Man of the Year (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
09-07-2007

Totaalbeoordeling:

5.9
DVD

Man of the Year (SE) (DVD)
Samenvatting

Tom Dobbs (Robin Williams) is de goedgebekte kritische presentator van een populaire komische televisietalkshow. Wanneer de nieuwe Amerikaanse presidentsverkiezing zich weer aandient, stelt Tom zich bij wijze van publiciteitsstunt kandidaat. Heel serieus gaat Tom op alle politieke onderwerpen in. Maar dat lijkt niet echt aan te slaan. Dan wordt Tom uitgenodigd om deel te nemen aan het politieke televisiedebat, met de zittende president en een andere serieuze kandidaat als zijn opponenten. Zijn persoonlijke manager Paul Menken (Christopher Walken) en de rest van zijn team adviseert Tom toch vooral weer zichzelf te zijn. Nerveus begint Tom aan het debat. Met komische maar ook kritisch bedoelde kwinkslagen pareert hij de vragen en zet het debat helemaal naar zijn hand. Als de verkiezingsdag daar is, heeft Tom in de polls niet de gewenste meerderheid. Bij de verkiezingen wordt een geavanceerde nieuwe stemcomputer gebruikt. De computerexpert Eleanor Green (Laura Linney) ontdekt een fout in de software. Geheel onverwachts komt Tom als winnaar uit de bus komt. Maar klopt de uitslag wel?

Commentaar

Regiseur Barry Levinson liet zich voor Man of the Year inspireren door de Amerikaanse verkiezingen in 2004. In deze verkiezingsstrijd tussen George Bush en John Kerry werd twijfel gezaaid over de juistheid van de gebruikte stemcomputers. Dit had alles te maken met de nipte overwinning Bush en de ongelukkige uitspraken van een van de directeuren van Diebold Election Systems, de leverancier van de stemcomputers. Levinson vatte dit gegeven in een door hem zelf geschreven filmscript. Voeg daar aan toe het feit dat de Amerikaanse verkiezingen steeds meer een mediashow lijkt te zijn en televisiepersoonlijkheden zich steeds meer met de verkiezingen bemoeien en je hebt Man of the Year te pakken. In Wag the Dog nam Levinson de politiek al eerder op hak.
De hoofdrol wordt gespeeld door Robin Williams. Vooral het eerste deel van de film is hij uitstekend op dreef als de komisch, satirische talkshowpresentator. Zijn optreden bij de televisiedebat is Robin Williams ten voeten uit, geweldig. Man of the Year is de derde film waarin Williams en Levinson samenwerken. Eerdere films zijn het overbekende Good Morning Vietnam en het latere Toys. Voor de rol van Tom Dobbs heeft Robin Williams zich laten inspireren door de Amerikaanse talkshowpresentator Jay Leno. Naast politieke satire is Man of the Year ook een thriller waar het de perikelen rond de programmafout in de stemcomputer betreft. En daarnaast heeft Man of the Year ook een dramatisch en een romantisch tintje. Deze elementen zijn niet helemaal optimaal uitgewerkt, de film excelleert toch het beste dankzij de scherpe tong van Robin Williams. Goede bijrollen zijn er van Christopher Walken en Laura Linney.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 111 min
Verpakking: Digipack in slipcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664044346

Extra's

  • Trailers
  • Behind the Scenes
  • Interviews
  • Photo Gallery
  • Liner Notes
  • TV Clips

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het filmbeeld staat met de originele beeldverhouding van 2.35:1 anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit van deze recente film is goed, het brede filmbeeld ziet er mooi filmisch uit. De kleuren ogen natuurlijk en zijn goed verzadigd. Het contrast is in het algemeen goed. Bij enkele wat donkerder getinte scènes is het contrast niet helemaal optimaal. Incidentele momenten van lichte aliasing en wat filmgrain zijn te zien, maar dat mag bijna geen naam hebben. De bitrate van het beeld is qua bandbreedte gefixeerd, waardoor af en toe kleine compressiefoutjes te zien zijn. De film is verdeeld in 13 chapterstops. De optionele ondertiteling (wit) is goed leesbaar en staat goed geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) en in DTS 5.1 surround (bitrate 754 kb/s) op de DVD. Beide zijn fraai klinkende surround soundtracks, waarbij de nadruk op de drie voorkanalen ligt. De filmmuziek en de filmgeluiden hebben een goed klinkend mooie breed stereobeeld. De achterkanalen worden meestentijds subtiel in split-surround (stereo) gebruikt voor de omgevingsgeluiden en de ruimtelijkheid van de muziek. Bij enkele scènes zijn de surrounds nadrukkelijker aanwezig. Het LFE-kanaal wordt incidenteel aangesproken. De dialogen zijn goed te volgen en komen, zoals gebruikelijk, uit de centerspeaker. Tussen de DTS en de DD track zit nauwelijks kwaliteitsverschil, keuze voor een van beide is meer een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn statische plaatjes met achtergrondmuziek. Dutch Filmworks heeft de film op een 2-disc Special Edition uitgebracht, waarbij op de tweede disc enkele extra’s in de vorm van interviews en B-roll staan. Er is ook een 1-disc uitgave, die identiek is aan de eerste DVD van de 2-disc Special Edition. Op de eerste disc staat de film met enkele reclametrailers voor andere uitgaven van Dutch Filmworks. Voor deze recensie is de 2-disc Special Edition gebruikt.

DVD-2

Trailer (2½ min)
De bioscooptrailer van de film in 1.85:1 niet anamorf beeld.

Liner Notes
Tekstuele Nederlandstalige achtergrondinformatie over de film.

Photo Gallery
Met tien foto’s van filmscènes.

TV Clips (5½ min)
Een collage van zeven geselecteerde filmscènes.

Interviews Cast & Crew (16 min)
Interviewfragmenten die cast & crew gaven in het kader van promotie van de film. Interviews zijn met de acteurs Robin Williams, Christopher Walken, Laura Linney, Jeff Goldblum en Lewis Black, regisseur Barry Levinson en producent James Robinson.

Behind the Scenes (21 min)
Een B-roll van video-opnamen die op de set zijn gemaakt. Hierbij geen uitleg of andere informatie.

Also or Soon Available
Met de trailers van andere Dutch Filmworks DVD uitgaven.

De 2-DVD Special Edition is verpakt in een uitvouwbare digipack verpakking voorzien van een stevige kartonnen slipcase.

Conclusie

Man of the Year is een komische persiflage op de Amerikaanse verkiezingen en speelt in op de controverse rond het gebruik van de stemcomputer bij de verkiezingen. Robin Williams speelt in deze film van regisseur Barry Levinson de presentator van een komische talkshow die zich bij wijze van grap kandidaat stelt. Maar zijn kandidatuur wordt allengs serieuzer en uiteindelijk wint hij geheel onverwachts de verkiezingen. Of klopt de uitslag niet? De film is een mix van komedie, thriller en romantiek. Deze uitgave van Dutch Filmworks heeft goede beeld- en geluidskwaliteit. De 2-disc Special Edition heeft enkele extra’s op de tweede disc. Deze extra zijn aardige vulling, maar alleen de de interviews met cast & crew is enigszins informatief.

Laatste reacties

Arnold van Oostrum  |  12-07-2007

Wij hebben uiteindelijk toch nog de 2-disc SE versie voor de recensie ontvangen. De recensie is daarom aangepast en uitgebreid.
Lees meer >

pietdvd  |  09-07-2007

Strange, in de persberichten word alleen gesproken over een 2 disc. Maar dan nog,liever de 2 disc. Vaak is de 1 disc versie gelijk aan de 1ste disc in de 2 disc...
Lees meer >

pietdvd  |  09-07-2007

Strange,in de persberichten word alleen gesproken over een 2 disc en over het algemeen zie ik alleen die versie. Maar dan nog,liever de 2 disc. Vaak is de 1 dis...
Lees meer >

Frank  |  09-07-2007

Er bestaat wel degelijk een single-disc release. Zoek maar eens op Bol.com. En wie zegt dat DVD.nl weigert de 2-disc te recenseren? Misschien heeft Dutch FilmWo...
Lees meer >

pietdvd  |  09-07-2007

Komt steeds vaker voordat julie geen tijd hebben om 2 disc versie's te doen of gewoon niet ontvangen (Misschien één van de redenen waarom er steeds minder revie...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
4.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.