Ghost Rider (Extended Version)

Recensent:
Arnold van Oostrum
03-08-2007

Totaalbeoordeling:

6.7
DVD

Ghost Rider (Extended Version) (DVD)
Samenvatting

De jonge stuntmotorrijder Johnny Blaze (Matt Long) denkt de wereld aan te kunnen als hij samen met zijn vader Barton Blaze (Brett Cullen) spectaculaire motorstunts vertoont. De avond dat hij met zijn vriendin Roxanne Simpson (Raquel Alessi) alles achter zich wil laten, ontdekt hij dat zijn vader ongeneeslijk ziek is. Om zijn vader te redden, sluit Johnny een pact met de duivel Mephistopheles (Peter Fonda). Johnny verkoopt zijn ziel, maar Mephistopheles misleidt hem en Johnny’s vader sterft als nog. Gebroken verlaat Johnny alles wat hij heeft, zelfs zijn ware liefde Roxanne laat hij staan.
Jaren later is Johnny Blaze (Nicolas Cage) uitgegroeid tot de meest succesvolle stuntmotorrijder, die ondanks zijn levensgevaarlijke stunts miraculeus in leven blijft. Volgens zijn vriend en manager Mack (Donal Logue) heeft Johnny een engeltje op zijn schouder, maar Johnny weet wel beter. Op de dag dat Johnny de meest spectaculaire stunt uit zijn carrière wil doen, komt hij zijn vroegere geliefde Roxanne (Eva Mendes), die nu journaliste is, weer tegen. Johnny ziet deze ontmoeting als een teken voor een tweede kans. Maar dan heeft hij buiten Blackheart (Wes Bentley), de boosaardige zoon van de duivel, gerekend die van plan is om de duistere macht van zijn vader over te nemen. Mephistopheles richt zich weer tot Johnny en geeft hem een kans om zijn ziel vrij te kopen. Johnny moet als de gevreesde Ghost Rider Blackheart verslaan en voorkomen dat Blackheart de aarde tot een ware hel maakt. Hulp komt uit een onverwachte hoek.

Commentaar

Ghost Rider is losjes gebaseerd op het gelijknamige Marvel Comic boek karakter. Regisseur Mark Steven Johnson nam naast de directie ook het schrijven van het verhaal en het filmscript voor zijn rekening. Hij heeft hierbij gebruik gemaakt van de karakters uit de Marvel Comic, maar heeft de donkere sinistere horrorsfeer in beperktere zin overgenomen. In plaats daarvan is de film rijkelijk voorzien van spectaculaire actiescènes met veel computer gegenereerde effecten (CGI). In tegenstelling tot comic verfilmingen als Spider-Man of Hellboy, is de karakteruitwerking in Ghost Rider van minder groot belang. De hoofdrol wordt gespeeld door Nicolas Cage, die met zijn bekende gezichtsuitdrukking de gekwelde Johnny Blaze speelt. De mooie Eva Mendes speelt vriendin en journaliste Roxanne. De laag uitgesneden kledij benadrukt haar vrouwelijke figuur, wat ook dient als afleiding voor haar weinig overtuigende spel. Want als journaliste komt Mendes toch echt niet overtuigend over. De meer donkere karakters worden gespeeld door Wes Bentley, die fraai de boosaardige Blackheart speelt en filmicoon Peter Fonda, die een gedistingeerde Mephistopheles speelt. Leuk detail is de opmerking ‘Nice bike’ die het karakter van Peter Fonda in de film maakt, kijkend naar de lage ‘easy rider’ motor van Johnny. Peter Fonda is onder andere bekend geworden door de film Easy Rider. Een ander filmicoon is acteur Sam Elliot, die het karakter ‘Caretaker’ speelt en met zijn donkere voice-over stem de inleiding van de film verzorgd. Met zijn diepe donkere stem vertelt hij over de legendes die soms waar zijn. Een leuk begin van de film.
Een van de meest opvallende aspecten van de film zijn de uitgebreide special effects, waarin vuur een belangrijke rol speelt. Hier is duidelijk veel aandacht naar uitgegaan. Zoals de brandende schedel van Nicolas Cage, waarbij een scan van de schedel van Nicolas Cage de basis is geweest voor dit specifieke effect. Ook de brandende motor, die een vernielend spoor achterlaat doet het wel goed. Vooral in de scène waarbij de motor recht omhoog langs de glazen wand van een torenflat rijdt. Het griezelige horroraspect is in Ghost Rider naar de achtergrond gedrukt, waardoor het verhaal meer mensen zal aanspreken. Tenminste, als je van lekker actie houdt, waarbij het verhaal ondergeschikt is aan de computer effects en de spectaculaire stunts. Dan heb je aan Ghoster Rider een vermakelijke actiefilm.

Sony Pictures heeft Ghost Rider in een zogenaamde ‘extended version’ uitgebracht op DVD. Deze verlengde versie duurt 15 minuten langer dan de bioscoopversie. Ghost Rider is door Sony Pictures uitgebracht op een 2-disc editie.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Horror
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 118 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609677010

Extra's

  • Trailers
  • Audiocommentaren
  • Driedelige making of documentaire
  • Sin en Salvation: Comic Book Origins of Ghost Rider
  • Ghost Rider Animatics

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Aan de beeldkwaliteit van Ghost Rider hoeven we weinig woorden vuil te maken. De anamorfe transfer in het originele 2.40:1 beeldformaat oogt bijzonder goed. Meestentijds is het beeld voldoende scherp en goed gedetailleerd. Bij bepaalde scènes oogt het beeld iets meer soft, wat waarschijnlijk komt door de gebruikte kleurfilters bij de opnames en de nabewerking voor de toevoeging van de computereffecten. De kleuren zien er goed en natuurlijk ook. Ook de scènes waar het beeld met kleurfilters is aangepast, ogen zeer goed met een prima verzadiging. Het beeld is volledig vrij van ongerechtigheden. Doordat Sony Pictures alle extra’s, behoudens de audiocommentaren, op een tweede disc heeft geplaatst, is een relatief lage compressie voor het beeld toegepast. Ook dit is de beeldkwaliteit natuurlijk ten goede gekomen. De film is verdeeld in 28 chapterstops. De ondertiteling staat goed geplaatst onder in het beeld en is goed leesbaar.

Geluidskwaliteit

Bij een modern actiespektakel als deze film komt een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s) natuurlijk goed tot zijn recht. Als je van lekker agressief geluid houdt, waarbij vrijwel continu de geluidseffecten ook uit de surroundkanalen komen, dan zit je bij deze film wel goed. Nadruk van de soundtrack ligt op de voorste kanalen. De filmmuziek en de omgevingsgeluiden klinken mooi ruimtelijk, mede dankzij het gebruik van de surroundkanalen. Maar wat vooral opvalt is het intensieve gebruik van de surroundkanalen voor de vele geluidseffecten, waarbij de surround in split-surround worden aangesproken. De dynamiek en de detaillering zijn beide uitstekend. Het LFE kanaal wordt intensief aangesproken om het geluid extra punch en kracht te geven. De dialogen komen via de centerspeaker en zijn goed te volgen. Een zeer goed klinkende surround soundtrack, die ook mooi te gebruiken is als demonstratie voor je HT setup.

Extra's

De geanimeerde breedbeeldmenu’s onder andere in het Nederlands en voorzien van achtergrondgeluid. Alle extra’s zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.

DVD 1

Commentary with writer/director and special effects supervisor
Regisseur Mark Steven Johnson en visual effects supervisor Kevin Mack geven een gezamenlijk ingesproken commentaar. Het merendeel van de tijd is Johnson aan het word, over de visuele effecten wordt beperkt informatie gegeven.

Commentary with producer Gary Foster
Het tweede commentaar is ingesproken door producer Gary Foster. Foster geeft een interessant en boeiend gesproken toelichting.

Trailers
Promotietrailers van twee Sony Pictures releases.

DVD 2

Ghost Rider Animatics (3½ min)
Een soort verkorte preview animatieversie van de film. Zonder dialogen, wel leuke soundtrack.

The Making of Ghost Rider Documentaries
Een uitgebreide making of van de film, onderverdeeld in drie verschillende featurettes”
- Spirit of Vengeance (29 min)
- Spirit of Adventure (30 min)
- Spirit of Execution (23 min)
In deze drie delen aandacht voor verschillende facetten van het productieproces, afgewisseld met interviewfragmenten en filmfragmenten.

Sin and Salvation: Comic Book Origins of Ghost Rider
Een viertal featurettes die ingaan op de Marvel Comics van Ghost Rider en aanverwanten. De opdeling is naar de vier decennia:
- 1970 (10 min)
- 1980 (4 min)
- 1990 (19 min)
- 2000 (13 min)

Conclusie

Ghost Rider is een horroractie spektakel gebaseerd op de gelijknamige Marvel Comic. Nicolas Cage speelt motorracer Johnny Blaze die een pact sluit met de duivel Mephistopheles. Als de gevreesde Ghost Rider moet hij de boosaardige zoon van Mephistopheles verslaan. Hierbij krijgt hij hulp van een ‘caretaker’ en een vroegere vriendin. Sony Pictures heeft Ghost Rider in een zogenaamde ‘extended version’ uitgebracht op een 2-DVD set. Deze verlengde versie duurt 15 minuten langer dan de bioscoopversie. Met de kwaliteit van beeld en geluid is weinig mis. De extra’s vormen een mooie aanvulling op de film. Als je van lekker actie houdt, waarbij het verhaal ondergeschikt is aan de computer effects en de spectaculaire stunts, heb je aan Ghoster Rider een vermakelijke actiefilm.

Laatste reacties

intexor  |  24-04-2008

Ik had gehoopt dat de extended edition wat zou toevoegen aan de film, zoals dat bijv. bij Daredevil weldegelijk het geval was. Ghost Rider is net als Daredevil ...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  07-08-2007

Leuk filmpje als tussendoortje, maar niet veel meer dan dat. Het dunne verhaal wordt aardig gecompenseerd door de lekker lompe actiescenes, maar de schurken in ...
Lees meer >

Otnemem  |  05-08-2007

Laatst op dvd gekocht en heel erg van genoten! Ik vind Nic Cage altijd wel cool en charismatisch en ghost rider is gewoon een coole character. Al die slechte kr...
Lees meer >

Frank  |  03-08-2007

Dan kunnen ze bij Sony ook niet tellen, want op de cover staat 15 min. langer dan de bioscoopversie.
Lees meer >

pietdvd  |  03-08-2007

Sony Pictures heeft Ghost Rider in een zogenaamde ‘extended version’ uitgebracht op DVD. Deze verlengde versie duurt 15 minuten langer dan de biosc...
Lees meer >

BassFace  |  03-08-2007

Ook de comic die je bij FRS en VanLeest erbij krijgt is een leuke toevoeging. Hier in België krijg je die comic er altijd bij hoor, eender waar je de dvd koopt...
Lees meer >

Fokkeyou  |  03-08-2007

Na de recensies gelezen te hebben en hier en daar een aantal reacties te hebben opgepikt had ik hier geen verwachtingen van. Toch was de film best vermakelijk. ...
Lees meer >

Daniël V.  |  03-08-2007

Deze heb ik twee weken geleden op DVD gezien. Goede uitgave met leuke extra's. Ook de comic die je bij FRS en VanLeest erbij krijgt is een leuke toevoeging. Nie...
Lees meer >

Alexander D  |  03-08-2007

Alhoewel ik weinig hoge verwachtingen heb lijkt hij me toch wel leuk om een keer te kijken. Wat me wel opvalt is dat jullie zo positief zijn over het geluid t...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
7.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 29
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.