House M.D. (Seizoen 2)

Recensent:
Arnold van Oostrum
29-06-2007

Totaalbeoordeling:

7.4
DVD

House M.D. (Seizoen 2) (DVD)
Samenvatting

In het televisieseizoen 2004-2005- startte in Amerika de ziekenhuisserie House M.D.. De serie was vanaf de start een succes en won het eerste seizoen een Emmy Award, waarbij hoofdrolspelker Hugh Laurie een Emmy Aware nominatie kreeg. Hugh Laurie speelt in de serie dokter Gregory House, een briljante arts gespecialiseerd in besmettelijke infectieziekten. In omgang is hij bot, cynisch en cru, met patiënten wil hij bij voorkeur niets van doen hebben. Ze liegen toch allemaal en de afstandelijkheid geeft hem de kans zich te concentreren op de kale feiten in zijn strijd tegen veelal vreemde ziekten. De serie speelt zich af in het fictieve Princeton Plainsboro Teaching Hospital in New Jersey, waar House met zijn eigenhandig samengestelde team van jonge medische experts elk geval van “medische misdaad” tot op het bot ontleedt.
Het tweede seizoen van House M.D. volgde in het televisieseizoen 2005-2006 en is recentelijk door SBS6 in Nederland uitgezonden. De 24 afleveringen van het tweede seizoen zijn door Universal uitgebracht in een DVD set die bestaat uit zes schijven. De afleveringen als volgt verdeeld:

DVD -1
1. Acceptance
Dr. House behandelt een ter dood veroordeelde patient en dr. Cameron heeft moeite een kankerpatient te vertellen dat ze kanker heeft.

2. Autopsy
House behandelt een vroegrijpe 9-jarige patient met wat terminale kanker lijkt.
3. Humpty Dumpty
Een klusjesman valt bij Cuddy van het dak en breekt zijn hand, die verbazend genoeg begint te ontbinden.

4. TB or Not TB
Een vermaarde arts die tegen tbc strijdt in Afrika denkt zelf de ziekte te hebben.

DVD -2
5. Daddy’s Boy
Een recent afgestudeerde student lijdt aan vreemde elektrische schokken. House heeft het ondertussen druk met familiebezoek.

6. Spin
Een wielrenner stort plotseling ineen en moet toegeven dat hij prestatieverhogende drugs heeft gebruikt.

7. Hunting
Een stalkende aidspatient stort voor de ogen van House neer, waarbij de oorzaak niet aids lijkt. Ondertussen gaan House en zijn ex-vrouw Stace op muizenjacht.

8. The Mistake
Een patient met buikklachten komt te overlijden en House en Chase moeten zich voor de tuchtcommissie verantwoorden.

DVD -3
9. Deception
Een aan lager wal geraakte gokster lijdt volgens het team van House aan het syndroom van Münchausen, maar House denkt daar anders over.

10. Failure to Communicate
Een schrijver met een hoofdwond kan niet goed meer communiceren met het team van House.

11. Need to Know
Het team van House moet achter de oorzaak van de paranoia van een jonge huisvrouw zien te komen. House biecht Stacey zijn gevoelens op en Cameron weigert te resultaten van een test op te halen.

12. Distractions
Een ernstig verbrande jongeman dwingt het team van House tot een nieuwe innovatieve diagnose.

DVD -4
13. Skin Deep
Het onderzoek bij een jong supermodel brengt het team van House in verwarring. Ondertussen krijgt House steeds meer last van zijn been.

14. Sex Kills
Een jongeman is stervend en een dode vrouw is de sleutel tot zijn genezing, vermits House en zijn team kunnen ontdekken waaraan de jonge vrouw gestorven is.

15. Clueless
Een man krijgt na een erotische stoeipartij last van ademhalingsproblemen. Als zijn toestand blijft verslechteren, vermoedt House dat de vrouw een dodelijk geheim heeft.

16. Safe
Een tiener krijgt na een transplantatie onverwachte allergische reacties.

DVD -5
17. All In
De unieke symptomen van een jonge patient herinnert House aan een jonge patiënt die destijds gestorven is. House wil voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt.

18. Sleeping Dogs Lie
Een patient heeft een levensbedreigende vorm van slapeloosheid, wat House en zijn team voor dilemma’s plaatst.

19. House vs God
Een 15-jarige gebedsgenezer weigert een operatie te ondergaan als hij zelf ziek blijkt te zijn.

20. Euphonia (deel 1)
Een gewonde agent vertoond vreemde symptomen. Als zijn toestand steeds slechter wordt, blijkt Foreman ook dezelfde symptomen te krijgen.

DVD -6
21. Euphonia (deel 2)
Vervolg op aflevering 20.

22. Forever
Een vrouw krijgt een toeval terwijl ze haar baby in doet, waardoor de baby bijna verdrinkt.

23. Who’s Your Daddy
Een vroegere bandlid van House brengt een meisje binnen die hallucineert over de orkaan Katrina.

24. No Reason
House wordt neergeschoten door een vroegere patiënt.

Commentaar

House M.D. is niet de zoveelste ziekenhuisserie. De serie is een vernieuwende medische dramareeks, waarin de dokters als politierechercheurs te werk gaan om de medische puzzel op te lossen. De beelden van het innerlijke van de mens, waarbij een camera met de scanners het zieke lichaam in gaan en de bewegingen van de bacteriën volgt, doen denken aan Crime Scene Investigation. Echt bloederig wordt de serie nooit, de camera zwaait weg voordat een medische ingreep te expliciet wordt.
Niet alleen de medische gevallen zijn uniek. De karakters zijn dat minstens net zo. Vooral de controversiële hoofdpersoon Dr. House, die gewapend met een wandelstok en een flesje pillen om de chronische pijn in zijn been te verzachten, geen enkele uitdaging uit de weg gaat. Hij is bevriend met de oncoloog Dr. James Wilson (Robert Sean Leonard), de kankerspecialist die hem met raad en daad terzijde staat. Drie jonge artsen, ieder op een specifiek terrein expert, helpen House de medische raadsels op te lossen. Dit team bestaat uit de neuroloog Dr. Eric Foreman (Omar Epps), de intensive care specialist Dr. Robert Chase (Jesse Spencer) en de immunologe Dr. Allison Cameron (Jennifer Morrison). Dan is er nog Dr. Lisa Cuddy (Lisa Edelstein), de ‘chef de clinique’. Met haar heeft House, welhaast voorspelbaar, constante discussies over zijn onorthodoxe geneeswijzen. En zij dwingt House om gewoon als dokter tijdens het spreekuur patiënten te zien. Arghh….

Iedere aflevering van de serie kent eenzelfde opzet. House raakt bij toeval geïnteresseerd in een bijzonder medisch geval. Het zet hem en zijn team voor raadsels, waarbij eerst het nodige uitgeprobeerd wordt, alvorens een succesvolle behandeling gegeven wordt. Om te voorkomen dat dit saai gaat worden, worden House en zijn team ook geconfronteerd met persoonlijke problemen. Zo komt Stacey Warner (Sela Ward), de ex-vrouw van House, als juridisch adviseur te werken in het ziekenhuis. Wilson heeft problemen thuis en trekt in bij House. Ook binnen het team ontstaan soms persoonlijke spanningen. Naast zijn chronische pijn, heeft House door zijn confronterende persoonlijkheid en sarcastische humor, het op sociaal vlak erg lastig. Maar met deze wijze van handelen dwingt hij zijn team tot onconventionele denkpatronen. En zo weet hij iedere aflevering weer een mensenleven te redden. En houdt hij nog tijd over om te kijken naar … ziekenhuissoaps.

De serie is een bedenksel van David Shore. Shore heeft nagenoeg alle afleveringen, met ondersteuning, zelf geschreven. Het idee van de serie is voortgekomen uit de Diagnosis Column, een publicatie in het New York Times Magazine. Shore heeft zelf aangegeven dat de serie is geïnspireerd op de verhalen van Sherlock Holmes en zijn assistent Watson.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, TV
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 1037 min
Verpakking: Slimcase(s) in Slipcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582482720

Extra's

  • Bloopers
  • Audiocommentaar bij enkele afleveringen
  • Alternatieve opnames
  • Een avond met House

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De serie is op 35 mm film opgenomen. De serie is in Amerika uitgezonden in het 1.78:1 (16x9) breedbeeldformaat. Bij de release van het eerste seizoen werden we spijtig genoeg geconfronteerd met een bijgesneden standaard 1.33:1 beeldformaat. Gelukkig heeft Universal dit tweede seizoen imet het juiste beeldformaat uitgebracht. De afleveringen staan in het 1.78:1 (16x9) breedbeeldformaat anamorf op de schijfjes. Het beeld van de serie ziet er gemiddeld genomen zeer goed uit. De uitgave heeft een helder en kleurrijk beeld, met goed verzadigde kleuren en evenzo goed contrast. De scherpte en detaillering van het beeld is ook erg goed. Filmgain is in lichte constant aanwezig. De 24 afleveringen van elke ongeveer 42 minuten zijn verspreid over zes DVD’s. Elke aflevering is onderverdeeld in tien chapterstops. De optionele Nederlandse ondertiteling heeft een goed lees baar klein lettertype en staat netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Op DVD is de soundtrack naar keuze te beluisteren als een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s) of een Dolby Digital 2.0 stereotrack (bitrate 224 kb/s). De Dolby Digital 5.1 wordt standaard afgespeeld en klinkt ingehouden netjes. Geen spektakel, maar een rustig klinkende soundtrack met de nadruk op de voorste drie kanalen. De muziek en de omgevingsgeluiden komen uit de beide frontspeakers. De surrounds geven de muziek een licht gevoel van ruimtelijkheid. De dialogen komen voornamelijk via de centerspeaker. Het aanwezige laag in de muziek wordt door de hoofdspeakers weergegeven, het LFE blijft ongebruikt. De dialogen zijn allemaal goed te volgen.

Extra's

De menuschermen zijn eenvoudige statische plaatjes zonder achtergrondgeluiden. Het merendeel van de extra’s staan op de laatste DVD. Enkele afleveringen hebben een begeleidend audiocommentaar.

DVD-1

Audiocommentaar bij aflevering 2. Autopsy
Producers David Shore en Katie Jacobs geven bij deze aflevering een gesproken toelichting.

DVD-2

Alternate Take from “Daddy’s Boy”: The Valley Girl Session (1 min)
Geinig stukje met Cameron en Cuddy, die de Valley Girls nadoen.

Blooper Reel (5½ min)
Natuurlijk gaat er geregeld wat fout bij de opnamen.

It Could Be Lupus… (1½ min)
Een verzameling van scènes waarin het woord ‘lupus’ wordt gebruikt.

DVD-5

Alternate Take from “Sleeping Dogs Lie”: The Valley Girl Session (1 min)
Geinig stukje met Cameron en Cuddy, die de Valley Girls nadoen.

DVD-6

Audiocommentaar bij aflevering 24. No Reason
Producers David Shore en Katie Jacobs geven bij deze aflevering een gesproken toelichting.

Een avond met House (18 min)
Een soort ‘vraag en antwoord’ sessie onder leiding van Elvis Mitchell met de cast en crew van de serie, opgenomen bij de Academy of Television Arts & Sciences.

De zes DVD’s zijn verpakt in drie slimeline keepcase en een stevig kartonnen slipcase.

Conclusie

In het tweede seizoen van de ziekenhuistelevisieserie House M.D. gaat voort op de ingeslagen weg van het eerste seizoen. Wederom onderzoekt de controversiële en sarcastische Dr. Gregory House met zijn team jonge specialisten iedere aflevering weer een buitengewoon medisch geval om tot een goed einde te brengen. Al is hij in sociale omgang een lastig en confronterend persoon, met grote toewijding redt hij vele mensenlevens en dwingt alom respect af. De hoofdrol in deze serie wordt gespeeld door de Britse acteur Hugh Laurie. Universal heeft de 24 afleveringen van het tweede seizoen uitgebracht in een zes DVD set. Het beeld is 1.78:1 breedbeeld en van goede kwaliteit. De DD5.1 surroundtrack klinkt ook prima. De set heeft enkele korte, redelijk informatieve extra’s meegekregen.

De seizoenen van House M.D.:
- Seizoen 1 (2004/2005)
- Seizoen 2 (2005/2006)
- Seizoen 3 (2006/2007)

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Universal Pictures Benelux.

Lees meer

Laatste reacties

chimera01  |  29-06-2007

beide seizoenen zijn erg sterk, twee is zelfs een weinig beter mede omdat het duidelijk was dat het publiek erg gecharmeerd was van House en diens team. Dus er ...
Lees meer >

Hugo R  |  29-06-2007

Deze box ga ik absoluut een keer aanschaffen, maar eerst maar eens seizoen 1 voor een mooi prijsje ergens op de kop tikken :D
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:5
6.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 16
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.