Vertical Limit

Recensent:
Arnold van Oostrum
19-07-2007

Totaalbeoordeling:

8.2
Blu-ray

Vertical Limit (Blu-ray)
Samenvatting

Onderstaande samenvatting van de film is overgenomen van onze eerdere recensie van de gewone DVD uitgave.

Wanneer Peter Garret (Chris O’Donnell) met zijn vader Royce (Stuart Wilson) en zus Annie (Robin Tunney) tezamen met 2 andere bergbeklimmers in Utah een klimtocht ondernemen gaat er iets mis. Door een fout van één van de bergbeklimmers vallen ze en hangen ze alle vijf aan de bergklampen van Annie. Nadat twee bergbeklimmers naar beneden storten en de bergklampen één voor één loslaten, beveelt Royce zijn zoon hem los te snijden zodat hij en Annie het overleven. Voor Peter wordt dit een zeer traumatische ervaring waardoor hij nooit meer klimt.
Drie jaar later komen Peter en Annie elkaar weer tegen op de voet van de berg K2. Annie is ingehuurd door miljonair Elliot Vaughn (Bill Paxton), die de K2 wil bedwingen. De expeditie staat onder leiding van de zeer ervaren klimmer Tom McLaren (Nicholas Lea). Al snel na het vertrek van de groep verslechtert het weer. Via de radio waarschuwt Peter de groep voor een snel naderende storm, maar wanneer de groep besluit terug te gaan, is het te laat. Annie valt in een, door een dunne laag sneeuw bedekte, diepe bergholte. Door een aanstormende lawine storten ook Elliot en Tom in deze ‘ravijn’, de rest komt om het leven. Tom raakt hierbij zwaar gewond.
Peter wil een reddingsoperatie beginnen, maar iedereen beschouwt dit zinloos omdat de drie overlevenden nog maar 36 uur te leven hebben. En een zelfmoordmissie, vooral omdat Peter nitroglycerine wil meenemen. Peter krijgt uiteindelijk zes mensen zover. De kluizenaar Montgomery Wick (Scott Glenn) doet mee als hij de leiding van de reddingsoperatie krijgt. De reddingsoperatie lijkt een onmogelijk strijd met de zeer ruige elementen van de K2, het slechte weer en de krappe tijd.

Commentaar

Vertical Limit van regisseur Martin Campbell (GoldenEye en The Mask of Zorro) is vanaf het eerste moment een spannende en goed onderhoudende film waarin de meest spectaculaire bergbeklimmeracties worden uitgevoerd. Okay, het realiteitsgehalte is niet altijd even groot, maar bij welke actiefilm is dat wel. In het licht van een rasechte actiefilm zijn de acteerprestaties goed. Verwacht in deze film geen hoogstaand acteerwerk als het gaat om de karakteruitwerking, alhoewel de actrice Robin Tunney in deze film, vooral in de eerste scène, een positieve uitschieter is. De opgebouwde spanning is, vanaf het eerste moment, uitstekend en een lekker stukje humor is ook niet vergeten. Het grootste deel van de opnames is gemaakt in New Zeeland (het geboorteland van Martin Campbell) op mountain Cook, die een vergelijkbare bouw heeft als de echte K2 (die vlak bij Pakistan ligt). De acteurs hebben veel klimwerk zelf verricht. Met de nodige speciale trucs zijn in de film de vele zekeringlijnen weggewerkt. De soundtrack van James Newton Howard is erg mooi en voegt heel goed extra sfeer bij de film. Wetenswaardigheidje: in de film zie je de voet van Montgomery Wick (Scott Glenn) waar de tenen van zijn afgevroren, in werkelijkheid is dit de voet van bergbeklimmer Mark Wetu, die in een nachtelijk avontuur in 1994 op de Mount Everest op een hoogte van 7500 meter zijn tenen heeft verloren.

Sony Pictures heeft Vertical Limit in High Definition uitgebracht op Blu-ray Disc (BD). In deze recensie bekijken we de kwaliteit van deze Blu-ray Disc uitgave en maken we natuurlijk een vergelijking met de gereleasde DVD (Superbit) uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Drama
Regio: B
Jaar: 2000
Speelduur: 123 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • PCM 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609676532

Extra's

  • Trailers
  • Audiocommentaar
  • Surviving The Limit
  • Zeven documentaires Search & Rescue

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft de originele 1.85:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB dual layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de minder efficiënte MPEG-2 compressiemethode. Zoals bij alle Blu-ray uitgaven is de beeldsnelheid 24 beelden per seconde, wat overeenkomt met de originele filmsnelheid. Bij Blu-ray heb je geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. De speelduur van de film op Blu-ray Disc is 123 minuten tegenover 119 minuten op de PAL DVD uitgave.

De beeldkwaliteit van deze Blu-rya Disc is erg goed, met een paar kleine kritiekpuntjes. De DVD Superbit uitgave van de film liet een uitstekend beeld zien. Een kleurrijk en scherp beeld met prima detaillering en een goed contrast. Deze Blu-ray Disc doet daar nog een schepje bovenop. Vooral scherpte en detaillering zijn nog beter, wat bijdraagt aan een betere dieptewerking van het beeld. Toch is dit niet het meest gedetailleerde beeld dat we op een Blu-ray Disc uitgave hebben gezien. Maar de Blu-ray Disc is wel zo gedetailleerd dat bij sommige scènes de zwakke punten van de special effects goed zichtbaar zijn. Bij sommige ‘sneeuw’ scènes is nu goed te zien dat het geen echte sneeuw is die gebruikt is. De kleurrijkheid van het HD beeld is ook iets beter dan bij de Superbit DVD met een betere kleurverzadiging. Het beeld oogt in het algemeen schoon, al is bij sommige scènes filmgrain duidelijk te zien. Vooral bij de openingsscène is dit duidelijk te zien. Artefacten als aliasing of edge enhancement zijn volledig afwezig. In algemeen een zeer goed beeld dat het beeld van de eerdere Superbit in kwaliteit overtreft. De optionele ondertiteling heeft een mooi klein, zeer strak ogend en daardoor goed leesbaar lettertype. De plaatsing onder in het beeld is prima.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is te beluisteren in Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s) en in een ongecomprimeerde PCM 5.1 (16bit/48kHz - 4.6 Mb/s) soundtrack. De Dolby Digital soundtrack is vergelijkbaar met de Dolby Digital track van de gewone DVD uitgave. Een goed klinkende surroundtrack, die nu meer gecontroleerd en voller klinkt dan bij de gewone DVD. Dit komt met name door de hogere bitrate van de soundtrack.
Maar de actiefilm kun je natuurlijk het beste bekijken met de ongecomprimeerde PCM 5.1 surround track. Deze bijzonder goed klinkende soundtrack heeft een zeer ruimtelijk ‘surround’ geluidsbeeld. Dit komt vooral doordat het niet gecomprimeerde geluid ook alle subtiele omgevingsgeluiden tot zijn recht laat komen. Bij de rustige scènes beperkt het geluid zich tot de voorste kanalen, met sfeerverhogende achtergrondgeluiden uit de surrounds. Maar met een goede dynamiek word je regelmatig verrast met dynamische geluidseffecten bij de actiescènes. De kanonnen in het begin van de film dreunen je kamer binnen. De helikopters vliegen met een prima driedimensionaal geluidsbeeld rond. Het LFE kanaal ondersteunt dit alles met een zeer stevig laag. De muziek van James Newton Howard ondersteunt de spanningsopbouw goed en klinkt mooi ruimtelijk dankzij het gebruik van de surroundspeakers. Ook dit is weer een uitstekend klinkende ongecomprimeerde PCM 5.1 surround soundtrack.

Extra's

De Blu-ray Disc start met een promotietrailer voor High Definition Blu-ray Disc uitgaven van Sony Pictures. De Blu-ray Disc maakt gebruikt van een pop-up menu. Bij Blu-ray Discs wordt het menu weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld. Deze Blu-ray Disc uitgave biedt op het gebied van de extra’s bijna hetzelfde als de eerdere gewone DVD uitgave. Alleen hebben deze extra’s nu de (NTSC) 480i resolutie. Alle extra’s zijn Nederlands ondertiteld.

Audiocommentaar
Regisseur Martin Campbell en producent Lloyd Philips geven een plezierig en onderhoudend commentaar tijdens de film. Er wordt het nodige verteld over de bijzondere en zware omstandigheden, op een berg in Nieuw-Zeeland, waaronder de film is gemaakt.

Surviving the Limit (24 min)
Een ‘HBO First Look’ making of documentaire waarin vooral wordt ingegaan op de zware omstandigheden waaronder de film is gemaakt. De acteurs hebben een maand training in bergbeklimmen gehad en de opnames zijn boven op een vergelijkbare berg in Nieuw-Zeeland gemaakt, waarbij de acteurs zoveel mogelijk zelf hebben geklommen, uiteraard zeer goed gezekerd.

Search and Rescue Tales (25 min)
Een zevental korte video’s waarin de verschillende aspecten van bergbeklimmen met de gevaren door ervaren bergbeklimmers wordt toegelicht. Hierin zie je hoe men bij het filmen met deze gevaren is omgegaan en deze zo realistisch mogelijk in beeld heeft gebracht.

Trailers
Met de Blu-ray Disc promotietrailer van Sony en enkele (HD) trailers van andere titels.

Conclusie

Vertical Limit is een onderhoudende en spannende actiefilm met mooie beelden van besneeuwde bergen. Verwacht geen karaktervolle acteerprestaties, maar wel een lekker spannende film die draait om een gevaarlijke reddingsoperatie.
De Blu-ray Disc heeft een zeer goede HD beeldkwaliteit en een prima PCM 5.1 geluidskwaliteit. Al is het beeld niet het beste Blu-ray Disc beeld dat we gezien hebben, zowel beeld als geluid zijn een verbetering ten opzichte van de DVD uitgave van de film. Op het gebied van de extra’s biedt deze Blu-ray Disc uitgave nagenoeg hetzelfde als gewone DVD uitgave.

Laatste reacties

TJ Weissel  |  23-07-2007

Echter maken ze tegenwoordig 'n digitale master *uncompressed* van de Masterprint, vanuit deze worden de Aktes voor de bioscoop geprint. de ondertiteling wordt ...
Lees meer >

hstadman  |  23-07-2007

Een HD (high definition) scan van een origineel(35mm) is ongeveer 4000dpi! Als je ervan uitgaat dat het beste tot nu toe 1080P is, zul je wel na kunnen gaan dat...
Lees meer >

TJ Weissel  |  23-07-2007

Nogmaals, 'n goede (en schone) projector zorgt bij constante projectie niet voor schade aan de telecine! enkel de perforatie pikt houdt er op den duur mee op. ...
Lees meer >

zetmoon  |  23-07-2007

Een goede operateur zal het nooit voormekaar krijgen om spetters (??) en krassen op 'n film te krijgen, dit ligt meer aan slechte apparatuur of in dat geval 'n ...
Lees meer >

TJ Weissel  |  23-07-2007

Het zit hem niet alleen in de film zelf, maar ook in de manier van afspelen. Een 35mm film slijt nou eenmaal door het afspelen. En als je een film niet meteen z...
Lees meer >

scheur  |  23-07-2007

Uhmm, ik vond deze film nog wel aardig...... (daar gaat in deze topic toch over....:confused:) (6)
Lees meer >

zetmoon  |  23-07-2007

Dan zal ik als ik jou was toch nog maar even nadenken over hoe film nu echt werkt... 35mm film laat de zgn. digitale filmformaten echt wel ver achter zich. H...
Lees meer >

TJ Weissel  |  23-07-2007

Heel serieus! Het is gewoon een feit. Dan zal ik als ik jou was toch nog maar even nadenken over hoe film nu echt werkt... 35mm film laat de zgn. digitale film...
Lees meer >

zetmoon  |  23-07-2007

Moet ik het bovenstaande echt serieus nemen, of denken de heren nog even na over het principe film? :???: Heel serieus! Het is gewoon een feit.
Lees meer >

TJ Weissel  |  23-07-2007

Moet ik het bovenstaande echt serieus nemen, of denken de heren nog even na over het principe film? :???:
Lees meer >

zetmoon  |  22-07-2007

Wat ik me wel afvraag (en ik heb nog nooit HD-DVD of Blu-Ray gezien): de reviewer schrijft dat in sommige scènes nu goed te zien is dat ze daar geen echte sneeu...
Lees meer >

Leijo  |  22-07-2007

Wat ik me wel afvraag (en ik heb nog nooit HD-DVD of Blu-Ray gezien): de reviewer schrijft dat in sommige scènes nu goed te zien is dat ze daar geen echte sneeu...
Lees meer >

hstadman  |  22-07-2007

Ik ben het overigens met bovenstaande eens, en hoop oprecht niet dat Albert het echt voor gezien houdt! Verder nog even aan hstadman, uiteraard ieder z'n meni...
Lees meer >

TJ Weissel  |  21-07-2007

Ik ben het overigens met bovenstaande eens, en hoop oprecht niet dat Albert het echt voor gezien houdt! Verder nog even aan hstadman, uiteraard ieder z'n meni...
Lees meer >

hstadman  |  21-07-2007

Ik heb er goed over nagedacht maar ik stop met dvd.nl. De sfeer staat mij na vele jaren totaal niet meer aan. De vrijheid van meningsuiting is gewoon in het ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Dolby Digital PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:5
8.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 14
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.