Babel

Recensent:
Marcel den Haan
25-06-2007

Totaalbeoordeling:

7.6
DVD

Babel (DVD)
Samenvatting

Een Japanse man is op vakantie in Marokko. Hij neemt op een dag deel aan een jachtpartij en wanneer deze ten einde is, geeft hij zijn gids zijn geweer als cadeau. De gids verkoopt het geweer vervolgens aan een lokale schaapherder die het geweer wil gebruiken om zijn kudde te beschermen. Zijn twee zoontjes krijgen het geweer in handen en vuren op een tourbus die toevallig passeert. In deze bus zit een Amerikaanse echtpaar dat ook op vakantie is in Marokko. De vrouw wordt geraakt in haar schouder en is ernstig gewond. Zij moeten nu in het dorpje verblijven, wachtend op hulp en vervoer. Hierdoor zullen zij hun vlucht naar huis niet halen en daarom belt de man naar huis waar hun kindermeisje op de kinderen past. Deze komt hierdoor ook weer in de problemen aangezien zij naar de bruiloft van haar zoon in Mexico zou gaan. Ze besluit dan ook de kinderen mee te nemen, maar dit blijkt achteraf niet zo'n goed idee. De levens van vier gezinnen worden door deze gebeurtenissen met elkaar verbonden en ook voorgoed verandert.

Commentaar

: Babel is een film van de hand van de Mexicaanse regisseur Alejandro González Iñárritu. De prent wordt gezien als het slot van een trilogie die eerder vorm kreeg met Amores Perros en 21 Grams. De films hebben qua verhaal niet veel met elkaar te maken, alleen de manier van vertellen. Iñárritu vertelt graag meerdere verhalen door elkaar en in deze films kunnen we zien hoe meerdere levens met elkaar verbonden worden door één enkele gebeurtenis. Zo ook in Babel waar het leven van vier gezinnen met elkaar wordt verbonden door een tragische ongeval. Deze opzet werkte erg goed in 21 Grams maar komt hier helaas wat minder goed uit de verf. Het schakelen tussen de verschillende verhalen zorgt er namelijk voor dat de vaart wat uit de film gehaald wordt en ook zijn niet alle verhalen even interessant. Het eerste verhaal waar twee Marokkaanse jongetjes in de problemen komen wegens het afvuren van een schot op een tourbus is één van de meer interessante verhalen, maar vooral het verhaal dat ogenschijnlijk het minst met de anderen te maken heeft, kan gezien worden als de beste van het stel. Hier wordt het leven van een Japans meisje overhoop gehaald wanneer haar vader door de politie ondervraagd wordt. Hij was namelijk de eigenaar van het geweer dat de twee jongetjes gebruikte en na het verlies van haar moeder is het doofstomme meisje als de dood ook haar vader te verliezen. Dit verhaal is goed uitgewerkt en ronduit tragisch te noemen. Dit verhaal heeft zelfs zoveel te bieden dat hier makkelijk een eigen film over gemaakt had kunnen worden. De Japanse actrice Rinko Kikuchi schittert in haar rol als doofstomme tiener en steelt zelfs het spotlight van een gerenommeerd actrice als Cate Blanchett.
Dan hebben we nog de twee verhalen die feitelijk gaan over het Amerikaanse echtpaar dat op vakantie is in Marokko. De vrouw van het stel wordt getroffen door de kogel, afgevuurd door de twee jongetjes, en verkeert hierdoor in levensgevaar. De acteurs die het echtpaar gestalte geven zijn de twee bekendste acteurs van de film, Brad Pitt en Cate Blanchett. De twee hebben echter niet veel te doen, waarbij vooral Blanchett's talenten ondergebruikt worden. Zij ligt vrijwel de gehele speelduur op de grond hevig bloedend en heeft hierdoor geen kans haar personage vorm te geven. Brad Pitt loopt de gehele film gespannen rond, bezorgd om het lot van zijn vrouw en ook hij heeft hierdoor niet de kans zijn rol optimaal te benutten. Het laatste verhaal is direct met hen verbonden aangezien hun kindermeisje met de kinderen naar Mexico afreist om de bruiloft van haar zoon te bezoeken. Hier raakt zij in de problemen en wordt achtergelaten in een verlaten gedeelte van het land. Alejandro González Iñárritu vertelt al deze verhalen niet in chronologische volgorde, maar door elkaar heen. Hierdoor moet je als kijker goed de aandacht erbij houden. Babel werd genomineerd voor maar liefst zeven Oscars bij de laatste uitreikingen, waaronder Beste Film en Beste Regisseur. Dat deze eer misschien wat teveel van het goede was, blijkt wel uit het feit dat slechts één nominatie verzilverd werd, namelijk die voor Beste Muziek.
Babel is zeker geen slechte film, maar een klassieker kan het nu ook weer niet genoemd worden. De vertelwijze van Iñárritu, die wel goed werkte in 21 Grams, pakt hier wat minder uit en de verschillende verhalen vertragen elkaar. Toch nog altijd erg interessant om te zien, zeker omdat dit geen standaard Hollywoodfilm genoemd kan worden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 105 min
Verpakking: Digipack in slipcase
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582434729

Extra's

  • Making Of

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de schijf in het originele formaat van 1.85:1. De kwaliteit van het beeld verschilt nogal per verhaal. Het beeld is soms stilistisch bewerkt om een bepaalde sfeer op te roepen en eigenlijk alleen het verhaal van het kindermeisje in Amerika kan gezien worden als onbewerkt. Zo is de transfer bij het verhaal in Japan wat koel en blauw van kleur en het verhaal in Marokko wordt gekenmerkt door een ruw beeld met veel filmgrain. De scherpte is overal voldoende maar verschilt dus ook per verhaal. De kleuren komen natuurlijk over, de verschillende verhalen hebben allemaal zo hun eigen kleurenpalet. Contrast, zwartniveau en schaduwdetail zijn prima in orde. Naast de filmgrain zijn er nauwelijks artefacten aanwezig, soms wat lichte beeldruis en edge enhancement. Een transfer die prima past bij de sfeer van de film en de verschillende bewerkte beelden werken sfeerverhogend.
De film is verdeeld in 20 hoofdstukken en de optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Voor het geluid is er de keuze uit drie audiotracks, te weten een DTS 5.1 track (754 kb/s), een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s) en een Dolby Digital 2.0 stereotrack (192 kb/s). Alle tracks zijn in de originele Engelse taal en de tracks doen niet veel voor elkaar onder. De 5.1 tracks klinken wat beter en natuurlijk door het gebruik van meerdere kanalen, maar Babel is niet echt een film die het moet hebben van zijn spetterende soundtrack. Die is vrij ingetogen, net als de film zelf. Effecten of explosies komen al helemaal niet voor, dus er niet sprake van veel ruimtelijkheid. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker bij de 5.1 tracks en de frontspeakers laten de muziek en overige geluiden horen. De surrounds worden niet veel gebruikt, evenals het LFE kanaal. De stereotrack klinkt zoals je mag verwachten van een track zoals deze maar voegt verder weinig toe. Al het geluid van de film is ter plaatse opgenomen en hierdoor is soms wat moeilijk te volgen. Ook kenmerken de tracks zich door het regelmatig opduiken van ruis. Beschadigingen zijn niet aanwezig.

Extra's

De menu's worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en bestaat uit meerdere vlakken waarin beelden van de film te zien zijn. Het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Deze uitgave bestaat uit twee schijven en wordt geleverd in een fraaie digipack, die op zijn beurt weer in een slipcase is geschoven. De aanwezige Making Of is te vinden op de tweede schijf, die speciaal voor dit doel is meegeleverd.

Making Of (87 min.)
Een zeer uitgebreide making of van de film geregisseerd door Carlos Armella en Pedro González-Rubio. Hierin volgen we stap voor stap de voorbereidingen en opnames van de film. Regisseur Alejandro González Iñárritu geeft geregeld commentaar tijdens korte interviews en ook horen we hem via voice-over praten tijdens beelden van de opnames. Het wordt al snel duidelijk dat de opnames te maken kregen met veel problemen en deze zijn dan ook allemaal te zien en te horen. De regisseur legt uit wat hij wilde vertellen met de film en we zien zoals gezegd beelden van de opnames en wat hier bij kwam kijken. Een erg interessante making of die het waard is om meerdere keren te bekijken.

Conclusie

Alejandro González Iñárritu vertelt in Babel het verhaal van vier families die door één enkele tragische gebeurtenissen voor altijd met elkaar verbonden worden. Ook zal het leven van deze mensen nooit meer hetzelfde zijn als voorheen. Deze film wordt gezien als het slot van een trilogie die begon met Amores Perros en volgde met 21 Grams. In al deze films worden de levens van mensen met elkaar verbonden en Iñárritu vertelt deze verhalen graag door elkaar. Zo ook hier, maar de verschillende verhalen leiden eerder van elkaar af dan dat ze elkaar ondersteunen. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat niet alle verhalen even interessant zijn en vooral het verhaal over het Japanse meisje steekt met kop en schouders boven de rest uit. Toch is Babel nog altijd een film die het bekijken waard is en zeker bepaalde emoties weet los te maken. De DVD heeft een goede beeld en geluidskwaliteit. Er is slechts één extra aanwezig, maar deze making of is wel erg interessant en goed gemaakt waardoor de schade beperkt blijft.

Laatste reacties

Gast_09  |  19-07-2009

vond deze film ook veels te zwaar en deprimerend, al is het geen slechte film, het is in iedergeval geen film die ik nog een keer zou willen zien
Lees meer >

Richard B.  |  24-12-2007

Ik heb de film nu een keer gezien en weet nog niet precies wat ik ervan moet denken. De film is in ieder geval niet prettig om te zien in de zin dat de hoofdper...
Lees meer >

Martin Z.  |  25-08-2007

Redelijk zware en rauwe film waar ik van genoten heb. Allereerst waren zaken als acteerwerk, muziek en prachtige beelden dik in orde. Ik vond het wel een realis...
Lees meer >

Fokkeyou  |  26-06-2007

Een ondergewaardeerde film. Nou, ondergewaardeerd... Met zeven oscarnominaties waarvan één verzilverd, 22 andere prijzen en in totaal 71 nominaties van belang...
Lees meer >

mark9534  |  26-06-2007

Ik vond persoonlijk 21 grams beter, deze film wist mij meer te boeien dan babel.
Lees meer >

Jeroen D  |  26-06-2007

Geweldige film gewoon. Deze had de oscar voor beste film moeten krijgen.
Lees meer >

Henk Heideveld  |  26-06-2007

Een ondergewaardeerde film. Prachtige vondstige thema's. Fraai decorum en dito acteerwerk.(y)
Lees meer >

Mark S  |  26-06-2007

Opmerkelijk dat het thema van de film door deze recensie totaal onaangeroerd blijft. Petje af voor het acteerwerk van met name de kinderen, het waren niet bepaa...
Lees meer >

Zoolander  |  25-06-2007

Als ik Babel zelfstandig zou beoordelen, zonder eerst Amores Perros of 21 Grams te hebben gezien, zou hij bij mij makkelijk op 4,5 ster komen. Gezien in het lic...
Lees meer >

Mathieu Ghekiere  |  25-06-2007

Ik vond persoonlijk Amorres Perros nog altijd het beste stuk van de trilogie, en 21 grams de minste (nog altijd een goede film, maar de minste). Ik vond Babel z...
Lees meer >

Fokkeyou  |  25-06-2007

Van alle Oscargenomineerde films in de categorie Beste Film heb ik alleen Letters From Iwo Jima nog niet gezien, maar Babel is mijn favoriet. Ik vind dit echt e...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  25-06-2007

Ik hoor wisselende dingen over deze film. Heel veel recensenten vinden het een meesterwerk, maar zover wil ik niet gaan. Sommige plotlijnen worden niet echt int...
Lees meer >

Hugo R  |  25-06-2007

21 grams en Amores perros vond ik heel erg goed, dus deze ga ik zeker een keer aanschaffen.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Drugs Geweld Grof Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
8.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 29
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.