Baas in eigen Bos / Open Season

Recensent:
Arnold van Oostrum
18-03-2007

Totaalbeoordeling:

7.7
DVD

Baas in eigen Bos / Open Season (DVD)
Samenvatting

In het kleine, rustige stadje Timberline leidt de tamme grizzlybeer Boog (Martin Lawrence) een idyllisch bestaan. Overdag is hij de ster van een natuurshow en ‘s avonds vindt hij geborgenheid in de garage van parkwachter Beth (Debra Messing), die hem grootgebracht heeft. Als de paranoïde jager Shaw (Gary Sinise) de stad binnenrijdt met een hert op z’n motorkap gebonden, is dat voor Boog het begin van een onstuimige tijd. Tegen beter weten in bevrijdt Boog de broodmagere hert met slechts één hoorn, die door het leven gaat als Elliot. Elliot wil daarna Boog op zijn beurt “bevrijden” uit de garage. Het bevalt Boog prima in zijn luxe onderkomen, maar Elliot krijgt hem toch zover met hem mee te gaan. Uiteindelijk loopt alles vreselijk uit de hand en wordt het tweetal ergens diep in het nabijgelegen Nationale Park gedumpt, net voor het begin van het jachtseizoen! Hoe moet Boog zichzelf in leven houden, hij is als verwende beer het buitenleven niet gewend. Ook Elliot blijkt zo zijn problemen te hebben. Maar uiteindelijk zorgen ze er met de hulp van de andere woudbewoners voor dat er dit keer op de jagers gejaagd wordt.

Commentaar

Baas in eigen Bos, ofwel Open Season zoals de film oorspronkelijk heet, past in de trend van computeranimatiefilms (CGI), waarin de dierenwereld en de mensenwereld dichter bij elkaar komen. Eerder zagen we soortgelijke films van Disney en Dreamworks, met titels als Over the Hedge, Madagascar en The Wild. Allemaal films waarin de natuurlijke leefwereld van de dieren centraal staat, maar daarbij in hoge mate is geïntegreerd met die van de mens. In Over the Hedge wordt het exorbitante consumptiegedrag van de moderne mens op de hak genomen. In Baas in eigen Bos is dat de wijze waarop de mens de van nature wilde dieren vertroeteld en als een soort huisdier houdt. De grizzlybeer Boog is daar in deze film het uitgesproken voorbeeld van. Dit heeft weer tot gevolg dat zo’n dier zich in de natuur (bijna) niet meer zelfstandig staande kan houden. Natuurlijk is alles doorspekt met humor, wat actiescènes om de vaart er in te houden, een slechterik in de vorm van een gemene jager en wat spannende momenten. Om het allemaal verantwoord te laten zijn, heeft de film evenals bij Disney een educatieve insteek gekregen. In deze film de boodschap dat we de dieren in hun natuurlijke omgeving moeten laten.
Het verhaal van Baas in eigen Bos is losjes gebaseerd op de komische strip In the Bleachers en is geschreven door Steve Bencich en Ron J. Friedman. Beide schrijvers waren ook betrokken bij de films Chicken Little en Brother Bear 2. De stemmen van de hoofdkarakters zijn van Ahston Kutcher, Gary Sinise, Martin Lawrence, Jon Favreau en Debra Messing. Een leuke animatiefilm die past in het rijtje van genoemde films als Over the Hedge en The Wild.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 83 min
Verpakking: Transparant Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Vlaams
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609679038

Extra's

  • Making Of
  • Trailers
  • Audiocommentaar
  • Muziekvideo
  • Niet gebruikte scènes
  • Korte filmpjes
  • Fotoboeken
  • Surf's Up
  • De stemmen van de Engelse versie
  • Bosversie Rad van Fortuin

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Evenals bij de andere digitale animatiefilms is ook bij Baas in eigen Bos de digitale bron rechtstreeks overgezet naar DVD. Ofwel, het voorgeschotelde beeld ziet er zeer mooi en bijzonder kleurrijk uit. Scherpte en detaillering zijn uiteraard bijzonder goed, waarbij de fijne details bewaard gebleven zijn. Uiteraard is de rest als contrast, kleurverzadiging en zwartniveau ook dik in orde. In het beeld zijn geen ongerechtigheden te ontdekken, behoudens een incidenteel compressiefoutje of ietsje aliasing na. Een uitstekende standaard definitie PAL transfer. De film is netjes verdeeld in 28 hoofdstukken. De optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk en staat mooi laag in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Bij het geluid heb je keuze uit de originele Engelse track in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 384 kb/s), een Nederlandse nasynchronisatie in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 384 kb/s) en een Vlaamse nasynchronisatie in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 384 kb/s).
De soundtrack klinkt prima en heeft een mooi breed en ruimtelijk geluidsbeeld. De geluidsmix is met veel gevoel voor richting en subtiele details gemaakt, waarbij alle speakers bijdragen aan het ruimtelijke geluidsbeeld. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorste speakers, de surroundspeakers voegen hier subtiel omgevingsgeluiden en effectgeluiden in split-surround aan toe. De meeste dialogen komen uit de centerspeaker, maar afhankelijk van de plaats in het beeld komen de stemmen ook wel eens uit de frontspeakers en af en toe zelfs uit de surroundspeakers. Het LFE-kanaal wordt uitstekend gebruikt om de soundtrack een lekker laag te geven. Uiteraard is de Nederlandse en Vlaamse nasynchronisatie ook van goede kwaliteit.

Extra's

De breedbeeldmenu’s zijn weer zeer fraaie filmgerelateerde animaties met achtergrondgeluid. Deze menu’s zijn naar keuze Engels- of Nederlandstalig. De meeste extra’s zijn in 1.78:1 anamorf breedbeeldformaat en hebben DD2.0 geluid (bitrate 192 kb/s).

Boog en Elliot\'s Nachtelijke Vreetfestijn (4½ min)
Kort filmpje waarin Boog en Elliot op zoek zijn naar eten

Documentaires
Met een tweetal vervolgkeuzen:

Achter de Bomen (15 min)
Een korte promotionele making of featurette.

De Stemmen van de Engelse Sterren (7½ min)
Featurette over de stemacteurs van de originele Amerikaanse versie.

Niet Gebruikte Scènes (2 min)
Met keuze uit twee korte niet gebruikte scènes.

Videoclip: “I Wanna Lose Control (Uh Oh)” uitgevoerd door Deathray (2½ min)
Muziekvideoclip met beelden uit de film.

Surf’s Up
Met enkele vervolgkeuzen over de nieuwe animatiefilm van Sony Pictures.

Exclusieve Eerste Beelden (2 min)
Korte preview trailer

Trailer (2 min)
De bioscooptrailer van deze nieuwe film.

Ontmoet de Hoofdrolspelers
Negen plaatjes van de hoofdkarakters uit Surf’s Up.

Surf Op Het Web
Met verwijzing naar een scherm dat je te zien krijgt op de computer (screenshot 6), met een link naar de internetsite van Surfs up.

Audiocommentaar van de Filmmakers
Begeleidend commentaar van regisseurs Roger Allers en Jill Culton, mede regisseur Anthony Stacchi en producent Michelle Murdocca. Redelijk informatief commentaar, waarin ook de nodige onderlinge complimentjes worden uitgedeeld.

Activiteiten
Met als vervolgkeuze:

Stemmenfeest
Voor de jeugd een soort spel waarin je de karakters andere talen kunt laten spreken.

Rad Van Fortuin – Bosversie
Het bekende televisiespel, hier in een andere versie.

Ontleding van een Scène (3 min)
Met de mogelijkheid om een bepaalde scène met de angle toets vanuit verschillende camerastandpunten te bekijken. Met eerst een korte uitleg over de opname.

Online Fun
Met verwijzing naar een scherm dat je te zien krijgt op de computer (screenshot 6), met een link naar de internetsite van Open Season

Korte Filmpjes (1 min)
Met als vervolgkeuze drie zeer korte filmpjes.

Fotoboeken
Ruim 60 plaatjes, gerangschikt naar drie onderwerpen.

Trailers>
Met de trailers van Surf\'s Up, Pursuit Of Happyness en Zoom: Academy For Superheroes.

In de keepcase zit een stickervel met alle karakters uit de film als sticker. Je kunt deze (laten) plakken aan de binnenzijde van de cover.

En er is nog een easter egg te vinden. Niet gevonden, spiek dan maar even op onze easter eggs pagina.

Conclusie

Baas in eigen Bos, ofwel Open Season is een leuke, humoristische computer animatiefilm met dieren in de hoofdrol. Het verhaal gaat over een verwende grizzly beer wiens wereld door een verstoten hert met één hoorn op z’n kop wordt gezet. Vlak voor het jachtseizoen worden beide gedropt in het nabij gelegen woud. De kwaliteit van het beeld en het geluid van deze Sony Pictures uitgave is prima in orde. De aanwezige extra’s bieden het nodige aanvullend tijdvermaak.

Laatste reacties

Raymond Gelmers  |  27-10-2007

Best een leuke animatiefilm. Ik heb hem intussen twee keer gezien en er zitten voldoende leuke details is om ook de tweede keer kijken plezier aan te beleven. ...
Lees meer >

Harrie van Geleuken  |  07-10-2007

Baas in eigen Bos / Open Season Verwende grizzly beer en verstoten hert moeten samen zien te overleven in het woud. Lees dit artikel Is er al iets bekend...
Lees meer >

Hugo R  |  19-03-2007

Lijkt me best aardig, maar wacht nog wel even tot de prijs wat gezakt is.
Lees meer >

Bart de Graaf  |  19-03-2007

Persoonlijk vind ik 3,5 bol ook te veel voor deze film. Hoewel de film best aardig was, kon er bij mij niet meer dan een glimlach vanaf op sommige momenten. Voo...
Lees meer >

elvis  |  19-03-2007

ik vond het leuke film ik heb veel gelachen :D :D
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  18-03-2007

Heb deze in de bios gezien,was redelijk maar 3 en halve bol vind ik wat aan de hoge kant,verder komt hij nergens in de buurt van de film Over the hedge die ik p...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
8.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 59
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.