Paprika

Recensent:
Wilbert Rietman
17-07-2007

Totaalbeoordeling:

7.9
DVD

Paprika (DVD)
Samenvatting

Atsuko Chiba (stem van Megumi Hayashibara) is een Japanse arts in dienst van een onderzoekslaboratorium in een toekomstig Tokio. Samen met een stel andere onderzoekers is Atsuko verantwoordelijk voor de DC-mini. Dit is een apparaatje wat dromen kan regisseren via de PC. Zodoende vallen angsten uit te schakelen. De Paprika uit de titel van de film is het alter ego van Atsuko. Zij is als het ware de politieagent in de droomwereld en kan zo alles goed in de gaten houden. De DC-mini blijkt op een dag vervelend genoeg gestolen. Met dit gebeuren valt ook samen dat de echte wereld zich begint te mengen met de droomwereld. Hierdoor valt er een hoop te doen voor zowel Atsuko als voor Paprika. Wie zit er achter de diefstal?

Commentaar

De film Paprika laat zich het beste omschrijven als een wilde achtbaanrit. Deze fantasierijke mangafilm is in zijn genre één van de grote successen van de afgelopen jaren en wordt hier en daar al als klassieker bestempeld. Of de prent daadwerkelijk een klassieker is, moet eerst nog bewezen worden over een aantal jaar. Feit blijft wel dat het een hele goede film is in zijn genre. Voor de kenners is dit natuurlijk geen verrassing aangezien de man achter de film Satoshi Kon is. We kennen deze man van Perfect Blue, Millennium Actress, maar het beste van het fantastische Tokyo Godfathers. Qua uiterlijk is ook Paprika goed te vergelijken met deze drie titels. Kon begon zijn carrière als cartoonist. Op een gegeven moment begon hij te werken voor Katsuhiro Otomo, de bedenker van Akira. Onder Otomo was hij onder andere verantwoordelijk als animator voor Rôjin Z. Later schreef hij nog mee aan Memories. Eind jaren ’90 begon hij echter zijn tweede leven als regisseur en schrijver van fantasierijke mangafilms. Qua fantasiegehalte spant deze film de kroon in zijn oeuvre tot nu toe. De vergelijking met het veel bekroonde Spirited Away wordt dan ook vaak gedaan.
Paprika is gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Yasutaka Tsutsui. Het verhaal is voor het eerst gepubliceerd in serievorm in een Japans vrouwentijdschrift in 1991. Van begin af aan kende het verhaal talloze liefhebbers en bewonderaars. Eén daarvan was Satoshi Kon. Oorspronkelijk wou hij het verhaal verfilmen na zijn debuut Perfect Blue uit 1998. Nu is dan eindelijk zijn wens in vervulling gegaan. Het resultaat is in ieder geval één om trots op te zijn. Kon doet ons werkelijk geloven dat de echte en de droomwereld door elkaar kunnen lopen en laat ons als kijker als het ware ook dwalen door een labyrint. Niet alleen visueel valt er genoeg te genieten, ook het dienstdoende verhaal ondersteunt het geheel goed, waardoor de aandacht van de kijker niet verslapt. Deze film is een directe aanrader voor een ieder die eens lekker de echte wereld wil ontduiken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie, Avontuur, Fantasy
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 87 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Japans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Spaans, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609597042

Extra's

  • Trailers
  • Audiocommentaar
  • Tsutsui & Kon’s Paprika
  • A Conversation about the Dream
  • The Dream CG World
  • The Art of Fantasy

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in haar originele beeldformaat van 1.85:1 anamorf op de DVD. De transfer is windowboxed. Dit houdt in dat het beeld iets verkleind is, wat je kunt zien aan de zwarte randen rondom de screenshots. Op deze manier vallen er minder details weg bij het bekijken van de film op een TV met een scherm van 1.33:1. Over de digitale transfer van deze film valt niet veel negatiefs te melden. Zo nu en dan valt er een klein compressiefoutje te bespeuren en ook is er een beetje filmgrain aanwezig. Ook is er soms sprake van interlacing, maar niet zo dat het storend wordt. Verder oogt alles mooi helder en wordt je mede door de goede beeldkwaliteit lekker meegezogen in de getoonde fantasiewereld. Over de Nederlandse ondertiteling moet opgemerkt worden, dat hij waarschijnlijk gebaseerd is op de Japanse audiotrack. Hierdoor komt de ondertiteling niet geheel overeen met de Engelstalige audiotrack. Deze ondertiteling is overigens goed leesbaar, staat op de juiste hoogte in het beeld, maar kent een nogal groot lettertype. Ook is de afstand tussen twee zinnen onnodig groot. De verdeling van deze film is in 28 hoofdstukken wat ruim genoeg is voor een film van deze lengte.

Geluidskwaliteit

De DVD heeft maar liefst 3 Dolby Digital 5.1 tracks meegekregen, allen met een bitrate van 448 kbit/s. De kijker heeft de keuze uit een origineel Japanstalig, een Engelstalig en een Duitstalige audiotrack. Bij deze recensie richten we ons op de Japanse en de Engelse. Beide tracks zijn goed verstaanbaar (voor zover onze kennis van de Japanse taal reikt), waarbij de dialogen worden weergegeven door de centerspeaker. De surroundspeakers worden goed gebruikt en komen lekker gedetailleerd over. De tracks klinken zo ruimtelijk dat je echt goed middenin de film komt. Dit komt ook doordat de achterkanalen niet alleen ondersteunen, maar zelf ook een aantal aardige effecten kennen. Het LFE kanaal laat ook goed van zich horen met een mooi, gecontroleerd laag. De muzikale soundtrack klinkt ook zeer sfeervol en is gecomponeerd door Susumu Hirasawa, die ook verantwoordelijk was voor de muziek van Millennium Actress.

Extra's

De geanimeerde menu’s worden weergegeven in 1.78:1 anamorf met achtergrondmuziek in Dolby Digital 2.0 (192 kbit/s). De set bestaat uit 2 DVD’s waarover de volgende, allemaal Nederlands ondertitelde, extra’s zijn verdeeld:

Disk 1

Audiocommentaar
Een kundig en vlot ingesproken commentaar van regisseur Satoshi Kon, componist Susumu Hirasaw en Morishima (één van de producenten). De heren zijn nogal complimenteus ten opzichte van elkaar. Verder weten ze veel technische weetjes te vertellen, maar ook staan ze stil bij het verschil tussen het script en de uiteindelijke film. Zo’n beetje alle facetten die komen kijken bij het tot stand komen van een film als deze komen aan bod. Een commentaartrack die niet gauw verveeld en waar veel liefde in is gestoken.

Trailers
Vier trailers van andere mangafilms uitgegeven door Sony Pictures Home Entertainment en wel van Tekkonkinkreet, Tokyo Godfathers, Memories en Cowboy Bebop. Helaas ontbreekt de trailer van Paprika.

Disk 2

Tsutsui & Kon’s Paprika (30 min.)
Een zeer aardige documentaire die handelt over de verschillen de overeenkomsten tussen de roman Paprika van schrijver Yasutaka Tsutsui en de film Parika van Satoshi Kon. De heren steken de bewondering voor elkaar niet onder stoelen of banken. Met name de film en de totstandkoming ervan komen het meest aan bod. Het beeld is 1.33:1 en het geluid Dolby Digital 2.0 (192 kbit/s).

A Conversation about the Dream (29 min.)
Acteurs Megumi Hayashibara, Toru Furuya, regisseur Satoshi Kon en schrijver Yasutaka Tsutsui praten gevieren over de prent Paprika. Aan bod komen onder andere de persoonlijke favoriete scène, het opnemen van de stemmen, het fenomeen dromen en nog veel meer. Het enthousiasme van de betrokkenen komt een beetje geforceerd over. Het beeld is 1.33:1 en het geluid Dolby Digital 2.0 (192 kbit/s).

The Dream CG World (15 min.)
In deze feature horen we het verhaal van Michiya Kato, verantwoordelijk voor de CGI in de film. Zo op het eerste oog valt het niet op, maar Paprika kent maar liefst 350 CGI-scènes. Het is te danken aan de kundigheid van Kato dat dit niet altijd te zien is. Enkele scènes worden eruit gepikt en ontleed. Het beeld is 1.33:1 en het geluid Dolby Digital 2.0 (192 kbit/s).

The Art of Fantasy (12 min.)
De kortste featurette draait om Nobutaka Ike, de art director van de film. Wat zo’n man precies doet achter de schermen bij een productie als deze, wordt goed duidelijk gemaakt voor de kijker. Een interessante feature die eens een keer een andere kijk geeft op een film. Het beeld is 1.33:1 en het geluid Dolby Digital 2.0 (192 kbit/s).

Conclusie

Paprika is de meest recente film van Satoshi Kon, de regisseur die we kennen van onder andere Tokyo Godfathers. Het is Kon wederom gelukt een intrigerende film af te leveren, gebaseerd op het werk van Yasutaka Tsutsui. De vertelling handelt over de droomwereld die brutaal de echte wereld van een toekomstig Tokio binnenvalt. Verwacht een achtbaanrit vol mooie plaatjes, maar zeker ook met een goed verhaal. Wat wel prettig is bij een productie als deze, is als het beeld uitstekend voor elkaar is en dat is het ook. Over het aanwezige geluid valt weinig te klagen. Qua extra’s worden we verwend met een aardig audiocommentaar en een viertal leuke features op de tweede schijf.

Laatste reacties

wushu-4-ever  |  19-07-2007

Japans taalgebruik is niet goed te vertalen naar westerse begrippen. Dat blijkt wel weer. ;-) Heb je op zich helemaal gelijk in. Echter, bij het maken van een ...
Lees meer >

Edgar Smit  |  19-07-2007

Japans taalgebruik is niet goed te vertalen naar westerse begrippen. Dat blijkt wel weer. ;-)even offtopic, maar ooit een goede Hindu vertaling naar het Nederla...
Lees meer >

SuperDre  |  19-07-2007

Japans taalgebruik is niet goed te vertalen naar westerse begrippen. Dat blijkt wel weer. ;-) Nee, japanse vertelling is vaak wat waziger voor ons westerlinge...
Lees meer >

Dick van Drie  |  19-07-2007

Dat komt omdat het geen dubtitles zijn, maar subtitles. De ondertitels zijn gebaseerd op de originele Japanse audiotrack en niet de aangepaste Engelse dub.:wink...
Lees meer >

wushu-4-ever  |  18-07-2007

De nederlands ondertiteling klopte trouwens af en toe van geen meter (vergeleken met de engelse audiotrack). Dat komt omdat het geen dubtitles zijn, maar subtit...
Lees meer >

Dick van Drie  |  18-07-2007

Poe poe, dat viel me tegen. Ik had verwacht dat het net zo'n goede animatiefilm zou zijn als spirited away. Soms prachtig geanimeerd, maar te volgen? Vooral in ...
Lees meer >

wushu-4-ever  |  18-07-2007

Prima recensie en goed om te zien dat deze film ook voor het Nederlandse publiek uitgegeven wordt! Wel een paar "mierenneukerige" kanttekeningetjes (sorry, kon ...
Lees meer >

Mark de Jong  |  18-07-2007

Mooi geanimeerd, apart verhaal, lekkere muziek. Zat goed in elkaar. Qua speeltijd precies goed. De moeite waard.
Lees meer >

Fontane  |  18-07-2007

Ben wel benieuwd naar deze film,nog meer mensen die hem gezien hebben en er wat over kunnen vertellen? Mijn eerste reactie na het zien van deze film was: deze...
Lees meer >

zetmoon  |  18-07-2007

"De film staat in haar originele beeldformaat van 1.85:1 anamorf op de DVD. De transfer is windowboxed. Dit houdt in dat het beeld iets verkleind is, wat je kun...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  17-07-2007

Ben wel benieuwd naar deze film,nog meer mensen die hem gezien hebben en er wat over kunnen vertellen?
Lees meer >

vick86  |  17-07-2007

Waardeloze film dit. Hij ziet er mooi uit maar het verhaal is niet te volgen. Nu heeft Kon wel vaker complexe films gemaakt maar millennium actress snapte ik te...
Lees meer >

SuperDre  |  17-07-2007

eindelijk een film waar wel de ondertiteling op basis van de orginele japanse track is gedaan (in iedergeval als we het artikel moeten geloven), meestal bij jap...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
7.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.