Take the Lead

Recensent:
Arnold van Oostrum
12-04-2007

Totaalbeoordeling:

6
DVD

Take the Lead (DVD)
Samenvatting

Op een avond in Manhattan ziet dansleraar Pierre Dulaine (Antonio Banderas) toevallig hoe een leerling de auto van schoolhoofd Augustine James (Alfre Woodard) toetakelt. De volgende dag meldt de inspirerende dansleraar zich bij dit schoolhoofd met een interessant voorstel. Hij wil de leerlingen zonder kosten het stijldansen bijbrengen. Het schoolhoofd ziet niet zoveel in dit plan, maar besluit Dulaine een groep lastige leerlingen te geven die voor straf moeten nablijven. De leerlingen zijn aanvankelijk nogal sceptisch, maar de toewijding van Dulaine begint hen langzaam maar zeker ook te inspireren. Ze gaan uiteindelijk zodanig op in de lessen dat ze de klassieke dans met hun eigen unieke hiphop stijl combineren om tot een krachtige en unieke fusie te komen. De leraar zet hen aan om deel te nemen aan een prestigieuze competitie...

Commentaar

De aandacht voor stijldansen is de laatste tijd toegenomen. In Nederland mede door de zeer populaire televisieshow Dancing with the Stars, waarin bekende sterren samen met een professioneel danser hun danskwaliteit tonen. Het onderwerp stijldansen zagen we recent nog in de film Shall We Dance. Ook in Take the Lead staat stijldansen centraal. Take the Lead is gebaseerd op een waar gebeurd gegeven. De dansleraar Pierre Dulaine heeft in New York City het stijldansen op school teruggebracht. Zoals in de synopsis van de film beschreven, zo startte hij in New York de passie voor dansen. Het stijldansen is hier een middel om jonge leerlingen wat over het leven bij te brengen. De danslessen leert hen zaken als respect, eer, trots, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Ook het hebben van vooroordelen is één van de onderwerpen die aan bod komt. Dulaine is daarom niet zomaar een dansleraar voor hen, gaandeweg wordt hij meer en meer de mentor van de leerlingen. Heden ten dage volgen meer dan 20.000 kinderen op zo’n 68 scholen de danslessen geïnspireerd op Pierre Dulaine’s danstechnieken. Pierre Dulaine geeft samen met Yvonne Marceau via hun programma Dancing Classrooms op de scholen dansles. Het leven van Pierre Dulaine is onderwerp in twee films. In 2005 verscheen de hoog gewaardeerde documentairefilm Mad Hot Ballroom van regisseur Marilyn Agrelo. En in 2006 verscheen de fictieve film Take the Lead, gebaseerd op het leven van Pierre Dulaine. Hoofdrol in deze film wordt gespeeld door Antonio Banderas. Banderas weigerde eerst de rol toen hem duidelijk was dat de hele film over stijldansen gaat. Nadat Banderas de echte Pierre Dulaine had ontmoet, ging hij alsnog overstag. Pierre Dulaine is intensief betrokken geweest bij de film. De echte Dulaine heeft zelf de jeugdige acteurs danslessen gegeven, zodat zij over voldoende stijldanskwaliteiten beschikten voor hun rol. Pierre Dulaine is zelf ook kort in de film te zien als jurylid. De dansscènes zijn de belangrijkste scènes in de film. In de handen van debuterend filmregisseur Liz Friedland wel toevertrouwt, omdat zij al diverse muziekvideo’s heeft gemaakt. Take the Lead is een inspirerende film met swingende muziek, opzwepende dansen en daarbij nog een spannende danswedstrijd.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 112 min
Verpakking: Keep Case
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Paradiso Home Entertainment
EAN: 5410504071881

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 1.85 en staat ook zo anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is prima. Kleuren zijn mooi helder, goed verzadigd en ogen natuurlijk. Het scherpe beeld is voldoende detailrijk en heeft een goed contrast. Het beeld is totaal vrij van ongerechtigheden. De film is opgedeeld in 19 chapterstops. De DVD is van het type DVD-9 (dubbellaags), de laagwisseling is slechts kort merkbaar. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een net lettertype maar kon lager geplaatst in het beeld staan.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de DVD. De soundtrack heeft een goed klinkend surround geluidsbeeld. De nadruk van de soundtrack ligt op de drie voorkanalen. De achterkanalen worden subtiel in split-surround (stereo) gebruikt voor de omgevingsgeluiden en de ruimtelijkheid van de muziek. De dynamiek van de soundtrack is prima. Muziek is uiteraard een belangrijk onderdeel, waarbij de muziek een prima breed stereobeeld heeft en fraai ruimtelijk klinkt dankzij de surrounds. Het LFE kanaal geeft subtiele ondersteuning. De dialogen zijn goed te volgen en komen, zoals gebruikelijk, uit de centerspeaker.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn geanimeerd en voorzien van achtergrondgeluid. Helaas geen extra’s, zoals enkele achter de schermen documentaires en een audiocommentaar van de regisseur, die wel op de regio 4 release terug te vinden zijn.

Conclusie

Take the Lead vertelt het waargebeurde verhaal van de inspirerende dansleraar Pierre Dulaine, die op de scholen in New York City het stijldansen heeft teruggebracht. Het begon met een strafklas leerlingen, opgegeven door de school, die Dulaine via het stijldansen zaken als respect en zelfvertrouwen meegeeft. Antonio Banderas speelt de rol van de dansleraar Pierre Dulaine. Dulaine is betrokken geweest bij het maken van de film en is zelf ook kort in de film te zien.
Deze uitgave van Paradiso heeft prima beeld- en geluidskwaliteit. Helaas geen extra’s.

Laatste reacties

DanielC  |  13-04-2007

Ik heb me prima vermaakt met deze film! Banderas is sowieso een coole gozer om naar te kijken, en de tango met het blondje grietje halverwege de film is geweldi...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:0
4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.