door de baas van de bende. Richard Messner (Ryan Reynolds) en Donald Carruthers (Ray Liotta) zijn twee agenten die de taak krijgen Buddy te beschermen. Dit zal echter nog moeilijker worden dan gedacht aangezien er veel premiejagers en ander gespuis achter Buddt aanzitten. Dit uiteraard om allemaal een kans te maken op de prijs van 1 miljoen dollar. Wat volgt is een explosieve race tegen de klok tussen de premiejagers aan de ene kant en de agenten aan de andere.

Commentaar

Weer een film over een goochelaar zal je misschien denken na het lezen van het bovenstaande, maar we kunnen eigenlijk meteen al zeggen dat deze prent niet vergelijken is met films als The Illusionist en The Prestige. Smokin' Aces is geschreven en geregisseerd door Joe Carnahan, die bekendheid kreeg met het goedgemaakte Narc. Ook met deze film is de hier besproken prent niet te vergelijken want Carnahan weet niet het niveau te halen van zijn eerder gemaakte project. Smokin' Aces wil teveel zijn en Carnahan wil teveel vertellen en laten zien. Het verhaal is op zich best interessant te noemen en voldoet prima voor een actiefilm zonder al teveel pretenties. Maar soms lijken er zoveel subplots, verwikkelingen en karakters te zijn, dat het allemaal wat teveel van het goede wordt. Als we het dan ook nog eens allemaal serieus moeten nemen, gaat het fout. De film biedt erg veel actie, veelal bloederig en goed gemaakt. De schietpartijen zijn goed gemaakt en spatten soms letterlijk van het scherm. De samenkomst van verschillende premiejagers, huurmoordenaars en agenten zorgt voor een explosieve cocktail die haast wel moet ontaarden in een gruwelijk gevecht op leven en dood. De meeste mensen zullen dan ook niet verbaasd zijn wanneer we zeggen dat het met de geloofwaardigheid soms niet al te best gesteld is. Echt een probleem is dit echter niet, zolang je maar weet wat je kunt verwachten. Het verhaal bestaat dus uit meerdere lagen, zoals gezegd iets teveel voor een recht-toe-rechtaan actiefilm, en lopen er enkele bonte karakters over het scherm. De premiejagers en ander gespuis hebben allemaal hun eigen trekken en karakteristieke manier van doden. De cast bestaat uit bekende namen en allemaal lijken ze het naar hun zin te hebben gehad tijdens op opnames. Helaas worden niet alle karakters evenveel benut en iemand als Ben Affleck wordt nauwelijks gebruikt in het geheel. Verder zien we nog Ray Liotta, Andy Garcia, Peter Berg, Lostie Matthew Fox, zangeres Alicia Keys, rapper Common, Jeremy Piven en Ryan Reynolds voorbijkomen. Vooral de laatste maakt indruk en speelt misschien wel zijn beste rol tot nu toe. Ook de rest van de cast presteert naar behoren en lijken ze zoals gezegd het allemaal wel naar hun zin gehad te hebben. Afsluitend kunnen we nog zeggen dat Joe Carnahan heeft gekozen voor een aparte stijl van filmen en de scènes zien er soms erg flitsend uit. Misschien voor sommige mensen iets té flitsend en het moet gezegd worden dat het allemaal soms wat zenuwachtig overkomt. Vooral de schokkerige beelden kunnen op de zenuwen gaan werken, maar de actiescènes zien er over het algemeen erg flitsend en goed gemaakt uit. Carnahan gebruikt verschillende filters en heeft het beeld achteraf bewerkt voor het oproepen van een bepaalde sfeer bij de verschillende personages.
Smokin' Aces is een film die eruit ziet als een actiefilm waarbij je niet al teveel hoeft te denken. Flitsende actie wordt afgewisseld door grappige dialogen en dit alles in een hoog tempo. Toch probeert regisseur en schrijver soms iets te serieus te zijn en op deze momenten gaat het dan ook mis. De film voldoet prima voor een avondje filmkijken en de installatie eens lekker laten knallen, maar verwacht er niet teveel van en zeker geen stukje hoogstaande cinema.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Komedie/Humor, Misdaad
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 104 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Hongaars
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582480276

Extra's

  • Bloopers
  • Deleted En Verlengde Scènes
  • Cowboy-einde
  • De Opstelling
  • Het Grote Wapen
  • Schiet Ze Neer: Stunts En Effecten
  • Filmcommentaar

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat op de DVD met een anamorfe transfer in het formaat 2.35:1. Zoals we mogen verwachten van een recente film zoals deze, is de kwaliteit van het beeld meer dan voldoende. Zoals gezegd is het beeld bewerkt voor het oproepen van een kenmerkende sfeer voor elk karakter en verhaallijn en dit uit zich vooral in de kleuren. Soms ogen ze wat uitgewassen, de andere keer oververzadigd. Huidtinten zien er natuurlijk uit. Het beeld is mooi scherp en bevat veel detail. Contrast, zwartniveau en schaduwdetail zijn voldoende. Van artefacten is eigenlijk nauwelijks sprake. Soms wat lichte beeldruis en filmgrain, maar vooral de laatste lijkt met opzet in het beeld verwerkt te zijn. Verder ziet het beeld er goed uit.
De film is verdeeld in 20 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk leesbaar en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 formaat op de DVD. Net als het beeld is ook het geluid van goede kwaliteit. Toch had het allemaal net wat beter gekunt en dit omdat er nu maar gebruik gemaakt wordt van een bitrate van 384 kb/s. Er is voldoende ruimte aanwezig voor een volledige bitrate en dit had zeker bijgedragen aan een beter geluid. Vaak wil dit nog wel eens resulteren in meer detail in het hoog en dat is nou precies waar de track soms iets tekort schiet. Qua ruimtelijkheid zit het allemaal wel goed en vooral tijdens de veelvuldig aanwezige actiescènes komt het geluid van alle kanten. De surrounds laten de effecten en rondvliegende kogels horen in split-surround en dit klinkt allemaal erg dynamisch. De dialogen blijven ondanks al dit geweld toch goed verstaanbaar en komen netjes uit de centerspeaker. Het LFE kanaal ondersteunt de knallende actie prima met een goed gedoseerd laag dat op sommige diep doorgaat. De frontspeakers laten een mooi breed stereogeluid horen waarbij muziek en de overige geluiden goed tot hun recht komen.

Extra's

De menu's worden weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Deleted En Verlengde Scènes (9 min.)
Vier verwijderde of verlengde scènes zijn hier te bekijken, apart of allemaal achter elkaar. Er is geen commentaar van de regisseur aanwezig met uitleg over het hoe en waarom van het sneuvelen of inkorten van de scènes.
Het beeld is 2.35:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Bloopers (9 min.)
De bekende dingen die fout gaan tijdens de opnames van de film. Hier bestaan de bloopers voornamelijk uit versprekingen en Ben Affleck die moeite heeft om een bal te potten tijdens een scene waarin hij Pool speelt.
Het beeld is 2.35:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Cowboy-einde (1 min.)
Een alternatief einde van de film. Het beeld is 2.35:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

De Opstelling (13 min.)
Door middel van interviews met de cast komen alle karakters uit de film voorbij. De acteurs vertellen iets over het personage wat ze spelen en hoe het was om de film op te nemen.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Het Grote Wapen (11 min.)
Een featurette over regisseur en schrijver van de film Joe Carnahan. We zien hem aan het werk op de set en hij vertelt het één en ander over zijn werkwijze.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Schiet Ze Neer: Stunts En Effecten (4 min.)
De naam zegt het al, een filmpje over het totstandkomen van de stunts en effecten in de film. Hier worden de schietpartijen in de film mee bedoeld en we zien hier kort hoe deze gemaakt zijn.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Filmcommentaar
Commentaar tijdens de film verzorgd door schrijver en regisseur Joe Carnahan en editor Robert Frazen. De twee mannen vertellen veel over de film, de beslissingen die namen tijdens het schieten en editen van de film en we krijgen veel achtergrondinformatie te horen. Dit alles op een luchtige manier en hierdoor is het allemaal prettig om naar te luisteren.

Conclusie

Buddy 'Aces' Israel is een goochelaar werkzaam in Las Vegas. Naast zijn trucs houdt hij er enkele louche contacten op na tot hem dit allemaal te heet onder de voeten wordt. Hij besluit zijn verhaal te doen bij de politie en dit wordt hem uiteraard niet in dank afgenomen door de plaatselijke mafia met wie hij contacten onderhield. De FBI moet Israel nu beschermen terwijl de mafiabaas een prijs op zijn hoofd heeft gezet. Allerhande premiejagers en andere gespuis komen af op deze prijs en dit resulteert in een explosief samenkomen van agenten en criminelen. Smokin' Aces is een typische recht-toe-rechtaan actiefilm met veel harde actie en zwarte humor. De prent voldoet dan ook voor een avondje filmkijken zonder al te veel na te denken, maar soms ontspoort het geheel wanneer de schrijver en regisseur van het geheel, iets te serieus wordt. De actiescenes zijn prima gemaakt en weten te vermaken, evenals de optredens van de cast met bekende namen. De DVD heeft een goede beeld en geluidskwaliteit en er zijn enkele extra's aanwezig die ons een blik achter de schermen gunnen.

Laatste reacties

chimera01  |  16-08-2007

een amusante huurdvd, die op sommige stukken je surroundsysteem behoorlijk aan het werk zet.
Lees meer >

intexor  |  15-08-2007

Ben Affleck zit in deze film. Wat wil je nog meer ??? Een andere acteur graag...........:-) Wel grappig dat je dat zegt aangezien hij al vroeg in de film wordt...
Lees meer >

mark9534  |  14-08-2007

Ik vond deze film ook zwaar tegenvallen. Het verhaal is erg matig en de actie is ook niet geweldig. Sommige rollen zijn gewoon te ongeloofwaardig zoals bijv. di...
Lees meer >

Kendorjia  |  13-08-2007

ik had'm destijds blindelings gekocht en was toch teleurgesteld in deze film, had er gewoon veel meer van verwacht... off misschien kan ik beter zeggen had er m...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  13-08-2007

Ik heb 'm weggegeven, durfde 'm aan niemand te slijten.:cry: Zoiets hoort echt niet in mijn collectie.:evil:
Lees meer >

Jeroen D  |  13-08-2007

Ben Affleck zit in deze film. Wat wil je nog meer ??? Een andere acteur graag...........:-)
Lees meer >

Hugo R  |  13-08-2007

Heb deze in de bios gezien en was toen niet helemaal overtuigd, had er meer van verwacht. Denk dat ik deze nog wel een keer aanschaf om hem eens een herkansing ...
Lees meer >

Alexander D  |  13-08-2007

Chaotische film met toch erg sterke momenten, wel redelijk vermaak.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 22
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.