Stormbreaker

Recensent:
Arnold van Oostrum
25-03-2007

Totaalbeoordeling:

6.4
DVD

Stormbreaker (DVD)
Samenvatting

De 14 jarige wees Alex Rider (Alex Pettyfer) woont bij zijn oom Ian Rider (Ewan McGregor). De zorg voor Alex ligt vooral bij hun inwonende Amerikaanse huishulp Jack Starbright (Alicia Silverstone). Ian denkt dat zijn oom een saaie baan als bankbediende heeft en daarvoor vaak op pad moet. Maar niets is minder waar. Ian blijkt een geheim agent van MI6 te zijn. Bij zijn laatste actie wordt hij vermoord door de internationaal vermaarde huurmoordenaar Yassen Gregorovich (Damian Lewis). Alex wordt verteld dat zijn oom bij een auto-ongeluk om het leven is gekomen, omdat hij de autogordel niet droeg. Maar Alex weet dat Ian altijd erg voorzichtig was en altijd de gordel droeg. En dus gaat hij op onderzoek uit en komt daardoor in contact met Alan Blunt (Bill Nighy) en Mrs. Jones (Sophie Okonedo) van MI6. Zij vertellen hem over zijn vader en zijn laatste opdracht, waarin Ian de rijke zakenman Darrius Sayle (Mickey Rourke) onderzocht. Sayle staat op het punt een nieuwe computer te lanceren onder de naam Stormbreaker. Een computer die de wereld voorgoed zal veranderen. Aan Alex, die door Blunt handig gedwongen wordt voor MI6 te gaan werken en eerst een speciale training ondergaat, de opdracht om uit te vinden wat de echte plannen van Sayle zijn.

Commentaar

Stormbreaker past in het rijtje van spionnenfilms gericht op een jeugdig publiek. Denk hierbij aan Spy Kids en Agent Cody Banks. Allemaal films waarin jongeren op de een of andere wijze in de spionnenwereld terecht komen en zich voor een heuse spionnentaak geplaatst zien. Uiteraard krijgen ze daarbij net als hun volwassen evenknieën als James Bond, de nodige hulp en de meest ingenieuze hulpmiddeltjes (gadgets) aangereikt.
In 2000 verscheen van de hand van de Engelse schrijver Anthony Horowitz het eerste van een serie boeken met de jonge spion Alex Rider in de hoofdrol. Dit eerste boek, genaamd Stormbreaker, kende een bescheiden succes, maar met elk vervolg nam het succes toe. Dus werd het tijd voor een verfilming, mede ingegeven door het succes van genoemde films Spy Kids en Agent Cody Banks. Helaas voor de makers had de film Stormbreaker, die gebaseerd is op het eerste gelijknamige boek uit de serie, in de bioscoop niet het verwachte succes. Net als Spy Kids en Agent Cody Banks richt de film zich op het tienerpubliek. Maar de toon van Stormbreaker is een stuk serieuzer dan van de andere ‘kindspionfilms’. Deze film heeft ook veel weg van een soort jeugdige uitvoering van 007. Mogelijk dat de meer serieuze toon de oorzaak van het tegenvallende succes van de film is. Alhoewel de film juist minder serieus van toon is als het boek van Horowitz. Omwille van tijdsduur en tempo in de film, zijn verschillende aspecten uit het boek van Horowitz achterwege gelaten. Enkele actiescènes zijn juist weer toegevoegd. Alles onder supervisie van de schrijver zelf. Vanwege het tegenvallende succes zijn de plannen voor een tweede film, waar het einde van deze eerste film alle ruimte toe laat, voorlopig in de ijskast gezet.
Stormbreaker is een Engelse productie die met 25 miljoen Engelse ponden, ongeveer 40 miljoen Dollar, voor Engelse begrippen een grote film is. De film heeft een cast met grote namen als Ewan McGregor, Robbie Coltrane, Alicia Silverstone, Bill Nighy en Mickey Rourke. Mickey Rourke speelt een heerlijke ‘over-the-top’ rol als de ‘mister badguy’. De rol van Ewan McGregor is niet zo groot en blijft beperkt tot de eerste vijftien minuten van de film. De hoofdrol van Alex Rider wordt gespeeld door jonge Alex Pettyfer, die hiermee debuteert in een speelfilm. Pettyfer schijnt door schrijver Horowitz aangedragen te zijn voor het spelen van de hoofdrol. De film is geregisseerd door Geoffrey Sax. Sax heeft zich tot nu toe vooral bezig gehouden met televisieproducties. In 2005 debuteerde hij als speelfilmregisseur met White Noise. Stormbreaker is een onderhoudende actiefilm die zich goed staande kan houden naast vergelijkbare films als Spy Kids en Agent Cody Banks. Een actiefilm die vooral de tienerjeugd zal aanspreken met anderhalf uur lekker vermaak en prima actiemomenten.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 90 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582457520

Extra's

  • The making of
  • Featurette
  • Bioscooptrailer
  • Teaser
  • B-roll
  • Pers en Promo Interviews

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film heeft een oorspronkelijk beeldformaat van 2.35:1 en staat anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit van deze release is zeer goed. Kleuren, scherpte, contrast zijn allemaal prima in orde. Detaillering is ook ruim voldoende. In de achtergrond zijn af en toe wat kleine compressiefoutjes te ontdekken. Als geheel een prima beeld, dat verder vrij is van ongerechtigheden. De film is verdeeld in 13 chapterstops. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) is duidelijk en staat goed geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De soundtrack stelt zeker niet teleur. Naar keuze kun je de film bekijken met een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s) en een DTS 5.1 surroundtrack (bitrate 754 kb/s). Er is ook nog een Dolby Digital 2.0 stereosoundtrack (bitrate 224kb/s), die we verder niet behandelen. De film heeft prima actiemomenten, waarbij alle kanalen van de surroundtracks worden gebruikt. De surroundspeakers worden bij actiemomenten in split-surround (links en rechts apart geluid) gebruikt. De filmmuziek concentreert zich voornamelijk op de frontspeakers. De surroundspeakers zorgen voor de ruimtelijkheid van het geluidsbeeld en de weergave van de omgevingsgeluiden. Het LFE-kanaal wordt frequent gebruikt voor een lekker stevig laag. De dialogen zijn duidelijk te verstaan en komen uiteraard netjes uit de centerspeaker. Tussen de DD en de DTS track ziet nauwelijks hoorbaar verschil.

Extra's

Het breedbeeld menuschermen zijn toepasselijk geanimeerd en voorzien van achtergrondgeluid.

Bioscooptrailer (2 min)
In beeldformaat 1.78? anamorf.

Teaser (1½ min)
Andersoortige trailer, ook in beeldformaat 1.78:1 anamorf.

Featurette (22½ min)
Redelijk uitgebreide achter de schermen featurette over de productie van de film. Beelden van de set worden afgewisseld met interviewfragmenten en filmfragmenten.

The Making Of (30 min)
Een uitgebreide featurette waarin diverse onderwerpen aan bod komen. Denk hierbij aan de casting, het omwerken van het boekverhaal naar een filmscript, de stunts van enkele scènes en de special effects. De featurette is opgedeeld in zeven hoofdstukken.

Interviews (55 min)
Ten tijde van de perspresentatie van de film en daarna geven de hoofdrolspeler, de regisseur, de schrijver en de producent diverse interviews. Hier kun je een groot aantal interviewfragmenten die in het kader van de promotie van de film gegeven zijn bekijken. Alle promo-interviews zijn apart op naam van de persoon te selecteren. Naast het promotionele gebabbel best nog redelijk informatief.

B-Roll (23 min)
Meekijken op de set tijdens de opnames van enkele scènes, zonder verdere toelichting.

Audiocommentaar
Onder het audiomenu kun je ook de selectie maken voor het begeleidende audiocommentaar. Regisseur Geoffrey Sax, schrijver Anthony Horowitz en producent Mark Samuelson verzorgen een redelijk informatief commentaar, waarin ook de nodige grapjes worden gemaakt. De meeste informatie komt van schrijver Anthony Horowitz, verder is het geen diepgaand commentaar.

Conclusie

In Stormbreaker komt de jonge Alex erachter dat zijn oom geen bankbediende maar een geheim agent van MI6 is. Als zijn oom wordt vermoord, wordt Alex gerecruteerd binnen MI6 en moet hij uitzoeken wat de plannen van een multimiljonair zijn bij de grootse lancering van een geheel nieuw spelcomputer. Stormbreaker is het type kindspionfilm vergelijkbaar met Spy Kids en Agent Cody Banks, maar dan van Engelse komaf en met een serieuzere ondertoon.
Technisch is weinig op deze DVD release van Universal aan te merken. Beeld en geluid zijn beide van prima kwaliteit. Toegevoegd enkele uurtjes informatieve achter de schermen extra’s. De film is meer op de tienerjeugd gericht en biedt 1½ uur leuk pretentieloos vermaak in de vorm van actie, spanning en een beetje humor.

Laatste reacties

Frank  |  04-04-2007

Offtopic: Toevallig heb ik deze film vlak na Eragon gezien. Alex Pettyfer had de rol van Eragon moeten krijgen. Hij acteert prima en overtreft Edward Speelers o...
Lees meer >

deweb  |  26-03-2007

De opmerking in de review dat deze film zich staande weet te houden naast Spy Kids en Agent Cody Banks vind ik de film geen recht aan doen. Deze prent is duidel...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  26-03-2007

Heb hier goeie dingen over gelezen en wil 'm zeker eens een keer zien! :-D
Lees meer >

Tuvok  |  26-03-2007

Ik was blij verrast door deze film. Goede actie, leuk verhaal en prima acteurs. De opmerking in de review dat deze film zich staande weet te houden naast Spy Ki...
Lees meer >

Frank  |  25-03-2007

Vanavond gezien. Amusante film. Mooi beeld, mooi geluid. De extra's zijn ook netjes verzorgd, hoewel de interviews wat onnodig zijn daar de meeste fragmenten oo...
Lees meer >

Frank  |  25-03-2007

Een leuke film en een uitstekende DVD-uitvoering. De prijs van de DVD is ook aantrekkelijk: overal rond de € 10,-.
Lees meer >

deweb  |  25-03-2007

Zoals al wordt geschreven in de bespreking: 1,5 uur heerlijk pretentieloos vermaak met een serieuze ondertoon. Vooral dat serieuze maakt deze film nét iets bete...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
5.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 19
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.