Happy Feet

Recensent:
Arnold van Oostrum
02-04-2007

Totaalbeoordeling:

8.8
DVD

Happy Feet (DVD)
Samenvatting

De keizerspinguïns op Antarctica zijn allemaal geboren zangers. Ieder van hen heeft zijn eigen unieke levenslied, waarmee ze onder andere hun partner vinden. Zo vinden ook de pinguïns Memphis (Hugh Jackman) en Norma Jean (Nicole Kidman) elkaar. De vrouwtjes pinguïns gaan op een barre tocht om vis te vinden, terwijl de mannetjes achterblijven voor de broed. In de koude, barre nacht verliest Memphis bijna het ei, maar gelukkig gaat het goed. En zo komt de kleine keizerpinguïn Mumble (Elijah Wood) op aarde. Een prachtig pinguïnjong om trots op te zijn. Alhoewel, Mumble’s voetjes kunnen maar niet stil staan. Het zijn ‘happy feet’ volgens de kleine pinguïn, die een slechte zanger blijkt maar wel een geweldige tapdanser. Voor de bewoners van de kolonie wordt het steeds moeilijker om vis te vinden. Door zijn geboren ‘afwijkende’ talent wordt Mumble door de ouderling Noah (Hugo Weaving) gezien als een regelrechte bedreiging voor de kolonie. De enige die Mumble een warm hart toedraagt is de prachtige zingende pinguïn Gloria (Brittany Muprhy), maar ook zij kan niet voorkomen dat Mumble wordt verbannen van de kolonie. Na zijn gedwongen vertrek ontmoet Mumble een paar Adelie-pinguïns met Ramón (Robin Williams) als hun goedgebekte leider. Deze vrolijke groep neemt Mumble op in hun midden. In zijn zoektocht naar de ‘aliens’ die hen van hun vis berooft, komt Mumble bij de gek getooide goeroe Lovelace (Robin Williams), die voor slechts een kiezelsteen overal een antwoord op heeft. Maar het is Lovelace die de hulp van Mumble goed kan gebruiken. Uiteindelijk komen Mumble en de groep van Ramon oog in oog te staan met de ‘aliens’. Om de ‘aliens’ ervan te overtuigen toch ook voor de pinguïns wat vis over te laten, neemt Mumble een grote duik richting een onzekere toekomst.

Commentaar

We leven in een tijd met toenemende aandacht voor de natuur en de ogenschijnlijk desastreuze gevolgen die het handelen van de mensheid op het fragiele evenwicht in de natuur heeft. Het smelten van de poolkappen, de ontbossing van de regenwouden, het uitsterven van bepaalde diersoorten en toenemende extreme weersomstandigheden; alles het gevolg van menselijk handelen. Ook in vele films is de aandacht voor het milieu en onze invloed daarop terug te vinden. Enerzijds films waarin ons een denkbeeldige minder rooskleurige toekomst wordt geschetst en anderzijds films waarin ons handelen vanuit een ander perspectief wordt belicht. De animatiefilm Happy Feet valt onder deze laatste categorie. In Happy Feet maak je kennis met een grote kolonie pinguïns die leven op de sneeuwvlakten op Antarctica. Een bijna idyllische pinguïnwereld waarin alles draait om muziek en het vinden van een eigen tune om zo je ‘soulmate’ te vinden. In de film dan ook veel muziek, waarbij bekende popklassiekers een nieuw jasje hebben gekregen. Hoogtepunt in dit muzikale gebeuren is de fraaie uitvoering van de Queen hit “Somebody to Love” in een gospelachtige benadering met Brittany Murphy als zangeres. Heel langzaam verandert de toonzetting van de film, waarbij de natuurlijke vijanden van de pinguïns zich aandienen. Een bijzonder staaltje van film- en animatietechniek hierbij is de achtervolging van de pinguïns door een moordlustige zeehond. Maar ook de kolonie zelf, die toch niet helemaal zo ‘happy’ is met een pinguïn die ‘anders’ is en hem op een kille wijze uit hun groep wegstuurt. Dan de zoektocht naar de oorzaak van het grote vistekort, waarmee de pinguïnkolonie wordt bedreigd. De ontmoeting met een andere pinguïnkolonie, met wederom muziek en dans. Hier volgt een Spaanse versie van Frank Sinatra’s “My Way”. En dan, de confrontatie met de wereld van de ‘aliens’ die de dieren zoveel ellende bezorgt. Het zal je niet verbazen dat wij mensen die ‘aliens’ zijn en dat onze wereld als een bedreiging voor de bewoners van Antarctica wordt neergezet. De boodschap van deze film is duidelijk en kan niet verkeerd begrepen worden. De geschetste toekomst is bezien vanuit een hartenwens, maar is daarbij zeker nog niet de realiteit van vandaag. En de andere moraal zit in de pinguïn Mumble, verstoten omdat hij ‘anders’ is, maar uiteindelijk … Goed, laten we maar niet alles verklappen, mocht je de film nog niet gezien hebben.
Qua animatie is Happy Feet een topper. Dit is een animatiefilm die zijn oorsprong in de computer vindt en waarbij ook de techniek van ‘performance capture’ is gebruikt. De tapdanser Savion Glover en andere dansers maakte de (tap)dansbewegingen, terwijl allerlei sensoren de dansbewegingen in computers vastlegde. Dit is vervolgens gebruikt om de pinguïns in de film te laten dansen. Gelukkig hebben de pinguïns ook het typische waggelloopje zodat ze ook overtuigend pinguïns zijn. Regisseur George Miller heeft in Happy Feet een sprookjesachtig fraai sneeuwlandschap tevoorschijn getoverd in deze fraaie familiefilm. Een film met verbluffende animaties en met aandoenlijke karakters. Maar ook een film met humor, momenten van snelle actie, een beetje spanning, wat romantiek en dramatiek en vooral heel veel muziek. Alles op een dusdanige wijze dat het geheel een prachtig leuke film is geworden. Terecht won Happy Feet dit jaar de Oscar voor beste animatiefilm. De film kreeg nog veel meer andere prijzen en nominaties. Zoals bijvoorbeeld ook een Golden Globe voor de vertolking van de Prince song “The Song of Your Heart”. Natuurlijk ligt de opvoedkundige boodschap er wat dik bovenop. Maar is dat erg? Niet wat mij betreft. Geniet van de swingende animatiemusical Happy Feet.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 104 min
Verpakking: Keep Case
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 EX - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 EX - Engels
  • Dolby Digital 5.1 EX - Vlaams
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321916151673

Extra's

  • Twee nieuwe animatieclips
  • Muziekvideo Somebody to Love
  • Dansen als een pinguïn
  • Snap de Tap
  • Achter de schermen bij Happy Feet

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is rechtstreeks van de digitale bron overgezet naar DVD. Je krijgt daardoor een prachtig mooi en bijzonder gedetailleerd beeld voorgeschoteld. Happy Feet heeft het fraaie brede 2.40:1 beeldformaat en staat uiteraard in anamorf formaat op de DVD. Het beeld op deze DVD ziet er bijzonder goed uit. Het sneeuwlandschap is helder wit met een verder zeer contrastrijk en kleurrijk beeld. De scherpte en detaillering van het beeld zijn uitstekend met zeer fraai ogend en zeer gedetailleerd beeld. In het beeld is nagenoeg volledig vrij van ongerechtigheden, op een incidenteel compressiefoutje na. De film is netjes verdeeld in 28 hoofdstukken. De optionele Nederlandse ondertiteling is goed verzorgd en staat netjes geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

Qua geluid is de film indrukwekkend. De geluidstrack kan dienen als demonstratiemateriaal, alleen jammer dat voor de soundtracks de lagere bitrate is gebruikt. Een hogere bitrate had de soundtrack nog even iets indrukwekkender gemaakt. ’t Is maar een klein kritiekpuntje bij een verder prachtige soundtrack. De originele Engelse track is een Dolby Digital 5.1 EX surround (bitrate 384 kb/s). En er is ook een Nederlandse en Vlaamse nasynchronisatie aanwezig. Ook deze beide tracks zijn in Dolby Digital 5.1 EX surround (bitrate 384 kb/s).
De dynamische soundtrack klinkt fantastisch met een zeer breed en ruimtelijk geluidsbeeld. De geluidsmix is met veel gevoel voor richting en subtiele details gemaakt. Maar bovenal is het een zeer homogene soundtrack waarbij alle speakers op gelijke wijze bijdragen in een bijzonder natuurlijk klinkend geluidsbeeld. De dialogen komen uit de centerspeaker en zijn prima te volgen. Het LFE-kanaal wordt uitstekend gebruikt om de soundtrack een stevig fundament te geven en gaat mooi diep het laagspectrum in. Let hier maar eens op hoe een grote vissersboot je kamer binnendendert.
De Nederlandse en Vlaamse nasynchronisatie is goed gedaan, al zal de echte filmliefhebber uiteraard de voorkeur hebben voor de originele Engelse versie. Maar voor de kleinere jeugd die de ondertiteling nog niet snel genoeg kan meelezen, is deze nasynchronisatie een goed alternatief.

Extra's

De breedbeeldmenu’s zijn filmgerelateerde animaties en voorzien van achtergrondgeluid. De extra’s op deze DVD zijn in 1.78? niet anamorf beeldformaat en hebben DD2.0 geluid (bitrate 192 kb/s). De extra’s zijn voorzien van optionele Nederlandse ondertiteling.

Mumble ontmoet een Blauwe Vinvis (3½ min)
Een niet gebruikte scène, die als hommage aan de overleden Australiër Steve Irwin speciaal voor de DVD release is afgemaakt. Steve Irwin leende in deze scène zijn stem aan een albatros die Mumble adviseert weer terug te gaan. In de film zelf hoor je Steve Irwin als een van de zeeolifanten. Filmscène is in 2.35:1 anamorf beeldformaat.

Een “Happy Feet” moment (½ min)
Een hele korte scène waarin Mumble op ‘hardhandige’ wijze zijn eerste zwemles krijgt. Filmscène is in 2.35:1 anamorf beeldformaat.

Dansen als een Pinguïn: Voetjes van de vloer (5½ min)
Waarin tapdanser Savion Glover uitleg geeft over tapdansen.

Snap de Tap (4½ min)
En in deze korte featurette laten Savio Glover en regisseur George Miller de techniek van ‘motion capture’ zien met het vastleggen van de tapdansbewegingen.

Achter de schermen bij “Happy Feet” (13 min)
Promotioneel bedoelde kijkje achter de schermen met tekst en uitleg van regisseur George Miller en stemacteurs Brittany Murphy, Hugh Jackman, Elijah Wood, Robin Williams en Nicole Kidman.

Somebody to Love van Brittany Murphy (4 min)
Videoclip met de vertolking van Queen’s “Somebody To Love” door Brittany Murphy. Brittany geeft samen met een gospelkoor een uitstekende vertolking van deze Queen hit. Jammer dat ze er aan het eind doorheen gaat praten.

DVD Rom
In de PC kun je nog naar bepaalde weblinks. Je hebt daarvoor de InterActual software nodig, die automatisch wordt geïnstalleerd.

Conclusie

In de animatiemusical Happy Feet maak je kennis met een grote kolonie pinguïns die leven op de sneeuwvlakten op Antarctica. Een bijna idyllische pinguïnwereld waarin alles draait om muziek. Een tapdansende pinguïn past niet in deze wereld en wordt uit de kolonie gestuurd. Hij begint aan een spannende reis, waarin hij samen met een andere groep swingende pinguïns op zoek gaat naar de oorzaak van het vistekort dat de pinguïnkolonie bedreigt. Happy Feet is de Oscar winnende familiefilm met verbluffende animaties en aandoenlijke karakters gecombineerd met humor, actie, spanning, romantiek, dramatiek en vooral heel veel muziek. Deze DVD uitgave van Warner heeft uitstekende beeld en geluidskwaliteit. Naast de originele Engelse soundtrack vind je ook een Nederlandse en Vlaamse nasynchronisatie bij de film. De geboden extra’s zijn wat erg kort uitgevallen.

Laatste reacties

Khonnor  |  11-04-2007

Daar heb je gelijk in, maar: Brittany Murphy kan niet zingen! Ze kan toon noch ritme houden. terwijl BM écht wel doet alsof ze de nieuwste diva aan het firmamen...
Lees meer >

Werner  |  11-04-2007

En Brittany Murphy's uitvoering van Queens "Somebody to Love" vond ik erg geslaagd. Er is toch niet gelijk sprake van klassiekerverkrachting als een lied door e...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  10-04-2007

Ik ben het als één van de weinigen wel eens met deze recensie, een erg leuke film, en visueel oogstrelend. Dat de Animatie-Oscar dit jaar dan ook naar deze film...
Lees meer >

Hugo R  |  09-04-2007

Gisteren in het Nederlands gezien en ook die versie is erg leuk. Vind nog steeds het tweede deel minder dan het eerste gedeelte, maar al met al een erg leuke fi...
Lees meer >

Werner  |  08-04-2007

Vraagje: Bij Media Markt wordt deze DVD aangeboden met een Bonusdisc. Zijn dit afwijkende extra's dan hier beschreven? Is denk ik een CD rommetje met een spe...
Lees meer >

chimera01  |  07-04-2007

Tjs als je de film niet gezien hebt en dan al een mening hebt dan getuigt dat van ...................... (vul zelf maar in:roll: ) Ik vond deze film erg amu...
Lees meer >

jeanreno  |  04-04-2007

Vraagje: Bij Media Markt wordt deze DVD aangeboden met een Bonusdisc. Zijn dit afwijkende extra's dan hier beschreven?
Lees meer >

Dick van Drie  |  03-04-2007

Zelfs al na het zien van enkele trailers is mijn zin al weg om deze animatiefilm te gaan kijken. Komt mij erg amerikaans over, te overdreven etc. Ik denk niet d...
Lees meer >

Tuvok  |  03-04-2007

Voor de volle 100% mee oneens .... ik vond Over the Hedge beslist een van de betere animatie-releases afgelopen jaar. Happy Feet is wat mij betreft voornamelijk...
Lees meer >

Werner  |  03-04-2007

Over The Hedge had ook een "boodschap" (de excessen van de consumptiemaatschappij - "food! food! more food!") maar het werd er met de nodige zin voor humor en s...
Lees meer >

Rob van Hout  |  03-04-2007

Neemt niet weg dat dit een heeeeel stuk leuker is dan die crap van Dreamworks. Voor de volle 100% mee oneens .... ik vond Over the Hedge beslist een van de bet...
Lees meer >

Quido  |  03-04-2007

Uiteindelijk te veel danspasjes en te serieus (= moralistisch). Denk niet dat ie in de collectie komt.
Lees meer >

rkrijger  |  03-04-2007

Lijkt me opzich wel een leuke film. Maar wat ik me afvraag, is het ook echt een grappige film? Cars was opzich wel leuk maar totaal niet grappig, je moest eigel...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  03-04-2007

Persoonlijk komt mij die 3D animaties de strot uit, in het begin vond ik het nog wel leuk, maar tegenwoordig wordt je er mee doodgegooid en het is allemaal min ...
Lees meer >

Werner  |  03-04-2007

maar ik werd werkelijk niet goed van de moraal die door je strot werd geduwd... Tja... de boodschap was nu niet bepaald subtiel verpakt. Wat de film eigenlij...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Anamorf Dolby Digital 6.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:4
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 45
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.