Scanner Darkly, A

Recensent:
Arnold van Oostrum
09-05-2007

Totaalbeoordeling:

7.6
DVD

Scanner Darkly, A (DVD)
Samenvatting

In de nabije toekomst is in Amerika in de greep van het excessieve gebruik van de synthetische drugs Substance D erg populair. Bij langdurig gebruik veroorzaakt deze drug hallucinaties en psychosen. In de strijd tegen dit drugsprobleem ondermijnt de Amerikaanse regering zonder blikken of blozen de rechten en relaties van haar burgers, dit alles onder het mom om het drugsprobleem de baas te worden. Zo worden undercover agenten ingezet, van wie de identiteit via een ingenieuze vermomming volledig geheim blijft. Zelfs de superieuren kennen de ware identiteit van de ingezette agenten niet. In Suburbia woont het groepje verslaafde vrienden Charles Freck (Rory Cochrane), James Barris (Robert Downey Jr.), Donna Hawthorne (Winona Ryder), Ernie Luckman (Woody Harrelson) en Bob Arctor (Keanu Reeves). Zonder dat de anderen het weten is Bob werkzaam als de undercover agent Fred. Dan krijgt Fred van zijn superieuren, op basis van een tip van James Barris, de opdracht het huis van Bob Arctor en diens vrienden in de gaten te houden. Zijn twee persoonlijkheden beginnen hem nu parten te spelen.

Commentaar

A Scanner Darkly is een visueel verbluffende animatiefilm. Over deze bijzondere vorm van animatie zo meteen meer. Het verhaal van de A Scanner Darkly is geschreven door Philip K. Dick. Verhalen van deze schrijver zijn al meer verfilmd. Denk hierbij aan toppers als Blade Runner, Total Recall en Minority Report. Allemaal sciencefiction verhalen die ons een onheilspellend toekomstbeeld voorschotelen. Ook A Scanner Darkly geeft een minder optimistisch toekomstbeeld, waarbij Philip K. Dick’s eigen drugservaringen basis voor het verhaal zijn geweest. Regisseur Richard Linklater heeft met de verfilming van dit verhaal een bijzondere visuele stijl gekozen. Linklater heeft ook zelf het script voor deze verfilming geschreven. De tekenfilmachtige stijl van de film is iets dat in een later moment van het productieproces is toegepast. De film is eerst als een ‘gewone’ speelfilm opgenomen met een digitale videocamera. De beelden zijn vervolgens met een speciaal computerprogramma beeld voor beeld bewerkt. Deze techniek heet rotoscopie, een animatie techniek waarbij aan een bestaande film een getekende animatie-invulling wordt gegeven. De gekozen tekenstijl heeft in dit geval veel weg van een waterverfschildering, waarbij een vlekkerig resultaat is ontstaan. De acteurs zijn ondanks de bewerking goed herkenbaar gebleven. De acteurs zijn onder andere Robert Downey Jr., Woody Harrelson, Winona Ryder, Rory Cochrane en Keanu Reeves. De film is geproduceerd door George Clooney en Steven Soderbergh. A Scanner Darkly is geen film die met enige onachtzaamheid op een achternamiddag gaat zitten kijken. Het geschetste toekomstbeeld is niet bepaald rooskleurig en het verhaal verloop is op zijn minst verwarrend of vreemd te noemen. Al kijkend vraag je jezelf af waar het naar toe gaat. Gaandeweg de film wordt dit steeds duidelijker en een tweede keer kijken zal zonder meer verhelderend werken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 96 min
Verpakking: Keep Case
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321932594188

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Audiocommentaar
  • One Summer in Austin: verhaal van de verfilming
  • The Weight of the Line: tekenfilmverhalen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in de (bijna) oorspronkelijke verhouding van 1.78:1 anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is haast onberispelijk. Het beeld ziet er zeer fraai kleurrijk en filmisch uit. Subtiele details heeft het ‘geanimeerde’ beeld minder dan een ‘gewoon’ filmbeeld. Compressiefoutjes komen dan ook niet voor. Contrast en zwartniveau zijn prima in orde. De transfer is afkomstig van het digitale bewerkte origineel, waardoor het beeld er bijzonder ‘clean’ uitziet. De film is verdeeld in 26 chapters (hoofdstukken). De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) is duidelijk en staat netjes in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 op de DVD. Met een nadruk op dialogen heeft de soundtrack zijn zwaartepunt liggen op de voorste kanalen. De muziek van Grahma Reynolds heeft een licht ruimtelijk geluidsbeeld, dankzij het gebruik van de surrounds. Het merendeel van de filmgeluiden blijft beperkt tot de voorste kanalen. In sommige scènes worden de surrounds nadrukkelijk(er) gebruikt voor speciale geluidseffecten. De dialogen zijn duidelijk te verstaan en komen uit de centerspeaker.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn geanimeerd en voorzien van achtergrondmuziek.

Commentary …
Een team bestaande uit schrijver/regisseur Richard Licklater, hoofdrolspeler Keanu Reeves, producer Tommy Pallotta, Philip K. Dick historicus Jonathan Lethem en Philip K. Dick’s dochter Isa Hackett geven een onderhoudend filmcommentaar met veel informatie.

One Summer in Austin: The Story of filming A Scanner Darkly (26½ min)
Een kijkje achter de schermen met de nodige interviewfragmenten en filmfragmenten.

The Weight of the Line: Animation Tales (21 min)
In deze featurette wordt meer verteld over het toegepaste rotoscopie animatieproces.

Theatrical Trailer (2 min)
De bioscooptrailer.

Conclusie

A Scanner Darkly is door regisseur Richard Linklater op een bijzondere surrealistische wijze verfilmd. Dit verhaal dat zich in de nabij toekomst afspeelt waarin drugsgebruik een groot probleem is. Een spion krijgt van hogerhand opdracht in zijn eigen vriendengroep te infiltreren. Zijn twee persoonlijkheden beginnen hem dan parten te spelen. De tekenfilmachtige stijl van de film is iets dat in een later moment van het productieproces is toegepast. Beeld en geluid zijn allebei prima in orde. Als toevoeging een interessant audiocommentaar en twee featurettes over het maken van de film. A Scanner Darkly is geen film die met enige onachtzaamheid op een achternamiddag gaat zitten kijken.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Mich  |  09-05-2007

Het was een blinde aankoop. Ik had enkel van de film gehoord en dat klonk allemaal heel moeilijk. Het is geen film om ff tussendoor te zien. Het is zware kost....
Lees meer >

hstadman  |  09-05-2007

"Verhalen van deze schrijver zijn al meer verfilmd. Denk hierbij aan toppers als Blade Runner, Total Recall en Mind Report." Mind Report? Minority Report!? ...
Lees meer >

netfox  |  09-05-2007

"Verhalen van deze schrijver zijn al meer verfilmd. Denk hierbij aan toppers als Blade Runner, Total Recall en Mind Report." Mind Report? Minority Report!?
Lees meer >

Grave  |  09-05-2007

Heb em op hd-dvd, ziet er allemaal mooi uit, maar wat een geouwehoer:| Ik snap het verhaal wel, maar er gebeurt gewoon te weinig. Het einde daarintegen was wel ...
Lees meer >

Jeroen D  |  09-05-2007

Hele goede film met echt geweldige dialogen. Beetje Pulp Fiction achtig af en toe. De beelden vind ik mooi gedaan en het is een keer wat anders. Wel heeft de fi...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Drugs Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
8.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.